Nicolae Rebenciuc a constituit surpriza alegerilor parlamentare din 2008. A ieşit pe locul 3 în Colegiul Flămînzi, însă în urma redistribuirilor a intrat în Parlament în detrimentului social-democratului de atunci Mircea Dănuţă, care cîştigase colegiul. Ca o mulţime de alţi membri importanţi ai PNL şi deputatul a intrat în conflict cu noul lider judeţean al liberalilor şi la mai puţin de un an de la dobîndirea mandatului a părăsit partidul. Iniţial a aderat la grupul independenţilor, însă cînd s-au demarat procedurile pentru înfiinţarea Uniunii Naţionale pentru Progresul României a refuzat să adere la noua formaţiune şi a preferat să intre în PDL, unde a fost dsemnat şef al Colegiului Flămînzi.
„Chiar mi-aş permite să mă laud un pic”
- Ce mai faceţi, că vă vede lumea destul de rar pe la Botoşani?
- Da, este adevărat, vin mai rar pe la Botoşani pentru că am mult de muncă în colegiu, mai ales acum m-am axat pe preluarea problemelor din colegiu.
- Şi care ar fi principalele probleme pe care le-aţi rezolvat deja în colegiu sau care sunt pe cale de rezolvare?
- Deci chiar mi-aş permite să mă laud un pic.
- Păi dacă v-am întrebat eu…
- De exemplu, am reuşit să atrag nişte fonduri pentru Colegiul Flămînzi, care a primit la rectificarea bugetară de la începutul lunii decembrie 50.000 la Călăraşi, 50.000 la Coşula, 100.000 la Flămînzi. La ordonanţa 7, în toamnă, a primit cei mai mulţi bani Colegiul Flămînzi. Spun acest lucru datorită faptului că s-au primit bani la Albeşti, de exemplu, 700.000 de lei, s-au primit la Călăraşi 100.000 de lei, la Flămânzi 240.000 de lei, la Cristeşti 250.000 de lei.
„Sunt convins că n-o să-mi iasă”
- Şi care a fost rolul dvs.? Noi ştim că parlamentarii fac legi în primul rînd, nu au bugete la dispoziţie, nu sunt ordonatori de credite.
- Aveţi perfectă dreptate, după cum se observă şi din activitatea mea parlamentară, nu mai sunt iniţiatorul a aşa de multe legi ca şi pînă acum, dar în schimb am reuşit să mă ocup de latura cealaltă de atragere a unor fonduri pentru localităţi, de a face lobby, de a insista pentru a fi prioritare localităţile din Colegiul Flămînzi.
- Lumea ştiţi cum spune, „nu-ţi dă nimeni un leu dacă nu-i iese şi lui măcar 50 de bani din leul ăla”. Dvs. vă iese ceva?
- Sunt convins că n-o să-mi iasă, pînă acum nu mi-a ieşit nimic.
- Dar nu-i timpul pierdut…
- Nu, nu se pune problema aşa. Este suficient să rezolv problemele din colegiu, şcoli, poduri şi pietruirea de drumuri.
„Nu mai rîvnesc la altă funcţie”
- Sunt acum în plină desfăşurare alegerile interne din PDL. Vă băgaţi la vreo funcţie de conducere?
- Nu, deci eu am o funcţie deja oferită prin statut, de şef de colegiu şi nu mai rîvnesc la altă funcţie. Este suficient, de-aş putea face faţă cu brio la cea pe care o am.
- Vicepreşedinte, secretar, ceva…
- Nu, nu, nu, nu, nu. O să insist pentru dl. Ciobanu care este colegul meu (Ioan Ciobanu, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii – n.r.). Am de muncă în cadrul Colegiului Flămînzi.
- Asta ar înseamna că aveţi deja un atu în desemnarea candidatului la parlamentare pe respectivul colegiu peste doi ani, fiind deja şef de colegiu?
- Da, da, da, am asigurată candidatura.
„Referitor la alegerea mea ca deputat, teoretic trebuia să ies”
- Multă lume spunea că aţi avut ghinion cînd aţi pierdut alegerile la Primăria Flămînzi la cîteva zeci de voturi, alţii spun că aţi avut noroc pentru că ulterior aţi ajuns parlamentar. Dvs. cum consideraţi?
- Consider aşa, ca atare, şi un ghinion, şi un noroc, asta e… Probabil că, la Primărie, dacă eram puţin mai perseverent, fiindcă în primul tur am cîştigat la peste 100 de voturi, în al doilea am pierdut la 70 de voturi... Dar, oricum, imediat după alegeri am mers la Prefectură şi ştiam lucrul acesta că trebuia să candidez acolo. Iar referitor la alegerea mea ca deputat, teoretic trebuia să ies, era condiţia de bază să cîştige Strugaru la Darabani şi eu să iau peste 3.000 de voturi, ceea ce s-a întîmplat.
- Dar v-aţi gîndit vreodată la posibilitatea de a ieşi parlamentar de pe locul 3 pe respectivul colegiu sau a fost o surpriză totală?
- Da, posibilitatea era, fiind alegeri uninominale, dar la care contau şi rezultatul partidului. Deci ţinînd cont de scorul partidului, care la precedentele alegeri locale fusese de peste 30%, automat, normal, trebuia să îi revină doi parlamentari şi se ştia deja în proporţie de 80% fiecare partid cam pe ce colegiu cîştigă şi aveam şanse, dar la a ieşi din a doua şansă era totuşi o diferenţă.
Ţurcanu? „N-am putut să-mi dau seama cît este de slab”
- Aţi fost membru PNL pînă acum aproximativ un an de zile, ce s-a întîmplat în partid după instalarea noului preşedinte, apropos şi de dl.Ciobanu pe care l-aţi amintit?
- De fapt, disputele în interiorul partidului, atît la nivel judeţean cît şi naţional, au pornit cînd s-au făcut alegerile la nivel naţional. O mare parte dintre candidaţi îl susţineau pe Tăriceanu şi mai puţini pe Crin Antonescu. Întîmplîndu-se că a ieşit Crin Antonescu a dus la iscarea unor dispute la toate organizaţiile judeţene şi asta a fost. A fost însă vorba şi de disputele care au fost la noi la nivel judeţean între dl.senator Câmpanu şi dl.deputat Ţurcanu. Atunci fiecare dintre noi a avut de ales, şi-a exprimat opţiunea.
- Este un lucru chiar atît de groaznic să-l ai şef la partid pe Florin Ţurcanu?
- Nu ştiu, eu n-aş putea exact să vă spun dacă este groaznic sau nu fiindcă în calitatea sa de şef eu am fost foarte puţin timp membru PNL, n-am putut să-mi dau seama cît este de slab.
- Sau cît de bun…
- Fie şi aşa spus dacă vreţi dvs.
„Am văzut că suntem presaţi de a forma un nou partid”
- Aţi mers într-o primă fază alături de independenţi, dar la un moment dat, mai ales în perioada cînd s-a creat UNPR, aţi abandonat acest proiect politic şi aţi intrat în PDL. De ce nu aţi continuat cu partidul care s-a creat pe osatura grupului independenţilor din Parlament?
- În momentul cînd m-am despărţit de PNL nu am făcut-o pentru nici un partid sau cu gîndul la înfiinţarea altui partid, deci varianta a fost de a fi independent, fără formaţiune politică. Am stat la independenţi împreună cu ceilalţi colegi, am fost în prima fază şapte şi cînd am văzut că suntem presaţi de a forma un nou partid, atunci a trebuit să iau o decizie şi zic eu că am luat decizia cea mai potrivită… pentru Colegiul Flămînzi.
- Chiar şi acum credeţi că aţi luat decizia cea mai potrivită, la cît de înjuraţi sunt PDL-ul şi Guvernul la ora actuală din cauza măsurilor nepopulare?
- Acuma, trecînd un an de zile de cînd am luat decizia, chiar sunt convins că am luat decizia cea mai bună.
„Intenţionez să mai candidez pentru încă un mandat de parlamentar”
- În 2012 unde candidaţi, la Primărie, la Parlament?
- În 2012 intenţionez să mai candidez pentru încă un mandat de parlamentar ţinînd cont că am un colegiu destul de bun. Teoretic este bun, aproximativ peste 50% aş spune acum că este cel mai bun colegiu de deputaţi din judeţul Botoşani şi, mai ales că este şi Flămînziul, unde sigur se obţin voturi destul de multe şi dacă ia Flămînziul, indiferent de candidatul de colegiu, dacă va lua Flămînziul înseamnă că va lua 3.000 de voturi, înseamnă peste 30%, ceea ce este o rampă de lansare.
- Pe asta vă bazaţi cînd spuneţi că este Colegiul Flămînzi unul foarte bun?
- Nu, nu, nu, mă refer atît la actualii primari PDL, cît şi la localităţile unde am cîştigat eu înainte şi care nu erau PNL-iste.
- Bine, primarii se mai pot schimba înainte de alegerile parlamentare.
- Da, am luat măsuri de prevedere, acum avem alegeri interne, avem propuneri de primari, sunt convins că acest Colegiu Flămînzi va avea cel puţin 60% primari PDL.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU