Știrea zilei
Monument sovietic pregătit pentru sediul PSD Botoşani într-un scandal fără precedent – GALERIE FOTO

Disputele pe seama bustului lui Ion I.C. Brătianu, prim-ministru al României de cinci ori la începutul secolului trecut, au ajuns la un monument al eroilor sovietici din Al Doilea Război Mondial.

Liberalii vor să mute un monument cu secera şi ciocanul în ograda social-democraţilor


Probabil că nu foarte lume ştie, dar undeva în spatele Gării Botoşani, după liniile de cale ferată, se află o lucrare arhitectonică ridicată în memoria ostaşilor Uniunii Sovietice.


Este amplasată în apropierea companiei „Paltinul”, are inscripţionat mesajul „Glorie eroilor sovietici 1944”, iar deasupra secera şi ciocanul, simbolurile Partidului Comunist. În vârf se regăseşte steaua Armatei Roşii.


După ce majoritatea social-democrată din Consiliul Local Botoşani a refuzat în mai multe rânduri amplasarea bustului fostului preşedinte al PNL în Parcul Junior, liberalul Maricel Maxim doreşte relocarea amintitului monument din apropierea Staţiei CFR.


Consilierul local a depus la Primăria Botoşani o adresă prin care îşi anunţă dorinţa de a iniţia un proiect de hotărâre de CL pentru mutarea amintitei opere în părculeţul dintre sediul PSD şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor.


„Solicit acest lucru având în vedere faptul că monumentul este neîngrijit şi spaţiul verde din jurul acestuia este întotdeauna degradat, iar prin legea 413 din 09.11.2006, avem obligaţia de a îngriji aceste monumente. În noua locaţie consider că va fi mai uşor celor care sunt obligaţi să întreţină acest monument”,


Maricel Maxim, consilier local PNL.

 

PSD-iştii nici nu vor să audă


Adresa a fost direcţionată spre serviciul de patrimoniu şi cel de urbanism în vederea emiterii în scris a unor puncte de vedere.


Unul dintre viceprimarii PSD este însă convins că PNL-iştii vor eşua în încercarea de a strămuta amintitul monument la câţiva paşi de sediul principalului partid de guvernământ.


„Nu cred că va ajunge această idee în Consiliul Local sub formă de proiect pentru că acest monument nu figurează pe lista monumentelor istorice”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.

 

Nu prea se ştie cum au ajuns să fie omagiaţi ostaşii sovietici în spatele gării


Lucrarea respectivă reprezintă un mister inclusiv pentru conducerea Direcţiei pentru Cultură a Judeţului (DCJ) Botoşani, în sensul că nu se ştie când, cine şi cu ce ocazie l-a ridicat.


„Cine poate să ştie? A fost o perioadă când noi am fost aproape sub conducere sovietică. Îţi dai seama, ei putea să pună monumente şi monumente, unde voiau. Şi mai ales că a fost şi perioadă în care şi noi eram… mai aşa, adică să ne dăm bine cu sovieticii, mai făceam şi din propria iniţiativă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Actul normativ prin care îşi justifică iniţiativa Maricel Maxim reprezintă ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la București la 8 noiembrie 2006.


„Se poate muta, numai că trebuie să fie un aviz de la Ministerul Culturii. Strămutarea este posibilă, adică îl muţi dintr-un loc în altul, trebuie să ai o expertiză care să îţi permită lucrul acesta, nu e nici un fel de problemă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Acesta a adăugat însă că problema trebuie tratată cu mare atenţie pentru a nu provoca un scandal diplomatic, dată fiind importanţa deosebită pe care ruşii o acordă monumentelor închinate ostaşilor sovietici.

 

Unii cu Brătianu, alţii cu sovieticii


Propunerea liberalului Maxim vine în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei CL din data de 29 noiembrie figurează deja alte două proiecte de hotărâre privitoare la bustul lui Ion IC Brătianu.

Unul este iniţiat de primarul Cătălin Flutur şi prevede amplasarea lui în Parcul Junior, iar celălalt îl are ca autor pe viceprimarul Cosmin Andrei şi vizează montarea bustului pe strada Teatrului nr. 16, adică în curtea PNL Botoşani.

Bustul fostului premier din perioada Marii Uniri a fost comandat de Maricel Maxim, acesta vrea să îl doneze municipalităţii botoşănene, însă PSD-iştii din CL refuză de mai multe luni să îşi dea acceptul pentru montarea lui în Parcul Junior.

 

loading...
Liberalii stau cu bustul lui Brătianu în biroul lui Șoptică fiindcă n-au plan urbanistic să-l monteze în parc - FOTOGALERIE
Imagini înfiorătoare la Eternitatea: cruci puse invers, morminte crăpate, monumente la gunoi - primele elemente din anchetă – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Vilă cu spații comerciale la parter construită pe terenul vândut de un fost președinte de partid
Investiție nouă pe una dintre cele mai circulate artere din municipiul reședință de județ: pe Calea Națională, zona de ieșire spre Șoseaua Iașului, un investitor privat ridică o clădire care va avea spații comerciale la parter și locuință la etaj.
Asediu pentru Andra la Ipotești: S-a umplut stadionul, s-a blocat circulația, a venit Poliția – VIDEO & GALERIE FOTO
Ajuns la a XII – a ediție, festivalul Floare Albastră organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu a avut parte în prima zi de cea mai mare asistență din istorie.
Zeci de mii de botoșăneni UMILIȚI de stat și puși pe drumuri aiurea - FOTOGALERIE
În județul nostru sunt zeci de mii de persoane care beneficiază de bilete de călătorie gratuite, pe care le pot folosi atunci când merg cu trenul sau cu autocarul în diferite locuri din țară. Cert este că acestea se eliberează pentru întreg județul, doar într-un sigur loc.
Șefii Botoșanilor și-au luat concediu ca să plece la miting la Iași, primăriile pesediste golite de oameni – GALERIE FOTO
9 mai 2019 va rămâne în memoria colectivă a iubitorilor PSD dar și a celor mai vehemenți opozanți ai lor, ziua în care s-a dorit o demonstrație de forță de necontestat din partea lui Liviu Dragnea, probabil cel mai huiduit lider din istoria acestui partid.
TRAGEDIE: Șeful de la Evidența Populației a încetat din viață
Șeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului (SPCEPJ) Botoşani a decedat seara trecută pe un pat de spital din București.
Campionul nesimțirii este din Botoșani: Bărbatul care nu și-a achitat NICIODATĂ facturile la apă și a ajuns la o datorie uriașă
Trăim într-o eră modernă, a confortului, iar cei mai mulți oameni muncesc zilnic pentru a beneficia de acest lucru. Alții, se pare că vor să se bucure de anumite servicii gratis, fără a-i interesa că orice lucru costă. Cel puțin, în anul 2019, există o persoană care niciodată în viața sa nu a achitat vreo factură la apă. Este de necrezut, însă se întâmplă chiar în municipiul Botoșani.
Cel mai tânăr șef de instituție din Botoșani are 28 de ani!
La nici trei decenii de viață, un botoșănean din municipiu se numără printre fericiții ai căror parcurs către o funcție publică de conducere nu a fost unul de durată.
Pe o STRADĂ din municipiu asfaltată recent mașinile NU au voie să parcheze, vecinii somați să-și bage autoturismele în curți – FOTOGALERIE
Este una dintre străzile care a stârnit multe discuții în contradictoriu în plenul municipal între cele două grupări politice reprezentantive. Dincolo de factorii decidenți sunt cetățenii de pe respectiva stradă care au așteptat ani de zile asfalt și în fața caselor lor.
LOCUL de la Mavromati unde se pun diagnostice GRELE: Asistent cu 25 de ani vechime - Aici NU sunt presupuneri
Există fel și fel de meserii, unele mai cunoscute, iar altele mai puțin cunoscute. De această dată, am pătruns într-un laborator, unul în care se pun fel și fel de diagnostice, un laborator care pentru mulți dintre noi este o necunoscută.
Mirajul străinătății destrămat în 8 luni: O familie din Botoșani s-a mutat „definitiv” în Canada unde a realizat că tot România este acasă – GALERIE FOTO
Eusebiu și Ramona s-au căsătorit în urmă cu 13 ani de zile și sunt fericiții părinți a doi băieți și o fetiță. Imediat ce au devenit răspunzători de micile suflete care au rezultat din iubirea lor, au început și frământările amestecate cu îngrijorarea specific părintească, la gândul privind viitorul copiilor. Au încercat „străinătatea” care s-a dovedit mai amară decât în versurile poeților și au revenit acasă, în România, trăind o poveste care poate fi un exemplu real de viață pentru mulți dintre tinerii botoșăneni și nu numai.
INTERVIU cu femeia din Botoșani care încondeiază ouă tot anul: De un deceniu, transmite tradiția la sute de copii – GALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.
HRISTOS A ÎNVIAT! ... Și la biserica dintre două lumi așteptată de mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
De mai bine de 10 ani sute și sute de botoșăneni care locuiesc la ieșirea din Botoșani spre Curtești, acolo unde se întâlnesc două lumi, cea urbană cu cea rurală, așteptau să trăiască Învierea Domnului Iisus Hristos în propriul locaș de cult.
Familia Manoliu din Botoșani, cele mai triste sărbători: Au rămas fără casă și lucrurile agonisite de-o viațăGALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale sunt despre familie și bucurie, însă pentru o familie din Botoșani, Paștele de anul acesta va fi cel mai trist din toate de până acum. De fapt, nici nu se poate compara, căci nu se mai pot bucura de nimic. Și când spunem nimic, chiar nu exagerăm deloc. Un incendiu le-a distrus tot ce aveau mai de preț.
Preot din Botoșani, MĂRTURISIRI emoționante la ceas de sărbătoare: De la bucuria de a dărui la urare pentru botoșăneni
Sărbătorile Pascale reprezintă un moment deosebit de important cu multe și multe semnificații. Fiecare dintre noi ar trebui sa fim buni, mai iubitori, sa fim atenți la nevoile semenilor noștri. Și nu numai în această perioadă.
„Doctorul” de suflete de la spital: Salvează copiii de la suicid și alină părinții sau chiar cadrele medicale  - GALERIE FOTO
De multe ori pe patul de spital avem nevoie și de un altfel de sprijin, unul duhovnicesc. De aceea fiecare spital are și preoți de caritate în structura de personal. Am stat de vorbă cu Marius Ciobanu, preot la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati, pentru a vedea care este rolul unui astfel de părinte într-o unitate spitalicească.
Adolescentă amenințată cu un cuțit în scara blocului, vinovatul NU știe nici când s-a născut
Unii botoșăneni vor cu orice preț să facă rost de bani indiferent de unde, cum și neținând cont nicio clipă de lege.
După DOI ANI de zile, doi dintre șefii Primăriei ar putea reveni pe posturi, cu tot cu salarii
În luna mai a anului în curs se împlinesc doi ani de zile de la suspendarea din funcții a secretarului municipiului Botoșani, Ioan Apostu și a lui Cezar Puiu, șeful Serviciului Patrimoniu din cadrul instituției.
Mitingul PSD, inside story: Dribling din BMW, pancarta umbrelă, copiii cu... love și bodyguarzii cu... bastonul – GALERIE FOTO
După șirul de evenimente din țară, în care Liviu Dragnea a fost huiduit la mai multe acțiuni electorale, social-democrații botoșăneni au ținut secret programul vizitei acestuia și, mai ales, traseul pe care îl urma prin oraș.
Guvernul se mută AZI la Botoșani, Dragnea a făcut criză de nervi: Nimic ești tu, mincinosule, niște perverși, niște mucoși VIDEO
Social-democrații botoșăneni trăiesc vineri, 19 aprilie, cea mai importantă zi politică de la începutul anului. Președintele partidului și o mulțime de miniștri participă la conferința județeană extraordinară
Închisoare cu EXECUTARE cerută pentru o mamă care și-a abandonat cei TREI copii și s-a măritat cu altul
O tânără mamă din Botoșani a ajuns să fie judecată pe lângă propriii copii și fostul soț, de o instanță de judecată, la solicitarea celor care cândva îi erau familie. Ba chiar, dacă judecătorii vor da ascultare avocaților, ar putea ajunge după gratii, pentru abandonarea familiei.
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
28 noiembrie 2018, 04:41
D-nul Flutur e mindria botosenenilor nu ciumele conduse de o menajera.
27 noiembrie 2018, 18:55
Leano fugi la menajerie si te lasa de politica.Aia e mseria ta de baza.
27 noiembrie 2018, 17:34
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
27 noiembrie 2018, 17:11
La astia trebuie pusa statuia cu daddy furand de la gura copiilor.
27 noiembrie 2018, 15:49
I.C. Bratianu nu a fost de 5 ori prim-ministru al Romaniei ci Ion I.C. Bratianu, lucru pe care il stiu o mica parte din liberali dar si altii. Eroii sunt persooanele care se remarca prin vitejie in lupta si prin fapte de arme deosebite si nu conteaza din ce nationalitate fac parte. Bustul cu pricina poate fi asezat foarte bine in curtea PNL-ului si nu in buricul targului si daca consilierului Maxim nu-i convine sa si-l puna in sufragerie. Incetati cu tampeniile astea si bagati-va mintile in cap ca nu sunteti la masa aia unde se pun la cale treburile orasului pentru busturi. Da?
27 noiembrie 2018, 15:04
Nu ii pare rau ca primeste oase regulat.
27 noiembrie 2018, 09:43
Flutur crede ca ne mai proste o data si o sa vina in campania electorala de manuta cu Maxim cu realizarile marete pe care le-a facut, adica mutarea unei statui comuniste... Strada Gh. Hasnas nu a fost in stare sa o asfalteze in 3 mandate si am inteles ca mai vreo o data. Superb!
27 noiembrie 2018, 09:30
Maricel Maxim zis MAXIMUS, de la inaltimeq functiei de consilier local, nu isi da seama saracul ca este folosit de Flutur and Co.si este aruncat cu pieptul dezgolit in cele mai grele batalii politice. S-a ajuns la faza pe statui. Penibil! Marcele ai griji ca te folosesc sacalii. Sa nu iti para rau mai tarziu.
27 noiembrie 2018, 08:54
eventual amplasati si un bust cu Mihai Tincu presedintele organizatie PSD Botosani, nascut pe vremea cand sovieticii stabileau regulile in lume
27 noiembrie 2018, 08:49
Ciuma rosie este continuatoarea bolsevicilor prin fondatorul ei - ivan ilici iliescu.
27 noiembrie 2018, 08:22
Cosmin Andrei nu cred ca stie unde se afla acest monument si nici a carui stat apartin cetatenii sovietici
27 noiembrie 2018, 07:52
Sondaj
Cu cine votați la alegerile europarlamentare?
ALDE
PMP
PNL
Pro România
PSD
USR
Nu merg la vot
Declaraţia zilei
„Și-au scos abonament pentru 2 locuri de parcare, cum sunt și cei din parcare de la magazinul Botoșani, tot cu perne. Acesta este abonamentul, este 100 de lei pe lună. Ei plătesc 200 de lei”, Victor Ivănescu, director general SC ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7621 lei
USD
Dolarul SUA
4.2658 lei
CHF
Francul elveţian
4.2197 lei
GBP
Lira sterlină
5.4436 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8876 lei
XAU
Gramul de aur
176.2890 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4625 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9340 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1616 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1850 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6377 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.