Top News
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO

Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.

Într-o atmosferă neobișnuită, cu oarecare stinghereală, supravegheați și îndrumați de personalul instituției de cultură, spectatorii au ocupat locurile rămase fără însemnele aplicate pe scaune de către organizatorii evenimentului.

 

NU – NU, scaun liber; NU – NU, scaun liber. Așa se face că, la o rapidă privire asupra sălii, cu doar câteva secunde înainte de începerea concertului, întâlnirea părea mai degrabă un protest decât o seară muzicală.

 

 

Primul concert în sală - după întâlnirile în aer liber de-a lungul verii dintre public și instrumentiști - a impus, cum era de așteptat, și o serie de reguli stricte. Prima și cea mai importantă: masca. Spectatorilor li s-a măsurat temperatura la intrarea în sală, iar instrumentiștii au fost și eu nevoiți să se supună acelorași reguli, cu excepția suflătorilor, care nu ar fi putut evolua cu masca pe chip. Orchestra a fost răsfirată, păstrându-se pe cât posibil distanța între artiștii de pe scenă.

 

Dirijorului Iulian Rusu i-a revenim misiunea de a le ura melomanilor bun venit în sală.

 

Totodată, dirijorul a anunțat că sâmbătă, 19 septembrie, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc un concert dedicat personalului medical aflat în linia întâi pentru combaterea noului coronavirus.

 

 

”După o lungă perioadă, astăzi este primul concert în sală, după luna martie. În numele meu, al colegilor și al conducerii Filarmonicii, vă mulțumim că sunteți alături de noi și vă așteptăm în continuare în sală. Mâine seară va fi un concert oferit celor care au grijă de sănătatea noastră. Noi sperăm să nu avem nevoie de ei, de medici, de cei ce stau ore în șir în costume incomode…”,

Iulian Rusu, dirijor

 

 

Lucrări celebre și Proconsul Simfonic

 

Seara a debutat cu lucrări orchestrale de largă popularitate, aplaudate la scenă deschisă. Pentru că, în ciuda condițiilor - chipuri acoperite de măști și în sală și pe scenă – muzica a reușit să producă armonie, să transforme tristețea și bucurie, să spargă rigiditatea regulilor și să ridice în aer ropote de aplauze.

 

Iar venirea pe scenă a artiștilor de la Proconsul a fost întâmpinată cu entuziasm. Un entuziasm firav la început, e adevărat, dar care avea să crească pe măsură ce publicul a cântat, împreună cu Bodo, versurile cunoscute ale cântecelor.

 

”Visele care nu dorm” au deschis concertul formației Proconsul, acordurile fiind pe alocuri încurcate de mici probleme tehnice. Însă publicul a fost repede cucerit de melodiile următoare, de la ”Mi-ai luat inima” la ”Un om mai bun” sau ”Iubirea ta”.

 

 

”Cerul” după 20 de ani și un final-surpriză

 

Însă cel mai aplaudat cântec a fost, cum era de așteptat, ”Cerul”. Melodia care anul acesta împlinește 20 de ani și care are o poveste pe care Bodo a dezvăluit-o de curând. Un text scris în aproximativ 15 minute. ”M-am gândit la mama mea, pe care la vremea aceea o pierdusem de puțin timp și mi-a venit să cânt și să scriu așa…”.

 

 

Cântecul a câștigat, la scurt timp de la lansare, premiul publicului la Festivalul Mamaia și Trofeul Cerbul de Aur.

 

Publicul botoșănean a cântat alături de Proconsul versurile, a aplaudat, a lăcrimat.

 

Însă finalul serii avea să fie cu adevărat surprinzător, chiar de la primele acorduri: Bodo a oferit botoșănenilor un cântec din repertoriul lui Adrian Daminescu, ”România” (”Foaie verde plop uscatu”).

 

Un concert pe care melomanii îl vor păstra în memorie. Și nu doar datorită formației Proconsul, care a reușit să încălzească inimile și să readucă în sală firescul vieții de dinainte de pandemie. Noile reguli - de la măști, distanțare, temperatură, la lipsa posibilității de a comunica – i-au făcut pe mulți să accepte că lumea se schimbă, că am trecut într-o nouă paradigmă pe care acum o descifrăm, o înțelegem. Și o acceptăm…

 

Vineri seara, în sala de concerte a Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani s-a aflat un public pozitiv, optimist, într-un noian de NU. Oameni care, cu măști pe față, au puterea să cânte împreună. Revenirea în sala de concert este, din acest punct de vedere, o victorie.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tânără însărcinată lovită cu mașina de un șofer băut pe trecerea de pietoni, autoturismul a ajuns pe scuar – FOTOGALERIE
Un eveniment rutier soldat cu victimă a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Națională, în apropiere de Uvertura Mall.
Val de retrageri din Consiliul Local și cel Județean! 12 candidați care au „păcălit” botoșănenii și-au depus mandatele
Atât pentru Consiliul Județean cât și pentru Consiliul Local au fost înregistrate cereri de renunțare atât de la PSD cât și de la PNL.
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
În ultima zi de depunere a candidaturilor, partidele de la Botoșani s-au prezentat pe rând la Biroul Electoral Județean pentru a-și valida propriile liste cu candidați la alegerile generale. La ora 14:00 au fost cei de la PSD Botoșani.
Președintele CJ, Doina Federovici și doar o parte dintre consilierii județeni depun MÂINE jurământul - LISTA
Predarea ștafetei la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani va avea loc vineri, 23 octombrie 2020 într-o ceremonie restrânsă care va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Loading...
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Loading...
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
Alianța USR-PLUS se află la Botoșani într-o situație specială după alegerile locale: liderii celor două formațiuni care au candidat pe 27 septembrie nu se află în structura noilor autorități județene.
Proiecția filmului ”30 de ani și 15 minute” la Botoșani, în prezența lui Ștefan Mandachi: Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi? - FOTO&VIDEO
O sală încremenită, în care doar lacrima a mișcat vreme de 90 de minute. Imagini tulburătoare, momente de revoltă, de neputință în fața unei realități în care ne zbatem de 30 de ani. Din păcate, fără speranță…
Președintele CJ, noii primari, consilierii județeni și locali învestiți în condiții speciale, în aer liber sau „fără asistență”, în mediul virtual
Pandemia care marchează anul 2020 aduce noi situații în premieră care în trecut nici nu ar fi fost luate în calcul. Spre exemplu, mult așteptatele ședințe de învestire în care noii aleși locali depun jurământul, vor fi organizate în acest an în condiții speciale.
ȚEAPĂ de la stat pentru copila asistentei de la Botoșani moartă de la infecția cu COVID-19
Urmașii angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV-2 nu pot beneficia de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, adică o pensie de urmaș calculată la un procent din salariul avut de persoana decedată.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
 „Am trecut din nefericire la faza în care trebuie să consideram fiecare contact suspect. Asta e adevărul. Cel mai îngrijorat sunt că baricada pe care am construit-o în Urgență poate ceda, și atunci toți bolnavii, ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8731 lei
USD
Dolarul SUA
4.1224 lei
CHF
Francul elveţian
4.5473 lei
GBP
Lira sterlină
5.3888 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9325 lei
XAU
Gramul de aur
252.3262 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3352 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9430 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1294 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1786 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.4 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
12.2 o C
Darabani
12.8 o C
Saveni
12.4 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.