Top News
Orchestra din Botoșani care crește suflete: Miracolul de la marginea orașului - FOTO & VIDEO

Probabil este unică în țară. Dintr-un centru de plasament cu peste 70 de copii, 42 dintre ei cântă la un instrument. Vioară, chitară, fluier, trompetă, mandolină. Doar 42 pentru că ceilalți sunt încă prea mici…

De ce este atât de importantă terapia prin muzică, atunci când vorbim despre copii aflați în situații de risc, din medii defavorizate, fără părinți? Pentru că, ne explică dirijorul / coordonatorul orchestrei, ”atunci când ai un instrument, nu mai ești singur”.

 

I-am găsit la marginea orașului Botoșani, în centrul ”Hand of help”. Cunoscut și Căminul Pacea. Sau centrul de plasament.

 

Dumitru Piu este asistent social. Și sociolog, adaugă la o clipă distanță. Își amintește că, în copilăria ieșeană, s-a simțit atras de muzică. Asculta și învăța cu nesaț cântecele de la Cenaclul Flacăra și chiar, în adolescență, a urmat o vreme cursurile unei școli de artă. Chiar dacă nu a continuat studiile în domeniu, muzica avea să rămână pentru el o pasiune. Nu și-a imaginat vreodată că ea, muzica, va aduna în jurul său zeci de copii.

 

A venit în Botoșani în 1987. Aici s-a căsătorit și, astăzi, este tatăl a trei copii. Toți medici. De care este foarte mândru, la fel cum este mândru de soția sa, asistent social în același centru.

 

La Fundația ”Hand of help” activează din 2003.

 

”La un moment dat ne-am întrebat ce facem pentru acești copii, ca să le aducem un plus de cunoaștere, să identificăm în ei niște valori, să fie pentru ei și un tonus de viață și să le schimbe capacitatea aceasta de a înțelege limitat. Să explorăm peste gândirea lor limitată”,

Dumitru Piu, asistent social și coordonator orchestră

 

Povestea a început în urmă cu mulți ani. Timid, apoi din ce în ce mai apăsat. Copiii au prins drag de muzică, de instrumente, de armonia care îi cuprinde atunci când totul în jur capătă lumină și optimism.

 

76 de copii sunt în centrul de plasament, 70 dintre ei locuiesc astăzi în clădirea cu 4 etaje. Nu ai spune, pășind pe holurile luminoase și în încăperile largi, calde și frumos amenajate, că te afli într-un spațiu în care locuiesc zeci de copii. E liniște, mult zâmbet, obraji rumeni, ochi strălucind din chipuri pictate jucăuș. Au un oaspete drag. Un băiat care a locuit alături de ei a venit în vizită tocmai din Anglia, unde lucrează într-un azil.

 

Cine sunt copiii din Hand of help?

 

Sunt din Botoșani. Provin din situații defavorizate, din familii dezorganizate. Unii au un singur părinte, alții sunt cu ambii părinți decedați sau au fost la un moment dat în situații de abandon.

 

 

Cel mai mic are 3 ani, dar Dumitru Piu își amintește că au avut în centru și un copil de 3 luni. Zâmbește. Copilul de atunci are astăzi 18 ani și este tot în centru. Dacă va reuși la facultate, va mai sta încă o vreme. Au fost mulți studenți dintre copiii din centru, toți sunt astăzi la casele lor, cu familii și cariere înfloritoare. Astăzi, Dumitru Piu se mândrește cu încă doi studenți: unul la Robotică și unul la Medicină Veterinară.

 

Copiii sunt integrați în comunitate, învață în sistemul public. Învață destul de bine, cei mai mulți.

 

Din 70 de copii, 42 sunt în orchestră.

 

”Adică toți, în afara celor micuți”, zâmbește Dumitru Piu.

 

Când se face mărișor cât să poată prinde o notă, copilul este evaluat.

 

”Chiar dacă la început nu are potențial, eu simt dacă pot dezvolta ceva, dacă simt ritmul, apoi mergem și pe partea de percepție. Le aleg eu instrumentul, în funcție de percepția lui, a copilului. Celor care nu au încă mecanismul de recepție și emisie a sunetului, le ofer un instrument cât se poate de mecanic, precum fluierul”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

 

”Ești tu plus instrumentul și deja e o putere”

 

O orchestră cu mai multe instrumente și deloc ușoare. fluier, mandolină, vioară, chitară, trompetă.

 

 

Mai întâi învață notele și apoi merg pe studiu, după care încep lucrul cu instrumentul. Nu e ușor, ne asigură Dumitru Piu, mai ales pentru niște copii care vin din medii sociale diverse. Cu toate acestea, orchestra este la a treia generație de copii.

 

”Cei mari, aflați acum în străinătate, își amintesc cu plăcere de zilele în care cântau. Dintre ei sunt care mai cântă și azi la chitară, au copii la rândul lor și îi învață și pe ei. Se bucură că, atunci când momentele au fost mai dificile, au luat instrumentul și au trecut mai ușor peste greutăți”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

Chiar dacă nu poate vorbi de o orchestră profesionistă, nici de performanțe răsunătoare, cea mai importantă rămâne pasiunea. Și din pasiune se naște o nouă viață.

 

”E un mod al meu de lucru prin care ei pot deveni autodidacți. Eu le dau partitura și le spun: studiază. Apoi lucrăm împreună. Prin 2003-2004 la asta mă gândeam: cum să îi fac pe acești copii să depășească niște traume, niște situații de singurătate. Pentru că, atunci când ai un instrument, nu mai ești singur. Ești tu plus instrumentul și deja e o putere. Și am zis să învățăm să cântăm. Ca o terapie”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

 

”Este un mod de a se exprima în durerea lor”

 

Cum i-a ajutat muzica pe copiii din orchestră?

 

Din recalcitranți, cu atitudini comportamentale deviante, cu probleme de sănătate și psihice cauzate de traume, de lipsa afecțiunii părinților, s-a văzut o ameliorare, o refulare prin muzică.

 

”Este un mod de a se exprima în durerea lor. Au răspuns foarte frumos acestei inițiative și de aceea căutăm cu dragoste să le udăm pământul inimilor. Nu lucrăm numai profesionist, ci și ca părinți. Când greșește este ca și copilul meu, când are succese îl lăudăm”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

Fără îndoială, o orchestră cu 42 de copii nu este deloc o treabă la îndemână. Financiar, este un efort foarte mare. O singură vioară costă 700-800 lei. Dar totul este acoperit de fundație. S-au găsit mereu oameni care să creadă în acest proiect.

 

”Căutăm să dezvoltăm copiii pentru o viață independentă. Să stăpânească el pământul, nu pământul să îl stăpânească pe el. Copiii noștri au avut cultul muncii, și astăzi cei care au plecat de aici muncesc, sunt așezați bine, sunt căsătoriți, au copii”,

Dumitru Piu, coordonator orchestră

 

Ce-ar fi sunetele înlănțuite dacă nu ar fi zgomotele care să le pună în valoare, se întreba și ne întreba o profesoară de muzică. Pentru că, deși pare greu de crezut, zgomotele sunt cele care generează ritmul, care dau dinamică.

 

Cu toții suntem sunete, dar pentru a crea bucurie important este ca în viață să armonizăm zgomotele, fie să sunt oameni sau întâmplări.

 

”Hand of help” este mâna de ajutor întinsă aproapelui. Pe portativ sau nu, la capătul unui arcuș sau în acord de chitară, sufletele acestor copii se luminează și intră în armonie cu ei înșiși.

 

Chiar dacă lumea din jur se tulbură, chiar dacă suferința mai scrijelește nemilos partea nevăzută a inimii lor, din când în când se strâng laolaltă și cântă. În orchestra care le dă aripi.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A venit ordinul: Mihai Țurcanu numit director la DSVSA Botoșani
Începând de luni, 3 august 2020, postul de director al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost ocupat.
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Loading...
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
Loading...
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„De câteva zile judeţul Botoșani a devenit zonă verde pe hartă României de la începutul pandemiei. Acest fapt se datorează atât populației județului Botoșani care a înțeles că doar dacă ne protejăm putem fi sănătoși ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8359 lei
USD
Dolarul SUA
4.1129 lei
CHF
Francul elveţian
4.4883 lei
GBP
Lira sterlină
5.3702 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8802 lei
XAU
Gramul de aur
268.7021 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4001 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9421 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0721 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1841 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.