Top News
Cu DUREREA la psihiatru: ”Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii”

Se spune că bucuria împărtăşită se transformă într-o bucurie mai mare. Însă durerea împărtăşită este o durere vindecată.

O tânără fată din Botoșani vrea să își ia zilele pentru că cel care i-a promis iubire, un bărbat care ar fi putut să îi fie bunic, nu îi acordă atenția pe care ea o așteaptă. Un bătrân cu o boală incurabilă, care trăiește singur într-un sătuc din județ, hotărăște să moară pentru că nu mai suportă durerile și nici singurătatea. Pe un pat de spital, o mamă luptă cu disperare să învingă cancerul. Are acasă, la Dorohoi, șapte copii și dragostea pentru ei este peste durerea cruntă care o sfâșie necruțător.

 

Și unii și alții se agață de un fir de speranță.

 

Diferența dintre viață și moarte o face, de cele mai multe ori, atitudinea celor din jur. Iubirea, credința, încrederea.

 

 

Dureri și dureri…

 

O durere de burtă, de cap, de spate, de inimă provoacă reacții imediate: programare la medic, analize peste analize, intervenții chirurgicale, tratament îndelungat. Luăm în serios fiecare simptom, cât de mic. Durerile trupului sunt devastatoare uneori, ele duc la disperare și, nu de puține ori, la moarte. La moarte prin suicid chiar, atunci când cel în cauză nu mai poate duce povara.

 

Este adevărat că ne impresionează durerea care strigă, ne stârnește lacrimi suferința care lasă urme vizibile. Empatizăm cu suferința care iese la suprafață, mai ales atunci când ea se manifestă la cel de lângă noi.

 

Nu la fel privim către bolnavul care suferă de… suflet, de abandon, de sentimentul de pierdere de sine. De câte ori nu ne-am îndepărtat de astfel de oameni, de câte ori am judecat și am pus etichete?

 

Se spune că suicidul este singura formă de deces care poate fi prevenită. De cele mai multe ori, însă, concluziile vin când fapta se consumă, când drama s-a produs deja.

 

Ce se întâmplă cu durerea de suflet, cu tristețea ucigătoare, cu vidul sufletesc al aproapelui, cu trădările care apasă, chiar și cu absența iertării care macină și pustiește?

 

Sunt dramele care ne provoacă vinovății: puteam face ceva și nu am văzut, nu am simțit durerea aproapelui? 

 

 

 

Absența durerii, o dramă la fel de mare ca prezența ei

 

Definiția acceptată unanim, potrivit Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, este că ”durerea este o experiență senzorială și emoțională neplăcută care este asociată cu afectarea actuală sau potențială a țesutului sau descrisă în astfel de termeni”.

 

Există însă și cazuri în care durerea lipsește. Atunci pacientul suferă de anhidroză, adică insensibilitate congenitală la durere. Este o boală rară de care suferă doar câteva sute de persoane.

 

Oricât ar părea de avantajos să nu mai simțim durere, această boală este un adevărat chin și, mai ales, nu poate fi tratată.

 

„Pacienţii cu insensibilitate la durere nu primesc niciun semnal de la organism. Dacă nu simt nicio durere nu îşi dau seama că sunt bolnavi, iar dacă se accidentează nu ştiu cât de grave sunt rănile. Acest tip de pacienţi trebuie să meargă des la medic pentru verificarea stării de sănătate şi trebuie să ajungă la urgenţă de fiecare dată când au câte un accident, deoarece nu simt durere şi nu îşi pot da seama dacă sunt grav răniţi. Copiii cu această boală trebuie să fie atent monitorizaţi. În general, pe lângă faptul că nu simt durere, ei au probleme şi cu menţinerea temperaturii corpului şi au nevoie de veste speciale şi de condiţii speciale de trai“, spune în presa națională Ioana Tănase, medic internist.

 

 

Medicul Bogdan Pîrvu: ”Durerea este subiectivă”

 

Bogdan Pîrvu este medic psihiatru și activează în prezent în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Mavromati Botoșani. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, cu rezidenţiat la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi. A obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Medicale al UMF Cluj, tema ”Psihopatologie şi creativitate. Abordare biopsihosocială”.

 

Pentru medicul psihiatru, durerea este un simptom foarte important în diagnosticarea pacienților. Chiar dacă ”durerea este și ea subiectivă”, pentru un medic dificultatea intervine atunci când boala ”nu dă nici un semn”, ne spune dr. Bogdan Pîrvu.

 

 

-Durere – îndurerat. Domnule doctor Bogdan Pîrvu, cum ne situăm în raport cu durerea fizică şi ce reacţie avem la durerea sufletească (după pierderea cuiva apropiat, după o trădare etc.)? Cât de vulnerabili suntem în faţa uneia, cât de sensibili la cealaltă?

 

-Este un subiect interesant pentru psihologi, preoți, pentru medici. Da, durerea este subiectivă, am putea spune de la început. Și, în particular, pacienții cu tulburări psihice amplifică simptomatologia, de aceea reacționează diferit la durere, cerând investigații mult mai ample.

 

-Pacientul cu tulburări psihice se situează, trebuie să recunoaștem, într-o categorie aparte atunci când vorbim despre durere.

 

-Da. Și indiferent cât de mult am interveni noi, psihiatrii, cu antidepresive și anxiolitice, și psihologii cu psihoterapie, pacienții continuă să se plângă.

 

-Întorcându-ne, însă, la persoanele fără tulburări psihice. Privim către oamenii de lângă noi, cum reacționăm la durerea lor? Apropiații noștri suferă când sunt trădați, când pierd pe cineva drag… Durerea de cap presupune un tratament cu efect imediat (pilule, cel mai adesea), însă există durerea cealaltă, mai greu de gestionat. Când se depăşeşte limita şi se ajunge în zona psihiatrică?

 

-De obicei, atunci când persistă simptomatologia, se fac investigații ample și nu se decelează nimic obiectiv. În durerea de cap, spre exemplu, se fac multe investigații. Pacienții sunt trimiși la neurolog, oftalmolog, ORL, stomatolog, cardiolog pentru a se elimina cauzele. De exemplu, pacienții acuză frecvent dureri de cap, amețeli. Și nu se decelează o cauză obiectivă, iar atunci ajung la psihiatrie.

 

 

”Un simplu cuvânt poate ameliora o durere sau o poate amplifica”

 

-Există legături între cele două feluri de dureri...

 

-Pierderea cuiva apropiat, o trădare, o suferință, da, dau cel mai frecvent dureri de cap. Bineînțeles că apare și la oamenii perfect normali. Și sunt cazuri care nici nu necesită tratament de specialitate, se remit spontan. Adica trec de la sine, dar depinde foarte mult de pacient…

 

-Oamenii reacționează diferit?

 

-Da, este o vorbă în medicină: Nu sunt boli, sunt bolnavi. Sunt persoane care trec mai ușor peste o suferință, cu mai puțină durere de cap, și altele care cad în depresie și atunci ajung la psihiatrie. Sunt, de asemenea, persoane cărora nu le trece durerea niciodată. Depinde foarte mult și de susținerea familiei.

 

-Fiecare dintre noi am trecut prin suferințe, pierdem o persoană apropiată. Scrie undeva: "Te doare exact atât cât se cuvine, aşa că, într-un fel, probabil că savurezi durerea. Dacă n-ar trebui să conteze, probabil că n-ar conta". Aşadar: Organismul are nevoie de durere?

 

-Da. Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii.

 

-Există o boală care se manifestă prin lipsa durerii, vorbim aici de anhidroză. E mai grav când boala mănâncă în interior şi nicio durere nu ne alarmează?

 

-Un profesor spunea că e foarte, foarte greu când pacientul nu mai simte durere. Spre exemplu în cazuri de arsuri. Dar e mai grav când avem ceva în interior fără durere, pentru că durerea e un semnal de alarmă, că ceva trebuie să faci, să cauți un ajutor.

 

-Vorbim, așadar, de o durere salvatoare.

 

-Exact. Durerea ne salvează și ne face să căutăm ajutor la specialiști, nu neapărat la medici. Depinde de felul durerii, de natura ei. Preoții au un rol important, credința în Dumnezeu. Este un drum greu, dar mult folositor și care necesită răbdare și multa susținere de la familie, prieteni. Un simplu cuvânt poate ameliora o durere sau o poate amplifica. Oricum durerea necesită atenție specială, nu o poți trece cu vederea. Și ameliorarea durerii necesită timp, sunt dureri care nu se vindecă niciodată, ci doar ameliorează.

 

 

 

Dramele de lângă noi

 

Durerea este un strigăt de ajutor. Uneori tăcut, timid, alteori asurzitor. O mână întinsă, un zâmbet, o îmbrățișare pot salva o viață. Trebuie doar să fim atenți la tristețea din ochii celor de lângă noi. Să avem răbdare să ascultăm, să facem un pas alături de umărul care duce povera uriașă a durerii. Dramele lasă urme nu doar pentru cei care le trăiesc, ci și în sufletul celui care ajunge să spună: puteam face ceva și nu am făcut.

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DEZASTRU la Spitalul de Copii – IMAGINI făcute publice de Protecția Consumatorilor – GALERIE FOTO
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) condusă de botoșăneanul Eduardt Cozminschi derulează în această perioadă o tematică națională de control privind calitatea serviciilor adiacente serviciilor medicale, prestate în cadrul unităților spitalicești.
Mită de la 100 de lei și până la 350 de euro pentru un permis de conducere la Botoșani, 14 funcționari și alți oameni suspectați de corupție
Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Botoșani din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) a furnizat miercuri seară primele informații oficiale cu privire la descinderea de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV).
ACUM: Percheziții la Serviciul de Permise și la mai multe domicilii – FOTOGALERIE
Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) derulează la această oră o amplă acțiune care vizează în principal Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV).
ȘASE directori de la Botoșani băgați în evaluare, primesc note de la șefi din Suceava
Managerii unor instituții de la Botoșani vor fi verificați în următoarea perioadă.
Botoșănean găsit mort în pat de către femeia cu care trăia
Sâmbătă seara, în jurul orei 19.00, s-a dat alarma în Parcul Tineretului din municipiul Botoșani.
O expoziție-simbol la Botoșani: Artista care desena portrete pe pereții pușcăriei de la Botoșani, admirată astăzi pe simezele Galeriilor”Ștefan Luchian” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pictură, grafică, tehnică mixtă, fotografie. Și nu doar atât. Omagiu, dialog între generații pe simeze și în Galerii.
Încă un director nou la o unitate din Botoșani, drumul de la agent transport valori la șeful cel mare
Într-o perioadă în care predarea de ștafetă pe funcțiile de conducere este la ordinea zilei, are loc o nouă mutare în rândul serviciilor publice de la Botoșani.
Elsaco a intrat în lumea mare de tot: schimbă conducte de milioane de euro cu compania nășită de Gabi Firea
Compania Municipală Termoenergetica înființată la inițiativa Primăriei și Consiliului General al Capitalei, a încheiat contracte-cadru cu patru companii pentru repararea și înlocuirea vechilor conducte de apă caldă.
Botoșaniul promovat cu arma în mână de un director la Târgul de Turism al României – VIDEO
Pentru al treilea an consecutiv Botoșaniul este prezent la cel mai mare târg de turism al României. Anul acesta însă, botoșănenii noștri au optat pentru o metodă atipică de a se face observați la București.
Loading...
Tânără din Botoșani, model de top pe scena din Londra – GALERIE FOTO cu creațiile celebre purtate
Este tânără, frumoasă și își dorește o carieră în actorie. A câștigat până acum mai multe concursuri de modă, iar cea mai nouă experiență a sa este London Fashion Week.
Un fost subsecretar de stat PSD a ajuns șef în termoficarea botoșăneană
Totul s-a jucat la un singur vor în ședința ordinară de Consiliu Local, iar desemnarea în funcția de conducere de la SC Modern Calor SA s-a făcut prin vot secret.
Fost inspector școlar de la Botoșani condamnat la închisoare pentru înșelăciune și fals
Magistrații de la Judecătoria Botoșani s-au pronunțat astăzi în procesul în care un fost inspector școlar de la Botoșani a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Jurnalistul Florentin Florescu, privegheat de o mamă bătrână, foști colegi, un preot și creștinii satului: Nu era la vârsta la care să moarăGALERIE FOTO
Moartea lui Florentin Florescu le-a părut multora o glumă. Mulți dintre cei care l-au știut au recunoscut că vestea plecării jurnalistului, chiar de ziua lui, părea o ghidușie pusă la cale chiar de el. Au înțeles, cu cât treceau minutele, orele, că Florentin s-a lăsat de glume.
VIDEO șocant: Gândaci filmați în frigiderele restaurantelor din Botoșani - FOTOGALERIE
Noi imagini șocante au fost făcute publice de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în urma controalelor efectuate la restaurantele din Botoșani
Loading...
IMAGINI absolut șocante din bucătăriile restaurantelor controlate la Botoșani făcute publice de Protecția Consumatorilor – GALERIE FOTO
Pentru buna informare a cetățenilor din Botoșani, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, a făcut publice o serie de fotografii din bucătăriile unor restaurante care au făcut obiectul controalelor în zilele de 13 și 14 februarie 2020.
Este oficial: Hotel-restaurant închis de Protecția Consumatorilor - FOTO
Informațiile prezentate vineri dimineață privind acțiunile desfășurate de Autoritatea Națională pentru Consumatorilor (ANPC) în unele localuri din Botoșani au fost confirmare de reprezentanții instituției. Iar într-unul dintre cazuri s-a luat inclusiv măsura sistării activității.
Camere VIDEO de supraveghere la ghene de gunoi: Imaginile în timp real ajung direct la Poliție și Urban Serv – FOTOGALERIE & VIDEO
Una dintre inițiativele viceprimarului Cosmin Andrei a fost de amplasare a unor camere de supraveghere în zona unor platforme de colectare deșeuri, unde cetățenii obișnuiesc să arunce sacii menajeri pe jos și nu în pubele.
EXCLUSIV: Gelu Graur gata să renunțe la candidatura pentru Primăria Botoșani
Abia nominalizat de Uniunea Salvați România pentru candidatura la funcția de primar al municipiului Botoșani, Gelu Graur intenționează să iasă din cursă. Între acesta și o parte a liderilor USR Botoșani au apărut unele divergențe care l-au determinat să își revadă planurile politice.
Cascador de 17 ani încătușat de polițiști după o goană cu 160 km la oră și aproape două luni de pândă
Un adolescent de 17 ani a fost condus la sediul Poliției de la Botoșani, în cătușe.
O candidată pentru un post la Primăria Botoșani a luat nota… 0 la concurs
Concursul pentru un post de referent la Primăria Botoșani a eșuat. Ba chiar unii dintre candidați au dovedit că sunt total nepregătiți pentru un astfel de examen.
Fraza de inceput este cel putin absurda. Situatia dramatica a familiei in care mama este bolnava de o boala grava, faptul ca sapte copii trec prin clipe greu de imaginat pentru un om care a avut norocul sa nu cunoasca o asemenea suferinta, pusa in aceeasi balanta cu un caz de prostitutie clandestina in care o individa isi ofera corpul contra unei sume de bani (sa nu confundam aceasta relatie cu iubirea, ca ajungem abia acum in patologie) pare o gluma sinistra. Influentati de-a valma de telenovele si emisiuni din categoria ”nora pentru mama”, de lipsa de educatie si de dezinformare crasa in legatura cu toate lucrurile care au impact major asupra propriei noastre vieti, ajungem sa gandim daunator si trist.
14 februarie 2020, 11:14
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Vă este frică de coronavirus?
Declaraţia zilei
„Acesta este un mod sigur  de a ne îmbolnăvi de altceva decât coronavirus. Nu ne protejează de nimic pentru marea masă a populației. Și în recomandările Ministerului Sănătății scrie foarte clar, masca se folosește de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8127 lei
USD
Dolarul SUA
4.3601 lei
CHF
Francul elveţian
4.5243 lei
GBP
Lira sterlină
5.6207 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0113 lei
XAU
Gramul de aur
228.5606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2475 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4164 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8419 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1890 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6440 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.