Știrea zilei
Monument sovietic pregătit pentru sediul PSD Botoşani într-un scandal fără precedent – GALERIE FOTO

Disputele pe seama bustului lui Ion I.C. Brătianu, prim-ministru al României de cinci ori la începutul secolului trecut, au ajuns la un monument al eroilor sovietici din Al Doilea Război Mondial.

Liberalii vor să mute un monument cu secera şi ciocanul în ograda social-democraţilor


Probabil că nu foarte lume ştie, dar undeva în spatele Gării Botoşani, după liniile de cale ferată, se află o lucrare arhitectonică ridicată în memoria ostaşilor Uniunii Sovietice.


Este amplasată în apropierea companiei „Paltinul”, are inscripţionat mesajul „Glorie eroilor sovietici 1944”, iar deasupra secera şi ciocanul, simbolurile Partidului Comunist. În vârf se regăseşte steaua Armatei Roşii.


După ce majoritatea social-democrată din Consiliul Local Botoşani a refuzat în mai multe rânduri amplasarea bustului fostului preşedinte al PNL în Parcul Junior, liberalul Maricel Maxim doreşte relocarea amintitului monument din apropierea Staţiei CFR.


Consilierul local a depus la Primăria Botoşani o adresă prin care îşi anunţă dorinţa de a iniţia un proiect de hotărâre de CL pentru mutarea amintitei opere în părculeţul dintre sediul PSD şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor.


„Solicit acest lucru având în vedere faptul că monumentul este neîngrijit şi spaţiul verde din jurul acestuia este întotdeauna degradat, iar prin legea 413 din 09.11.2006, avem obligaţia de a îngriji aceste monumente. În noua locaţie consider că va fi mai uşor celor care sunt obligaţi să întreţină acest monument”,


Maricel Maxim, consilier local PNL.

 

PSD-iştii nici nu vor să audă


Adresa a fost direcţionată spre serviciul de patrimoniu şi cel de urbanism în vederea emiterii în scris a unor puncte de vedere.


Unul dintre viceprimarii PSD este însă convins că PNL-iştii vor eşua în încercarea de a strămuta amintitul monument la câţiva paşi de sediul principalului partid de guvernământ.


„Nu cred că va ajunge această idee în Consiliul Local sub formă de proiect pentru că acest monument nu figurează pe lista monumentelor istorice”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.

 

Nu prea se ştie cum au ajuns să fie omagiaţi ostaşii sovietici în spatele gării


Lucrarea respectivă reprezintă un mister inclusiv pentru conducerea Direcţiei pentru Cultură a Judeţului (DCJ) Botoşani, în sensul că nu se ştie când, cine şi cu ce ocazie l-a ridicat.


„Cine poate să ştie? A fost o perioadă când noi am fost aproape sub conducere sovietică. Îţi dai seama, ei putea să pună monumente şi monumente, unde voiau. Şi mai ales că a fost şi perioadă în care şi noi eram… mai aşa, adică să ne dăm bine cu sovieticii, mai făceam şi din propria iniţiativă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Actul normativ prin care îşi justifică iniţiativa Maricel Maxim reprezintă ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la București la 8 noiembrie 2006.


„Se poate muta, numai că trebuie să fie un aviz de la Ministerul Culturii. Strămutarea este posibilă, adică îl muţi dintr-un loc în altul, trebuie să ai o expertiză care să îţi permită lucrul acesta, nu e nici un fel de problemă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Acesta a adăugat însă că problema trebuie tratată cu mare atenţie pentru a nu provoca un scandal diplomatic, dată fiind importanţa deosebită pe care ruşii o acordă monumentelor închinate ostaşilor sovietici.

 

Unii cu Brătianu, alţii cu sovieticii


Propunerea liberalului Maxim vine în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei CL din data de 29 noiembrie figurează deja alte două proiecte de hotărâre privitoare la bustul lui Ion IC Brătianu.

Unul este iniţiat de primarul Cătălin Flutur şi prevede amplasarea lui în Parcul Junior, iar celălalt îl are ca autor pe viceprimarul Cosmin Andrei şi vizează montarea bustului pe strada Teatrului nr. 16, adică în curtea PNL Botoşani.

Bustul fostului premier din perioada Marii Uniri a fost comandat de Maricel Maxim, acesta vrea să îl doneze municipalităţii botoşănene, însă PSD-iştii din CL refuză de mai multe luni să îşi dea acceptul pentru montarea lui în Parcul Junior.

 

loading...
Liberalii stau cu bustul lui Brătianu în biroul lui Șoptică fiindcă n-au plan urbanistic să-l monteze în parc - FOTOGALERIE
Imagini înfiorătoare la Eternitatea: cruci puse invers, morminte crăpate, monumente la gunoi - primele elemente din anchetă – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Distracție nebună în noapte cu două artiste din Moldova: inimi din umbrele, tatuaje și multă muzică, totul la 1.500 de euro – VIDEO & GALERIE FOTO
Summerfest 2019 de la Cornișa AquaPark & Sports a fost precedat joi de o distracție pe cinste la câțiva kilometri de Botoșani. La Stăuceni mai exact, acolo unde Primăria a organizat o nouă ediție a zilei comunei.
Mașinile șoferilor inconștienți vor fi RIDICATE, tramvaie blocate de 11 ori în jumătate de an
Regulamentul privind circulația rutieră în municipiul Botoșani cuprinde și o prevedere prin care autoturismele care împiedică accesul ambulanțelor sau pompierilor să poată fi relocate.
Marea ȚEAPĂ a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari
Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
Eusebiu, prietenul lui Dumnezeu: Putem deschide foarte mulţi ochi, chiar dacă îi avem închişi pe-ai noştri, şi să facem lumea să vadă - FOTO&VIDEO
Este ghiduș, hâtru și cu toate acestea de un bun simț care îi conferă un aer aristocrat. Mâna care se sprijiină de brațul mamei nu este un semn de neputință, ci unul de împreună-umblare prin lume. Eusebiu Cristian Toma este o carte deschisă. Din care alegi ceea ce ți se potrivește. Și așa, doar așa, încep frumoasele călătorii.
ALARMĂ la un amanet din zona centrală: Un bărbat prins cu euro falși, poliția la fața locului - FOTOGALERIE
Apel la 112 după ce un bărbat s-a prezentat la un schimb valutar cu niște euro. 
Directoarea politică de la Prefectură își așază viitorul, o PSD-istă consilier județean se pregătește și ea pentru alt post în instituţie
Seria angajărilor în instituțiile publice de la Botoșani a unor persoane care fac parte din principalul partid aflat la guvernare continuă fără sfială. În ciuda numeroaselor semnale că, poate, a fost depășită o anumită limită.
Un botoșănean, locul I în lume!! Sebastian ne dezvăluie REȚETA succesului: Un mix între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit
Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
PSD-istul care era să fie „cel mai tânăr director” a rămas simplu inspector: Nu au condus nici măcar o căruță la viața lor dar se văd deja directori
Ghinionistul anului 2019 este de departe tânărul Andrei Beilic, membru PSD în organizația de tineret și care era să fie directorul unei instituții de la Botoșani. Nu una mare și cu un număr generos de salariați, însă titulatura ar fi fost oricum de șef.
O instituție publică de la Botoșani NU are șef
O instituție publică de la Botoșani a rămas fără director de la jumătatea lunii iulie.
DISPĂRUȚII Botoșaniului: TREI femei și PATRU bărbați au intrat „în pământ”, cea mai veche dispariție este din urmă cu 36 de ani
Adeseori polițiștii botoșăneni fac apel la populație pentru găsirea unei persoane care este dată dispărută de familie. În cele mai multe dintre cazuri, cei dragi lor sunt găsiți și de cele mai multe ori este vorba despre plecări voluntare ale celor care pur și simplu vor să se rupă cu totul și definitiv de mediul familial.
A murit Sorina, fetița cu un cățel alb, din Dorohoi: Îmi doresc că rândurile astea să miște ceva - FOTOGALERIE
Sorina, fetiţa cu un căţel alb, s-a stins după mulți ani de suferință. Copila din Dorohoi i-a impresionat pe toți cei care au cunoscut-o, iar asistenta de la spitalul din București a transmis un mesaj tulburător prin care, spune ea, vrea să ajungă la inima oamenilor care lucrează în sistemul sanitar.
Minunea cu nume de sfântă de la Botoșani: 'Ne-am dorit foarte mult un copil şi am înfiat o fetiţă' FOTO&VIDEO
Şase ani de căsnicie şi o dragoste pe care cei doi nu se sfiesc să o mărturisească, mai ales prin cântec.
MĂRIUCA, fetița care s-a rugat să cânte cu copiii de pe stradă: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă - FOTO&VIDEO
Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
Medic botoşănean, unul dintre cei mai cunoscuţi oncologi din România: În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat” - VIDEO
Este fiul unui cunoscut om de cultură din Botoșani, iar mama sa a educat generații întregi de copii.
Tramvai de la Eltrans tras pe dreapta de Poliție, vatmanului i s-a reținut certificatul de înmatriculare – FOTOGALERIE cu „neregulile” tramvaiului
Situație mai puțin obișnuită în municipiul reședință de județ. În cursul zilei de joi, 25 iulie 2019, un echipaj de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a oprit în trafic un mijloc de transport ce aparține societății Eltrans.
SCANDAL pe Calea Națională: Bărbat în scaun cu rotile înconjurat de polițiști, totul ar fi pornit de la o femeie – FOTO&VIDEO
Zona centrală a municipiului a fost înțesată de polițiști miercuri, 24 iulie 2019, după ce un bărbat recalcitrant a adresat injurii unei femei.
Prefectul și-a angajat consilieră de 26 de ani: Am început ca vânzător și am lucrat la d-na senator Doina Federovici
Prezență „proaspătă” în echipa de conducere a actualului prefect Dan Șlincu, începând cu data de 23 iulie 2019. O tânără de 26 de ani a fost angajată pe post de consultant. 
„Bugetarii” de lux de pe stradă care prostesc botoșănenii și câștigă până la 2.000 de euro pe lună: Pleacă acasă cu taxiul
Îi vedem zilnic pe străzile aglomerate din municipiu, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și nu se sfiesc să întindă mâna. Se îmbracă cu haine uzate și îți spun o poveste plină de dramatism. Sunt ei, cerșetorii, pe care mulți dintre noi îi ajutăm.
RAZIE cu polițiștii de la Botoșani pe străzile orașului pentru depistarea drogaților la volan – CINE a fost ghinionistul zilei: GALERIE FOTO & VIDEO
Vineri, 19 iulie 2019, în cursul după amiezii spre seară, echipajele de la Biroul Rutier Botoșani ai efectuat o serie de controale în trafic.
Un stăpân din cartier! Un botoșănean a blocat INTRAREA într-un bloc cu lacăte, gard și masă de fier dezafectate cu Poliția și viceprimarul Murariu– GALERIE FOTO & VIDEO
Un an a durat până când eforturile unor locatari dintr-un bloc din strada Săvenilor nr. 20 din municipiul Botoșani au rezolvat o problemă care persista de aproape un deceniu. O armată de oameni din Primărie și Poliția Locală s-au deplasat în acest cartier pentru eliminarea forțată a unor bunuri de pe domeniul public.
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
28 noiembrie 2018, 04:41
D-nul Flutur e mindria botosenenilor nu ciumele conduse de o menajera.
27 noiembrie 2018, 18:55
Leano fugi la menajerie si te lasa de politica.Aia e mseria ta de baza.
27 noiembrie 2018, 17:34
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
27 noiembrie 2018, 17:11
La astia trebuie pusa statuia cu daddy furand de la gura copiilor.
27 noiembrie 2018, 15:49
I.C. Bratianu nu a fost de 5 ori prim-ministru al Romaniei ci Ion I.C. Bratianu, lucru pe care il stiu o mica parte din liberali dar si altii. Eroii sunt persooanele care se remarca prin vitejie in lupta si prin fapte de arme deosebite si nu conteaza din ce nationalitate fac parte. Bustul cu pricina poate fi asezat foarte bine in curtea PNL-ului si nu in buricul targului si daca consilierului Maxim nu-i convine sa si-l puna in sufragerie. Incetati cu tampeniile astea si bagati-va mintile in cap ca nu sunteti la masa aia unde se pun la cale treburile orasului pentru busturi. Da?
27 noiembrie 2018, 15:04
Nu ii pare rau ca primeste oase regulat.
27 noiembrie 2018, 09:43
Flutur crede ca ne mai proste o data si o sa vina in campania electorala de manuta cu Maxim cu realizarile marete pe care le-a facut, adica mutarea unei statui comuniste... Strada Gh. Hasnas nu a fost in stare sa o asfalteze in 3 mandate si am inteles ca mai vreo o data. Superb!
27 noiembrie 2018, 09:30
Maricel Maxim zis MAXIMUS, de la inaltimeq functiei de consilier local, nu isi da seama saracul ca este folosit de Flutur and Co.si este aruncat cu pieptul dezgolit in cele mai grele batalii politice. S-a ajuns la faza pe statui. Penibil! Marcele ai griji ca te folosesc sacalii. Sa nu iti para rau mai tarziu.
27 noiembrie 2018, 08:54
eventual amplasati si un bust cu Mihai Tincu presedintele organizatie PSD Botosani, nascut pe vremea cand sovieticii stabileau regulile in lume
27 noiembrie 2018, 08:49
Ciuma rosie este continuatoarea bolsevicilor prin fondatorul ei - ivan ilici iliescu.
27 noiembrie 2018, 08:22
Cosmin Andrei nu cred ca stie unde se afla acest monument si nici a carui stat apartin cetatenii sovietici
27 noiembrie 2018, 07:52
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
„Având în vedere amploarea artificială (nejustificată) a evenimentelor ulterioare înscrierii mele la concurs, ținând cont că modul superficial și tendențios în care au fost prezentate anumite aspecte ale vieții mele ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7274 lei
USD
Dolarul SUA
4.2601 lei
CHF
Francul elveţian
4.3460 lei
GBP
Lira sterlină
5.1683 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0003 lei
XAU
Gramul de aur
205.3780 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4444 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8920 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2022 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.