Top News
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani

O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.

Cernăuți, în urmă cu 92 de ani

 

Povestea bustului Eminescu începe în primăvara anului 1930, la Cernăuți. Pe 29 mai se făcea public un concurs prin care organizatorul - ”Liga culturală” secția Cernăuți (președinte prof. univ. dr. Vasile Gherasim) - îi provoca pe artiști să realizeze o machetă pentru un bust care să îl reprezinte pe ”maturul Eminescu, din timpul Luceafărului”. Fondurile, spuneau atunci reprezentanții ”Ligii culturale, ”le-am adunat încet şi anevoios…”.

 

”Din lucrările prezentate de opt artişti concurenţi, după o bună chibzuire, acea prezentată de artistul sculptor din Iaşi, anume domnul R. P. Hette, cu condiţia ca să mai facă unele modificări, ce i le-am indicat atunci. Bustul acesta, deci, ultima realizare a proiectului prezentat de domnul Hette, atunci, iar soclul fu executat de domnul Carol Moscaliuc, întocmai după indicaţiile date de domnul Hette.

Comisiunea artiştilor, întruniţi la Ministerul Artelor, a aprobat lucrarea cu unanimitate de voturi, astfel că inaugurarea acestui bust se face după ce au fost împlinite toate formele şi după ce comitetul nostru poate să privească, cu cea mai sinceră satisfacţie sufletească, la o operă înfăptuită…”,

scria Vasile Gherasim în articolul ”Solemnitatea desvelirii bustului Mihai Eminescu la Cernăuţi”, „Junimea Literară”, nr. 9-12, septembrie-decembrie 1930, pp. 401-410, Cernăuţi.

 

Momentul dezvelirii avea loc într-o zi de duminică, 7 decembrie 1930, ”pe o vreme admirabilă ca de primăvară”. Aflăm tot din ”Junimea Literară”:

”S-a dezvelit, în parcul Arboroasa, din faţa Catedralei, bustul nemuritorului Eminescu. (…) O imensă mulţime de pioşi admiratori ai poetului era adunată în Catedrală, unde s-a săvârşit un parastas pentru odihna sufletului aceluia care a fost un fervent român şi un bun creştin…”.

 

 


(Cernăuți, 1930)

 

 

Evacuat din calea bolșevicilor, dispare din București și apare peste câteva decenii la Botoșani

 

Doar 10 ani avea să rămână la Cernăuți bustul poetului botoșănean. În urma ultimatumului din 26 iunie 1940, statul român retrage de pe teritoriile ce urmau să fie cedate toate bunurile artistice. Printre ele și bustul care îl reprezenta pe Mihai Eminescu. În septembrie, lucrarea ajunge la București, unde este predată Muzeului de Artă Națională.

 

Bizar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și încă vreo trei decenii după, bustul lui Eminescu dispare din muzeul din București.

 

Nimeni nu mai știe nimic de el până în 1984, când este găsit în holul școlii ”Mihai Eminescu” din Botoșani, cel care făcea descoperirea fiind prof. Victor Macarie, în trecere prin orașul moldav.

 

Bustul rămâne la Botoșani, pe 15 septembrie 1987 fiind redezvelit și păstrat aici unde se află și astăzi: în fața Colegiului Național ”Mihai Eminescu”.

 

(Bustul în fața Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Botoșani)

 

 

Locul gol din Cernăuți, ”o rană nevindecată”

 

Vania Atudorei, un împătimit de Eminescu chiar și pe meleaguri canadiene, acolo unde trăiește de câteva decenii, reia pentru publicația Botoșăneanul povestea impresionantă a lucrării lui Hette.

 

”Frumosul bust al lui Mihai Eminescu din fața Liceului ”Mihai Eminescu” din Botoșani a fost adus în România de la Cernăuți în timpul războiului în 1940 pentru a nu fi distrus de ocupanții sovietici. Este unul dintre cele mai frumoase busturi care au fost sculptate în memoria  poetului național al României”,

Prof.Vania Atudorei

 

Richard Hette s-a născut la Piatra Neamț în 1890, a studiat în Franța, la Paris, și în Italia, la Florența, și a fost profesor la Iași și la București. A fost pe front în timpul Primului Război Mondial și a realizat peste 250 de lucrări. La Iași mai există alte două monumente Eminescu realizate de Richard Hette: bustul de la Muzeul Literaturii Române și basorelieful de la Academia din Iași.

 

De asemenea, potrivit prof. Vania Atudorei, soclul bustului de la Botoșani a fost realizat de către Carol Moscaliuc, din Cernăuți, după indicațiile sculptorului R. Hette. Același Moscaliuc a făcut și soclul monumentului lui Eminescu de la Mănăstirea Putna, dar și soclul Regelui Ferdinand I - din orașul Văşcăuţi, de lângă Cernăuți, la 2 iunie 1936, ”monument care însă nu a mai putut fi salvat și care a fost distrus de hoardele rusești bolșevice în 1940 în furia lor de a distruge și nimici tot ce era românesc pe acel teritoriu”.

 

Locul gol al acestui monument din Parcul Central din Cernăuți, unde bustul a stat timp de 10 ani, orașul în care Eminescu a venit când avea 8 ani și în care a studiat timp de 8 ani, a rămas că o rană nevindecată, spune astăzi prof. Vania Atudorei.

 

”Iar unii ucraineni îl consideră pe Eminescu un ucrainean trădător de țară și origini și care a trecut la români. În ce împrejurări a ajuns bustul de la București la Botoșani? Și mă întreb, oare câți dintre elevii și profesorii de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani sau botoșăneni, cunosc povestea și valoarea acestui bust care peste 8 ani va avea 100 de ani?

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DISPARIȚIILE anunțate de Poliție ascund în spate povești de dragoste născute pe Facebook: Comunică imediat între ei, mă caută Poliția
Un fenomen îngrijorător care și-a făcut loc și la Botoșani este acela al disparițiilor de minori. Părinții apelează la ajutorul Poliției în momentul în care nu mai știu nimic de propriii copii. La unii, disparițiile sunt într-adevăr neașteptate, în alte cazuri polițiștii aplică amenzi pentru neglijență.
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
Loading...
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Loading...
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
Începând cu Iulie 1940 la Spitalul de adulţi nr.1, viitorul Mavromati, au fost încadraţi doctorii refugiaţi de la spitalul din Cernăuţi, majoritatea evrei, care au plecat pe rând în Israel până prin anii 65. Deci Botoşaniul a avut printre cei mai buni doctori din ţară. Ca picanterie unuia din ei nu i-a plăcut în Israel şi a ajuns în Madacascar unde a fost numit ministru al sănătăţii.
14 ianuarie 2022, 00:42
"unii ucraineni îl consideră pe Eminescu un ucrainean trădător de țară și origini și care a trecut la români." Şi unii români pot spune la fel despre Olga Kobyleanska, mare scriitoare ucraineană născută la Gura Humorului, o româncă trădătoare care a trecut la ucraineni. În 1972 am absolvit 8 clase la Nr.11 unde am fost mutat cu forţa de la Nr.4 în 1969. Bustul era pe holul mare de pe care se intra în sălile de clasă. Era poziţionat în faţa intrării principale. Doi ani am prins Liceul Eminescu care în 1971 s-a mutat în noua locaţie. Soclul era amplasat afară în spatele şcolii. După câţiva ani am văzut statuia amplasată în faţa liceului. Anii din articol nu ştiu de unde îi aveţi.
13 ianuarie 2022, 23:59
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.8 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-2.5 o C
Saveni
-1.5 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.