Sibelius, Bottesini și Beethoven în programul serii de joi, cu un contrabas vedetă, public generos în aplauze și un dirijor dedicat muzicii simfonice.
Despre Suita ”Karelia”, op. 11, Johan Julius Christian Sibelius (1865-1957) spune că este ”expresia peisajului și a sufletului finlandez”. Lucrare picturală, de o expresivitate tulburătoare, în intonație germano-finlandeză.
Patriotismul lui Sibelius, manifestarea spiritului vulcanic, imagini muzicale care ilustrează dragostea compozitorului pentru ținutul Kareliei, o zonă din sud-estul Finlandei. Premiera a avut loc în 1896 și publicul a fost cucerit, devenind în scurt timp repede una dintre cele mai populare lucrări în Finlanda.
Strălucitoare, explozivă în Intermezzo, muzica alunecă în Ballade către melancolie și nostalgie, fără să piardă din sentimentul patriotic sub semnul căruia se așază întreaga lucrare. Însă finalul – Alla Marcia – este vesel, însorit, ca un martie pregătit să își plesnească mugurii în lumină.
Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, sub bagheta dirijorală a lui Cosmin Morariu, a creat emoție, a transmis spiritul muzicii finlandeze și a adus în sala de concert prospețimea primăvăratică a sentimentelor.
Cosmin Morariu, format în școala ieșeană și apoi în cea clujeană, la cea din urmă urmând cursurile de dirijat, a studiat alături de mari maeștri de dirijat orchestră, de la Gheorghe Costin la Berry Webb, Enrique Garcia Asenio (asistentul lui Sergiu Celibidache) sau Helmuth Rilling.
Prima parte a concertului de joi seara a continuat cu Concertul pentru contrabas și orchestră nr. 2, în si minor, de Giovanni Bottesini, în interpretarea lui Virgil Florin Prisacariu.
Giovanni Bottesini (1821-1889) a rămas în istoria muzicii drept compozitor romantic, dirijor și virtuos al contrabasului, fiind și astăzi o sursă de inspirație pentru instrumentiști și compozitori deopotrivă. Specialiștii consideră Concertul pentru contrabas și orchestră nr. 2 drept cea mai reușită lucrarea concertantă a compozitorului, în viziune structurală și interpretativă, fiind pe lista celor mai apreciate lucrări din repertoriul contrabasului.
Tânăr instrumentist, absolvent al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea contrabas, Virgil Florin Prisacariu a studiat cu Dumitru Bejan, dar și cu Dan Prelipcean (Master). În cadrul aceleiași instituții universitare a obținut și titlul de doctor în muzică.
Susținut și completat de instrumentiștii orchestrei botoșănene, Virgul Florin Prisacariu a oferit un Concert… demn de numele lui Bottesini, cel care a făcut din contrabas un instrument remarcabil, dar și unic prin capacitățile tehnice și prin sunetul grav inconfundabil. Virtuozitate, echilibru și muzicalitate sunt caracteristicile unui concert reușit de Virgul Florin Prisacariu.
Publicul meloman din sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani a aplaudat prestația artistului, dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că botoșănenii simt muzica bună, o așteaptă și îi oferă meritata recunoaștere. Chiar dacă doar prin aplauze și prin prezența, firavă uneori, în sala de spectacol.
Partea a doua a concertului Filarmonicii a adus în fața publicului Simfonia nr. 7, în la major, op. 92, de Ludwig van Beethoven (1770-1827). Chiar dacă este o lucrare foarte cunoscută, deseori abordată de orchestrele simfonice de pretutindeni, muzica lui Beethoven se dovedește mereu a fi inepuizabilă atât în interpretare cât și în receptare.
Denumită de Wagner ”Apoteoza dansului”, Simfonia a 7-a a lui Beethoven s-a bucurat, de asemenea, de aprecierea publicului meloman din sala Filarmonicii ”George Enescu”. Cu o energie dansantă învolburată, după cum a fost caracterizată de numeroși critici muzicali, Simfonia… are forță, dinamică și un ritm ireproșabil.
Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” a reușit să transmită publicului spiritul uneia dintre cele mai strălucitoare simfonii scrise vreodată. Iar sala a vibrat și a aplaudat spontaneitatea instrumentală, șirul de frumuseți compoziționale, cascada și schimbările dinamice bruște care alternează cu modulările abrupte.
Concertul următor are loc vineri, 6 martie 2020, de la ora 18.30. Marcel Pavel și soprana Cristina Simionescu, sub bagheta lui Mircea Holiartoc, vor prezenta Concertul de Mărțișor al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani. În program: muzică de film, arii și canțonete, lucrări vocale din repertoriul artistului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024