Aceste două aspecte sunt doar două dintre măsurile propuse spre a fi implementate în cursul acestui an. Propunerile vin din partea Centrului Naţional pentru Integritate (CNI), în urma unei şedinţe care a avut loc la sediul Prefecturii Botoşani, marţi, 5 aprilie a acestui an. Au participat pe lângă directorul coordonator al CNI, Alexandru Cumpănaşu şi Thomas Barnes, consilier în cadrul Comisiei Europene, prefectul Cristian Roman şi subprefectul Silvana Tudorache, reprezentanţii sau şefii unor instituţii publice deconcentrate. Întâlnirea a avut ca scop principal prezentarea Planului Regional de Măsuri Anticorupţie dar şi identificarea problemelor cu care se confruntă instituţiile locale. Totodată, s-a urmărit găsirea de soluţii pentru combaterea corupţiei care să fie aduse în atenţia forurilor superioare cu putere de decizie.
Una dintre măsurile anunţate ar face referire la introducerea de sisteme de supraveghere video la examenele naţionale de bacalaureat, zonă considerată a fi una vulnerabilă din punct de vedere al corupţiei.
“La propunerea inspectorilor şcolari din ţară sunt în implementare trei măsuri. Una vizează examenul de bacalaureat, cu o zonă de vulnerabilitate mare în sistemul educaţional. Din discuţia cu inspectorii şcolari din ţară a rezultat că principala problemă nu apare la corectarea lucrărilor, ci la asistarea examenelor, motiv pentru care propunerea noastră acceptată de minister şi care este în curs de implementare a fost aceea de a instala camere video la examenul de bacalaureat. Acest lucru se va întâmpla din acest an“, a declarat
Alexandru Cumpănaşu, director coordonator CNI. Totodată, un alt aspect luat în discuţii face referire la meditaţiile acordate de profesori elevilor, în contextul în care cel puţin la Botoşani, din cele aproximativ 7.000 de cadre didactice, mai puţin de zece au declarat aceste venituri la Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru a fi fiscalizate. Propunerea făcută în cadrul şedinţei de marţi a fost de interzicere a acestor ore de pregătire, pentru o anumită categorie de cadre didactice. “
Nu interzicerea la modul general al acestei activităţi, ci doar cu elevii la care profesorii predau. Urmează ca din acest an prin regulamentul cadru, această măsură să fie implementată“, a precizat
Alexandru Cumpănaşu. Vis a vis de aceste propuneri, inspectorul şcolar general Ada Macovei, a afirmat că, deocamdată nu are nici o certitudine că aceste măsuri ar putea fi concretizate la Botoşani.