Top News
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO

A fost un Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) dedicat sistemului medical la care au fost prezenți toți șefii de secții din spitalele botoșănene.

Grijă mare la sursele de oxigen

 

S-a discutat în primul rând despre planul cu măsuri de reziliență destinat unităților spitalicești în eventualitatea unei crize generată de valul 4. Despre locurile din spitale, atât pentru pozitivi cât și pentru pacienți cu alte afecțiuni și despre numărul de paturi de terapie intensivă.

 

„Avem două puncte importante pe ordinea de zi”, a anunțat prefectul în preambulul ședinței.

 

Primul punct a vizat preponderent măsuri de siguranță, pentru ca manipularea surselor de oxigen pentru bolnavii cu saturație insuficientă să fie făcute în condiții fără periculozitate.

 

Raed Arafat a solicitat ca în teritoriu să fie efectuate instruiri cu personalul medical.

 

„Având în vedere incidentele petrecute în 2021, prin care unități medicale au fost implicate în explozii având ca factor de inițiere explozia unei surse de oxigen, mă simt onorat să fiu alături de dl colonel Cercel care este responsabil de compartimentul autorizare, avizare a tot ce înseamnă instalație sau echivalent care să fie funcțională în condiții de siguranță”,

col. Decebal Murariu, inspector șef ISU Botoșani.

 

Ulterior s-a făcut o trecere în revistă a numărului de paturi din fiecare spital al municipiului și județului, pregătit să primească bolnavi pozitivi.â

 

”Pacienții covid pozitiv au stat câte 12 – 14 ore în container pentru că nu au fost locuri”

 

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a transmis mesajul ministrului interimar al Sănătății.

 

„Dl ministru solicită în continuare controale inopinate la nivelul spitalelor, verificându-se inclusiv materialele sanitare, medicația și situația paturilor și prezența pacienților covid în zona de suspecți. La fel, a spus că nu acceptă refuzul de transferuri interclinice între județe și interjudețean, adică să existe locuri și să nu primim bolnavii. Dlui a solicitat să fie informat la orice oră despre aceste situații”,

Monica Adăscăliței, director DSP

 

Noul ministru a transmis în teritoriu că nu acceptă ca pacienții să stea extrem de mult în zone tampon.

 

Iar la Botoșani, cum Unitatea de Primiri Urgențe este în reabilitare, astfel de situații au fost deja înregistrate. În aceste condiții, pacienții care sunt declarați pozitiv sunt nevoiți să aștepte în containerele din curtea spitalului ore în șir, paturile pentru pacienți covid fiind deja pline.

 

„Un spațiu extrem de restrâns, în ultimele zile pacienții covid pozitiv au stat câte 12 – 14 ore în container pentru că nu au fost locuri. Secția Medicală 1 care a fost zonă tampon a fost de acord să sprijine și a internat pacienți cu covid pentru a nu rămâne în UPU, pentru că Secția de Boli Infecțioase era plină”,

Monica Adăscăliței, director DSP

 

Șefa DSP le-a sugerat managerilor de spitale să ia toate măsurile necesare pentru a nu ajunge pe „lista neagră” a ministrului. 

 

Medicii se plâng că sunt prea puțini

 

De partea cealaltă, medicii au solicitat personal pe partea de pneomologie sau boli infecțioase, dar și pentru secțiile ATI, arătând că se confruntă cu o criză acută de specialiști ce nu poate fi suplinită cu rezidenți care nu au drept de practică.

 

De asemenea, unanim s-a solicitat implicarea tuturor medicilor de familie în acest proces de traversare a unui nou val pandemic, care pot efectua inclusiv teste de imagistică și ține evidența cazurilor medicale ușoare și medii.

 

Medicii de familie au fost somați să nu mai efectueze trimiteri în spitale pentru afecțiuni care nu necesită ajutor medical cu caracter de urgență, în baza unor suspiciuni proprii care implică o multitudine de examinări a unui singur pacient.

 

loading...
Ministrul interimar al Sănătății, către directorii DSP: Nu mă interesează cifre pe hârtie, tot ce raportați să fie real
Revenim la „normalitatea” specifică sezonului! Autoritățile cer de la DSU containere pentru pacienții în stare gravă

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Inițiativa unui botoșănean care are efecte în întreaga țară: Primul pas l-am făcut noi - FOTO
Un blocaj creat în ultimii ani producea numeroase neajunsuri în rândul comunității.
Se caută director la cel mai mare spital din Botoșani pe un salariu de peste 16.000 de lei
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” organizează concurs pentru ocuparea postului de director medical. Examenul va avea loc în luna septembrie și va consta în mai multe probe.
PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.2 o C
Dorohoi
24.1 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
27.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.