Top News
SIDA pisicilor, boala care îți dă fiori dacă nu știi nimic despre ea: Sunt foarte multe cazuri în BotoșaniFOTO

Chiar dacă trăiesc cel mai aproape de om, știm prea puține despre ele. Cum ar fi, de pildă, că au boli la fel de grave ca noi, de la leucemie, artrită, boli de inimă, cancer și diabet, la SIDA sau tuberculoză.

Sunt cele mai dorite, mai blânde și mai prietenoase animale. În aceeași măsură simandicoase, sofisticate și independente. Și supuse bolilor de tot soiul. Unele mai blânde, care se tratează ușor, altele incurabile sau cu denumiri care înspăimântă.

 

Reacțiile stăpânilor, la aflarea unei astfel de vești, sunt dintre cele mai diverse. De la acceptare, tratament și îngrijire, la abandon.

 

În absența informațiilor, frica este prima care își face loc.

 

 

”Nu auzisem până atunci de așa ceva”

 

Irina este din Dorohoi și povestește cum, în urmă cu o lună de zile, a mers cu pisica la veterinar. O îngrijora starea generală a felinei, care își schimbase comportamentul de o vreme. S-a întors acasă cu un diagnostic pe care nu știa cum să îl abordeze, deși medicul veterinar i-a explicat pe îndelete ce și cum.

 

”Am dus pisica la veterinar și, în doar câteva minute, medicul a pus diagnosticul, pe care ulterior l-a confirmat cu teste: Virusul Imunodeficienţei Feline – FIV. Am aflat că e vorba despre ceea ce se cheamă SIDA pisicii. Am avut nevoie, câteva clipe, să mi se repete și să mi se explice. Nu auzisem până atunci de așa ceva, și am pisici în casă de vreo 15 ani”,

Irina D., din Dorohoi

 

Irina spune că s-a mai confruntat cu o problemă: familia ei i-a spus să scape de pisică, boala fiind una ”prea periculoasă”.

 

 

 

Este SIDA pisicilor un pericol pentru om?

 

Medicii spun că, oricât de neobișnuit ar suna un diagnostic, aceste boli pot fi ținute sub control, cu condiția ca ele să fie diagnosticate corect și tratate cu seriozitate.

 

Foarte important este, însă, că acestea nu se transmit la om.

 

De pildă Leucemia Felină (FeLV). O boală incurabilă, care afectează doar pisicile. Nu se transmite omului şi nu poate supravieţui în corpul uman.

 

Sau Virusul Imunodeficienţei Feline (FIV). Boală cunoscută drept ”SIDA pisicilor”, foarte asemănătoare cu Sindromul Imunodeficienţei Umane (HIV-SIDA). Viruşii care produc cele două boli (la om și la feline) fac parte din aceeaşi clasă, dar aceasta este, de fapt, singura asemănare dintre cele două afecţiuni, spun specialiștii.

 

Însă tocmai denumirea pe care veterinarii din toată lumea o folosesc: FIV - SIDA felin/ SIDA pisicilor (pentru a le explica mai bine proprietarilor care sunt efectele acestui virus) înspăimântă din prima clipă. 

 

 

Cu diagnosticul la veterinar

 

Medicii botoșăneni spun că se confruntă des cu reacțiile proprietarilor atunci când li se comunică faptul că pisica lor are ”SIDA”. Chiar dacă este o boală foarte frecventă la pisici, este curios că foarte puțini oameni au auzit de ea.

 

”Și noi avem probleme când punem diagnosticul de SIDA la pisici. În momentul în care spui proprietarului, trebuie să vii imediat cu completarea că este un virus complet diferit de cel prezent la om”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

 

Clinica Triovet este locul care adună cele mai multe pisici din județul Botoșani. Cele mai multe abandonate, bolnave, multe în stadii foarte grave.

 

 

Cui și cum se transmite SIDA pisicilor?

 

 

Boala se transmite pe același principiu ca și SIDA umană, explică medicii din Botoșani. Și anume prin contact sexual și mușcături și zgârieturi adânci, în special la motani, care se luptă mult mai agresiv decât femelele.

 

Și medicii punctează imediat: este valabil doar în cazul felinelor, nici măcar la câini sau alte specii.

 

 

Care sunt semnele bolii?

 

Nu există manifestări clasice în cazul acestei boli. La fel ca în cazul oamenilor, și aici depinde foarte mult de pisică.

 

Dar un medic veterinar, chiar și proprietarii de animale, își dau seama destul de repede că ceva este în neregulă cu pisicile.

 

Un alt aspect foarte important este că boala apare aproape exclusiv la pisicile nesterilizate, care vagabondează și intră în contact cu alte pisici. De aceea o pisică de apartament sau de curte va fi mult mai protejată dacă nu va fi lăsată liberă afară.

 

”Este o boală care afectează sistemul imunitar. Nu vom vedea ceva clasic. În schimb vom vedea pisica un pic răcită, parcă a pierdut puțin din greutate, blănița nu mai este la fel de lucioasă cum era înainte. Asta vede și proprietarul. Tot proprietarii mai văd că, uneori, apar niște semne de mărire a limfonodurilor, în limbajul nostru sunt ganglionii limfatici…”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Pe lângă ganglionii limfatici, medicii veterinari sunt atenți și la gingivite. Proprietarul va fi ști că ceva nu este în regulă dacă pisicuței îi miroase foarte urât gura.

 

Din păcate, la fel ca și în cazul omului, nici pentru pisici nu există vaccin. Cel mai sigur este să se sterilizeze animalul, ca să nu se împerecheze cu altele și, în acest fel, să împrăștie boala.

 

”Un lucru foarte important, și proprietarii de pisoi nu îl știu, este că sterilizarea și hormonii care sunt suprimați în urma sterilizării încetinesc dezvoltarea virusului. Practic, virusul se multiplică în organism până când distruge complet sistemul imunitar. Însă un animal sterilizat va trăi mult mai mult cu boala decât un animal nesterilizat”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Medicii spun că boala nu are o evoluție rapidă. Însă pisica are nevoie, în acest timp, de o atentă monitorizare.

 

”Boala evoluează în ani. Numai că au căderi, le scade imunitatea la orice factor de stres, la orice curent de aer rece, la orice mâncare rece, apar semne clinice”,

Dan Bejinariu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

 

 

Tandrețe, grijă, monitorizare

 

Specialiștii spun că o pisică diagnosticată cu această boală este mult mai vulnerabilă. Și că are nevoie de mai multă tandrețe, de atenție din partea stăpânului.

 

”Este adevărat că au nevoie de mai multă atenție din partea proprietarului. Cu cât condițiile de viață sunt mai bune cu atât le prelungim mai mult viața. Nu au dureri decât atunci când fac anumite boli asociate, prin scăderea imunității. Dar dureri de la boala propriu-zisă nu au”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Pentru a înțelege cât de răspândită este această boală, medicii spun că aproape 99% dintre motanii de pe stradă, motanii nesterilizați, sunt purtători ai virusului.

 

”Îi vedem și nu ne dăm seama că sunt purtători. Da, sunt foarte multe cazuri în Botoșani. În general, motanii sunt purtători. Depinde de testare, diagnosticul doar astfel se stabilește. Noi avem un adăpost cu pisici și testăm tot ce intră. Ce a trecut de doi ani și a apucat să intre în sezonul de montă se infectează. Și pisicuțele femele un pic mai bătrâne, de la 5-6-7 ani în sus, majoritatea sunt infectate”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

În concluzie, spun medicii, nu este o boală extrem de gravă, iar pisicile sterilizate pot intra fără probleme în contact cu alte pisici. Însă totul se agravează în clipa în care o pisică diagnosticată cu FIV capătă alte boli asociate. De aceea, o pisică bine îngrijită, cu alimentație potrivită, va trăi mulți ani cu acest diagnostic.

 

”Pisicile de obicei au un comportament specific de îngrijire, se ling una pe alta, nu se întâmplă absolut nimic dacă o pisică cu SIDA  stă cu o altă pisică. Exact la oameni, boala se transmite prin contact sexual, iar la pisici, ca o particularitate, prin mușcături foarte profunde, ca să ajungă la vasele de sânge”,

Dănuț Bratu, medic veterinar Clinica TrioVet

 

Medicii Dan Bejinariu și Dănuț Bratu, Clinica TrioVet)

 

loading...
Ne putem infecta cu coronavirus din alimente? PRECIZĂRI importante din partea autorităților
Mesajul ANSVSA: Persoanele infectate sau suspecte de COVID-19 să evite contactul cu animalele

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Când drepturile omului devin produse de lux, pledoaria avocatului se mută în Cetate: Florentin Țuca și ”Adevărul în căutare de Minister” - FOTO&VIDEO
În prezența colegilor din Justiția botoșăneană, a câtorva tineri aspiranți la o carieră în Drept, alături de colegi juriști din Iași și București, dar și a primarului Cosmin Andrei, avocatul Florentin Țuca și-a lansat la Botoșani cartea Adevărul în căutare de Minister, apărută la Editura Universul Juridic.
Instituția care stă de jumătate de an fără conducere, la un pas să aibă director
De aproape șapte luni, una dintre unitățile de stat de la Botoșani este condusă prin telefon sau e-mail. Este drept nu are o mare vizibilitate la public și niciun colectiv numeros, însă funcționalitatea sa este necesară.
Un puști prins la o casă de schimb valutar din Primăverii cu sute de euro falși
S-a întâmplat în după amiaza zilei de miercuri, 5 mai 2021, la o casă de schimb valutar din zona Primăverii a municipiului Botoșani.
Botoșănean bătut cu pumnii și picioarele de o gașcă de tineri, în timp ce venea de la biserică, în noaptea de Înviere – FOTO
Noaptea în care suflarea creștin-ortodoxă primește Lumina Sfântă pentru a o duce acasă nu este una de pace și liniște sufletească chiar pentru toți botoșănenii.
Sărbători încheiate la spital: Botoșăneni ajunși la Urgențe după ce au mâncat și au băut prea mult
După masa bogată de Paşti au fost persoane care au ajuns la spital. Unele au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, altele fiindcă au băut peste măsură.
La biserica din cartier lumânările s-au aprins la trei sferturi de oră după miezul nopții, dar au creat cărări de lumină – VIDEO & GALERIE FOTO
Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, după vreo 14 luni pline de tot felul de restricții, care au afectat direct și viața lăcașurilor de cult, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din cartierul Bucovina, Lumina Învierii nu a mai venit la miezul nopții.
Meci și Iftime – Șfaițer pe Municipal: Chindriș la Sepsi? N-au ăștia bani / Și când jucăm noi, old-boys, vrem să câștigămVIDEO & GALERIE FOTO
Confruntarea dintre FC Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe, încheiată sâmbătă cu scorul de 2 – 1, a fost, dincolo de bătălia directă pentru locul 4, și una a marilor orgolii.
Liberalii își ascut săbiile pentru alegerile interne, Șoptică, Achiței și Gireadă printre numele vehiculate: Nici mort nu dau partidul pe mâinile pedeliștilor
În această primăvară se împlinesc patru ani de la ultimele alegeri din PNL Botoșani și în mod normal ar fi trebuit să aibă loc un alt scrutin intern. Ca mai în toate domeniile și în politică situația sanitară mondială a dus la amânarea conferinței județene.
Anul în care cei dragi au murit și au Înviat singuri: ”Nu vă vizitați părinții, bunicii!” / Sicrie închise, cimitire ferecate de Paști
A trecut un an pe care nimeni nu-l va uita vreodată. Un an în care ne-am plâns morții în tăcere, fără să le dăm măcar ultima sărutare. În care lumânarea aprinsă de Înviere a venit în fața blocului, în care cimitirele au fost păzite pentru ca nu cumva pandemia să își facă de cap printre cruci.
Loading...
Revenirea la normalitate? Locuri libere în spitalele din Botoșani, o unitate medicală va fi redeschisă tuturor pacienților după scăderea cazurilor
În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate la nivelul județului Botoșani este în scădere. Astfel că o parte din restricții au fost ridicate. În municipiul Botoșani spre exemplu restaurantele și-au reluat activitatea mai întâi la o capacitate de 30%, iar de astăzi pot funcționa la jumătate.
Gabriel Hârtie părăsește Inspectoratul Școlar, un fost inspector șef preia postul
După mai bine de patru ani, Gabriel Hârtie își încheie săptămâna aceasta mandatul în fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). În 2017, după câteva luni de interimat, profesorul de educație fizică a susținut un concurs pe care l-a promovat.
După 6 luni în Primăria Botoșani, administratorul public visează la un stadion de cartier omologat UEFA: Va fi destinat tuturor
Mircea Magdalena este de jumătate de an noul administrator public al Primăriei Botoșani, pe o funcție pe care predecesoarea sa a ocupat-o timp de două decenii.
Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, dar a făcut istorie în fotbalul românesc: Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul
A jucat la cele mai importante cluburi din țară, a impresionat și în Turcia, a avut oferte și din Rusia, a fost căpitan al echipei naționale. Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, unde a revenit după o carieră strălucită în fotbal.
Sediul Poliției renovat cu 800.000 de euro a rămas în curte cu o scară care duce... nicăieri – GALERIE FOTO
Două neajunsuri au ieșit în evidență la redeschiderea Poliției municipiului Dorohoi: parcarea este neasfaltată, iar în curte a rămas o construcție ciudată de care firma care a executat lucrarea nu s-a atins.
Loading...
Relația impresionantă a botoșăneanului supranumit ”părintele manualelor de religie” cu duhovnicul Justin Pârvu: Când l-am văzut, m-am încălzit aşa pe interior şi m-am simţit ca la mama acasă
Omenirea trăiește, de mai bine de un an, cu moartea în ceafă, sub amenințarea unui virus care ne-a schimbat nu doar viețile, ci a produs modificări în toate structurile sociale și nu numai. Dincolo de durere, însă, ies la suprafață și mărturisiri impresionante, povești de viață care zidesc în cei rămași bunătate și credință.
Ministrul Bode a venit pentru o „bijuterie” de 800.000 de euro destinată polițiștilor, dar a rămas impresionat de Dorohoi: Arată splendid VIDEO & GALERIE FOTO
Lucian Bode, oficialul care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns vineri la Botoșani într-o vizită la care a ajutat și Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
„Iadul financiar” de la Nova Apaserv: Stradă din centru blocată de zile întregi, ambuteiaje produse în zonă – FOTOGALERIE
Situația financiară de la compania de apă este din ce în ce mai critică iar efectele se resimt inclusiv în municipiul reședință de județ.
Gata cu șefia la București! Subsecretar de stat trimis înapoi la Botoșani de premierul Cîțu
După un an și trei luni se întoarce de unde a plecat. Botoșăneanul Ioan Zarug a fost destituit miercuri din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
S-a dus și cea din urmă șansă: Ultimul proces pe marginea funcției de primar, tranșat la Suceava
Magistrații din județul vecin au respins astăzi recursul depus de Cătălin Flutur în cadrul dosarului civil constituit imediat după alegerile locale împotriva Biroului Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) și Biroului Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ).
Restaurantele se redeschid în week-end la un sfert din capacitate, prefectul speră într-o minune: Noi așteptăm să …
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) se va întruni vineri, 23 aprilie 2021, pentru a decide oficial deschiderea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și de jocuri.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.0 o C
Dorohoi
20.0 o C
Bucecea
20.0 o C
Darabani
20.0 o C
Saveni
20.0 o C
Ştefăneşti
15.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.