Unul din principalii beneficiari ai proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurare în judeţul Botoşani” va fi probabil municipiul Dorohoi. Consiliul Local de aici a adoptat joi după-amiază trei proiecte de hotărâre în cadrul acestui program prin care se încearcă obţinerea celei mai mari finanţări din istoria judeţului.
63 km de reţea de canalizare modernizată prin program
Astfel, s-au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, s-a pus la dispoziţie terenul pentru construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor prinse în plan şi s-a dat „undă verde” pentru modificarea contractului unic de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare, prin concesiune, în judeţul Botoşani. Hotărârile au fost adoptate în prezenţa unuia dintre consilierii preşedintelui Consiliului Judeţean, instituţie care se află într-un stadiu avansat în privinţa accesării uriaşei finanţări.
„Vreau să mulţumesc primarului şi Consiliului Local, care a votat aceste proiecte. Sunt mândru să fiu consilierul d-lui preşedinte Ţâbuleac pe probleme de apă şi canalizare. Nu este meritul meu sau al d-lui Ţâbuleac, este meritul întregii echipe. Dar ce vreau să spun este că o mare sumă din acest proiect revine Dorohoiului, mai exact din 102 milioane de euro, la Dorohoi vor veni 28 de milioane de euro, cu care se va extinde 63 de kilometri de reţea de canalizare şi vom avea în sfârşit o staţie de epurare cu două trepte la care se adaugă crearea mai multor locuri de muncă. Încă o dată mulţumesc pentru sprijinul acordat şi sper să mai vedem şi alte proiecte”, a afirmat
Dan Ionescu.
Servicii europene pentru 10.000 de locuitori
Hotărârile adoptate de consilierii dorohoieni vin după ce pe 13 aprilie Consiliul Judeţean a primit avizul de la autoritatea de management din cadrul Ministerului Mediului pentru programul cu privire la apă şi canalizare. Acesta a fost depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu, iar actul emis de la Bucureşti confirmă că aplicaţia s-a finalizat şi că se pot aproba indicatorii tehnico-economici în CJ şi în consiliile locale care sunt parte integrantă în program. Acesta prevede crearea şi dezvoltarea unor reţele de apă şi canalizare, reabilitarea unor staţii de tratare şi de epurare a apelor uzate în aglomerări de peste 10.000 de locuitori, astfel încât 90% din locuitori să beneficieze de servicii europene.