Lăcașul de cult își sărbătorește, pe 21 noiembrie, hramul: Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Începând de vineri seara și până în amiaza zilei de sâmbătă, credincioșii din municipiul Botoșani sunt așteptați să participe la programul liturgic al Bisericii Vovidenia.
Programul liturgic se va derula pe durata a două zile, pe 20 și 21 noiembrie 2020.
Vineri, 20 noiembrie, la ora 17.00, creștinii sunt așteptați la Vecernia Mare și Slujba Litiei, cu participarea unui sobor de preoți.
Sâmbătă, 21 noiembrie, la ora 7.30, începe slujba Utreniei, iar la ora 9.20 va fi oficiată Sfânta Liturghie.
În aceeași zi, la ora 11.00, în biserică se va face pomenirea ctitorilor, slujitorilor și credincioșilor Bisericii Vovidenia, adormiți în Domnul.
”Nu vă speriați, Maica Domnului ne primește pe toți și nu ne dă nici un virus. Singurul lucru pe care ni-l dă Maica Domnului este mila”,
preotul paroh Partenie Apostoaie.
S-au pregătit 800 de pachete pentru creștini, care vor fi împărțite în siguranță maximă, întrucât în această perioadă nu se va putea organiza obișnuita agapă.
Biserica Vovidenia, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este una dintre bisericile mari ale Botoșanilor, construită din piatră și cărămidă, între anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Carstea și Varlaam (Baronul Ioan Cârstea, Spătarul Gheorghe Varlaam, Grigore Varlaam și frații săi), așa cum reiese din pisania de deasupra ușii de la intrarea în biserică.
Este ctitorita în timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericuțe din lemn, ridicată de Manole Varlaam. Biserica este monument istoric, din care cauză a fost și este socotită tot timpul ca importanță, imediat după bisericile: Sf. Nicolae Popăuți (1496), Sf. Gheorghe (1541) și Uspenia (1552), remarcându-se prin masivitatea ei, frumusețea arhitectonică și locul central ce-l ocupă în oraș. Între anii 1951-1971, biserica a fost închisă de autoritățile locale, timp în care a suferit mari distrugeri.
În anul 1974 se montează geamuri metalice la biserică în exterior și la clopotnița. Biserică a rezistat pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pământ, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminând cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade și cel din 7 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter și care au lăsat urme deosebite, necesitând lucrări de consolidare și reparații capitale. În anul 1889, biserica avea cor bisericesc, dirijat de sublocotenentul Constantinescu, iar casele din jurul ei au asigurat funcționarea unei școli de cântăreți bisericești în primele trei decenii ale acestui secol.
Biserica Vovidenia este înregistrată că monument istoric la nr. 2952, în "Lista monumentelor de cultură de pe teritoriul R.P.R.", întocmită de Comisia Științifică a Muzeelor, Monumentelor Istorice și Artistice și editată de Academia Romană în anul 1956 și reactualizată la poziția nr. 07-B-041, că monument istoric și de arhitectură.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: ANUNȚUL unui șef de la București
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024