Reportaj
Viaţa în pampers la 18 ani - GALERIE FOTO
Dimineaţa - pâine cu ou fiert şi măsline; lapte. Prânz - ciorbă de zarzavat dreasă cu smântână, pilaf cu friptură pasăre, plăcintă cu brânză. Ora 16:00 napolitane. Cină - păstăi cu sos, pâine cu conservă carne, ceai. Pe hârtie mâncarea e suficientă... Mai ales că nu e vorba de adulţi, ci de copii. Dar nu sunt chiar orice fel de copii…
complex servicii copii cu dizabilitati Botosani   2

Casa de copii este… acasă

Pentru ceva peste 20 de minori din Botoşani, de la câţiva anişori până spre majorat, casa de copii e… acasă. Undeva la marginea oraşului, cu sprijinul Asociaţiilor SERA Franţa şi România, s-a amenajat o oază de linişte şi verdeaţă. Două case desprinse parcă din poveste adăpostesc… poveştile triste a unor micuţi care rămân la acest stadiu toată viaţa. Complexul de case tip familial „Sfânta Mina” este locul în care sunt îngrijiţi câţiva dintre copiii cu dizabilităţi. Abandonaţi de familii, proveniţi din medii paupere ori chiar apăruţi pe lume în urma unor contacte sexuale forţate, micuţii n-au avut vreodată parte de o zi de copilărie normală, cu adevărat fericită. Au intrat deja bolnavi în această lume şi vor pleca în acelaşi mod fiindcă bolile de care suferă sunt incurabile.

Când orice femeie care te ia în braţe este mama

„Ma-ma, ma-ma!” este singurul cuvânt pe care îl pronunţă un blonduţ de vreo doi-trei anişori. Pentru el orice femeie care îl ia în braţe, fie că-i angajată a complexului, fie că-i o botoşăneancă venită în vizită, e… „ma-ma”. Alţii ştiu mai multe cuvinte decât „mama”, unul dintre ei chiar cântă în faţa vizitatorilor. Sigur, vocea-i cam stinsă, e nevoie de o linişte mormântală pentru a-i auzi glăsciorul. Un altuia braţul i se termină prea devreme, altul pare împins de un resort interior în acele mişcări mecanice cu aplecatul capului, specifice minorilor instituţionalizaţi. Şi asta nu e tot... „Şapte dintre copii suferă de incontinenţă”, spune Oana Burghelea, director Complexul de case tip familial „Sfânta Mina”.

Viaţă raportată la pamperşi

Pentru copiii la care făcea referire viaţa se raportează la… pamperşi, de care nu au scăpat şi nici nu sunt prea multe speranţe că vor scăpa vreodată, chiar dacă unii dintre ei sunt trecuţi de ani buni de vârsta la care respectivii ar fi trebuit să devină amintire. Pentru ei pamperşii fac parte din… meniul zilnic. Pe acesta nu-l mai semnează însă nimeni, nu mai există nici sigla Consiliului Judeţean, nici ştampila cu „se aprobă” a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), nici măcar semnătura medicului pediatru. Deşi pare greu de crezut, într-un centru înfiinţat anul trecut cu banii francezilor, românii nu au găsit până acum niciodată fonduri nici măcar pentru pamperşi. Mai are rost în aceste condiţii să vorbim despre haine? Despre prosoape? Despre obiecte de uz personal, de igienă? Copiii chinuiţi de destin sunt chinuiţi de un stat incapabil să le ofere o periuţă de dinţi. Din acest punct de vedere, micuţii pentru care „acasă” înseamnă traiul la un loc cu alţi 23 colegi de suferinţă undeva prin IC Brătianu 59, trăiesc din mila publică.

„Orice ajutor este oportun”

Orice vizită a unui om din afara centrului pentru ei constituie o bucurie, iar de o astfel de mângâiere au avut parte chiar de ziua care este a lor. Sau ar trebui să fie… Pe 1 Iunie le-au trecut pragul câţiva oameni cu inimă mare. Unul dintre ei a aflat de dificultăţile cât se poate de… materiale pe care le traversează complexul, le-a popularizat în grupul de prieteni şi cunoştinţe, au pus mână de la mână şi au adus copiilor de la tort şi pufuleţi, la saci de haine şi… pamperşi. Pentru un complex până unde şi o sticlă de clor reprezintă o mare realizare ajutorul a fost unul cât se poate de binevenit. „Vrem ca oamenii să înţeleagă faptul că aici există reale dificultăţi chiar în condiţiile în care vorbim de o unitate a statului. Copiii au nevoie de hainuţe, de obiecte de igienă şi orice ajutor este oportun”, spune Andreea Buiuc, tânăra care a mobilizat lumea pentru a sprijini micuţii din complex.

Daţi uitării de părinţi

E nevoie de ajutorul botoşănenilor inimoşi şi pentru că, aşa cum arătam, părinţii acestor copii există mai multe pe hârtie. „Foarte puţini primesc vizitele rudelor, patru-cinci copii mai sunt vizitaţi”, afirmă Oana Burghelea. Dincolo de jucării, aceasta încearcă să le ocupe copiilor viaţa fadă cooptându-i la grădinărit, pe lângă cele două case nou construite şi inaugurate în 2012 fiind amenajate câteva straturi cu tot felul de legume şi fructe, de la dovlecei la căpşuni. Dar dovleceii şi căpşunile nu sunt nici pantalonaşi, nici… pamperşi, tot aşa cum nici pantalonaşii şi nici pamperşii nu vor face niciodată cât îmbrăţişarea de la „ma-ma, ma-ma” cea adevărată.
MAI MULTE DESPRE COMPLEXUL SFÂNTUL MINA:
Cămine noi pentru copiii orfani inaugurate de şeful judeţului - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Direcţia Copilului fără bani pe final de an la utilităţi sau bunuri materiale
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite
Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.
TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele
În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.
pt.ella-ghinion pentru tine ca esti batuta in cap,stim cine esti...
11 iunie 2013, 19:45
Este trista soarta acestor copii, dar, totusi locuiesc in acele case care arata bine ingrijite... Asta spune ceva, despre cei care lucreaza acolo si despre institutie... Intr-adevar, intotdeauna este loc de mai mult si de mai bine.
11 iunie 2013, 19:05
FELICITARI PT ARTICOL!!! Impresionant! Ma bucur sa vad ca... mai sunt oameni cu adevarate valori.Numai simpla lor prezenta a contat enorm pt aceste suflete minunate....si faptul ca au mai si primit multe cadouri va fi pt ei o zi de neuitat.:)
11 iunie 2013, 16:44
Noroc de Buiuca ca s-a inscris in PSD
11 iunie 2013, 15:29
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Nu prea sunt de acord cu aceste metode, le consider nu știu cum incorecte. Cu acest aspect eu nu sunt de acord. Nu aș putea să spun că nu se întâmplă lucruri neplăcute în sistem ca în fiecare sector de activitate, însă aceast ...
astratex.ro
sibello.net%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7204 lei
USD
Dolarul SUA
4.2231 lei
CHF
Francul elveţian
4.2880 lei
GBP
Lira sterlină
5.2539 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9028 lei
XAU
Gramul de aur
192.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2397 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9652 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2139 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6323 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.