(P) Copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autist trebuie înțeleși. Cresc și pare că se dezvoltă firesc vârstei lor, până la un moment dat. Suspiciuni pot să apară și în primul an de viață, dar semnele pot fi destul de subtile.
Simptomele acestei tulburări sunt destul de variate de la caz la caz, depinzând și de gravitatea situației. Specialiștii spun că un pas extrem de important în evoluția copilului este depistarea precoce și intervenția rapidă cu terapii adaptate.
Unul din centrele din țară în cadrul căruia se desfășoară terapii specifice, atât individuale, cât și cele de grup, pentru copiii cu autism este Centrul Pas cu Pas din Suceava - cu pagina oficială centrulpascupas.ro. Aici, o echipă completă de profesioniști, oameni specializați: psihologi, logopezi, psihopedagogi, kinetoterapeuti lucrează împreună pentru ca fiecare copil ce le trece pragul să aibă parte de terapii benefice lui.
TSA (sau tulburarea de spectru autist) este tulburarea în care copiii nu au contact vizual, nu răspund la nume, nu arată cu degetul, adică nu fac indicații până la vârsta de un an. Alte posibile aspecte ce dau de bănuit pot fi:
● Își pierd din abilitățile sociale dobândite anterior.
● Nu zâmbesc, nu sunt receptivi.
● Sunt preocupați de anumite obiecte, au un interes anormal de intens.
● Capacitate scăzută de a socializa.
● Mișcări, comportamente repetitive sau neobișnuite.
● Sunt inflexibili și deloc participanți la rutina zilnică sau la ritualuri specifice.
Desigur, orice bănuială trebuie să vă trimită de îndată la medicul specialist, iar următorul pas copilul sa înceapă terapiile conform cu diagnosticul. Una dintre acestea este terapie ABA.
Vă veți bucura să știți că în cadrul aceluiași centru aveți acces la terapii diverse. Echipa de aici lucrează cu #dragdecopii indiferent de severitatea cazului. Copilul va prinde și el drag de acest loc, unde se va obișnui să colaboreze cu echipa.
Terapia ABA - adică terapia comportamentală după cum mai este numită - se face individualizat, după un plan de intervenție bine stabilit, în funcție de achizițiile copilului. Obiectivul acestei terapii este de a ajuta copilul să ajungă funcțional.
Specialiștii vorbesc despre terapia ABA ca despre un cumul de avantaje. Pentru că un copil care urmează un astfel de plan de intervenție își va îmbunătăți performanțele academice, limbajul, va avea achiziții cognitive și comportamentale și va învăța să fie tot mai independent. Și asta nu este tot. Scopul este de a ameliora problemele de motricitate fină și grosieră, de a recunoaște mediul din jur, de a descoperi emoții și a le distinge.
Despre viața cu autism, despre cum să creați o normalitate din asta, despre cum să îl ajutați să se integreze mai bine și să aibă o evoluție bună pe termen lung, descoperiți alături de echipa Pas cu Pas. Tot aici și părinții vor descoperi sprijin și ghidare în tot ceea ce ține de terapiile specifice.
Contact:
Str. Mărășești, Nr. 18
Et. 4, Camera 7- 8
[email protected]
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024