Una dintre clădirile generoase din municipiul reședință de județ ar fi perfectă pentru amenajarea unui cămin pentru bătrânii orașului.
Este vorba despre imobilul în care funcționează Centrul Prietenia ce aparține Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
Acest centru, conform cerințelor europene trebuie să se închidă anul viitor.
Cum clădirea teoretic nu va mai avea o utilitate, reprezentanții Primăriei și-au propus să discute cu cei ai Consiliului Județean pentru o eventuală cedare sau schimb.
„Intenționez să propun CJ o colaborare pentru înființarea unui cămin de bătrâni pe raza municipiului Botoșani ținând cont că ei au structuri pe care nu le vor mai folosi în viitorul apropiat, unde sunt cazați tineri instituționalizați și astfel putem da o destinație pe care municipiul Botoșani o caută de foarte mult timp, dar nu a reușit să finalizeze un proiect prin care să avem grijă de bătrânii care sunt singuri și nu au nicio formă de protecție”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Azilul de bătrâni ar putea fi administrat de Direcția de Asistență Socială (DAS) iar Primăria să asigure personal de specialitate și servicii medicale.
„Înțeleg că sunt bătrâni care au făcut astfel de cereri, le-am primit și eu, au fost transmise și pe alte căi și pentru că este o datorie morală a societății botoșănene să rezolve această problemă. Acum singura formă de protecție pentru bătrânii care nu au aparținători o reprezintă căminele din județ, acolo unde am mai trimis persoane de-a lungul timpului”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Cămine pentru vârstnici există în municipiu, în domeniul privat însă la prețuri uriașe, de aproximativ 2.100 de lei pe lună pe care majoritatea botoșănenilor în vârstă nu și le permit.
De partea cealaltă, reprezentanții Direcției Copilului susțin că nu au fost consultați cu privire la statutul clădirii după mutarea fetelor instituționalizate.
„Nu am discutat cu nimeni încă, deocamdată pe lista de investiții avem bani să cumpărăm patru apartamente anul acesta, atât a avut Consiliu Județean să ne dea pentru început, demersul este unul de durată. Noi avem termen prin legislație, până la 31 decembrie 2020 să închidem centrele”,
Doina Nacu, director DGASPC Botoșani
50 de fete
sunt cazate la Centrul Prietenia și urmează să se mute în apartamente unde, conform noile standarde ar urma să stea câte 5 într-o locuință.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Bicicliștii, cei mai răi participanți la trafic de la Botoșani, îi depășesc și pe amețiți
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Plăcere pentru tine, confort pentru cei din jur, cu alternativa moderna la fumat
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024