Top News
Cultura botoșăneană este în DOLIU: ”O pierdere colosală. Putea fi ea însăși un tezaur viu”

A plecat într-o discreție care o caracteriza, într-o modestie rară. Un om care a lăsat în urmă o impresionantă zestre etnografică, de o valoare documentară excepțională.

Cultura botoșăneană, și nu numai, a pierdut un specialist. Care mai avea încă multe de scos la lumină, pe care multe cărări îl mai așteptau, căruia mulți artiști îi vor simți lipsa. Un om tenace, exigent și generos.

 

 

Om și profesie

 

În cadrul Centrului Creației Populare Botoșani, Margareta Mihalache coordona departamentul Etnografie.

 

Fișa postului presupunea, adică, activități privind conservarea şi promovarea tradiţiilor, obiceiurilor din zona etnografică Botoşani; punerea în valoare a meşteşugurilor tradiţionale, evidenţierea unicităţii şi originalităţii zonei noastre etnografice, păstrarea specificului local şi descoperirea unor piese de artă populară valoroase pentru a fi incluse în colecţiile muzeale săteşti; editarea de publicaţii pentru a exemplifica elementele tipologiei morfologice şi structurale aparţinând zonei botoşănene; îmbogăţirea materialului documentar în urma cercetării etnografice şi arhivarea acestuia în baza de date a instituţiei.

 

Așa sună o prezentare rece, în limbaj de specialitate, a profesiunii unui om care a trăit și a ars cât alții în multe vieți. Pentru că astfel vorbesc cei care au cunoscut-o pe Margareta Mihalache și care au rămas înmărmuriți la aflarea teribilei vești.

 

A plecat într-o discreție absolută, lăsând în urmă un tezaur uriaș adunat cu un efort aproape supraomenesc, dar mai ales de o calitate excepțională. Și depun mărturie despre acest lucru oameni care, la rândul lor, știu ce înseamnă studiul, exigența și respectul pentru tradiție și valoare.

 

 

Gheorghe Median: ”Greu de înlocuit un asemenea om!”

 

Gheorghe Median a fost o viață muzeograf și știe că munca de cercetare, de identificare a valorii într-un imens necunoscut nu se poate face decât după acumularea unor cunoștințe solide.

 

Or Margareta Mihalache a fost specialistul care, aproape pe cont propriu, a reușit să impună în domeniul său de activitate criteriul valoric.

 

”Un om care și-a iubit foarte mult meseria. Margareta Mihalache a fost făcută să aibă această preocupare legată de arta și creația populară din județ. Și-a dedicat tot timpul punerii în valoare a frumuseților artei populare de aici. A bătut îndelung județul, a scris despre ceea ce se întâmpla. A organizat toate marile manifestări ale artei tradiționale aici, la Botoșani. A promovat artiști”,

Gheorghe Median, istoric și muzeograf

 

Plecarea, atât de devreme, a unui adevărat specialist va lăsa un gol în cultura Botoșanilor. Un gol care, din păcate, nu se va umple prea curând.

 

”E o pierdere colosală. Pentru că era un profesionist. Un om care cunoștea, care nu avea nevoie să învețe ce trebuie să facă, pentru că știa foarte bine. E greu de înlocuit un asemenea om! Pentru că sectorul de care se ocupa e unul pe care se pune accent astăzi, pentru că Botoșanii nu prea mai au multe de arătat decât tradițiile, arta populară. Era un promotor. A promovat frumos și cu suflet toate lucrurile astea”,

Gheorghe Median, istoric și muzeograf

 

Dincolo de aparenta distanță pe care unii o percepeau la prima vedere, Margareta Mihalache a fost un om cald, un bun colaborator. Un om de bază în orice situație, care și-a asumat mereu sarcinile și a dus la bun sfârșit misiunile culturale.

 

”Am colaborat în mai multe rânduri, era un om receptiv… Un om special, un om dintre cei care cu greu pot fi înlocuiți. Tot mai puțini oameni, astăzi, se oferă să își asume sarcini, iar funcția pe care a avut-o Margareta Mihalache presupunea teren, să pleci de acasă de dimineață și să te întorci noaptea, să ai legătură cu foarte mulți oameni de aici și din toată țara, să îi convingi să rămână aici ca să dea greutate manifestărilor. Era implicată total și făcea cu o pasiune extraordinară munca. Îmi pare rău, extrem de rău…”,

Gheorghe Median, istoric și muzeograf

 

 

Steliana Băltuță: ”Putea fi ea însăși un tezaur viu!”

 

Steliana Băltuță, un specialist care a apreciat mereu contribuția colegei sale mai tinere în domeniul etnografiei, a aflat cu durere despre plecarea la cele veșnice a Margaretei Mihalache. Obișnuia să discute la telefon, să afle noutăți despre studiile și cercetările pe care Margareta Mihalache le făcea.

 

Duminică a sunat îndelung telefonul, fără ca la celălalt capăt să răspundă cineva. S-a gândit că e ocupată și că, atunci când va putea, va da un semn. Luni, însă, veștile cumplite au venit ca un val de neoprit.

 

”Cu adevărat, pentru Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, pentru etnografia botoșăneană, ea a avut o contribuția uriașă. A publicat foarte mult, a revigorat târgurile de meșteri, și asta i se datorează în totalitate. Ea singură a alcătuit listele de meșteri, că nu a găsit nimic atunci când a venit. Nu numai meșteri botoșăneni, ci și din țară. A reinițiat expozițiile de artă naivă. Pentru că încetase de ceva vreme ideea de a se mai face expoziții de artă naivă la Botoșani. A reinițiat saloanele, apoi - pentru prim dată – saloanele de artă naivă au avut invitați și de peste graniță”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

A lăsat în urmă studii referitoare la costumul popular, în primul rând la cămașa de sărbătoare, studii extrem de valoroase.

 

”A publicat cataloage pentru expoziția de artă naivă, pe care le-a alcătuit singură. Nu mai vorbim de faptul că a știut să facă selecție pentru valoarea adevărată a culturii populare românești, și asta s-a văzut și după târgurile de meșteri organizate. A selectat și a dus valorificarea artei botoșănene la un nivel la care nu a mai fost altă dată. Și sincer spun, pentru că știu și am cunoscut mereu evoluția. Era extrem de categorică cu piesele pe care meșterii le aduceau la târguri, nu accepta derapaje. Niciodată nu accepta piese care nu continuau tradiția populară. Avea grijă ca valoarea să primeze”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

”Știa să cerceteze și nu se baza doar pe ce au publicat marii etnografi. Ea a mers pe teren, a știut să realizeze, să nu uităm filmele realizate de ea – vorbim despre ”O lume răsturnată”, apoi ”S.O.S. Coșula” (un film premiat la Festivalul ”Lumina din Lumina” Curtea de Argeș, nota red.). Ea a știut să vadă în profunzime valoarea unor artiști care nu erau promovați sau care erau mai discreți. Ultima expoziție a fost cea a lui Marcel Alexa”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

Pierderea suferită de cultura botoșăneană nu poate fi înțeleasă astăzi, este de părere Steliana Băltuță.

 

”Putea fi ea însăși un tezaur viu. Era plină de vitalitate. Cu toate durerile interioare, pe care nu le exterioriza niciodată, iată că știa să creeze acea atmosferă a civilizației populare, dar și a artelor vizuale. Este o foarte mare pierdere! De acum o vom păstra în memorie. A plecat mult prea devreme. Dumnezeu să o ierte!”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

 

Constantin Adam: ”Nu pot să cred că a murit! Nu pot să cred!”

 

Constantin Adam, om al culturii botoșănene, fost regizor tehnic al Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, spune că vestea a căzut ca un trăsnet. Odată cu cea care a trecut Prutul de la Chișinău: Vlad Pohilă, un mare scriitor, publicist și traducător, a trecut la cele veșnice, fiind găsit decedat în propria locuință.

 

”O cunoșteam pe Margareta de aproximativ 20 de ani. Doamne, ce veste! Era o femeie care își știa foarte bine locul. Era o bună specialistă, știa ce vrea și nu intra în discuții neprincipiale, inoportune. O tipă foarte la locul ei, care se autospecializase. Intrase în acest domeniu al etnografiei destul de aprofundat. Devenise o foarte bună profesionistă. Un om extraordinar! A scos cărți, albume nemaipomenite. Am participat la vernisaje la care cuvântul ei era mereu la obiect, la nivel profesionist. Nu pot să cred că a murit! Nu pot să cred! Dumnezeu să o ierte!”,

Constantin Adam

 

Margareta Mihalache, în vârstă de 52 de ani, a fost găsită luni dimineață, 18 mai 2020, decedată în propria locuință.

 

S-a născut pe 2 ianuarie 1968, în Botoşani. A absolvit Facultatea de Litere, profilul filologie, specializarea limba şi literatura latină; limba şi literatura greacă, în cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iaşi. A urmat programul de pregătire profesională postuniversitară „Bazele biblioteconomiei” (1997), iar din 2012 devine expert în domeniile „Bunuri cu semnificație etnografică” (textile, piese de port, pielărie). Din noiembrie 2006 este referent etnograf la C.J.C.P.C.T. Botoşani.

 

A realizat trei volume etnografice dedicate cămăşii populare. ”În anul 2008 şi respectiv 2009 încearcă să readucă oraşul Botoşani pe poziția inițială din 1975, fiind prima localitate din zona Moldovei care a organizat o manifestare expozițională de artă naivă, eveniment care a rezistat până la căderea Regimului Comunist”, relatează Costel Iftinchi. Începând cu anul 2013, colaborând cu revista „Galeria naivă” patru ani de zile, pune bazele Salonului Național de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, manifestare care anul trecut a avut loc cea de a VII-a ediție, reuşind cu această ocazie să publice şi şase albume expoziționale de artă naivă. În anul 2016 publică volumul „Artişti Naivi Contemporani”.

 

Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!

 

loading...
Angajată a Centrului de Creație găsită decedată în locuință: O mare pierdere pentru cultura botoșăneană- FOTOGALERIE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună dar la distanță, pentru un program cu gândire didactică ALTFELVIDEO&FOTO
Miercuri, pe data de 24 iunie 2020, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Mașini scumpe înmatriculate la Botoșani chiar și pe pandemie – TOPUL mărcilor preferate de botoșăneni
Chiar și pe pandemie au fost botoșăneni care și-au achiziționat mașini, fie ele mai scumpe, sau mai ieftine.
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”
Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.
Stradă crăpată de furtună, se închide CIRCULAȚIA pentru că nu mai prezintă siguranță – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ două ore de la furtuna deosebit de violentă înregistrată la Botoșani, municipalitatea a hotărât să închidă un sector dintr-o stradă de la capătul orașului.
O consilieră cere polițiști locali în civil pe străzile orașului: Oricâtă pândă am face noi în municipiul Botoșani, nu o să reușim
În ședința ordinară de Consiliu Local de vineri, 19 iunie 2020 a fost lansat un apel public către Poliția Locală și societatea Urban Serv.
Șef de la Botoșani TRIMIS la Suceava să conducă o instituție publică după ce omologul de acolo s-a îmbolnăvit subit
În contextul comandamentului de o lună de zile organizat la București de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conducerea instituției de la Suceava a fost preluată de un botoșănean.
Coșmar pe drumul de un milion de euro al orașului: Ce să ne facem noi dacă plouă, să ne batem cu Cel de Sus? VIDEO & GALERIE FOTO
În ultima zi a lunii octombrie 2019 au demarat lucrările la un drum al municipiului desprins parcă dintr-un sat uitat de lume de prin județ. Primăria Botoșani a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea Drumului Tătarilor.
DE ASTĂZI: Botoșănenii se pot testa la cerere – CÂT costă un test pentru COVID la Mavromati
La Spitalul Județean Mavromati se fac începând de marți, 16 iunie 2020, și teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșăneancă cu COVID moartă la Mavromati, familia nu a fost anunțată: Nu știu ce i s-a administrat că deja a doua zi era foarte slăbită
O botoșăneancă infectată cu COVID s-a stins din viață sâmbătă, 13 iunie 2020, iar familia susține că nu a fost anunțată de deces.
inpuff.ro
Loading...
Botoșani a pierdut o doamnă! Minodora Vasiliu va trăi în amintirea tuturor, mare de durere în ziua de rămas bun – GALERIE FOTO & VIDEO
Minodora Vasiliu a fost o doamnă. În adevăratul sens al cuvântului. O femeie care știa să îmbine natural eleganța cu finețea. Frumoasă dar și inteligentă, Minodora Vasiliu a fost un profesionist desăvârșit și a rămas la Botoșani pe lista celor mai longevivi directori de instituție.
ACUZAȚII extrem de grave la adresa spitalului, paznic cu țigara în gură, asistente acuzate de aroganță: Vă sunăm noi când moare
Decesul cu numărul 1.361 îi va fi atribuit tot unui botoșănean care a murit joi, 11 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati, după ce a fost depistat cu COVID-19. Familia susține că ruda lor, respectivul bărbatul de 59 de ani ar fi fost tratat necorespunzător în spital. Rudele au avut de asemenea episoade neplăcute și cu personalul de la pază.
ASTĂZI: Minodora Vasiliu își ia bun rămas de la oameni și oamenii de la ea – GALERIE FOTO
Medicul Minodora Vasiliu, director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) va fi condusă astăzi, 13 iunie 2020, pe ultimul ei drum.
COVID-ul pătrunde și în DSPSA-ul Primăriei, un angajat a fost infectat, colegii lui trimiși la izolare
Răsfirate prin tot felul de locuri sau instituții, cazurile de infectare cu virusul SARS-COV-2 continuă să facă parte din cotidianul botoșănean.
”Istoria se repetă” - coincidența fatală din viața Minodorei Vasiliu
Sicriul fostei directoare de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost depus la casa mortuară a Bisericii Vovidenia, acolo unde joi la amiază se aflau deja mai multe rude și cunoștințe.
Loading...
Femeie în stare gravă după ce s-a dat peste cap cu un Renault, pompierii se muncesc să o scoată din mașină – FOTOGALERIE
După accidentul cu BMW-ul, un alt eveniment rutier a avut loc astăzi în județul Botoșani. De această dată nu în municipiul reședință, ci la Copălău.
Aproape 100 de pacienți cu COVID internați la Mavromati, spitalul va fi redeschis în sfârșit pentru toți botoșănenii
După luni bune în care au fost internați doar pacienți COVID, Spitalul Mavromati se pregătește să trateze și bolnavii cu alte afecțiuni.
Drumul mănăstirilor: Un potențial turistic pe care Botoșanii îl ignoră - GALERIE FOTO
Vorbe multe, fapte puține. Așa ar putea fi rezumată inițiativa administrației botoșănene care, de câteva ori în trei decenii, a purces la proiecte ambițioase menite să trezească la viață turismul în nordul Moldovei. Însă totul s-a împotmolit în hârtii...
Omul din Nord în vremea pandemiei: ”Carantina mi-a arătat că eram de dinainte norocos, duceam și duc viața pe care mi-o doream” - FOTO & VIDEO
Un spirit întreprinzător, îmbinat cu o ingeniozitate și o dibăcie culturală rar întâlnite la noi. Un profesionist care trece dincolo de rigorile instituționale tocmai pentru a schimba mentalități, pentru a așeza pe cărările bătătorite, aparent fără ieșire, soluții noi și idei neîntâlnite încă.
Sticlele în aer!!! Încă un film din decapotabila Audi care a produs accidentul din bulevard – VIDEO
Transmisia în direct pe Facebook a accidentului care a avut loc luni seară pe bulevardul Mihai Eminescu a fost făcută de un tânăr care stătea în față, lângă scaunul șoferului recalcitrant.
Federovici braț la braț cu ”trădătoarea” și ”penalul”?! Ședință la PSD Botoșani: Se prefigurează o alianță cu ALDE și Pro România
Ceea ce părea de neconceput anul trecut, când Pro România și ALDE au votat pentru destituirea Guvernului Dăncilă, este pe cale să se producă în toată țara și inclusiv la Botoșani.
Bunul Dumnezeu să o primească în împărăția Sa.
20 mai 2020, 20:06
Dumnezeu s-o odihnească! Cum se întâmplă de obicei, elogiile vin după plecarea dintre noi. Margareta era singurul specialist adevărat din acea instituție. Avea ca orice angajat și nemulțumirile ei, unele cât se poate de reale, pe care chiar le-a împărtășit de multe ori șefilor ei sperând că vor înțelege. N-au făcut-o, dar nu-i momentul să căutăm vinovați. Din păcate va fi foarte greu de înlocuit. Drum bun printre îngeri, Margareta!
19 mai 2020, 08:05
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Pot să zic doar atât: personal optez pentru dezvoltarea echilibrată a României, ceea ce înseamnă inclusiv realizarea autostrăzilor și drumurilor în Moldova. Mă bucur că pe mandatul meu s-au semnat cele două contracte mari ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8372 lei
USD
Dolarul SUA
4.3114 lei
CHF
Francul elveţian
4.5490 lei
GBP
Lira sterlină
5.3459 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0106 lei
XAU
Gramul de aur
247.9207 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2508 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3673 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9757 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1785 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6491 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.