Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan îşi începe în ilegalitate activitatea la Botoşani. SOCAR Petroleum, societatea creată prin preluarea de către azeri a 90% dintre acţiunile SC Romtranspetrol SA, firmă care a fost controlată de soţii Iulian şi Doina Berescu, amenajează o staţie PECO fără autorizaţie de construcţie.
Iulian Berescu pune umărul la staţie
Aceasta se construieşte undeva în spatele fostului Cinematograf Luceafărul, pe locul unde fostei benzinării a Romtranspetrol. Joi în jurul orei 17.30 acolo operaţiunile erau în toi. O parte din scheletul metalic al viitoarei staţii era deja ridicat, iar o macara manevra alte elemente necesare obiectivului.
Iulian Berescu, botoşăneanul care face parte din conducerea SOCAR Petroleum (foto sus, în medalion), se afla la faţa locului şi coordona personal lucrările. Mai mult, la un moment dat a pus personal umărul la îndepărtarea unei porţi. Când reporterul
Botoşăneanul.ro l-a întrebat despre autorizaţia de construcţie s-a cam enervat.
„De unde sunteţi? Nu sunteţi din Botoşani? Nu e bine că se face ceva în Botoşani? Când apare cineva care face ceva îi daţi la picioare”, a afirma
Iulian Berescu. El nu a dat nici o explicaţie pentru care se construieşte fără autorizaţie, iar un lucrător de la faţa locului a spus că „nu-i problemă autorizaţia, se scoate”.
„Ca să scoţi toate avizele durează cel puţin o lună"
De fapt, compania cu capital azer lucrează în acea zonă pe baza unei autorizaţii de demolare.
În luna martie, când
Botoşăneanul.ro s-a interesat de respectiva investiţie, Doina Berescu, ne-a explicat că s-a depus documentaţia, dar că la Primărie s-a întârziat procedura eliberării deoarece la acea dată SC Romtranspetrol SA înregistra debite de circa 600.000 de lei la bugetul local, lăsând să se înţeleagă că eliberarea documentului ar fi fost întârziată de stingerea debitelor. Acest lucru s-a întâmplat, însă firma tot nu deţine autorizaţie de construcţie. Abia în prima parte a lunii martie s-a solicitat şi s-a obţinut avizul de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii. Acesta nu este însă decât una din piesele necesare la dosarul care ajunge la Primărie în vederea obţinerii autorizaţiei.
„Ca să scoţi toate avizele durează cel puţin o lună de când începe depunerea actelor, depinde cât de repede se mişcă instituţiile. La mine nu stă mult, câteva zile sau chiar pe loc”, ne-a declarat
Ioan Ciobanu (foto stânga), inspectorul şef al IJC. Printre altele, pentru obţinerea unei autorizaţii de construcţie mai sunt necesare avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Şantierul din strada Independenţei este înconjurat de gard şi plasă lipsită de transparenţă astfel încât nu se prea poate vedea ce se întâmplă în interior.