În vreme ce mii de şcoli nu au autorizaţiile vitale, statul român a investit în clădiri noi şi frumoase, care stau ferecate.
Şi-au ales pentru asta sate pustii, din care copiii şi-au urmat părinţii în străinătate sau în zone mai prospere.
Aşa că în lipsa unui strategii coerente, zeci de şcoli se degradează iar din cauza birocraţiei, nici nu pot să fie transformate în altceva.
De mai bine de cinci ani, o şcoală nouă, ridicată cu bani de la Banca Mondială are lacăt pe uşă. Cei 12 copii din localitatea Griviţa, Botoşani, merg la cursuri cu microbuzul în altă parte. Sunt prea puţini pentru ca autorităţile să deschidă clădirea bună.
Constantin Cristian Dumitraș, primar comună Cordăreni: ”Tineretul pleacă, părinţii îşi iau copiii cu ei în Italia, Anglia. Nu avem pentru ce le ţine. Am încercat să nu îi schimb destinaţia, poate sporeşte populaţia.”
Sunt şi primari care au încercat marea cu degetul. De pildă un edil a vrut să concesioneze scoala unor investitori.
Dan Vezeteu, primar comună Coțușca: ”A funcţionat în jur de 5-6 ani. Am avut solicitări de la doi agenţi economici pentru două centre comerciale. Fiind o documentaţie foarte stufoasă, ne-am lăsat păgubaşi.”
Numai în judeţul Botoşani, între 2003 şi 2006 au fost construite 89 de şcoli cu finanţare de la Banca Mondială, iar alte 67 au fost reabilitate. Păcat însă că multe se degradează.
Gabriel Hârtie, Inspector Şcolar General Botoşani: ”Momentan, la propunerea Consiliilor Locale, au fost suspendate temporar cursurile, dar schimbarea destinaţiei se poate face doar prin ordinul Ministrului Educației.” (Sursa: Pro Tv)
Happy Cinema Botoșani vă invită la film: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
PLANTA compromisă la Botoșani pentru al doilea an la rând: Înregistrăm un fenomen de...
Oana Sava
Nov 01, 2024
Vrei să te antrenezi ca la carte? Evită aceste 7 greşeli
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024