Știrea zilei
Monument sovietic pregătit pentru sediul PSD Botoşani într-un scandal fără precedent – GALERIE FOTO

Disputele pe seama bustului lui Ion I.C. Brătianu, prim-ministru al României de cinci ori la începutul secolului trecut, au ajuns la un monument al eroilor sovietici din Al Doilea Război Mondial.

Liberalii vor să mute un monument cu secera şi ciocanul în ograda social-democraţilor


Probabil că nu foarte lume ştie, dar undeva în spatele Gării Botoşani, după liniile de cale ferată, se află o lucrare arhitectonică ridicată în memoria ostaşilor Uniunii Sovietice.


Este amplasată în apropierea companiei „Paltinul”, are inscripţionat mesajul „Glorie eroilor sovietici 1944”, iar deasupra secera şi ciocanul, simbolurile Partidului Comunist. În vârf se regăseşte steaua Armatei Roşii.


După ce majoritatea social-democrată din Consiliul Local Botoşani a refuzat în mai multe rânduri amplasarea bustului fostului preşedinte al PNL în Parcul Junior, liberalul Maricel Maxim doreşte relocarea amintitului monument din apropierea Staţiei CFR.


Consilierul local a depus la Primăria Botoşani o adresă prin care îşi anunţă dorinţa de a iniţia un proiect de hotărâre de CL pentru mutarea amintitei opere în părculeţul dintre sediul PSD şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor.


„Solicit acest lucru având în vedere faptul că monumentul este neîngrijit şi spaţiul verde din jurul acestuia este întotdeauna degradat, iar prin legea 413 din 09.11.2006, avem obligaţia de a îngriji aceste monumente. În noua locaţie consider că va fi mai uşor celor care sunt obligaţi să întreţină acest monument”,


Maricel Maxim, consilier local PNL.

 

PSD-iştii nici nu vor să audă


Adresa a fost direcţionată spre serviciul de patrimoniu şi cel de urbanism în vederea emiterii în scris a unor puncte de vedere.


Unul dintre viceprimarii PSD este însă convins că PNL-iştii vor eşua în încercarea de a strămuta amintitul monument la câţiva paşi de sediul principalului partid de guvernământ.


„Nu cred că va ajunge această idee în Consiliul Local sub formă de proiect pentru că acest monument nu figurează pe lista monumentelor istorice”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.

 

Nu prea se ştie cum au ajuns să fie omagiaţi ostaşii sovietici în spatele gării


Lucrarea respectivă reprezintă un mister inclusiv pentru conducerea Direcţiei pentru Cultură a Judeţului (DCJ) Botoşani, în sensul că nu se ştie când, cine şi cu ce ocazie l-a ridicat.


„Cine poate să ştie? A fost o perioadă când noi am fost aproape sub conducere sovietică. Îţi dai seama, ei putea să pună monumente şi monumente, unde voiau. Şi mai ales că a fost şi perioadă în care şi noi eram… mai aşa, adică să ne dăm bine cu sovieticii, mai făceam şi din propria iniţiativă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Actul normativ prin care îşi justifică iniţiativa Maricel Maxim reprezintă ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la București la 8 noiembrie 2006.


„Se poate muta, numai că trebuie să fie un aviz de la Ministerul Culturii. Strămutarea este posibilă, adică îl muţi dintr-un loc în altul, trebuie să ai o expertiză care să îţi permită lucrul acesta, nu e nici un fel de problemă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Acesta a adăugat însă că problema trebuie tratată cu mare atenţie pentru a nu provoca un scandal diplomatic, dată fiind importanţa deosebită pe care ruşii o acordă monumentelor închinate ostaşilor sovietici.

 

Unii cu Brătianu, alţii cu sovieticii


Propunerea liberalului Maxim vine în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei CL din data de 29 noiembrie figurează deja alte două proiecte de hotărâre privitoare la bustul lui Ion IC Brătianu.

Unul este iniţiat de primarul Cătălin Flutur şi prevede amplasarea lui în Parcul Junior, iar celălalt îl are ca autor pe viceprimarul Cosmin Andrei şi vizează montarea bustului pe strada Teatrului nr. 16, adică în curtea PNL Botoşani.

Bustul fostului premier din perioada Marii Uniri a fost comandat de Maricel Maxim, acesta vrea să îl doneze municipalităţii botoşănene, însă PSD-iştii din CL refuză de mai multe luni să îşi dea acceptul pentru montarea lui în Parcul Junior.

 

loading...
Liberalii stau cu bustul lui Brătianu în biroul lui Șoptică fiindcă n-au plan urbanistic să-l monteze în parc - FOTOGALERIE
Imagini înfiorătoare la Eternitatea: cruci puse invers, morminte crăpate, monumente la gunoi - primele elemente din anchetă – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Avalanșă de bețivi la Urgențe, tot mai mulți elevi alcoolici - Se cere consiliere în școli
Un fenomen îngrijorător se întâmplă în județul nostru. Medicii sunt îngrijorați, unii vârstnici speriați, iar unii părinți disperați. La Botoșani se bea, indiferent de vârstă sau sex, indiferent de ocupație sau de circumstanțe. Alcoolul a ajuns să fie plăcerea zilnică a sute de botoșăneni.
POVESTEA amenințării cu bombă de la Finanțe, o femeie ar fi avertizat autoritățile, vizați niște… arabi – GALERIE FOTO
Săptămâna a început la Botoșani într-un mod cu totul neașteptat după ce partea centrală a orașului a semănat cu un teatru de război. Jandarmi de la Brigada de Intervenții Speciale cu arme în mâini, bandă galbenă împrejurul perimetrului, polițiști și pirotehniști de la SRI au completat tabloul care dădea fiori.
Fiu de primar din Botoșani, lider în Diaspora - studiază la o universitate de top din Anglia pentru a SCHIMBA ceva în România
Robert are 21 de ani și este fiul primarului Marinel Stredie de la Cristinești. Spune că nu vrea să fie cunoscut datorită tatălui, ci prin lucrurile pe care le face el, singur, prin propriile forțe. Își admiră tatăl, însă își dorește să zboare în lume fără să fie neapărat asociat cu el.
Sharenting-ul: Noua modă printre părinții de la Botoșani, care pune în  pericol copiii, medic de la Mavromati:  A luat amploare acest fenomen
Zilnic  pe rețelele de socializare sunt postate de către botoșăneni, diverse, poze, texte și altele asemenea. Copilul la joacă, copilul cum mănâncă, copilul în cadă, copilul cum râde, etc.
SCANDAL în școli de la cadourile de 1 și 8 Martie, serbări anulate, părinți interogați și amenințați
Articolul publicat în Botoșăneanul la începutul lunii cu referire la cadourile uneori exagerate oferite cadrelor didactice în luna Mărțișor a stârnit o patimă neașteptată. Mai ales în rândul unor educatori sau învățători care ar fi anulat cu totul serbările de 8 Martie dedicate mamelor.
Deputatul de 200.000 de euro pe an a revenit printre botoșăneni cu tot cu consilieră: Este mulțumitor pentru mine - GALERIE FOTO
Exact în luna când a împlinit patru ani de la începutul mandatului, Mihai Țurcanu a revenit printre botoșăneni. Europarlamentarul a participat duminică la Comitetul de Coordonare Locală al PNL Botoșani, unde a avut și o luare de cuvânt. 
Se fură pe rupte din magazine: O angajată din Palatul de Justiție „se servea” zilnic dintr-un supermarket
Nu este deja o noutate că unii botoșăneni bagă mâna unde nu trebuie, însă este îngrijorător că numărul lor crește de la an la an. Printre aceștia regăsim și cazuri care pur și simplu te lasă fără replică. 
A dat mall-ul pe din afară! Uvertura a făcut peste 12,5 milioane euro într-un an cu noi recorduri de vizitatori
La aproape șase ani de la inaugurare, Uvertura Mall a stabilit un nou record de vizitatori. Spre deosebire de majoritatea celorlalte companii intrate în insolvență, pentru firma care administrează cel mai mare complex comercial această procedură nu a afectat business-ul propriu zis.
Martie la Botoșani: Luna coșmar pentru părinți și a cadourilor pentru cadre didactice – Flori de sute de lei, bani direct în plic sau chiar lanțuri din aur
Luna cadourilor a venit adusă de primăvară. Sau invers. Bineînțeles, femeile sunt cele care se bucură cel mai mult de această perioadă, însă nu numai. Cadrele didactice se numără printre persoanele cele mai avantajate de începutul primăverii iar motivul, în cazul celor care nu-l ghicesc încă, va fi arătat în acest articol.
Femeia din Botoșani care de 20 de ani strunește un „monstru” de 12 tone: În viața asta până nu încerci să faci ceva, nu poți să zici că nu poți
Se pare că femeile botoșănence nu sunt doar frumoase, ci și foarte curajoase. Noi am cunoscut o botoșăneancă încrezătoare că poate face același lucru ca un bărbat sau chiar mai bine.
Mâncarea italienilor a ajuns și la țăranii din Botoșani, o încearcă și nu se mai satură de ea: Mulți vin și mă întreabă: ce e asta?GALERIE FOTO
Când s-ar mai fi pomenit în urmă cu două decenii ca oamenii de la sate să renunțe la mămăliga aburindă și ulcica cu chișleac pentru o mâncare de care oricum nu auziseră. Ca un tablou imaginar, căruțele trase de cai sau vaci, în funcție de sat, ar fi oprit să cumpere „delicatesa” în drum spre muncile câmpului.  
I-au lăsat nervii: Bătaie cruntă între vecini, s-a cerut testarea cu poligraful -  Mi-a spus că aș întreține relații sexuale cu mama
Nu de puține ori vecinii se iau la bătaie, din motive întemeiate sau nu. Iar asta se întâmplă mai ales pe la sate.
Locuință SPARTĂ în noaptea de Revelion: Hoții au plecat cu 5.000 de lire, un Iphone și… mâncarea din frigider și sunt încă LIBERI
O familie de botoșăneni care locuiește în Anglia a venit acasă, la Botoșani, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, însă șederea lor a fost umbrită de un incident tipic românesc. S-au trezit prădați exact în noaptea dintre ani, hoții luându-le toții banii, lucruri de valoare și chiar și mâncarea din frigider.
Nu mai încap morții în cimitirele din Botoșani! Doi străini băgați în aceeași groapă: Este trist ce facem astăzi, aici
Cele două cimitire din municipiul Botoșani sunt deja suprapopulate iar locurile rămase pentru persoanele care au nevoie de un loc de veci sunt extrem de puține. Administratorii Urban Serv caută tot felul de soluții, unele chiar radicale, pentru a se putea face loc și altor persoane care mor.
astratex.ro
Procesul Uvertura Mall aproape de un FINAL (ne)așteptat – Moment cheie la Tribunal, șefii Primăriei Botoșani AUDIAȚI de instanță
Procesul început la Tribunalul Botoșani, în baza unei anchete a DNA Suceava cu privire la redevența calculată pentru Uvertura Mall, este pe final. Marți, 19 februarie 2019, au dat declarații în instanță persoanele care au calitate de inculpați în acest dosar. Marele tăcut al zilei a fost primarul Cătălin Flutur, singurul căruia nu i s-a auzit vocea.
Încă există SPERANȚĂ: Instituție de la Botoșani condusă exclusiv de tehnocrați, oameni care n-ar intra NICIODATĂ într-un partid
Consilierii de pe la cabinete parlamentare care au lipit afișe în campanii electorale, copiii de politicieni, cumetrii sau prietenii acestora sunt primii „candidați” la funcțiile de conducere din sistemul public. Cutuma este respectată cu încăpățânare de ORICE partid politic, indiferent de cât de agresiv își arată cu degetul adversarii politici.
Femeie comisar de la Inspectoratul de Poliție Botoșani, deces fulgerător în Germania după ce i s-a făcut rău în mașină
Ceea ce ar fi trebuit să fie o vacanță de neuitat s-a transformat în ultima excursie pentru o femeie comisar de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Revenire în forță: O fostă directoare a ajuns din nou manager și l-a schimbat tocmai pe cel care îi luase locul 
Spitalul de Recuperări Sfântul Gheorghe are începând de astăzi un nou director. Mandatul lui Sorin Radu a încetat, iar primarul Cătălin Flutur a desemnat un interimar. 
Tu ce-ți dorești la Botoșani? Sediu pentru Poliția Locală sau azil de bătrâni? TRIMITE mesaje primarului și Consiliului Local
Înainte de aprobarea bugetului local, Primăria organizează o dezbatere publică la care pot lua parte și cetățenii orașului. Nu s-a ținut cont tot timpul de doleanțele botoșănenilor la nivelul municipalității, însă cum ar zice o zicală din popor „încercarea moarte n-are”.
kalapod.net%20
IUBIRE la... restaurant: BĂTAIE pe localurile din municipiu de Valentine's Day și Dragobete
Ziua Îndrăgostiților marcată astăzi, după modelul american, este un moment bun pentru distracție. Cel puțin acest lucru se observă în rândul botoșănenilor care și-au făcut deja rezervare la unul dintre restaurantele din municipiu cu meniu special valabil fie pe 14, fie pe 24 februarie 2019.
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
28 noiembrie 2018, 04:41
D-nul Flutur e mindria botosenenilor nu ciumele conduse de o menajera.
27 noiembrie 2018, 18:55
Leano fugi la menajerie si te lasa de politica.Aia e mseria ta de baza.
27 noiembrie 2018, 17:34
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
27 noiembrie 2018, 17:11
La astia trebuie pusa statuia cu daddy furand de la gura copiilor.
27 noiembrie 2018, 15:49
I.C. Bratianu nu a fost de 5 ori prim-ministru al Romaniei ci Ion I.C. Bratianu, lucru pe care il stiu o mica parte din liberali dar si altii. Eroii sunt persooanele care se remarca prin vitejie in lupta si prin fapte de arme deosebite si nu conteaza din ce nationalitate fac parte. Bustul cu pricina poate fi asezat foarte bine in curtea PNL-ului si nu in buricul targului si daca consilierului Maxim nu-i convine sa si-l puna in sufragerie. Incetati cu tampeniile astea si bagati-va mintile in cap ca nu sunteti la masa aia unde se pun la cale treburile orasului pentru busturi. Da?
27 noiembrie 2018, 15:04
Nu ii pare rau ca primeste oase regulat.
27 noiembrie 2018, 09:43
Flutur crede ca ne mai proste o data si o sa vina in campania electorala de manuta cu Maxim cu realizarile marete pe care le-a facut, adica mutarea unei statui comuniste... Strada Gh. Hasnas nu a fost in stare sa o asfalteze in 3 mandate si am inteles ca mai vreo o data. Superb!
27 noiembrie 2018, 09:30
Maricel Maxim zis MAXIMUS, de la inaltimeq functiei de consilier local, nu isi da seama saracul ca este folosit de Flutur and Co.si este aruncat cu pieptul dezgolit in cele mai grele batalii politice. S-a ajuns la faza pe statui. Penibil! Marcele ai griji ca te folosesc sacalii. Sa nu iti para rau mai tarziu.
27 noiembrie 2018, 08:54
eventual amplasati si un bust cu Mihai Tincu presedintele organizatie PSD Botosani, nascut pe vremea cand sovieticii stabileau regulile in lume
27 noiembrie 2018, 08:49
Ciuma rosie este continuatoarea bolsevicilor prin fondatorul ei - ivan ilici iliescu.
27 noiembrie 2018, 08:22
Cosmin Andrei nu cred ca stie unde se afla acest monument si nici a carui stat apartin cetatenii sovietici
27 noiembrie 2018, 07:52
zenda.ro
Sondaj
Credeți că se va întâmpla ceva concret după protestul #ȘîEu pentru autostrăzi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Campania de a nu mai face întreruperi de sarcini este de mult, nu numai în Botoșani, ci în întreaga țara. Sigur, există cazuri în care există indicație medicală, terapeutică pentru întreruperea unei sarcinii. Nu cred că ...
astratex.ro
ecco-shoes.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7607 lei
USD
Dolarul SUA
4.1939 lei
CHF
Francul elveţian
4.1976 lei
GBP
Lira sterlină
5.5509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7598 lei
XAU
Gramul de aur
175.8239 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2434 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.5218 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9742 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1438 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1856 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.