Top News
Seară magică la Botoșani, vioara lui Alexandru Tomescu i-a făcut pe melomani să își țină respirația: Se va vorbi multă vreme de acum încolo, va fi un concert de referințăGALERIE FOTO&VIDEO

O seară memorabilă. Un reper pentru concertele viitoare, un public de calitate.

Vineri seara, în sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a petrecut un miracol. Altfel nu s-ar putea descrie un eveniment care, în plină pandemie, cu restricții (inclusiv verificarea celebrului Certificat verde) și alte temeri, a atras sute de melomani.

 

O sală cu public numeros, cum rar s-a văzut în ultimii 10 ani la Botoșani. Și nu vorbim despre concertele de Anul Nou, Crăciun, Mărțișor etc., despre care știm că au menirea de a atrage public dornic de muzică simfonică de divertisment sau arii celebre.

 

Succesul fusese oarecum anticipat, prezența violonistului Alexandru Tomescu pe scena botoșăneană fiind o garanție a calității concertului. La pupitrul dirijoral, Matei Pop.

 

Alexandru Tomescu însuși făcuse o invitație către melomani, cu doar o oră înainte de concert: ”După foarte mulți ani revin cu mare bucurie ca solist al Filarmonicii George Enescu din Botoșani. Concertul de Beethoven este printre preferatele mele. Vă aștept cu tot dragul!”, a postat violonistul pe pagina personală de Facebook.

 


(Foto: Facebook / Alexandru Tomescu)

 

Repertoriul anunțat de organizatori, L. van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, și Nikolai Rimski-Korsakov – ”Capriciul spaniol”, op. 34, s-a dovedit a fi unul pe placul publicului.

 

Prima parte a serii a stat sub semnul viorii lui Alexandru Tomescu. Vioară care, alături de orchestra Filarmonicii botoșănene, a primit aplauzele meritate.

 

Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, a fost cântat pentru prima dată în urmă cu 215 ani, la Viena, pe 23 decembrie. Doar câteva săptămâni a lucrat Beethoven la acest concert, lucrare comandată de violonistul Franz Clement, dar care nu s-a bucurat de prea mare succes la premieră. Abia după 38 de ani (în 1844) concertul iese din obscuritate, fiind interpretat de violonistul de 12 ani Iosif Joachim, alături de orchestra din London Philharmonic Society condusă de Felix Mendelssohn. Este, de atunci, unul dintre cele cunoscute concerte de vioară.

 

”Capriciul spaniol”, op. 34, de Nikolai Rimski-Korsakov (născut în 18 martie 1844), este o lucrare care se bazează, cum se deduce și din titlu, pe melodii populare spaniole. Atrage în special, în interiorul său, prin secțiunea de percuție.

 

”Capriciul spaniol” (1887) este o măiestrie orchestrală impresionantă, care individualizează și unește deopotrivă. În ciuda opiniilor compozitorului, care se arăta nemulțumit de extazul criticilor sau a publicului: „Opinia atât a criticilor cât și a publicului, cum că este o lucrare magnifică din punct de vedere orchestral este greșită. Capriciul este o excelentă ”compoziție pentru orchestră”. Schimbările de timbru, alegerea designului melodic, potrivindu-se exact fiecărui instrument, scurtele cadențe de virtuozitate pentru instrumente solo, ritmul percuției etc. constituie aici însăși esența compoziției și nu doar o formă sau o orchestrație”.

 

 

Miracolul Tomescu

 

Se spune despre el că se detașează drept liderul tinerei generații de violoniști români. Personalitate carismatică, profunzime a abordării, interpretare originală fără orgolii, Alexandru Tomescu a fost urmărit de sute de melomani botoșăneni într-o liniște încremenită.

 

Discret, smerit în fața muzicii, cu o atitudine exemplară în fața publicului, violonistul a arătat, vineri seara, că scena de la Botoșani poate fi egală cu cele din New York, Paris, Tokyo sau Amsterdam.

 

”Cred că nicio materie nu e mai maleabilă decât sunetul… poți să îl modelezi în mii și mii de variante, să îl colorezi într-o multitudine de feluri, să îi dai ce intensitate vrei tu. Vioara m-a ajutat să îi cunosc sunetul. Și pentru că dacă ar fi să ne luăm după Johann Huizinga, suntem toți niște ființe care se joacă - și eu încă mă mai joc cu sunetul alături de vioară: o prietenă dragă care mi-a fost mereu alături”.

 

 

”Se va vorbi multă vreme de acum încolo”

 

”Virtuozitate, magie, balsam pentru suflet! Mii de mulțumiri tuturor!”, au fost cuvintele care au definit concertul de vineri seara.

 

Gheorghe Hreapcă, epigramist și meloman nelipsit de la concertele Filarmonicii din Botoșani în ultimii zeci de ani, și-a manifestat mai întâi temerile cu privire la concert.

 

”Aveam temeri în ceea ce privește nu atât prezența în sală, cât mai degrabă comportamentul celor care ar fi venit. Spre surprinderea mea, în acest climat politic, pandemic, lumea s-a comportat extraordinar, zeci de minute nu s-a auzit nici un zgomot, toți am stat cu răsuflarea întretăiată. Asta și datorită faptului că a evoluat Alexandru Tomescu. Vioara spune o poveste prin sunete și instrumentiștii din orchestră reacționează. Dirijorul a avut prezență discretă, fără mișcări ample, iar publicul a fost pur și simplu stană de piatră. M-a surprins că spectatorii au fost de o calitate extraordinară. M-am simțit mândru că, chiar și în aceste condiții speciale, am asistat la un asemenea concert”,

Gheorghe Hreapcă, meloman

 

Și am avut parte, spune Gheorghe Hreapcă, de un concert foarte greu, pe care prea puțini violoniști îl abordează, asta și din cauza întinderii concertului, aproape 40 de minute.

 

”Interpretare extraordinară! Intensitatea aplauzelor, durata lor… Iar Alexandru Tomescu a oferit și două bis-uri, ceea ce este foarte rar. Priveam în stânga și în dreapta, lumea aplauda frenetic, era ca o descărcare a emoțiilor trăite în concert. M-am bucurat de public, aș vrea ca mereu să fie așa o sală, oamenii să dea mai multă importanță concertelor. Calitatea spectacolului, valoarea interpretului atrag și mai mult publicul, este adevărat. Alexandru Tomescu a răspuns așteptărilor noastre.

Acest concert rămâne pentru mine un reper, o bornă. Se va vorbi multă vreme de acum încolo, va fi un concert de referință”,

Gheorghe Hreapcă

 

Cu un ochi probat îndelung, un alt meloman a avut privilegiul de privi concertul, prin obiectivul aparatului de fotografiat, și din culise.

 

 

Dan Mocrei este, la rândul său, un frecvent participant la concertele Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.

 

”Fiindcă îmi place în mod deosebit concertul (Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61) l-am reascultat în mai multe interpretări (de la Menuhin la Hahn).  Despre solist, nu sunt prea multe de spus, un artist de o dedicație și disciplină artistică deosebită, a "făcut game" mai bine de 1 oră înainte de  concert, nu e de mirare că rezultatul a fost excelent. Ascultând concertul, a devenit evident că colaborarea vizuală dirijor-solist e esențială, de asta am și rămas în culise. Iar alt lucru evident e că în multe pasaje orchestra funcționează "în duet" cu solistul, instrumentele dau replica de la egal cu egal cu solistul. De asta, personalitatea dirijorului e esențială”,

Dan Mocrei, meloman

 

În viziunea sa, de data aceasta, Matei Pop a părut copleșit de personalitatea lui Alexandru Tomescu. Însă, adaugă Dan Mocrei, ”în partea a II-a, dirijorul a scăpat de stres și a evoluat mai liber”.

 

Următorul concert va avea loc vineri, 5 noiembrie 2021. Dirijorul Alexandru Ganea va fi la pupitru, invitatul serii, clarineristul Sebastian Antoneac. În program: W.A.Mozart (Concertul pentru clarinet și orchestră, în la major, K. 622) și F. Mendelssohn-Bartholdy (Simfonia nr. 5, în re minor, op. 107, ”Reforma”).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Noua echipă a Teatrului ”Mihai Eminescu” duce spectacolul la un alt nivel: Ceva foarte interesant, ce nu s-a mai făcut / Cu adevărat senzațional
”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.
DISPARIȚIILE anunțate de Poliție ascund în spate povești de dragoste născute pe Facebook: Comunică imediat între ei, mă caută Poliția
Un fenomen îngrijorător care și-a făcut loc și la Botoșani este acela al disparițiilor de minori. Părinții apelează la ajutorul Poliției în momentul în care nu mai știu nimic de propriii copii. La unii, disparițiile sunt într-adevăr neașteptate, în alte cazuri polițiștii aplică amenzi pentru neglijență.
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Loading...
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
Loading...
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
-0.4 o C
Bucecea
1.5 o C
Darabani
-0.9 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.