Top News
Geniul din Liveni, sărbătorit la 140 de ani: Au revenit oamenii acasă la Enescu, chiar mai mult ca niciodatăGALERIE FOTO

Publicația Botoșăneanul dedică împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu (19 august) o serie de articole care evidențiază nu doar personalitatea complexă a compozitorului care a marcat muzica lumii, ci și locurile din Botoșani care păstrează amprenta geniului.

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, judeţul Botoşani, şi este considerat cel mai important muzician român. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor. Se stinge din viaţă în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 şi este înmormântat la Père Lachaise din Paris.

 

 

Casele Enescu din Botoșani

 

Trei case din județul Botoșani sunt legate de numele lui Enescu, toate trei fiind în circuitul muzeal și turistic. Este vorba despre casele de la Liveni, Dorohoi și Mihăileni.

 

Primele două au fost în atenția autorităților în anii târzii ai compozitorului. Chiar când se afla grav bolnav la Paris, pentru a face impresie bună peste granițe, acolo unde dorohoianul era privit deja ca un titan al muzicii, autoritățile comuniste informează Direcția Muzee și Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii (adresa nr.3339 din 24 martie 1954) că, din eroare, ”casa de la Liveni unde s-a născut George Enescu a fost stricată de autoritățile Sfatului Popular în 1949".

 

O nouă adresă este trimisă de Sfatul Popular Dorohoi peste un an (17 mai 1955), la două săptămâni după trecerea compozitorului la cele veșnice. De data aceasta, ”tovarășii” propun înființarea caselor memoriale George Enescu în localitățile Liveni și Dorohoi.

 

Ministerul Culturii aprobă solicitarea venită de la Dorohoi privind obiectivele memoriale George Enescu din Liveni și Dorohoi. Cu acest prilej, se decide ca în locuința din Dorohoi să se amenajeze o casă memorială care să adăpostească tot mobilierul autentic ce se găsește în localitate (cf. Muzeul Județean Botoșani - "Memoria arhivelor botoșănene. George Enescu", Editura PIM, Iași, 2016).

 

Pe 25 iulie 1955, la Dorohoi ajunge reprezentantul Uniunii Compozitorilor din RPR, Viorel Cosma (30 martie 1923 - 15 august 2017), care propune refacerea casei și împrejmuirea ei, precum și refacerea puțului din curtea de la Liveni. Se solicită și amenajarea unui cămin cultural la Liveni. De asemenea, Viorel Cosma aduce în discuție (consemnată în procesul-verbal” faptul că "la Mihăileni este casa mamei compozitorului și trebuie ca acesteia să i se acorde o atenție deosebită. Se va îngriji mormântul mamei maestrului de la Mihăileni".

 

 

 

 

Muzeul de astăzi, tezaur de suflet și de istorie

 

Muzeul ”George Enescu” de la Dorohoi este amenajat într-o casă veche, construită în stil moldovenesc. Casa a aparținut prin cumpărare lui Costache Enescu, tatăl muzicianului, din anul 1910, fiind locuită de acesta începând cu anul 1916.

 

Din anul 1919, după moartea lui Costache, a rămas moștenire lui George Enescu, pentru ca în anul 1946 să fie donată Academiei Romane. În anul 1957, după moartea compozitorului, casa a fost transformată în muzeu. Sălile expoziţiei de bază oferă vizitatorului un bogat material enescian, constituit din instrumente muzicale, picturi, programe de concert, din ţară şi străinătate, fotografii, cărţi, lucrări de artă, contemporane şi postume, redându-l pe marele muzician român.

 

 

”Enescu” după un an de pandemie

 

După o îndelungată perioadă în care muzeele au fost închise, iar cultura s-a ”predat” doar online, turiștii deschid din nou ușile muzeelor.

 

”Este adevărat am avut o perioadă dificilă în care publicul nu a avut acces, dar am fost activi în online pe paginile Muzeului Județean, cu postări zilnice care au avut priză la public prin numărul mare de vizualizări. Vizitatorii au avut acces la tur virtual pentru cele două muzee. Așa fost publicul aproape de noi”,

Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi

 

Și poate că, de data aceasta, ”cultura online” a avut și darul de a ajunge mai ușor sub ochii tinerilor, le-a stârnit curiozitatea, i-a făcut să își dorească să vadă cu ochii lor muzee, expoziții, filme, spectacole de teatru.

 

”Sunt încântată să vă spun că George Enescu reprezintă interes pentru tineri și nu numai. După Revoluție s-a scris foarte mult despre George Enescu, informații care până atunci nu puteau fi publicate, datorită regimului politic”,

Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi

 

Or informația, prin intermediul rețelelor de socializare, poartă mai ușor poveștile cu iz de legendă, idile neștiute, istorii despre geniul pe cât de iubit, pe atât de neștiut la el acasă.

 

”Cei mai mulți vizitatori sunt impresionați de arhitectura casei, de camera maestrului, pianul care i-a aparținut, de “povestea locului” și de Enescu artist. Mulți nu știu nimic și sunt fascinați de ce aud, dar mare parte din cei care vin știu câte ceva. Vor să afle mai mult. Merg și la Liveni, mereu le recomand să meargă și acolo. Uneori chiar merg întâi acolo și apoi vin aici”,

Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi

 

Restricțiile nu i-au făcut pe oameni să renunțe la cultură. Dimpotrivă, spune Lidia Alexie. Publicul s-a întors parcă mai numeros, parcă mai dornic de informație, de experiențe inedite în spațiile muzeale.

 

”Au revenit oamenii, chiar mai mult ca niciodată. Cred că neplecând în afară, mulți turiști – foarte mulți din București, organizați pe familii, câte două-trei – au manifestat și mai mare interes decât altădată în perioada verii, când era aproape părăsită casa… Acum chiar vine multă lume. Și în perioada pandemiei online a mers foarte bine. Și vin mulți turiști și din străinătate”,

Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi

 

 

Enescu – 140 la Dorohoi

 

Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi, își așteaptă ca în fiecare an publicul, turiști din Botoșani sau din țară, nu puțini fiind și iubitorii lui Enescu de peste granițe.

 

Ziua de 19 august 2021, data la care se împlinesc 140 ani de la nașterea maestrului George Enescu, va fi sărbătorită la Dorohoi și Liveni printr-o serie de evenimente ce se derulează în cele două muzee.

 

La Dorohoi, publicul vizitator este așteptat cu o expoziție temporară “Enescu 140” -  expoziție foto-documentară ce va fi vernisată joi, la 11.00, după care urmează un moment muzical, “Tineri muzicieni în recital“ (pian) cu elevi dorohoieni îndrumați de profesoara Gherghina Gusulei. În încheiere va fi și un moment de muzica populară.

 

Iar programul nu se sfârșește aici.

 

Duminică, 22 august 2021, la ora 12.00, la Casa Memorială “George Enescu” Liveni se va desfășura un concert care completează aniversarea: turneul “Rădăcini”.

 

În aceeași zi, la ora 18.00, același concert va fi susținut la Muzeul Memorial “George Enescu“ Dorohoi.

 

În cadrul turneului se prezintă publicului și expoziția "Enescu 140 - Rădăcini" a Muzeului Național ”George Enescu” din București.

 

„Rădăcini” este turneul de concerte organizat de Asociația Klavier ART în parteneriat cu Muzeul Național ”George Enescu” în perioada 30 iulie - 29 august 2021, cu scopul de a aduce muzica românească mai aproape de tineri, într-o tonalitate contemporană. Organizatorii își doresc să valorifice, pe lângă compoziții în primă audiție, o formulă camerală rar exploatată în România – vioară și pian la patru mâini.  Proiectul este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, interpreți fiind Andrei Mihail Radu - vioară, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu - pian la patru mâini

 

loading...
ENESCU 140: Misterul „Casei Luchian” de la Mihăileni! Conacul cumpărat de Alexandru Tomescu pentru un mare vis
ENESCU 140 - Alexandru Tomescu, mărturisiri emoționante în pragul casei din Mihăileni: Povestea merge mai departe / Poezia locului o simți de la 100-200 km cum te apropii de aici, de capătul țării - GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Loading...
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
S-a semnat contractul, lucrările încep în 2022! Parcul Eminescu va fi extins cu pistă de alergare, bănci inteligente, cișmele și altele
Un nou proiect de care se vorbește de aproximativ doi ani se află la un pas de începe a lucrărilor efective, după ce au fost parcurse etapele de atribuire a acestora, prin licitație.
Botoșaniul, printre județele cu cele mai mici rate de infectare în primele zile din 2022
Potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), județul Botoșani are o rată de infectare de 0,23 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Loading...
Alaiul Măștilor la Vorona, de la urși și lupi, la mireasa în lacrimi lângă sicriul lui Arafat și hoțul din ”Casa de Papel”: Ce an a fost săptămâna aceasta!VIDEO & GALERIE FOTO
A părut că este revoluție astăzi dimineață în centrul comunei Vorona, acolo unde a avut loc ”Alaiul Măștilor” din cadrul festivalului de datini și obiceiuri de iarnă ”Vorona – Obiceiuri ancestrale de iarnă”. Claxoane, sirene, tobe, muzică, urături s-au auzit începând cu ora 10:00.
Aleșii locali s-au văzut pentru ultimă oară în acest an, cu jigniri și invective: Achiziții de mașini de lux pentru directori / Dle viceprimar, sunteți jalnic / Salariul dv de 240 de milioane se justifică? / Mi-e rușine să stau să ascultVIDEO
Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor în municipiul Botoșani, a readus în atenția publică animozitatea care există între cele două tabere din Consiliul Local Botoșani. O atmosferă care se perpetuează de nouă ani deja și în care discuțiile, intervențiile, amendamentele și aproape tot ce se întâmplă în plen sunt rezultate ale unor acțiuni sau polițe politice.
Locuri (încă) libere în spitalele din Botoșani, autoritățile se pregătesc de valul cinci și au anunțat PRIMELE măsuri
În acest moment, spitalele din Botoșani și-au recăpătat activitatea de bază. Miercuri dimineață pe Secția ATI a Spitalului Județean Mavromati nu era internat niciun pacient infectat cu virusul care a dat omenirea peste cap.
BONUSURI de Crăciun pentru sute de angajați din companiile municipalității, la unele mai sărăcăcioase, la altele cât jumătate din salariul minim
Luna cadourilor și sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli suplimentare în familii pentru achiziția de daruri pentru cei dragi, dar și pentru pregătirea mesei de Crăciun.
Doamnele au băut cot la cot cu domnii de Crăciun, Urgențele luate cu asalt de oameni care nu s-au mai putut opri din băut și mâncat
După masa îmbelșugată de Crăciun au fost persoane care au ajuns și în acest an la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati. Unii botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, alții fiindcă au băut peste măsură.
Prefectul și șeful ISU prin ninsoare, verifică STAREA DRUMURILOR din județ – FOTOGALERIE & VIDEO
La această oră prefectul și colonelul aflat în fruntea Inspectoratului pentru Situații de Urgență se află în inspecție pe drumul Botoșani – Suceava.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.9 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
-2.4 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.