Ceea ce Botoşăneanul.ro anunţa luni dimineaţă în premieră s-a întâmplat. Marţi la amiază s-a semnat la Ministerul Mediului si Pădurilor (MMP) contractul de finanţare pentru ”Extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apă si canalizarea–epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani”. Acesta este finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial ”Mediu” şi va aduce judeţului 102,4 milioane de euro (fără T.V.A.), însemnând 436,2 milioane lei, fonduri care depăşesc orice sume de investiţii atrase până acum de judeţul nostru.
Proiectul a primit undă verde, atât pe plan naţional, cât şi din partea Comisiei Europene de la Bruxelles şi face parte dintr-o serie de aplicaţii pentru Fondul de Coeziune promovat de MMP. Finanţarea acestuia se va face din surse multiple: 80% sunt fonduri UE nerambursabile, 12% cintribuţia bugetului de stat, 7% co-finanţare din partea operatorului regional, iar 2% cea a a bugetului local. Proiectul se va implementa până în 2015, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Aqua" Botoşani fiind responsabilă pentru coordonarea implementării acestuia.
"Locuri de muncă pentru botoşăneni cât şi un mediu mai atractiv pentru investitori"
Obiectivul general al Proiectului are ca scop îmbunătăţirea calităţii apei şi accesul la infrastructura de apă şi canalizare până în anul menţionat si vizează lucrări de investiţii în municipiile Botoşani şi Dorohoi, oraşele Ştefăneşti, Săveni, Flămânzi şi comunele Broscăuţi, Leorda, Mihai Eminescu,Vorona, Tudora şi Frumuşica. Acest proiect va rezolva şi problema stringentă a alimentării cu apă a municipiului Botoşani, în sensul că se va devia conducta magistrală Leorda-Botoşani în afara zonei alunecărilor de teren. Etapa următoare semnării contractului de finanţare este cea a organizării licitaţiilor şi a semnărilor contractelor cu antreprenorii, estimate a se realiza spre sfârşitul acestui an.
„Semnarea acestui contract va genera, pe lângă beneficiile evidente rezultate din extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, a staţiilor de tratare şi epurare, fără îndoială, locuri de muncă pentru botoşăneni cât şi un mediu mai atractiv pentru investitori, prin creearea unei infrastructuri de calitate”, a declarat
Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ.
„Semnăm astăzi cu judeţul Botoşani un contract de 102 milioane euro"
Semnarea contractului reprezintă un sfârşit, dar şi un început de drum: sfârşitul unei etape de întocmire şi finalizare a documentaţiei, urmată de începutul etapei de implementare propriu-zisă a proiectului şi absorbţia fondurilor.
„Semnăm astăzi cu judeţul Botoşani un contract de 102 milioane euro pe apă, ajungând astfel la un total de contracte de mediu de aproximativ 173 milioane de euro. Sunt multe proiecte subsecvente care implică o bună pregătire tehnologică şi de management fiind vorba de activităţi dificile, dar dacă ar fi uşoare, le-ar face alţii”, a spus
Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.