Știrea zilei
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO

Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.

Ionică este un copil diagnosticat cu Asperger. Tulburare din spectrul autist, cum este consemnat în literatura de specialitate. Însă autismul în sine este o provocare mai ales pentru părinți, cei care sunt permanent alături de copiii lor.

 

Despre Asperger se spune că este ”boala micilor genii”. Dar geniul trebuie cultivat, crescut, observat. Și… tratat.

 

 

N O N I

 

Ionică este Noni. Autor de cărți, creator de povești, scotocitor în tot ce înseamnă istorie, artă, timp, mistere, dar mai ales viața animalelor de tot soiul. Poate oricând să facă analize pertinente, să expună idei, opinii sau să scoată la iveală abordări inedite asupra a tot felul de subiecte. Pe Noni îl zărești la film, la teatru, la concert. Alături de mama sa, care nu renunță la a-i oferi copilului de 12 ani toate condițiile pentru a se dezvolta emoțional, intelectual, creativ.

 

Noni vorbește perfect limba engleză. Pe care nu a învățat-o cu un profesor!

 

Și, mai presus de toate, iubește animalele.

 

 

Însă, dincolo de toate acestea, Noni este un copil dependent de un adult. De părinți. Suferințele de pe urma afecțiunilor cu care este diagnosticat sunt greu de dus chiar și de un om matur. Noni le duce însă cu o răbdare istovitoare, asistând deopotrivă la remarci, replici, aluzii și acuze din partea celor aflați în instituții a căror menire este să sprijine persoanele aflate în astfel de situații vulnerabile. 

 

 

Viață de copil

 

Analize, comisii, investigații, adeverințe, certificate, proces, dosare cu șină, dosare plic, întâmpinări, citații, programare, taxă, suprataxă, salon, spital, specialist, kineto. Toate aceste cuvinte se năpustesc de ani și ani asupra copilului care nu înțelege de ce un medic rezident din Iași, privindu-l, îi spune mamei sale: Mai bine nu fac deloc copii decât să fac așa ceva. Iar mama lui nu plânge, nu se revoltă, doar șoptește încet: Mai bine nu ați face Medicina, cine știe pe cine veți nenoroci cu astfel de mentalitate.

 

Pe lângă autism, Noni prezintă, de la 3 ani, și defect septal atrial la inimă (DSA, comunicarea anormală între cele două atrii, nota red.). La ochi, miopia a ajuns la minus 7. Plus anopsie (pierdere a vederii, pasageră sau durabilă, nota red.). La plămâni, explică mama, capacitatea e la mai puțin de jumătate. A avut atâta amar de pneumonie și opacitate pulmonară încât acum totul a devenit foarte dificil. Are astm bronșic, cu tratament, pulverizatoare, pastile. Stomacul, cu sindrom hipoanabolic (când organismul nu reușește să asimileze principiile nutritive din alimentație, nota red.), îl afectează psihic. Nu se poate alimenta, ceea ce înseamnă că niciodată Noni nu va mânca normal.

 

”Deci nu autismul în sine e problema, ci celelalte boli care, adunate, fac ca psihicul să o ia razna. Asta e așa-zisa evoluție... Care evoluție? Stă în același stadiu de la 5 ani”,

Iuliana Diaconu, mama lui Noni

 

 

De la grav la accentuat: Decizia comisiei

 

Ioan Diaconu era încadrat în grad de handicap grav pe baza unor acte medicale prevăzute în lege, cu evaluări psihologice anuale. În funcție de evaluările unei comisii se făcea încadrarea în grad, iar pe baza acestei încadrări se acordau copilului o serie de drepturi.

 

În 2017, însă, în multe județe din țară, părinții au fost surprinși să afle că, deoarece comisia de evaluare a constatat că minorii au evoluat, gradul acordat a fost unul inferior. Cel mai adesea, de la grav la accentuat. Asta în ciuda faptului că evoluția unui copil cu handicap, în discuție cu autism, este în strictă dependență de terapie. Dacă terapia încetează, orice achiziție a copilului se pierde în neant.

 

”Nu este aceeași evoluție ca a unui copil neurotipic, ci trebuie să se țină cont că este un copil cu altă evoluție. În comisiile acestea nu sunt toți medici, iar cazul unui copil nu este monitorizat lunar. Nu poți spune: mi se pare că… În baza cărui fapt vi se pare că? Pentru că acolo, în fața comisiei, nu a fost și copilul. Părinții nu merg cu copiii la comisie. Deci copilul nu a fost văzut de membrii comisiei”, a fost primul semnal de alarmă tras de mama lui Noni.

 

Așa se face că, în 2017, așadar, Noni a primit gradul accentuat, deși până atunci fusese încadrat la grav. Fapt care conduce, inevitabil, și la diminuarea indemnizației, care oricum nu acoperă decât foarte puțin din necesități. Mama a contestat și a deschis acțiune în instanță.

 

”Apoi, după contestații, i-au dat gradul grav înapoi, dar pe jumătate de an. Și am fost trimiși la Iași, la Socola, la Târgu Mureș… Am fost și la Târgu Mureș, a fost cumplit. Pentru 10 minute de consultație. Am venit înapoi, ne-a dat pe un an gradul grav. Apoi, din nou, Iași, Botoșani, ba Focșani...”, povestește mama copilului.

 

După contestații și acțiune în instanță, pe următorul certificat, din 2018, se consemnează negru pe alb: grav cu asistent personal.

 

Procesul era însă în derulare…

 

”Pe parcursul procesului ni s-a argumentat că Ionică a primit gradul înapoi, ce altceva mai vrem? Păi vă contraziceți. Trebuia făcută evaluarea corectă de atunci. Altfel rezultă că între timp ați constatat că a regresat. De atunci am mers mereu cu Ionică după mine”,

Mama lui Ioan Diaconu

 

 

DGASPC: Evaluarea din instituția statului bate evaluarea medicului din privat

 

În întâmpinarea din 16 august 2017 către Tribunalul Botoșani, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani confirmă faptul că minorul figurează în evidența Serviciului de Evaluare Complexă a copilului cu dizabilități Botoșani de la vârsta de 2 ani, cu diagnosticul de ”întârziere ușoară în dezvoltarea psihică”. Dar că, la vârsta de 6 ani este diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA) ”destul de târziu, dată fiind dezvoltarea unei simptomatologii atipice pentru această afecțiune”.

 

De asemenea, se mai arată în întâmpinarea formulată de DGASPC Botoșani, copilul este ”diagnosticat și monitorizat la Centrul de Sănătate Mintală, centrul Neuropsihiatrie Infantilă Botoșani și Institutul de Psihiatrie Socola Iași”.

 

Adăugă la acestea și faptul că Ioan este diagnosticat cu sindrom Asperger.

 

Întâmpinarea DGASPC mai cuprinde și formularea ”evaluarea făcută de către specialiștii din instituțiile de stat unde este monitorizat copilul primează în fața celor private”.

 

Potrivit actului menționat, ”încadrarea în grad de handicap se face prin corelarea calificatorului deficienței funcționale stabilit de medicul și psihologul din SECCDPAH (Serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilităţi, nota red.) prin aplicarea criteriilor medico-psihologice și a calificatorului limitărilor de activitate și al restricțiilor de participare stabilit de asistentul social din SECCDPAH sprijinit de restul echipei prin aplicarea criteriilor psiho-sociale”.

 

Astfel, se arată în același document, ”prin corelarea calificatorilor a rezultat gradul accentuat de handicap, grad care a fost decis în ședința din 22 iunie 2017 și care a fost menținut în ședința din 19 iulie 2017, urmare a solicitării de reevaluare a doamnei Diaconu Iuliana, mama copilului în cauză”.

 

 

”În baza căror studii despre autism s-a schimbat încadrarea?”

 

De partea cealaltă, mama copilului se arată nemulțumită de o evaluare efectuată doar pe baza unui dosar, fără ca minorul să fie de față.

 

”Și așa viitorul lui este imprevizibil, nu are nevoie să mai vină cineva să spună: Parcă a evoluat, îi dăm gradul accentuat. Eu nu pun note dacă copilul nu e la oră. Nu e în clasă nu pun notă, nu e legal. Notez caietul pe care l-a lăsat unui coleg?”, întreabă retoric mama lui Ioan, care este profesoară.

 

Mama argumentează prin faptul că, de vreme ce diagnosticul nu a fost modificat, evoluția copilului este un termen care lasă loc multor interpretări.

 

”Evoluția unui copil… Starea lui nu neapărat se înrăutățește, el poate stagna, pe același nivel de afectare, dar care nu îi permite să facă multe dintre lucrurile pe care le face un copil normal. Nu e musai să se agraveze, simplul fapt că stagnează în acea evoluție e dificil. Plus bolile cronice... Cât timp an de an avea același diagnostic, cum poți schimba încadrarea? În baza căror studii despre autism? Ei nu lucrează 1 la 1 cu copiii cu autism, mai ales că nu îl vezi nici la comisie”,

Iuliana Diaconu

 

 

Cine formează comisia

 

DGASPC arată faptul că din componența Serviciului de evaluare complexă a copilului fac parte un medic cu certificat de membru al Colegiului Medicilor din România, un psiholog cu atestat de liberă practică, un psihopedagog sau psiholog cu atestat de liberă practică și un asistent social cu aviz de exercitare a profesiei sau atestat de liberă practică.

 

De menționat că, din comisia de evaluare din 2017, cea care a modificat gradul de handicap – de la grav la accentuat – al lui Ioan figura și fostul inspector școlar Cătălina Hodan, în prezent condamnată definitiv într-un proces intentat de mama unei fetițe cu dizabilități.

 

 

Respect vs terapie

 

O formulare interesantă din alt document formulat de instituția statului atrage atenția, și anume ”respectul pentru capacitatea de evoluție a copiilor cu dizabilități”.

 

Mai exact, raportul DGASPC menționează că ”la baza evaluării este respectul pentru capacitatea de evoluție a copiilor cu dizabilități, focalizarea pe potențialul de dezvoltare al acestora și exprimarea încrederii în acest potențial”.

 

Un ”respect” care nu ajută cu nimic, din nefericire. Capacitatea de evoluție, în cazul unui copil cu autism, este direct proporțională cu terapia, care este una dintre cele mai costisitoare. Terapie continuă și pe termen nelimitat.

 

 

În decembrie 2017, Serviciul Juridic Contencios al DGASPC consemna faptul că în fișa psihopedagogică formulată de consilierul școlar se afirmă că Ioan este un copil ”sociabil, comunicativ, cu momente de retragere din grup, în funcție de starea de dispoziție”, însă și cu completarea aceluiași psiholog școlar, care precizează că ”terapia și implicarea familiei au condus la îmbunătățirea capacității de adaptare și relaționare în grup”.

 

 

Evaluare… după altă evaluare

 

Întrucât mama minorului a făcut observații asupra faptului că Ioan nu a fost prezent la evaluarea la care s-a decis gradul de handicap, Întâmpinarea DGASPC formulează o nouă serie de argumente.

 

Astfel, motivează reprezentanții DGASPC, ”specialiștii au luat decizia de a nu supune copilul unei alte evaluări psihologice suplimentare deoarece, într-un interval de aproximativ 4 luni, a fost evaluat de 3 medici psihiatri și 2 psihologi, ceea ce contravine eticii profesionale”. Acestea fiind date,evaluarea complexă s-a făcut în baza evaluării făcute în Institutul de Psihiatrie Socola”.

 

Așadar, concluzia – formulată și în documentul amintit – este că ”prezența și ascultarea copilului la Comisia pentru protecția copilului nu sunt obligatorii”, pentru stabilirea încadrării în grad de handicap fiind invitat un părinte al copilului sau, după caz, reprezentantul legal al acestuia.

 

La finalul Întâmpinării, DGASPC Botoșani solicită respingerea recursului formulat de mama copilului și menținerea Sentinței civile din martie 2018,  a Tribunalului Botoșani.

 

 

Oficial, totul e gratuit… dar costă

 

În întâmpinarea către instanța de judecată, reprezentanții DGASPC Botoșani pun accentul și pe faptul că persoanele cu dizabilități beneficiază de gratuități.

 

”În ceea ce privește afirmația doamnei Diaconu Iuliana cu privire la costurile cu privire la recuperarea copilului, menționăm că accesul copilului la servicii medicale și de recuperare, precum și medicația adecvată stării sale în caz de boală este garantat de către stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și de la bugetul de stat”.

 

De asemenea, mai aflăm din același document adresat Tribunalului Botoșani, ”copilul cu dizabilități beneficiază de asistență medicală gratuită, inclusiv de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât și pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate”.

 

Astfel, având în vedere cele menționate, DGASPC solicită ”respingerea acțiunii formulate de mama copilului”.

 

Iuliana Diaconu a arătat însă, aceleiași instanțe, că gratuitatea este o formulare care nu are acoperire și în realitate, atunci când costurile depășesc cu mult facilitățile oferite de sistem.

 

”Am dat 800 de lei doar pe ochelarii lui. Plus drumurile la spitale, doar nu ne decontează nimeni, iar acum plătim și kinetoterapie la o clinică privată pentru că nu putem risca, în aceste vremuri, să contacteze ceva din spitale, și bineînțeles că și asta costă. Ei spun că medicația e gratuită. Nu este totul gratuit. Are medicamente care se cumpără, sunt stimulente cerebrale pe care le cumpărăm. Cât timp an de an avea același diagnostic, cum poți schimba încadrarea? În baza căror studii despre autism? Ei nu lucrează 1 la 1 cu copiii cu autism, mai ales că nu îl vezi nici la comisie”,

Iuliana Diaconu

 

Banii, gratuitățile, facilitățile sau alte ”beneficii” ale statului sunt cuvinte care se regăsesc în programele oficiale. Viața lui Noni înseamnă, de fapt, un șir lung de drumuri între spitale. Tot felul de spitale.

 

”Am umblat mult pe drumuri. Am fost și la Institutul de Medicină Legală Iași. Și acolo, la IML Iași, deși oamenii aceia nu l-au văzut niciodată pe Ionică, le-a arătat celor de la Botoșani că s-au înșelat (acordarea gradului accentuat, nota red.). Am făcut investigații la Iași pentru că aici, la IML Botoșani, nu au acceptat să facem investigațiile. Au spus că nu au comisie. Adică legistul lor și doi medici psihiatri. Nu au vrut. Și am mers la Iași, totul pe banii noștri. Șase luni, pentru că avea multe afecțiuni. La neurologie, gastroenterologie, cardiologie etc. Am făcut foamea la spitale în Iași. Am cheltuit bani, la ecograf, la toate investigațiile… Am făcut și asta. Dar nu mi s-a părut corect. Și la Iași ne-au întrebat ce căutăm acolo, că puteam face la Botoșani. Plus la Socola, tot la Iași… Alte drumuri, alte investigații”,

Mama lui Noni

 

 

Decizie definitivă în favoarea minorului

 

Instanța i-a dat dreptate în primă fază mamei copilului. Apoi Consiliul Județean, prin DGASPC Botoșani, a făcut contestație pe care instanța a acceptat-o. Însă Iuliana Diaconu a făcut recurs la Curtea de Apel. Și a câștigat.

 

”Au câștigat ei. Am făcut la rândul meu recurs și am câștigat eu, la Curtea de Apel Suceava. Definitiv”,

Iuliana Diaconu

 

Ceea ce înseamnă că se va reface certificatul din 2017, cu gradul de handicap grav, plus toate drepturile din urmă.

 

Fapt confirmat deja prin decizia Comisiei pentru Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Botoșani, care hotărăște ”emiterea unui certificat de încadrare a copilului cu dizabilități în grad de handicap cu gradul grav cu asistent personal și planul de abilitare-reabilitare”.

 

 

 

loading...
POVESTEA copilului din Botoșani cu minte sclipitoare RESPINS , pentru că are „sindromul genialității”
Noni, primul copil autist din România care a scris trei cărți, și o dezbatere ALTFEL despre Educație la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
 „Îmi pare rău că există unii care parcă nu-și iubesc copiii. Portul măștii și celelalte măsuri care s-au luat la școală pentru protecție sanitară au rostul de a proteja copiii”,Ludovic Orban, premierul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.