Top News
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani

Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.

Toderiță al mamei

 

În 1930, în prima zi de martie, iarna își mai scutura cojoacele în Știubienii Botoșanilor când, în familia Valenciuc, venea pe lume Toderiță, al patrulea prunc. Al patrulea și pentru totdeauna cel mai mic, așa cum hâtru povestește și astăzi artistul. Cel mai mic a știut mereu să învețe de la cei mai mari, dintre toți fratele Nicolae fiindu-i cel mai drag. Trecut prin Școala Normală de la Șendriceni, Nicolae a fost o vreme învățător, apoi a plecat mai departe, începând o carieră universitară de excepție. A trăit 81 de ani, a fost profesor universitar la Iași, cu doctorat în speologie. "Viața mea s-a cuplat cu a lui, începând de mic, eram cei mai apropiați din familie. El era cel care mă îndrăgea mai mult", își amintește Teodor Valenciuc astăzi.

 

Fratele Nicolae l-a făcut să prindă drag de carte. Tot pe el, pe Nicolae, l-a urmat și la Șendriceni, la Școala Normală. Altfel cine știe care i-ar fi fost curgerea vieții…

 

Mama nu știa a scrie și citi, iar tatăl învățase și el târziu. Oameni muncitori, apăsați de sărăcie, de război, apoi și de comunism. Dar, își amintește și astăzi ”mezinul” casei, erau buni creștini. Și omenoși în trăirea lor de țărani simpli și curați. Sărăcia nu i-a făcut niciodată să se războiască între ei, nici cu alții.

 

Toderiță cel mic nu mai prindea nici rând la opinci, așa că iernile nu mai putea ieși din casă. Atunci, rămas singur, căuta în podul casei clopotul cel vechi, se pitea sub masă și începea să țină câte o slujbă strașnică, așa cum văzuse în biserica din sat.

 

Iernile grele din copilărie i-au mai adus ceva: dragul de desen. Așa se face că anii de sărăcie au fost, de fapt, anii fericiți din sânul familiei, fără altă grijă în afara pâinii și a căldurii. Pentru că, pe la 14 ani, furia războiului ajungea și în satul lui.

 

A plecat în refugiu la Craiova. S-a întors peste un an de zile, maturizat, dar încă nepricepând de ce se războiesc oamenii. La întoarcere se oprește la Mănăstirea Neamț, unde refugiații mai sunt găzduiți o lună.

 

Îl impresionează viața de mănăstire. Desenează în chilia în care fusese găzduit. Vestea că un copil de 15 ani știe să tragă în creion chipul starețului a făcut repede înconjurul mănăstirii. Un călugăr a luat desenul, l-a arătat starețului, și din acea zi Toderiță a primit o chilie doar pentru el: un pat, o icoană și o sobă albă. Și, desigur, hârtie și creion.

 

A fost elev la Șendriceni într-o perioadă încercată, comuniștii erau din ce în ce mai vigilenți și mai nemiloși. A simțit-o pe pielea lui, atunci când vajnicii apărători ai ”victoriei socialismului” i-au suflat pe umăr și lui. Caricaturile – chiar nesemnate – i-au adus multe probleme. Mai ales atunci când l-a caricaturizat pe Stanciu, secretarul organizației de partid.

 

 

Student la 30 de ani

 

După o perioadă în care a activat ca învățător, Teodor Valenciuc a plecat la București. La Institutul de Arte Plastice ”Ion Grigorescu”. De unde s-a întors acasă după ce, chiar înainte de examen, a aflat că una dintre probe consta într-o lucrare scrisă la limba rusă.

 

A renunțat la București și a revenit la școala din sat. Peste o vreme pleacă la Iași, la Facultatea de Arte Plastice. Avea deja 30 de ani și o dorință aprigă de a-și împlini visul de data aceasta. 

 

 

Artistul cu diplomă

 

În anul 1969 artistul deschide prima expoziţie personală, de pictură, la sediul Muzeul Judeţean Botoşani, urmată -  în jumătate de secol  de activitate artistică -  de numeroase expoziţii personale şi de grup. De asemenea, Teodor Valenciuc participă şi la expoziţii de grup naţionale, în: 1979, 1981, 1983 -  la Saloanele naţionale de pictură şi grafică, de la Sala Dalles, Bucureşti şi în 1984, 1986 – la Bienale de pictură şi grafică, Sala Dalles, Bucureşti şi la tabere de creaţie organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România la: Portiţa – Jurilovca, Măgura Bacăului – Tescani, Agafton, Ipoteşti.

 

 

Lucrări ale artistului botoşănean, pentru care a fost remarcat şi premiat, se află în colecţii particulare din România, Grecia, Franţa, Irlanda sau Canada. Pasionat de frumos, de muzică şi de literatură, Teodor Valenciuc va aborda şi critica de artă, făcând aprecieri şi prezentând  articole în  publicaţii de specialitate. În anul 2014, artistul Teodor Valenciuc a revenit pe simezele  botoşănene, după o altă "retrospectivă" vernisată în 14 iunie 2010, în spaţiul Galeriilor  de Artă "Ştefan Luchian", cu o expoziţie interesantă, cu peste 40 de lucrări de grafică şi pictură.

 

 

Pictorul și cuvintele sale

 

La 91 de ani de viață, Teodor Valenciuc ne face un dar: ”Diapozitive în timp” (Editura Ria), cartea de memorii care stă la căpătâiul unei vieți de excepție, o viață care se scrie încă. O carte care  vine după cea din 2014, ”Cioburi de oglindă” (Editura Quadrat).

 

 

Considerat astăzi decanul de vârstă al artiștilor plastici botoșăneni, Teodor Valenciuc ne lasă moștenire, prin această carte, un tezaur de cuvinte dincolo de care transpar destine, timpuri, personaje ale istoriei, întâmplări care apasă și altele care eliberează din chingile trecutului.

 

Cartea ”Diapozitive în timp” nu este o capodoperă scriitoricească, nu intră într-un top al marilor creații literare, deși ochiul editorului ar fi putut să adauge scrisului pictorului nota de profesionalism. Însă este o carte onestă, utilă și necesară. Mai ales generațiilor de astăzi, pentru care viața se balansează periculos într-o realitate amăgitor/virtuală.

 

Teodor Valenciuc se întoarce la capătul propriilor cărări și străbate din nou secolul străbunicilor, al bunicilor, al părinților noștri. Și de data aceasta nu a o face ”ca la școală”, ci ne aduce înainte chiar poveștile care lipsesc din cartea de istorie.

 

Scrisă fără patimă, cu un umor fin și bine dozat, cu dialoguri scurte, menite să confere scriiturii nota de prezent, de actual, de palpabil, cartea ”Diapozitive în timp” ne dezvăluie un univers din păcate uitat, pe alocuri pierdut.

 

Pe 1 martie, pictorul Teodor Valenciuc împlinește 91 de ani. Viața artistului este, în fapt, călătoria printr-un secol greu încercat, dar este și izbânda frumosului împotriva negurilor istoriei.

 

La mulți ani!

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Încă o funcție pregătită pentru șefa de la ”Urgențe”, pleacă puțin pe la București
Șefă la Unitatea de Primiri Urgențe, consilier județean, candidat apoi la Senat, membră în consiliul de administrație de la Spitalul de Pneumoftiziologie și, foarte probabil, viitoare membră în Adunarea Reprezentanților de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Fiica fostei directoare DSVSA a lansat o melodie despre sfârșitul unei relații intense pe care a trăit-o – VIDEO & GALERIE FOTO
Melodia a fost prezentată în premieră chiar în cursul zilei de astăzi.
Botoșani iese doar pe hârtie din ”scenariul roșu”: HoReCa, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole rămân ÎNCHISE
După șapte zile consecutive de micșorare a ratei, municipiul Botoșani a coborât sub 3 la mie. Pentru prima dată după ce pe 27 martie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adăugat noi restricții prin hotărârea nr. 18, incidența a scăzut la 2,99.
Președintele USR Botoșani, indemnizație de deputat tăiată din cauza chiulului din Parlament
Decizia a fost luată după o serie de absențe nemotivate în Camera Deputaților, în primele luni ale acestui an.
Autobuzele parchează la PSD! Războiul pe conducerea Eltrans tranșat social-democrat la vot
În urma desfășurării procedurii secrete de vot, a fost tranșată într-un final situația de la societatea Eltrans.
Operații greu de realizat pe pandemie la Mavromati, medic: Nu veniți la Spitalul Județean
După mai bine de un an de pandemie, botoșănenii cu alte afecțiuni sunt în continuare victime colaterale. Medici fac apeluri să nu se prezinte la spital dacă nu sunt „urgențe reale”.
Într-o lume care desparte, există un om care adună: Fenomenul Hărman la Botoșani – GALERIE FOTO
Aproape 100 de lucrări, un colecționar și colorata poveste dintr-o primăvară capricioasă încă.
Drumul strategic de la Botoșani: Judecătorii au scos din schemă „firma orașului”, loturile împărțite de alți constructori – VIDEO
Câștigătoare la precedenta licitație, exclusă total după un val de contestații la unități de stat și instanță.
HoReCa, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri – ÎNCHISE încă două săptămâni la Botoșani - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a prelungit sâmbătă pentru încă două săptămâni restricțiile suplimentare adoptate pe 27 martie pentru municipiul Botoșani.
Loading...
Șefa CJ & primarul, cumpărături cu microfonul la piața de produse tradiționale: Să vedem dacă știi să dai restulGALERIE FOTO
Președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani au fost invitați speciali la inaugurarea pieței volante cu produse tradiționale a Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, eveniment care a avut loc sâmbătă dimineață.
Mânăncă românește! Piață volantă cu produse tradiționale inaugurată în centrul Botoșanilor: de la caș și brânză la ceapă și miere de albină – VIDEO & GALERIE FOTO
Sub sloganul ”Mânăncă românește”, scris inclusiv pe un banner, în cadrul unui parteneriat pe care Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis l-a perfectat cu Primăria Botoșani, sâmbătă dimineață a fost inaugurată în centrul orașului o piață volantă cu produse tradiționale.
SEARA DECISIVĂ: FC Botoșani află în 90 de minute dacă se califică în play-off pentru a doua oară
Trei meciuri de totul sau nimic au fost programate seara asta de la 20:30 între echipe care evoluează în prima ligă și care își dispută locurile 5 și 6 din play-off.
Protestatarii au spart un geam al Primăriei, ”bolovanul” provine de la Prefectură
Și la Botoșani au fost incidente în timpul protestelor care au avut loc la începutul săptămânii trecute față de noile măsuri luate de guvernare și dublate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,
Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.
Loading...
Nu aveam cum să lipsesc la o asemenea înmormântare - Marian Murariu, prima ieșire după absența surpriză de la ședința cu Eltransul
Absența consilierului local Marian Murariu de la ședința deliberativului municipal convocat de primar pentru marți la amiază în vederea propulsării în funcții a unor administratori interimari la SC Eltrans SA reprezintă surpriza politică a săptămânii.
Îi lua... apa: Șeful cel mare de la Nova înlocuit în 24 de ore de la intrarea în CA a oamenilor susținuți de Doina & Florin
La o zi după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) pentru validarea noilor membri din Consiliul de Administrație de la compania de apă, au avut loc și primele schimbări de șefi.
Încă un pas spre director din Râmnicu Vâlcea la ”Apă”: Noul CA completat de membrii PSD - ALDE
Adunarea Generală a Acționarilor companiei de apă și canalizare s-a întrunit astăzi la sediul societății și a votat completarea consiliului de administrație. În fapt, AGA a fost reprezentată de Dorin Birta, care săptămâna trecută a fost mandatat de plenul Consiliului Județean să voteze noii membri ai CA.
RĂSTURNARE de situație la ședință, propunerile primarului au picat după o dublă trădare
Planurile inițiale nu s-au concretizat și în realitate și, după cum a decurs votul de la ședința de îndată a Consiliului Local, se preconizează o victorie liberală la numirea administratorilor de la Eltrans.
Cine salvează orașul? ”Protejat” de teancuri de hârtii, de legi pompoase, de instituții, Botoșaniul vechi se prăbușește în fiecare zi: ”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” – GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă ele. Sunt bătrâne, triste la vedere și fără speranță. Altădată cochete, alinate și alintate de colorate vegetații, unele aduse chiar și de peste hotare, găzduind gălăgioase ședințe, înfocate cenacluri, simandicoase baluri, zac astăzi într-o dureroasă părăsire.
Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare
Concurs de putere pe societatea de transport a orașului din partea politicienilor din Consiliul Local Botoșani. Eltrans stă de mai bine de jumătate de an fără Consiliu de Administrație, din cauza faptului că persoanele care au promovat un concurs, nu corespund politic.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Când veți merge la slujba de Înviere stimați colegi gândiți-vă că prin votul dvs ați lăsat peste 1.000 de copii aflați în grija DGASPC Botoșani fără pască și ouă roșii pe masă, că ați lăsat peste 500 de bătrâni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9255 lei
USD
Dolarul SUA
4.0911 lei
CHF
Francul elveţian
4.4662 lei
GBP
Lira sterlină
5.6870 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7858 lei
XAU
Gramul de aur
235.1457 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3555 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1904 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.2 o C
Dorohoi
17.6 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
19.4 o C
Saveni
17.3 o C
Ştefăneşti
17.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.