Capturarea câinilor vagabonzi de pe străzile municipiului Botoşani a început de azi, 30 mai 2012. În acest sens, un salariat din cadrul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement a fost autorizată pentru folosirea pistolului cu tranchilizante. Numărul solicitărilor din partea botoşănenilor a ajuns la peste 40, într-o perioadă foarte scurtă de timp. Autorităţile nu au mai intervenit în această problemă din ianuarie, când au fost prinşi ultimii câini.
Pentru ca totul să se desfăşoare conform legii, Primăria prin Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement a semnat un contract şi cu un medic veterinar autorizat, care va distribui cantitatea necesară de substanţe în vederea prinderii câinilor.
„Astăzi începe capturarea animalelor, am avizat o persoană, am încheiat un contract şi cu un medic veterinar care va cumpăra substanţe tranchilizante şi ni le va furniza nouă în doze pentru aceste animale. Am îndeplinit toate criteriile legale şi începem de astăzi, capturăm unde am avut cele solicitările, în jur de 30 – 40 la număr”, a declarat
Eugen Ţurcanu, director Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement.
Se pare că animalele semnalate umblau în grupuri, în mai multe zone al Botoşaniului, fie ele cartiere fie în faţa unor instituţii sau parcuri.
„ Ni s-au semnalat haite de câte 10 – 15 câini, plus cele care le ştim noi , vizual şi care nu fac obiectul adreselor, cum ar fi zona fostelor sere (nr. Parcul Mihai Eminescu), în Piaţa Mare. Astăzi am primit de la Palatul Copiilor că ar fi o haită de 10 câini şi să mergem să-i luăm de acolo. În jurul Primăriei, în cartiere, în spate la Carisma. Practic în tot oraşul fenomenul a luat amploare”, a mai declarat
Eugen Ţurcanu.
Ultima intervenţie pentru prinderea câinilor fără stăpân fost în luna ianuarie a anului în curs, când s-au capturat în jur de 70 de câini. De atunci nu s-a mai făcut nici un demers referitor la acestă problemă, iar câinii au ajuns să se îmulţească şi să devină un pericol pentru botoşăneni.
„De când ne-am oprit noi au mai fost două perioade de împerechere, de fătare şi numărul puilor a crescut, s-a umplut oraşul. O să-i ducem la padocul municipalităţii, la rampa de gunoi. Prin ianuarie s-au prins ultima dată vreo 70 de câini şi de atunci dacă s-au mai prins 20 care erau urgenţă. Deci nu s-au luat masiv, s-au luat numai cazuri punctuale. La padoc intră vreo 250 – 300 de câini”, a mai precizat
Eugen Ţurcanu. În cazul în care între timp serviciul de ecarisaj va atrage atenţia vreunei firme de profil, municipalitatea va delega activitatea de capturare a maidanezilor.
CITEŞTE ŞI:
Primăria va prinde maidanezii: demersuri pentru permis de port armă