În cel mai nordic oraş al României, la Darabani, se află băncile florale unicat în România. Acestea sunt făcute din pământ şi flori, fiind atracţia oraşului. Un strat de flori şi plante agăţătoare se întinde pe un strat gros de pământ în formă de bancă, scrie Adevărul.
Cel mai nordic oraş din România este Darabaniul, o aşezare altădată înfloritoare, astăzi fantomatică, locuită de aproape 9.000 de locuitori. La Darabani, altădată un prosper târg al nordului, locuit de corpurile de armată ale darabanilor, dar şi de negustori români şi evrei sau puternicii boieri din familia Balş, se ajunge pe drumul Dorohoiului. Odată intrat în micuţul oraş, călătorul nu are cum să nu se observe, în cele trei minute cât îi sunt necesare să traverseze centrul, bijuteriile vegetale din faţa Primăriei. Este vorba de două bănci făcute din flori. Nu vopsite cu modele florale ci făcute din flori la propriu.
Pe o structură de metal, din pământ şi lut a fost realizată structura de bază, în forma unei bănci clasice, iar deasupra a fost plantat un adevărat strat vegetal. Cu alte cuvinte, banca din pământ este acoperită de o „cuvertură”, din plante ornamentale şi flori. Sunt două astfel de bănci la Darabani şi sunt amplasate în faţa Primăriei. Sunt de altfel unicat în România şi reprezintă mândria oraşului. „Sunt o amenajare urbană unicat. Sunt oameni care au venit special în oraş ca să le vadă. Pe lângă cele două bănci mai este şi o fântână doar cu scop ornamental, făcută din flori. Sunt şi ele un simbol al oraşului”, spune viceprimarul oraşului Relu Cricleviţ.
Băncile ornamentale au fost făcute în anii 80. „Băncile sunt foarte vechi. Ştiu că sunt făcute în vremea comunismului şi amplasate aici, în faţa Primăriei. Erau sere cu flori de toate tipurile aici în aceea perioadă şi oamenii dezvoltaseră o pricepere deosebită”, precizează viceprimarul. Oamenii din zonă spun că ar fi fost realizate cu prilejul unei întruniri festive a membrilor de partid la care era invitat şi un înalt demnitar comunist din judeţ. Mai multe nu ştiu, decât că au văzut minunăţia în faţa Primăriei. Băncile şi fântâna au fost păstrate mai bine de 30 de ani. În timpul iernilor sunt duse şi păstrate la serele oraşului. Seceta din acest an însă a făcut ravagii la Darabani şi a afectat până şi băncile florale.
„A fost prăpăd cu seceta. Sunt puternic afectate, se crapă pământul. Fântâna nu am mai scos-o anul acesta. Dacă ştiam, nici nu le mai aduceam de la sere”, spune viceprimarul. Cu toate acestea, oamenii de la Primăria Darabani, cei care au în grijă băncile, spun că vor face tot posibilul pentru a le recondiţiona şi a reda vigoarea florilor care le acoperă.
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024
Postul „blestemat” de la spital: Al doilea concurs RATAT după ce candidații au luat 1 și 2
Oana Sava
Nov 01, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Prefectul Dan Nechifor, muncă de convingere cu propriii copii: Nu am reușit – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024