Top News
Botoșănenii care mor brutal!!! Detaliile ȘOCANTE pe care le lasă în urma lor cei care se sinucid

Chiar dacă în ultima perioadă în județul Botoșani valul sinuciderilor și a tentativelor de anulare a existenței, au început să se domolească, asta nu poate șterge însă din istoria orașului  tragediile care s-au ținut lanț la începutul acestui an. Au fost zeci de sinucideri în rândul tinerilor și tot atâtea încercări de încheiere a vieții, terminate la spital. Îngrijorător este faptul că, potrivit medicilor din domeniul psihiatric, numărul oamenilor care nu mai vor să trăiască este în creștere.   

La fiecare sinucidere realizată sunt cel puțin zece tentative

Poate mulți dintre noi ne-am întrebat măcar o dată ce este în mintea unui astfel de om, unei astfel de persoane, care nu mai vrea să trăiască și recurge la acte de sinucidere pe care le vedem doar în filme și sunt atât de brutale încât ți se face pielea de gâină numai când te gândești. Din punct de vedere psihiatric există o explicație, iar medicul Nicolae Vlad, din cadrul Spitalului de Psihiatrie Botoșani ne-a explicat, în detaliu, care este diferența dintre o sinucidere dusă la bun sfârșit, o tentativă de sinucidere și nu în ultimul rând, care sunt indiciile esențiale lăsate în urma unui act.
”Suicidul realizat este atunci când o persoană își anulează existența în mod voit, deci este un act voluntar. Când, însă, are o problemă existențială și ar dori ca cei din jur să știe că el are o problemă, atunci recurge la tentativă, tentativa nefiind un act care să ducă într-un sfârșit la anularea existenței, ci mai degrabă un strigăt de ajutor ca, cei din jur să înțeleagă și să-i vină în ajutor. De aceea la fiecare sinucidere realizată sunt cel puțin zece tentative sinucidere”, spune pentru început medicul psihiatru, care adaugă că de regulă tentativa de sinucidere este specifică vârstelor tinere, în special sexului feminin. În timp ce suicidul realizat este specific vârstei înaintate și anume a sexului masculin.

O să găsești un flacon căzut, vezi Doamne din întâmplare

Potrivit cadrului medical, la tentativa de sinucidere se recurge la mijloace mai blânde cum ar fi, de pildă, ingestia de substanțe toxice de medicamente, utilizarea gazului sau gesturi care lasă să se întrevadă că o dorință de viață mai există la individul respectiv.
Dacă te duci la o astfel de persoană, o să găsești un flacon căzut, vezi Doamne din întâmplare, dar în realitate ea l-a lăsat să cadă ca să știi că a luat totuși niște pastile. Dacă etanșează ferestrele ca să dea drumul la gaz, uită să astupe și gaura de la cheie, adică lasă niște posibilități ca să nu moară totuși. Aceste modalități mai blânde trebuie să ne dea nouă de înțeles că omul nu chiar vrea să moară, mai degrabă el are nevoie de ajutor, are o problemă”, mai  spune doctorul.

Metoda de sinucidere care se află pe primul loc și este cea mai des întâlnită în rândul botoșănenilor este ștrangularea, o metodă cumplită de trecerea în neființă.
”În suicidul realizat se folosesc mijloace dure, spânzurătoarea este pe primul loc, ștrangularea. Peste 98% din aceste persoane se sinucid prin ștrangulare, apoi mai este defenestrarea, aruncarea de la fereastră, aruncarea în fața unui vehicul în mers, mașină, tren sau împușcare. Astea sunt cazuri mai puține dar totuși sunt mijloace dure”, spun Nicolae Vlad.

În 1995,  procentul de sinucidere la Botoșani era 10%

O statistică realizată la nivelul județului Botoșani, arată că procentul de creștere a sinuciderilor, din păcate, a crescut.
”Eu am făcut o statistică în 1995 și procentul de sinucidererealizat la noi în județ era de 10,4 la suta de mii de locuitori, acum vreo trei ani am făcut o reevaluare și revăzând datele statistice, inclusiv de la Institutul Național ”Mina Minovici”, procentul este 14,4 la suta de mii de locuitori. Dacă facem un calcul, raportându-ne la numărul de locuitori, ar da cam 70, 71 de subiecți care se sinucid pe an, deci cifra a crescut de la 10, 4, la 14, 4%”, explică cadrul medical din domeniul psihiatric.
Se pare că toate aceste gânduri negre sunt ”întreținute” de condițiile economico-sociale, lipsa locurilor de muncă, familii dezbinate, dezorganizate și nu în ultimul rând divorțiabilitatea, care este în creștere.

Intră în delir alcoolic și fuge de urmăritorii lui

”Se poate veni în ajutor de exemplu când o persoane are mai multe tentative sunt niște factori de predictibilitat. Persoanele care au mai multe tentative de sinucidere chiar dacă sunt blânde, trebuie să suspectăm că o va și face la un moment dat. Cei care vorbesc mult despre această modalitate de a-și anula exista, întâi amenință, nu prea ar vrea să o facă dar într-un sfârșit trebuie să ne așteptăm că o va și face”, a mai spus doctorul Vlad.
Cadrul medical a făcut cunoscute acele cazuri de morți stupide, accidentale, atunci când un alcoolic cu mintea furată, confundă sticla de băutură, cu cea de otravă sau are impresia că este urmărit și sare de la etaj.
”Sunt unele cazuri în care unii confundă substanțele, alcoolicii care pitesc băutura prin locuri diferite în casă, ei uitând unde au pus sticla, dau peste una unde este otravă de șobolani, și ei mor practic accidental, nu s-au sinucis. Ei de obicei ascund băutura, otrăvurile tot așa le ascund. Dau repede peste gât sticla și pot muri prin otrăvire. Un alcoolic care este la etajul nu știu care, intră în delir alcoolic, el fuge de urmăritorii lui”, a spus în încheiere Nicolae Vlad.
 

Ştefania VORNICEANU
Altar de lumânări și pomană pe bulevard, tineri adunați pentru „italian” – GALERIE FOTO
Mai mulți tineri s-au adunat duminică începând cu ora 17:00 pe Bulevardul Mihai Eminescu.
Profesorul de sport care a BĂTUT șase elevi la oră este RECIDIVIST: A mai lovit copii la alte două școli, scos nevinovat de șefi
Cazul de la Școala Generală nr. 2 din municipiul Botoșani este doar o picătură din seria ieșirilor nervoase pe care se pare că le-ar avea profesorul de educație fizică ce a ajuns joi la audieri la Poliție.
Polițiștii, dotați cu aparate FOTO și camere VIDEO: Șoferii vor fi filmați pentru ca probele din trafic să nu fie contestate
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani atrag atenția că începând cu 12 octombrie 2019 intră în vigoare noile prevederi din Codul Rutier privitoare la abaterile coroborate cu utilizarea telefonului mobil la volan.
REVOLUȚIE în trafic: Polițiștii au ieșit public pentru atenționarea șoferilor de la Botoșani, telefonul mobil te poate lăsa fără permis și 3 luni de zile – LISTA faptelor sancționate
Sâmbătă, 12 octombrie 2019, este ziua în care intră în vigoare noile modificări legislative privitoare la circulația pe drumurile publice.
Delicii și delicatese sănătoase în parcarea de la Piața Centrală: Ziua Recoltei s-a deschis cu șefimea Botoșaniului – FOTO&VIDEO
Aflat la a treia ediție evenimentul intitulat Ziua Națională a Produselor Agroalimentare s-a deschis la Botoșani într-o frumoasă zi de toamnă. Parcarea de pe Platoul B a fost din nou animată de standuri colorate cu legume în culorile toamnei dar și cu produse naturale ale producătorilor autohtoni.
O trăim și pe asta: gunoiul s-a colorat în ROȘU la Botoșani – 5 din 5 șefi de la PSD în unitatea care face și desface în salubrizare
Adunarea Generală a Asociațiilor (AGA) de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Ecoproces” s-a întrunit marți în ședință și a adoptat mai multe hotărâri privind conducerea acestui organism teoretic apolitic. Doar teoretic însă.
Plângere penală la DSPSA, acuzații grave împotriva unei firme private și a unui medic pentru registre dispărute și servicii fictive
Scandalul din vara trecută între conducerea Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) și medicul Mihai Maxim generează o nouă plângere penală. Eugen Țurcanu în calitatea sa de director a sesizat procurorii de la Parchet despre anumite nereguli ce sunt puse în sarcina doctorului veterinar și a reprezentanților firmei care au administrat padocul de câini comunitari.
Botoșăneancă dusă de soț la Maternitate să nască, RĂNITĂ în accident rutier, femeia preluată de ambulanță – FOTOGALERIE
Cursă contracronometru în adevăratul sens al cuvântului făcută marți seara de către un botoșănean de 33 de ani căruia îi năștea soția.
O tânără de 19 ani s-a răsturnat cu mașina, noroiul de pe roți a băgat-o în mare necaz – GALERIE FOTO
Un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) a fost solicitat marți, în jurul orei 17:00, în satul Mănăstirea Doamnei din comuna Curtești, acolo unde a avut loc un eveniment rutier.
Noni, primul copil autist din România care a scris trei cărți, și o dezbatere ALTFEL despre Educație la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO
Sâmbătă, 5 octombrie, la Botoșani s-a sărbătorit altfel Educația. Fără baloane, serbări sau medalii. Un copil de 11 ani a adunat în juru-i oameni pentru care viața înseamnă să cucerești fiecare zi, secundă cu secundă.
Apare un nou sens giratoriu: sediul unei firme a dispărut, se mută un supermarket prezent în toată țara – GALERIE FOTO
Lucrările la noul supermarket Lidl din Botoșani avansează cu repeziciune. Terenul cu tot cu clădiri pe care compania l-a achiziționat deja nu mai seamănă deloc cu ceea ce era acolo anul trecut.
Impact puternic Mercedes – taxi Renault pe Calea Națională, o familie întreagă a ajuns la spital – VIDEO & GALERIE FOTO
Două mașini s-au izbit vineri după-amiază pe Calea Națională, în apropiere de Lidl, iar în urma accidentului o familie întreagă a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.
ALDE are peste 30 de președinți în județ, de la foști primari sau viceprimari cu multe mandate, la oameni de afaceri – LISTA
În decurs de o săptămână de zile cât a cutreierat o parte din județ, Florin Țurcanu, actual vicepreședinte al ALDE Botoșani, a reușit să creioneze organizații locale în mai bine de un sfert din comunele din teritoriu.
Prima DEMISIE de președinte după înlocuirea Lilianei Mincă cu Roxana Anușca Țurcanu din ALDE Botoșani
În noua formulă în care s-a constituit Filiala Județeană ALDE Botoșani nu s-a regăsit unul dintre președinții de organizație din cadrul partidului.
Un echipaj MAI a salvat un bărbat care și-a băgat cuțitul în gât, polițiștii cer să se apeleze 112 doar la urgențe
Doi subofițeri MAI de la Botoșani i-au salvat viața unui bărbat din oraș care și-a provocat mai multe răni în zona gâtului cu un cuțit. Poliția Română a făcut public incidentul joi după-amiază.
Chirurgul sufletelor: Preotul din Botoșani care a convins oamenii să doneze 7 tone de sânge, a salvat zeci de vieți de la Colectiv – FOTOGALERIE
Născut la Hlipiceni, din ţărani simpli şi evlavioşi. S-a călugărit pe când avea doar 18 ani, apoi a plecat în armată, la tanchişti. Părintele Ciprian Grădinaru este cunoscut în toată România drept chirurgul sufletelor.
REALITATEA dură a județului: O femeie a născut acasă un bebeluș de 1.400 de grame pe care nu l-a mai vrut
Bebeluși născuți acasă, mame cu sarcini nemonitorizate, copile cu copii. Sunt doar câteva situații cu care medicii de la Maternitatea Botoșani se confruntă. Iar această realitate dureroasă, o recunosc și cadrele medicale, ține și de specificul zonei.
ULTIMĂ ORĂDEZASTRU făcut de o șoferiță de 19 ani în intersecție la Rompetrol – GALERIE FOTO & VIDEO
Accident rutier petrecut în urmă cu puține momente la intersecție străzilor Calea Națională cu Petru Rares, lângă stația Rompetrol.
POVESTEA incredibilă a agresorului sexual din Botoșani – Nu cunoaște niciun limbaj de comunicare, externat de la Psihiatrie pentru că era… liniștit
Bărbatul de 35 de ani, care a fost arestat pentru tentativă de viol asupra a două copile de 12 și 14 ani, este un caz ieșit din comun. Botoșăneanul este surdo-mut și, potrivit unor surse, nu ar cunoaște nici limbajul semnelor, iar comunicarea cu el este aproape imposibilă.
Ambulanță chemată la Lebăda, rudele unei femei au coborât-o din mașină ca să intre mai rapid la UPU
Modul în care gândesc unii dintre botoșăneni continuă să-i umească pe angajații sistemului sanitar. Un alt caz de ignoranță amestecată cu inconștiență s-a petrecut sâmbătă dimineață.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
18 octombrie 2019
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.