Top News
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO

Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.

Și nu doar datorită temei abordate, cât mai ales implicării mediului privat în dezvoltarea schimbului de idei, a mediatizării și popularizării unei istorii prea puțin cunoscute publicului larg.

 

Întâlnirea de vineri este inclusă în seria de evenimente „De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului „A.D. Xenopol” la Botoșani”, inițiată de Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, și Asociația de studii istorice „A.D. Xenopol”, cu sprijinul financiar al companiei Elsaco Electronic. Rolul de gazdă i-a revenit, de această dată, managerului Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani, Ersilia Iacob.

 

Conferința „Propagandă și identitate pe frontiera româno-sovietică după Al Doilea Război Mondial” a fost susținută de Alexandru D. Aioanei, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași, din cadrul Academiei Române.

 

 

 

Prutul, o adevărată ”cortină de fier”

 

”Granița este mai mult decât o fâșie de teren sau o apă care desparte două state”, a spus cercetătorul Alexandru Aioanei încă din debutul temei anunțate.

 

De-a lungul istoriei, granițele au fost puncte fierbinți, care au decis războiul sau pacea, care au rupt în două teritorii și au despărțit comunități.

 

”Teritoriile de graniță sunt ele însele niște procese cu o dinamică proprie. Unii istorici le-au descris ca pe niște veritabili agenți, conștienți sau nu, ai națiunii și ai statului. Granițele sunt privite în mod uzual drept niște mecanisme instituționale și politice care protejează ce este la interior. Dar comunitățile de o parte și de alta a frontierei au un specific aparte, se influențează reciproc, sfidează regulile, stabilesc contracte, mai ales în situațiile în care aparțin aceleiași comunități etno-lingvistice”,

Alexandru Aioanei, cercetător Institutul „A.D. Xenopol”

 

Mai mult, spune istoricul, zonele de graniță sunt privite în percepția populară drept ”zone periculoase, în care ilegalitățile par a fi la ordinea zilei, prin urmare, oamenii își fac propriile reguli și testează limitele acțiunii statelor”.

 

 

 

 

Potrivit celor prezentate de cercetătorul Alexandru Aioanei, ”reinstalarea definitivă a frontierei pe râul Prut, în 1944, a avut consecințe greu cuantificabile pentru locuitorii de pe cele două maluri”.

 

Comunități care odinioară se aflau în centrul unei provincii istorice, au devenit marginale geografic, în două state diferite, supuși unor politici represive și unor campanii propagandistice, menite să diminueze puternicele sentimente identitare.

 

”Sovieticii au securizat frontiera cu România într-o manieră care -a făcut pe unii istorici să declare să pe Prut a fost instituită o adevărată ”cortină de fier”, cu rolul de a rupe orice legătură a Basarabiei de restul României. Au fost construite garduri de sârmă ghimpată cu instalații electrice de semnalizare, au fost ridicate turnuri de observație, iar prezența patrulelor de grăniceri trăda o militarizare excesivă.  (...) Pentru oficialii din RSSM, râul Prut era frontiera cu ”occidentul”,

Alexandru Aioanei, cercetător Institutul „A.D. Xenopol”

 

 

Trecerile ilegale din primii ani postbelici

 

1946-1947. Iarna cumplit de geroasă, după un an secetos, a dus populația la limita supraviețuirii.

 

”Dacă România a acceptat distribuirea de ajutoare străine în rândul populației înfometate, pe partea sovietică lucrurile au stat diferit. Criza alimentară era ascunsă de regim și folosită la instrument de represiune, în încercarea de a disloca vechile relații sociale și economice din aceste noi teritorii intrate sub controlul Kremlinului”,

Alexandru Aioanei, cercetător Institutul „A.D. Xenopol”

 

Au luat amploare, așadar, trecerile ilegale peste frontieră, în încercarea disperată a oamenilor de a-și salva viața.

 

Destinele oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului au fost influențate pentru totdeauna.

 

 

 

 

Pe de o parte a fost suferința celor din Basarabia, care au trăit dureroasa rupere de țara mamă, nu doar ca teritoriu, ci și ca limbă și cultură, identitate. Toate acestea la pachet cu tăvălugul propagandistic în scopul creării unei noi identități, cea așa-numită ”moldovenească”. De partea cealaltă, a frontierei românești, s-a dezvoltat o empatie pe care nu au reușit să o dilueze nici sovieticii, nici comuniștii din România.

 

”Cu toate eforturile depuse de sovietici, cât și de comuniștii român, frontiera pe Prut nu a fost nicidecum una ermetică. A existat o circulație de persoane și informații în ambele sensuri, care au ajutat la conservarea unui anumit sentiment identitar”,

Alexandru Aioanei, cercetător Institutul „A.D. Xenopol”

 

Important de precizat că ”politicile de diluare identitară sovietice” au fost serios afectate de televiziunile și radiourile românești, care pătrundeau în spațiul Basarabiei și reușeau să păstreze viu sentimentul național.

 

Prezentarea din sala de lectură a Bibliotecii Județene a fost completată, nu fără un fior de factură națională, de Constantin Adam. Fostul regizor tehnic al Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani le-a oferit celor prezenți, în stilul consacrat, amintiri cu oameni care au reușit să sfideze granițele și să le transforme în poezie sau cântec. Nume precum Grigore Vieru sau Sofia Vicoveanca au menținut vie limba și identitatea de neam.

 

 

 

 

”Ceea ce se întâmplă acum este un act de cultură”

 

La rândul său, istoricul Gheorghe Median a ținut să accentueze chiar de la început necesitatea și importanța unor evenimente care să readucă în fața publicului informații și să producă schimburile de idei.

 

”Mulţumesc că aţi venit la Botoșani. Îl felicit pe domnul Valeriu Iftime, de la Elsaco, pentru că firma aceasta face un lucru pe care puține firme din Botoșani îl fac, să susțină cultura. Iar ceea ce se întâmplă acum este un act de cultură cu totul și cu totul deosebit. În ce mă privește, am făcut istorie contemporană și sunt oarecum în temă cu ceea ce s-a discutat astăzi”,

Gheorghe Median, istoric

 

Istoricul botoșănean a apelat la rândul său la Nicolae Iorga, cel care spunea, după unirea Basarabiei cu România, că ”ar fi foarte bine ca județele de graniță să aibă o activitate specială, să li se acorde o importanță mare în dezvoltarea economică, în dezvoltarea culturală, pentru ca ele să fie un focar, un prilej să îi atragă pe cei de dincolo”.

 

”Constat că la Botoșani nu prea s-a făcut acest lucru. Iată, Ștefăneștii au rămas tot un târg, deși se cheamă oraș. Sunt lucruri care ar trebui să dea de gândit celor care constată că încă Basarabia nu a revenit la țară și că nu ar trebui să lăsăm să se răcească lucrurile. Ceea ce ați făcut dvs. acum este un lucru care ne înseamnă să reflectăm la o datorie pe care o avem și pe care trebuie să o ducem noi mai departe. Să nu uităm!”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

 

Seria conferințelor va continua, în luna iunie cercetătorii Institutului ”A.D. Xenopol” Iași urmând să revină la Botoșani.

 

loading...
Oamenii Academiei și Botoşanii: Tragedia poporului armean, o durere care sângerează și după un secol – GALERIE FOTO
Oamenii Academiei la Botoșani: O nouă conferință sub auspiciile Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”

 

 

Concurență serioasă pentru Primărie, o patroană cu afacere „dulce” vrea să cumpere fostul Cinema Luceafărul, dispute în plenul municipal - FOTOGALERIE
Pentru a doua oară consecutiv în ședință ordinară, pe ordinea de zi a plenului municipal a fost introdus proiectul de hotărâre privitor la preluarea, de către Primărie, a fostului cinematograf Luceafărul.
Se cere suspendarea din PSD a tânărului cercetat penal de DNA pentru șantaj la firme private
Cariera politică a tânărului social democrat pare să fie în impas la doar câțiva ani de când și-a început ascensiunea accelerată pe diverse posturi de conducere.
Visul AUR sfărâmat într-un an: Liderul botoșănean care demisionează misterios – Am avut o discuție cu mine însumi / Plec demn, cu capul sus, nu dat afară
Un an au durat planurile politice de viitor, credința în „marea schimbare” promisă de partid, lupta pentru mărirea electoratului și alte lucruri ce țin de activitatea unui președinte de filialală municipală.
Fum, flăcări, fete, motoare turate la maxim și senzații mai ceva ca-n filme, la demonstrația de drift din centrul orașului – VIDEO & GALERIE FOTO
Anvelope încinse, mult fum și un permanent scârțâit s-au putut vedea, simți și auzi astăzi în parcarea fostului magazin Botoșani, acolo unde Asociația Procar Racing a organizat o demonstrație de drift.
Spitalul „Mavromati” caută să angajeze casă de avocatură în procesul pentru cazul Alexandrei Ivanov
Familia Alexandrei Ivanov a solicitat ca Spitalul Județean „Mavromati” să fie constituit în dosar ca parte responsabilă civilmente.
Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori PNL de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Putem constitui o comisie prin ordin de prefect în care invităm Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară, Serviciul de Metrologie și ne putem stabili un targhet, o zonă de activitate și putem face un control ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9744 lei
USD
Dolarul SUA
4.7191 lei
CHF
Francul elveţian
5.1701 lei
GBP
Lira sterlină
5.7415 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1518 lei
XAU
Gramul de aur
278.1602 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2848 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0182 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
19.5 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
19.7 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.