Top News
Noni, primul copil autist din România care a scris trei cărți, și o dezbatere ALTFEL despre Educație la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO

Sâmbătă, 5 octombrie, la Botoșani s-a sărbătorit altfel Educația. Fără baloane, serbări sau medalii. Un copil de 11 ani a adunat în juru-i oameni pentru care viața înseamnă să cucerești fiecare zi, secundă cu secundă.

Spunem despre ei că dărâmă bariere sau că își depășesc limitele. Rostim admirativ aceste vorbe, fără să conștientizăm o clipă că noi suntem cei care, necontenit și clipă de clipă, le așezăm în drum bariere și depunem eforturi uriașe să inventăm limite.

 

O mare parte din viața acestor copii se consumă în eforturile supraomenești pentru a ieși dintre zidurile pe care noi le ridicăm în jurul lor. Ne numim pe noi înșine normali în raport cu ei. Ne supraevaluăm capacitățile, simțurile, puterile atunci când vrem să contabilizăm diferențe și plusuri. Totdeauna în favoarea noastră!

 

”Dacă nu înțelegi copilul din spectrul autist nu este o problemă. Este explicabil. Problema este când nu-l accepți”, spune Tudor Mitasov în prefața cărții de poezii a lui Ioan Diaconu.

 

Ioan Diaconu este Noni, un copil de 11 ani, din Botoșani. Un copil cu dizabilități, dacă ar fi să îl așezăm în statistici. Un copil cu Sindrom Asperger, tulburare din spectrul autist, dacă e să îl înscriem în catalogul cu diagnostice medicale.

 

Despre Asperger se spune, în lucrările de specialitate, că este boala micilor genii. Și nu pare deloc a fi o exagerare, pornind chiar de la cel care a dat numele acestei afecțiuni, dr. Hans Asperger, austriacul care a descris pentru prima dată boala în anul 1944. Care erau primele observații ale medicului? Identifica, descriind evoluția a patru băieți, "o lipsă de empatie, capacitate mică de a forma prietenii, conversația unilaterală, absorbția intensă cu un interes deosebit pentru cunoaștere, mișcări stângace". Interesul obsesiv pentru cunoaștere l-a determinat pe dr. Asperger să îi numească pe acești băieți "Micii profesori".

 

În zeci și zeci de ani, experții au ajuns să valorizeze și să evidențieze pozitiv câștigurile Sindromului Asperger, ajungând până la a considera că aceste deosebiri nu trebuie considerate neapărat a fi defecte, ci un alt mod de a gândi.

 

 

Noni, o poveste despre noi

 

Acesta este Noni: un alt mod de a gândi. Manifestarea vie, limpede, a ideilor noi, nepreluate de-a gata din vălmășagul social în care trăiește. Noni nu poate fi influențat, tocmai pentru că el perseverează de la o cunoaștere la alta prin propriile capacități. Noul înseamnă să constați, să alegi, să ai o opțiune.

 

Modul de a gândi al lui Noni este exact ce ne lipsește nouă, tuturor. Ideile lui Noni vin peste lipsa noastră de curaj în a ne manifesta prospețimea existenței.

 

Așa își scrie Noni gândurile, așa percepe el viața. Așa se nasc poveștile, cărțile. Unii le înțeleg, alții nu vor a le înțelege. Dar din fiecare rând transpare o idee nouă, o năstrușnicie îndrăzneață, o altă față  a lumii cu care suntem obișnuiți.

 

”Le citești, le recitești, încerci să le încadrezi într-o anumită categorie (din obișnuință!), dar… eșuezi. De ce? Pentru că Noni gândește altfel, visează altfel, face legături aparent ciudate între locuri existente și imaginare, între personaje aproape reale și personaje insolite. În lumea lui Noni se întâlnesc multe lumi. El înțelege, noi nu, deocamdată! Dar ne dă multă speranță sau fiori pe șira spinării spunând: Viitorul este un loc frumos… planetele calde devin reci, iar planetele reci devin calde”,

Florentina Dănilă, prov. înv. primar

 

 

Noni este primul copil autist din România care a publicat trei cărți

 

După prima carte, ”Mesaj de pe planeta Căţeluş”, Ioan Diaconu a publicat alte două cărţi, apărute la Editura Art Creativ: ”La sfat cu Certek Motănescu” şi ”Combinaţii cu... rost”. Lansarea a avut loc sâmbătă, 5 octombrie, de Ziua Educației, la Uvertura Mall. Preț de câteva ceasuri, oameni apropiați, reprezentanți ai ong-urilor, voluntari și cadre didactice au depănat din propriile experiențe, au mărturisit problemele cu care se confruntă, au căutat soluții.

 

Dar în centrul dezbaterilor a fost el: Ioan Diaconu, copilul care, aproape fără să vorbească, i-a făcut pe cei de față să se autoevalueze, să se observe cu maximă luciditate, să își recunoască limitele.

 

"Întotdeauna mi-a fost dificil când a trebuit să vorbesc despre copii deosebiţi, de teamă să nu-mi scape ceva din vedere, să nu cumva să spun prea puţine lucruri sau, dimpotrivă, prea multe, însă astăzi am să-mi fac curaj şi o să vorbesc nu eu, ci inima mea despre NONI, copilul care a scris, nu una, ci 3 cărţi de poezie şi de poveşti”,

Daniela Toma, reprezentantul Editurii Art Creativ

 

Impresionată de scrierile lui Noni, Daniela Toma (Editura Art Creativ) vorbeşte cu admiraţie despre copilul din Botoşani care, la 11 ani, "este primul copil autist din România care ajunge la această performanţă" şi care "este înzestrat cu o imaginaţie şi cu o inteligenţă ieşite din tipare".

 

”Nici nu ştie Noni cum, datorită scrierilor sale, mi-a influenţat într-un mod pozitiv concepţia despre lume, despre faptul că oricând o putem face mai frumoasă şi mai bună, în orice moment putem crede că visul nostru se va îndeplini şi, dacă suntem norocoşi să avem în preajmă oameni inimoşi, dascăli dedicaţi şi părinţi formidabili, nu ne poate sta absolut nimic în cale...",

Daniela Toma.

 

 

Despre ce și despre cine scrie Noni?

 

”Într-o zi voi ajunge un pictor faimos. Voi muri și voi ajunge în raiul pisicilor. Acolo ajung oamenii buni. Adică ăia liniștiți, care-și văd de treabă, din astea. Și tu poți ajunge acolo. Ne vom întâlni în rai și vom vorbi despre ce am mai făcut”.

 

”Uite, mamă, ți-am spus eu că nu mai avem Românie” Vezi? A zis și el!” (El, adică Licu, din filmul cu același nume).

 

”Putin e un președinte bun, își iubește țara. Dar ar trebui, dacă vrea ca țara să progreseze, să le spună conaționalilor:

-Fraților, gata cu vodka, de asta a scăzut populația! Acum va trebui să primesc refugiați până o lăsați voi mai moale cu vodka!”.

 

”Am fost la meci… am încercat să fac ce fac toți suporterii: să par nervos. În rest, meciul mi s-a părut stupid!”

 

”Când calculez, în capul meu este o voce care urlă la mine să mă concentrez, să nu spun prostii. Așa am învățat să calculez. De exemplu, dacă vreau să calculez cât e 7 ori 3, vocea îmi spune: Eu sunt 3. Îmi place să stau lângă 21!”.

 

”O să citesc… o să fiu deștept… să-mi iau ce slujbă doresc. O fi vreo slujbă unde nu trebuie să fii deștept?”

 

 

Altfel despre Educație

 

În debutul întâlnirii de sâmbătă, Georgiana Cădinoiu a rostit, în emoția comună care a cuprins asistența, o rugăciune de mulțumire și binecuvântare. Au fost prezenți în micuța sală de la Uvertura Mall reprezentanta Asociației Ihtis – Mihaela Mihăescu, aceasta prezentând platforma educațională și proiecte de educație inclusivă. Despre o inițiativă generoasă, dar deopotrivă ”consumatoare” de energie și dătătoare de speranțe, este Caravana pe care o coordonează dr. Maria Dardai, de la Centrul de Sănătate Mintală Botoșani, prin cătunele județului, în scopul identificării copiilor care au nevoie de ajutor.

 

Au fost prezenți și reprezentanții Asociației Nevăzătorilor Botoșani, logopedul Laura Dănilă așezând pe masa discuțiilor proiectul de școlarizare a persoanelor cu deficiențe senzoriale. Din zona învățământului privat a fost invitată Mihaela Stoiciuc Vasilică, aceasta oferind asistenței o alternativă educațională care și-ar putea dovedi eficiența în cazul copiilor cu dizabilități și nu numai. Despre căile deseori încâlcite ale finanțării proiectelor a vorbit Radu Căjvăneanu, reprezentantul Europe Direct.

 

Momentele muzicale au fost asigurate de Georgiana Cădinoiu și Marilena Mihai, în timp ce Marina Ihorov a prezentat  delicate gânduri despre satul românesc.

 

”Avem gândiri diferite, avem propuneri, ne dorim altceva, nu suntem mulțumiți de noi înșine, nu ne acceptăm pe noi așa cum suntem. E foarte bine ca noi, tinerii, să facem voluntariat, noi de acolo ne obișnuim cu alți oameni diferiți de noi. Acești oameni ne dau sfaturi, lecții de viață, și asta ne dă încredere, ne face să simțim să chiar putem mai mult”,

elevă-voluntar de la Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani

 

Despre ce înseamnă copilul cu dizabilități, privit din perspectiva unui dascăl, a vorbit prof. înv. primar Florentina Dănilă, de la Liceul Pedagocic ”Nicolae Iorga” Botoșani.

 

 ”Întotdeauna înțelegi mai bine ceea ce simți pe pielea ta. În plus, trăim într-o lume din ce în ce mai rece, din ce în ce mai grăbită, din ce în ce mai ahtiată doar după ceea ce reprezintă partea materială și mai puțin dispusă să viseze. Din păcate nu mai avem timp să visăm. Acești copii, acești oameni cu nevoi speciale au o calitate deosebită: nu pot fi răi. Ei nu fac rău. Pe când noi, cei care ne considerăm normali, de foarte multe ori facem rău chiar cu bună intenție. Ei au o bunătate și o disponibilitate de a relaționa pe care noi nu o avem. Noi considerăm că suntem stăpânii lumii. Or noi suntem limitați în a înțelege ce se întâmplă în jurul nostru și avem această tendință de a pune etichete foarte ușor”,

Florentina Dănilă, de la Liceul Pedagocic ”Nicolae Iorga” Botoșani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Delicii și delicatese sănătoase în parcarea de la Piața Centrală: Ziua Recoltei s-a deschis cu șefimea Botoșaniului – FOTO&VIDEO
Aflat la a treia ediție evenimentul intitulat Ziua Națională a Produselor Agroalimentare s-a deschis la Botoșani într-o frumoasă zi de toamnă. Parcarea de pe Platoul B a fost din nou animată de standuri colorate cu legume în culorile toamnei dar și cu produse naturale ale producătorilor autohtoni.
O trăim și pe asta: gunoiul s-a colorat în ROȘU la Botoșani – 5 din 5 șefi de la PSD în unitatea care face și desface în salubrizare
Adunarea Generală a Asociațiilor (AGA) de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Ecoproces” s-a întrunit marți în ședință și a adoptat mai multe hotărâri privind conducerea acestui organism teoretic apolitic. Doar teoretic însă.
Plângere penală la DSPSA, acuzații grave împotriva unei firme private și a unui medic pentru registre dispărute și servicii fictive
Scandalul din vara trecută între conducerea Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) și medicul Mihai Maxim generează o nouă plângere penală. Eugen Țurcanu în calitatea sa de director a sesizat procurorii de la Parchet despre anumite nereguli ce sunt puse în sarcina doctorului veterinar și a reprezentanților firmei care au administrat padocul de câini comunitari.
Botoșăneancă dusă de soț la Maternitate să nască, RĂNITĂ în accident rutier, femeia preluată de ambulanță – FOTOGALERIE
Cursă contracronometru în adevăratul sens al cuvântului făcută marți seara de către un botoșănean de 33 de ani căruia îi năștea soția.
O tânără de 19 ani s-a răsturnat cu mașina, noroiul de pe roți a băgat-o în mare necaz – GALERIE FOTO
Un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) a fost solicitat marți, în jurul orei 17:00, în satul Mănăstirea Doamnei din comuna Curtești, acolo unde a avut loc un eveniment rutier.
Apare un nou sens giratoriu: sediul unei firme a dispărut, se mută un supermarket prezent în toată țara – GALERIE FOTO
Lucrările la noul supermarket Lidl din Botoșani avansează cu repeziciune. Terenul cu tot cu clădiri pe care compania l-a achiziționat deja nu mai seamănă deloc cu ceea ce era acolo anul trecut.
Impact puternic Mercedes – taxi Renault pe Calea Națională, o familie întreagă a ajuns la spital – VIDEO & GALERIE FOTO
Două mașini s-au izbit vineri după-amiază pe Calea Națională, în apropiere de Lidl, iar în urma accidentului o familie întreagă a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.
ALDE are peste 30 de președinți în județ, de la foști primari sau viceprimari cu multe mandate, la oameni de afaceri – LISTA
În decurs de o săptămână de zile cât a cutreierat o parte din județ, Florin Țurcanu, actual vicepreședinte al ALDE Botoșani, a reușit să creioneze organizații locale în mai bine de un sfert din comunele din teritoriu.
Prima DEMISIE de președinte după înlocuirea Lilianei Mincă cu Roxana Anușca Țurcanu din ALDE Botoșani
În noua formulă în care s-a constituit Filiala Județeană ALDE Botoșani nu s-a regăsit unul dintre președinții de organizație din cadrul partidului.
Un echipaj MAI a salvat un bărbat care și-a băgat cuțitul în gât, polițiștii cer să se apeleze 112 doar la urgențe
Doi subofițeri MAI de la Botoșani i-au salvat viața unui bărbat din oraș care și-a provocat mai multe răni în zona gâtului cu un cuțit. Poliția Română a făcut public incidentul joi după-amiază.
Chirurgul sufletelor: Preotul din Botoșani care a convins oamenii să doneze 7 tone de sânge, a salvat zeci de vieți de la Colectiv – FOTOGALERIE
Născut la Hlipiceni, din ţărani simpli şi evlavioşi. S-a călugărit pe când avea doar 18 ani, apoi a plecat în armată, la tanchişti. Părintele Ciprian Grădinaru este cunoscut în toată România drept chirurgul sufletelor.
REALITATEA dură a județului: O femeie a născut acasă un bebeluș de 1.400 de grame pe care nu l-a mai vrut
Bebeluși născuți acasă, mame cu sarcini nemonitorizate, copile cu copii. Sunt doar câteva situații cu care medicii de la Maternitatea Botoșani se confruntă. Iar această realitate dureroasă, o recunosc și cadrele medicale, ține și de specificul zonei.
ULTIMĂ ORĂDEZASTRU făcut de o șoferiță de 19 ani în intersecție la Rompetrol – GALERIE FOTO & VIDEO
Accident rutier petrecut în urmă cu puține momente la intersecție străzilor Calea Națională cu Petru Rares, lângă stația Rompetrol.
POVESTEA incredibilă a agresorului sexual din Botoșani – Nu cunoaște niciun limbaj de comunicare, externat de la Psihiatrie pentru că era… liniștit
Bărbatul de 35 de ani, care a fost arestat pentru tentativă de viol asupra a două copile de 12 și 14 ani, este un caz ieșit din comun. Botoșăneanul este surdo-mut și, potrivit unor surse, nu ar cunoaște nici limbajul semnelor, iar comunicarea cu el este aproape imposibilă.
Ambulanță chemată la Lebăda, rudele unei femei au coborât-o din mașină ca să intre mai rapid la UPU
Modul în care gândesc unii dintre botoșăneni continuă să-i umească pe angajații sistemului sanitar. Un alt caz de ignoranță amestecată cu inconștiență s-a petrecut sâmbătă dimineață.
Concertul la Botoșani al celebrului rapper Nana ANULAT după ce a picat o combinație regională
Botoșănenii și nu numai care au sperat să îl poată revedea live pe Nana au ratat ocazia. Aceasta pentru că spectacolul programat în noaptea de sâmbătă spre duminică în Grand Irish Pub nu a mai avut loc.
FRF a respins contestația CFR-ului, bomba vine de la Iftime: FACE RECURS la decizia Federației!!!
Comisia de Disciplină a FRF a analizat cazul FC Botoșani - CFR Cluj din „șaisprezecimile” Cupei României și a decis să-i sancționeze pe moldoveni doar cu o amendă.
Concurs TEROARE la spital: Toți cei 27 de candidați înscriși au fost RESPINȘI
Două posturi de la Spitalul Județean Mavromati au rămas vacante și după organizarea concursului.
TERIFIANT - Ultimele clipe din viața ex-consilierul PNL: L-a lăsat pe fotoliu, l-a găsit fără suflare
Moartea fulgerătoare a fostului consilier municipal de la Partidul Național Liberal a survenit totuși unei lungi perioade de luptă cu boala. Probabil însă că nimeni dintre cunoscuții săi nu se așteptau ca afecțiunea de care suferea să aibă asemenea repercusiuni. Și nici nu este sigur dacă a avut.
Un nou supermarket se va deschide la Botoșani în locul unei bănci - GALERIE FOTO
Tot mai multe supermarketuri se deschid în municipiul reședință de județ și nu numai.
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„Un aliment incorect administrat unui bolnav spre exemplu poate ucide. Există posibilitatea ca alimentul să fie medicament și să vindece persoana respectivă sau să fie dușman, un fel de toxină mai ales dacă are o afecțiune ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7536 lei
USD
Dolarul SUA
4.3072 lei
CHF
Francul elveţian
4.3279 lei
GBP
Lira sterlină
5.4061 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9826 lei
XAU
Gramul de aur
206.8906 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4328 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9096 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2569 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6365 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.