Top News
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani

O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.

Cernăuți, în urmă cu 92 de ani

 

Povestea bustului Eminescu începe în primăvara anului 1930, la Cernăuți. Pe 29 mai se făcea public un concurs prin care organizatorul - ”Liga culturală” secția Cernăuți (președinte prof. univ. dr. Vasile Gherasim) - îi provoca pe artiști să realizeze o machetă pentru un bust care să îl reprezinte pe ”maturul Eminescu, din timpul Luceafărului”. Fondurile, spuneau atunci reprezentanții ”Ligii culturale, ”le-am adunat încet şi anevoios…”.

 

”Din lucrările prezentate de opt artişti concurenţi, după o bună chibzuire, acea prezentată de artistul sculptor din Iaşi, anume domnul R. P. Hette, cu condiţia ca să mai facă unele modificări, ce i le-am indicat atunci. Bustul acesta, deci, ultima realizare a proiectului prezentat de domnul Hette, atunci, iar soclul fu executat de domnul Carol Moscaliuc, întocmai după indicaţiile date de domnul Hette.

Comisiunea artiştilor, întruniţi la Ministerul Artelor, a aprobat lucrarea cu unanimitate de voturi, astfel că inaugurarea acestui bust se face după ce au fost împlinite toate formele şi după ce comitetul nostru poate să privească, cu cea mai sinceră satisfacţie sufletească, la o operă înfăptuită…”,

scria Vasile Gherasim în articolul ”Solemnitatea desvelirii bustului Mihai Eminescu la Cernăuţi”, „Junimea Literară”, nr. 9-12, septembrie-decembrie 1930, pp. 401-410, Cernăuţi.

 

Momentul dezvelirii avea loc într-o zi de duminică, 7 decembrie 1930, ”pe o vreme admirabilă ca de primăvară”. Aflăm tot din ”Junimea Literară”:

”S-a dezvelit, în parcul Arboroasa, din faţa Catedralei, bustul nemuritorului Eminescu. (…) O imensă mulţime de pioşi admiratori ai poetului era adunată în Catedrală, unde s-a săvârşit un parastas pentru odihna sufletului aceluia care a fost un fervent român şi un bun creştin…”.

 

 


(Cernăuți, 1930)

 

 

Evacuat din calea bolșevicilor, dispare din București și apare peste câteva decenii la Botoșani

 

Doar 10 ani avea să rămână la Cernăuți bustul poetului botoșănean. În urma ultimatumului din 26 iunie 1940, statul român retrage de pe teritoriile ce urmau să fie cedate toate bunurile artistice. Printre ele și bustul care îl reprezenta pe Mihai Eminescu. În septembrie, lucrarea ajunge la București, unde este predată Muzeului de Artă Națională.

 

Bizar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și încă vreo trei decenii după, bustul lui Eminescu dispare din muzeul din București.

 

Nimeni nu mai știe nimic de el până în 1984, când este găsit în holul școlii ”Mihai Eminescu” din Botoșani, cel care făcea descoperirea fiind prof. Victor Macarie, în trecere prin orașul moldav.

 

Bustul rămâne la Botoșani, pe 15 septembrie 1987 fiind redezvelit și păstrat aici unde se află și astăzi: în fața Colegiului Național ”Mihai Eminescu”.

 

(Bustul în fața Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Botoșani)

 

 

Locul gol din Cernăuți, ”o rană nevindecată”

 

Vania Atudorei, un împătimit de Eminescu chiar și pe meleaguri canadiene, acolo unde trăiește de câteva decenii, reia pentru publicația Botoșăneanul povestea impresionantă a lucrării lui Hette.

 

”Frumosul bust al lui Mihai Eminescu din fața Liceului ”Mihai Eminescu” din Botoșani a fost adus în România de la Cernăuți în timpul războiului în 1940 pentru a nu fi distrus de ocupanții sovietici. Este unul dintre cele mai frumoase busturi care au fost sculptate în memoria  poetului național al României”,

Prof.Vania Atudorei

 

Richard Hette s-a născut la Piatra Neamț în 1890, a studiat în Franța, la Paris, și în Italia, la Florența, și a fost profesor la Iași și la București. A fost pe front în timpul Primului Război Mondial și a realizat peste 250 de lucrări. La Iași mai există alte două monumente Eminescu realizate de Richard Hette: bustul de la Muzeul Literaturii Române și basorelieful de la Academia din Iași.

 

De asemenea, potrivit prof. Vania Atudorei, soclul bustului de la Botoșani a fost realizat de către Carol Moscaliuc, din Cernăuți, după indicațiile sculptorului R. Hette. Același Moscaliuc a făcut și soclul monumentului lui Eminescu de la Mănăstirea Putna, dar și soclul Regelui Ferdinand I - din orașul Văşcăuţi, de lângă Cernăuți, la 2 iunie 1936, ”monument care însă nu a mai putut fi salvat și care a fost distrus de hoardele rusești bolșevice în 1940 în furia lor de a distruge și nimici tot ce era românesc pe acel teritoriu”.

 

Locul gol al acestui monument din Parcul Central din Cernăuți, unde bustul a stat timp de 10 ani, orașul în care Eminescu a venit când avea 8 ani și în care a studiat timp de 8 ani, a rămas că o rană nevindecată, spune astăzi prof. Vania Atudorei.

 

”Iar unii ucraineni îl consideră pe Eminescu un ucrainean trădător de țară și origini și care a trecut la români. În ce împrejurări a ajuns bustul de la București la Botoșani? Și mă întreb, oare câți dintre elevii și profesorii de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani sau botoșăneni, cunosc povestea și valoarea acestui bust care peste 8 ani va avea 100 de ani?

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
Începând cu Iulie 1940 la Spitalul de adulţi nr.1, viitorul Mavromati, au fost încadraţi doctorii refugiaţi de la spitalul din Cernăuţi, majoritatea evrei, care au plecat pe rând în Israel până prin anii 65. Deci Botoşaniul a avut printre cei mai buni doctori din ţară. Ca picanterie unuia din ei nu i-a plăcut în Israel şi a ajuns în Madacascar unde a fost numit ministru al sănătăţii.
14 ianuarie 2022, 00:42
"unii ucraineni îl consideră pe Eminescu un ucrainean trădător de țară și origini și care a trecut la români." Şi unii români pot spune la fel despre Olga Kobyleanska, mare scriitoare ucraineană născută la Gura Humorului, o româncă trădătoare care a trecut la ucraineni. În 1972 am absolvit 8 clase la Nr.11 unde am fost mutat cu forţa de la Nr.4 în 1969. Bustul era pe holul mare de pe care se intra în sălile de clasă. Era poziţionat în faţa intrării principale. Doi ani am prins Liceul Eminescu care în 1971 s-a mutat în noua locaţie. Soclul era amplasat afară în spatele şcolii. După câţiva ani am văzut statuia amplasată în faţa liceului. Anii din articol nu ştiu de unde îi aveţi.
13 ianuarie 2022, 23:59
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.0 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.