Top News
România (din nou) cu ochii pe Botoșani: Să trimiți în excursie 24 de adolescenți cu hormonii colcăind, însoțiți de doar doi supraveghetori (ambele femei), e prostie curată

Au petrecut împreună patru ani, într-o școală de elită din Botoșani. Au trecut prin emoțiile Evaluării și au așteptat cu nerăbdare descătușarea și eliberarea de stres, de online, de măști în clase, dar și de părinți și de regulile de acasă.

O excursie cu doamna dirigintă părea momentul perfect, astfel că cei 24 de elevi de clasa a VIII-a, din Botoșani, s-au pregătit pentru aventura vieții lor.

 

Excursia la Brașov avea să devină, însă, una de coșmar. Mai întâi distracție, apoi reclamații în hotel, palme împărțite în dreapta și în stânga, baricadări în camere, telefoane la părinți în miez de noapte. Declarații la poliție, justificări, acuzații, dosar penal.

 

Un scandal care avea să se rostogolească precum bulgărele de zăpadă, un subiect amplu dezbătut în mediul online și care a depășit spectaculos granițele județului Botoșani.

 

Asupra acestui aspect ne oprim astăzi: cel al dezbaterilor, al punctelor de vedere diferite de la o generație la alta, de la o profesie la alta, de la un statut la altul. Cauza ar fi lipsa de educație din familie, în viziunea unui profesor, de pildă. Părinții caută nod în papura educației școlare, însă.

 

Depărtându-ne de părțile implicate, ajungem la alte dezbateri din spațiul public: bloggerii, influencerii, cei care au adunat în jurul lor comunități însemnate.

 

 

”Cum e cu diriginta care și-a bătut elevii în excursie”

 

...scrie de pildă Mihai Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din România, pe mihaivasilescublog.ro.

 

Și deschide subiectul despre ”deja celebra excursie în care opt copii au fost bătuți de dirigintă” pornind de la propria experiență.

 

Asta deoarece, în cele mai multe dintre comentariile postate pe rețelele de socializare, principalii vinovați pentru cele petrecute ar fi părinții și carențele în educația copiilor lor. Așa să fie?

 

”Eram destul de cuminte în copilărie și adolescență. Aș putea zice că eram sub media de tâmpenii pe care le făceau cei de vârsta mea din jurul meu. (…) Cert este că nu eram nici mai obraznic, nici mai nesimțit și nici nu făceam mai multe idioțenii decât media celor din jur”, scrie Mihai Vasilescu pe blogul său.

 

Situația se schimba radical, spune Mihai Vasilescu, atunci când pleca în excursie sau în tabără.

 

”…dar taberele sau excursiile erau altceva. Iluzia aia a libertății căpătate brusc, spiritul de turmă, hormonii care zburdau la liber și prezența fetelor (care trebuiau impresionate) îmi ștergeau cu buretele până și teama de potențiala bătaie a maică-mii. Până ajungeam acasă, până mă pâra cineva, mai era, acum trebuia trăit momentul. Cred că cele mai mari tâmpenii în tabere și excursii le-am făcut”, scrie Mihai Vasilescu.

 

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat, mai ales că vorbim despre elevii unei școli de elită?

 

”Copiii și adolescenții sunt ca niște fiare însetate de sânge, dacă simt că supravegherea nu e ce trebuie, dacă te simt slab, dacă nu te poți impune în fața lor, te mănâncă cu fulgi cu tot. (…) să trimiți în excursie 24 de adolescenți cu hormonii colcăind, însoțiți de doar doi supraveghetori (ambele femei), să mă iertați, dar e prostie curată”, mai opinează Mihai Vasilescu.

 

O greșeală de neînțeles, așadar, ar fi din start aceea de a trimite în excursie 24 de copii cu doar doi supraveghetori. Greșeală care aparține, se pare, părinților. 

 

 

”Românii nu își percep copiii drept oameni”

 

Și pe arhiblog subiectul este dezbătut, dar din altă perspectivă.

 

Din start se naște o întrebare: ”De ce părinții nu au sunat la poliție?”

 

Apoi altă întrebare: ”De ce nu s-a făcut reclamație la 112, procuratură, DNA, ceva, un organ de cercetare penală al statului, că vorbim de loviri, ultraj, de astea?”

 

Și încă una: ”De ce se face reclamație la Inspectoratul școlar?”

 

Nedumerirea are și o justificare: ”Adică serios, gândiți-vă vă luați bătaie de la un tip de pe stradă, știți cine e. Unde vă duceți să îl reclamați, la locul de muncă? Îl faceți de râs la șef, sau mergeți direct la poliția și spital, pentru certificat medico legal?”

 

Concluzia nu face decât să nască alte întrebări: Cine are dreptul (și cine nu) să ne bată copiii?

 

”Serios, eu, de aici, înțeleg că românii nu își percep copiii drept oameni, ci niște apendice nefolositoare, care nu au drepturi și care răspund doar la comanda eu te-am făcut, eu te omor, nimeni nu te bate, decât eu”.

 

 

Aceeași problemă este sesizată și pe blogul lui zoso.ro: plângerile se fac la poliție, ”pentru loviri și alte violențe”.

 

”N-a făcut nimeni plângere la școală, plângerile s-au făcut la inspectorat. Ce o să facă inspectorii ăia numiți politic? Să penalizeze cumva cadrele didactice care există la mila lor? Cum ar fi asta? Nu, plângerile se depun la poliție, pentru loviri și alte violențe”, scrie Zoso.

 

Dacă vorbim cu profesorii, însă, perspectiva se modifică. Diriginta a greșit grav: nu trebuia să le ofere copiilor o excursie la finalul clasei a VIII-a, mai ales dacă nici un părinte nu și-a asumat responsabilitatea.

 

Dezbaterile continuă, platformele virtuale contabilizează de la o zi la alta zeci de comentarii, iar taberele par să se depărteze tot mai mult una de alta, fără a găsi vreun punct comun: lipsa de educație (din familie) vs. violența/agresivitatea cadrului didactic.

 

Cazul se află deja în atenția Poliției Botoșani. Care s-a autosesizat după apariția în presă a întregii povești, înainte ca părinții să depună plângere împotriva cadrului didactic.

 

loading...
Excursia elevilor de la Colegiul Eminescu, în ancheta Poliției: Ne-am sesizat din oficiu

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A murit un fost primar de Botoșani cu două mandate!
S-a întâmplat în urmă cu două săptămâni de zile. Iar dacă la alte treceri în cealaltă lume curg mesajele de condoleanțe de la Consiliul Județean, partide sau alte organisme reprezentantive, decesul acestui primar a trecut neobservat de „ochiul public”.
Nuntă de povești pentru fiica fostului șef al Poliției Rutiere, soțul este un tânăr afacerist, naș un fost deputat – GALERIE FOTO & VIDEO
Având în vedere criza sanitară care a avut un impact asupra lumii din toate punctele de vedere, și nunțile au fost trecute pe stand-by. Așa se face, că fiica lui Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere și-a organizat nunta la un an de zile distanță de cununia civilă.
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO
A fost un Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) dedicat sistemului medical la care au fost prezenți toți șefii de secții din spitalele botoșănene.
FOTO & VIDEO Sute de credincioși, uniți în jurul Sfintei Cruci: Părintele protopop - Și conducătorii țării trebuie să-L asculte pe Dumnezeu
Sute de botoșăneni au luat parte marți seară la slujba religioasă oficiată lângă Monumentul Sfintei Cruci.
Campioana olimpică Simona Radiș și vicecampionul Mugurel Semciuc, premiați „acasă” în codrii lui Eminescu sub privirile legendei vii, Elisabeta Lipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Locația aleasă pentru acest eveniment dedicat performerilor și performanței din sport a fost insula micuță de pe Lacul de la Ipotești, apa înconjurată de codrii care i-au fost sursă de inspirație poetului nepereche Mihai Eminescu în operele sale lăsate moștenire oamenirii.
FOTO & VIDEO „Noapte Albastră” pe Pietonalul Unirii: Gabriel Cotabiță, concert de excepție în fața publicului numeros - Pentru mine, Botoșani este un loc special
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier se încheie cu un recital marca Gabriel Cotabiță.
Venit în campanie la Botoșani, Dan Barna a primit … usturoi de Copălău să alunge spiritele rele din Parlament – FOTO & VIDEO
Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a ajuns duminică la Botoșani unde a participat la o întâlnire cu membrii partidului.
Festivalul de pe Unirii a început la... atelier, vin două zile de concerte și o... ”Noapte albastră” – GALERIE FOTO
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier a debutat vineri după-amiază pe Pietonalul Unirii cu ateliere de artizanat.
Audiențe cu peste 50 de botoșăneni la Primărie, de la locuințe sociale la copii care aruncă cu roșii, găini la bloc sau pisici care zgârie mașini – VIDEO
Săptămâna acesta primarul orașului a avut zi de audiență, situație care se petrece o dată pe lună. Din partea botoșănenilor interesul a fost unul extrem de crescut, fiind înscrise pe listă pentru a-și prezenta problemele, peste 50 de oameni.
Loading...
Fenomenul care îngrijorează la Botoșani: Adolescenți „în prăpastie”, tentative de suicid cu supradoză de pastile
Tot mai mulți adolescenți suferă de depresie, iar din nefericire unii dintre ei ajung la spital după tentative de suicid.
„REFORMA” lui Cîțu: Botoșănean numit șef peste toți prefecții din România
După ieșirea USR-PLUS de la guvernare, premierul Florin Cîțu a lansat o campanie de „curățenie” în instituțiile publice unde membrii acestei formațiuni ocupau posturi.
”Blestemele câștigătorilor la Loto”: Un botoșănean a făcut infarct după marea lovitură, altul a murit în mașina cumpărată din banii primiți de la loterie
Câștigurile ușoare, precum cele de la Loto, de cele mai multe ori se duc exact așa cum apar. Dar nu este numai asta. Mai ales după revoluție s-a creat un soi de legendă a blestemelor căzute asupra celor care au câștigat de fiecare dată la Loto. Cazurile sunt nenumărate, și majoritatea cu motive inexplicabile, de cele mai multe ori.
REACȚII după tragedia de la Mall, cunoscut medic despre METODA care l-ar fi putut salva pe bătrânul mort sub privirile a zeci de oameni
La sfârșitul săptămânii trecute, un bătrân s-a stins din viață la mall sub privirile a zeci de oameni. Venise să ia masa, însă s-a înecat cu o bucată de carne. Medicii ajunși la fața locului nu l-au mai putut salva.
Două zile de spectacole pe Pietonalul Unirii în cadrul unui proiect european, de la Gabriel Cotabiță la artiști locali și din Republica Moldova – PROGRAMUL
Vara a trecut, spectacolele continuă însă. La sfârșitul acestei săptămâni pe Pietonalul Unirii va avea loc Festivalul Culturii și Patrimoniului, manifestare organizată de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier.
Loading...
Șefii de la Eltrans „plâng” deja de dorul tramvaielor: A fost o mare sărbătoare pentru toți
O raritate din partea reprezentanților societății de transport public local, emiterea de comunicate de presă. Se întâmplă doar în apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale, când este anunțat programul după care se circulă în zilele libere.
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO
O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.
Galeria Nordului: Eveniment unic în spațiul botoșănean, oamenii veniți din toată țara pentru bucuria Întâlnirii GALERIE FOTO
A fost din nou muzică, a fost din nou lume multă în Nord. Festivalul inițiat la Darabani de Ștefan și Alexandru Teișanu a devenit un fenomen cultural ce nu mai poate fi ignorat, chiar dacă autoritățile întorc de o vreme privirea în altă parte atunci când le ajunge înainte o propunere de finanțare. Și nu e de mirare. Festivalul Nordului nu este o promenadă politică, nici desfășurare de artiști mediocri pe tăpșan.
Se coace o schimbare la vârf în Prefectură, s-a făcut anunțul: Se pregătesc hotărâri de guvern pentru demitere
Președintele încă în funcție al PNL a făcut public sâmbătă, în județul Hunedoara, că la Guvern se pregătesc hotărâri pentru demiterea prefecților și subprefecților USR-PLUS.
De lângă șefa CJ, un primar de oraș a cerut eliminarea Consiliului Județean din PNI-ul care a rupt coaliția: De ce să consume din bugetul nostru? - GALERIE FOTO
Programului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny”, care a provocat ruperea coaliției guvernamentale, a provocat dispute inclusiv la Botoșani. Și asta chiar înainte ca PNI să ajungă pe masa Executivului.
Ada Macovei nu mai vrea în școlile botoșănene profesori agresivi și care țipă la elevi: În sistem trebuie să rămână doar cei care iubesc cu adevărat meseria aceasta
După ce a condus Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani în perioada 2009 – 2012, Ada Macovei a revenit la conducerea instituției cu o nouă echipă dar și cu dorințăde reformare.
Nu-i pot înțelege absolut deloc pe cei care învinuiesc doar cadrele didactice. Deși cândva doream să urmez o carieră în sistemul de învățământ, când văd situații precum cea relatată în articol, mă bucur cu atât mai mult că m-am îndreptat către un cu totul alt domeniu. Cunosc câțiva profesori și de fiecare dată îmi transmit că modul întregului sistem, dar, mai ales, al majorității părinților de a se raporta la educația elevului este unul nefavorabil dezvoltării sale - acela de a crea un cult al personalității în jurul fiecăruia. Elevul modern - adică acela născut în ultima perioadă a Generației Z și, respectiv, prima perioadă a Generației Alpha -, nu poate fi combătut în vreun fel de către profesor, se află permanent în posesia adevărului absolut, orice notă sub 10 reprezintă doar un abuz al profesorului față de geniul său incontestabil și este bine instruit că totul i se cuvine și se află la școală doar pentru a avea drepturi, nu și obligații. Așa cum este și firesc, felicit și excepțiile, întrucât există. Nu ar fi cazul celor din articol. E adevărat că nu sunt elevii din această generație primii care o iau pe alunecuș, că doar cei din promoțiile anterioare nu se duceau la Slujba Vecerniei ținută la cea mai apropiată mănăstire față de unitatea de cazare. Însă nici așa departe nu ajungeau cu problemele comportamentale. Trăim în niște vremuri în care dacă un profesor îi transmite elevului că nu și-a pregătit lecția, cel mic le spune părinților că a fost insultat la școală, îl iau imediat mami și tati de mână și îl duc pe la un psiholog sau consilier școlar, constată ăia că e, vai Doamne, anxios și uite așa ajunge cadrul didactic să dea socoteală prin fața consiliului profesoral sau chiar să își piardă locul de muncă pentru o nimica toată. Stimați părinți care aveți convingerea că toate drepturile unui profesor se opresc atunci când ajung față în față cu ștrengarul dumneavoastră - nu uitați că anii de școală trec. Și copilul devenit adult se va înfrunta cu situații care, din cauza greșelilor pe care le-ați făcut în formarea sa, nu va conștientiza impactul efectului de bumerang. Nu va trece peste un examen de admitere la facultate doar fiindcă are el impresia că le este superior tuturor celorlalți candidați. Nu va fi angajat după ce la interviu va menționa că în școală și liceu au intervenit mama și tata și era oricum șmecherul clasei pe care nici un profesor nu îndrăznea să îl deranjeze. Și va rămâne un egocentric lipsit de perspective. Revenind la nefericitul eveniment, trag două concluzii: prima - sper că doamnele profesoare, în special cea culpabilizată, au înțeles ceea ce (nu) trebuie să facă în viitor; a doua - după ce se vor liniști, părinții acestor elevi ar trebui să își pună reale de semne de întrebare și să intervină, atât cât se mai poate, în educația odraslelor. Profesorii se schimbă, sunt temporari, însă (non)valorile propriului copil se vor reflecta în cine și ce va fi peste ani. De aici trebuie să pornească adevăratele semne de întrebare.
10 iulie 2021, 22:50
Toate ca toate dar mie mi se pare de a dreptul scârbos exprimarea redactorului la adresa unor copii de 14 ani și anume = „ 24 de adolescenți cu hormonii colcăind ”= .
10 iulie 2021, 09:51
Urmarind activitatea de invatamant din judet am descoperit pe d-na diriginta in multe actiuni alaturi de politicienii din ISJ deci cazul se va inchide cu diriga la adapost.Cum diriga e profa de romana de la Eminescu ce invata copiii in timpul orei ,,cum se fac clatitele cu gem' nu mai este necesar nici un comentariu.
9 iulie 2021, 14:57
Marea greșeală a dirigintei este că a bătut copiii. Ceea ce un profesor și un om NU FACE.
9 iulie 2021, 10:23
Nu mai bateti campii,singura greseala a dirigintei a fost aceea ca a organizat excursia.Plozii acestea needucati ,cu spirit de turma,sa fie dusi de parinti la distractie.Chestia cu hormonii,pandemia,masca etc.sunt doar scuze puerile,adevarul este lipsa de educatie!Mai fac si orasul de ras,traim la capatul lumii si suntem niste salbateci care nu am vazut in viata noastra un hotel si nu stim sa ne comportam.
9 iulie 2021, 07:03
Ce vrea să ne spună articolul? Că diriginta nu are nici o vină și că elevii sunt singurii vinovați? Trist!E cumva scriitură sponsorizată?Întreb și eu. Și mai întreb, de ce diriginta nu a sunat la părinți înainte de a-i lua la bătaie? De ce nu a sunat la poliție? Amenda nu o plăteau copiii și nici ea ci, ați ghicit, părinții. Care nu mai aveau acum nimic de spus.Nu cumva diriga s-a crezut un soi de Dumnezeu pe pământ care împarte după propria-i voie dreptatea cu pumni in spate palme peste cap? Păi... da, e loviri sau alte violențe dar e cu agravantă, că e vorba de minori și nu orice fel de minori, ci de cei în ochii cărora EA avea autoritate, era PROFESORUL. Și sunt (cel puțin) 8 infracțiuni, nu una. Că nu se ia "la pachet". Fiecare copil pocnit = o infracțiune.Pocnești unul, pocnești doi, prinzi curaj... pocnești opt... la final, e concurs de infracțiuni.Așa că...
9 iulie 2021, 00:08
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.5 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
9.7 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
9.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.