Top News
Despre școală, cu cele mai bune intenții: Sunt buni și olimpicii, dar de ce să nu judecăm profesorul și prin prisma performanței unui elev care era de 4 și a ajuns la 7?

Asistăm de 30 de ani la cele mai ”revoluționare” reforme și la cele mai năstrușnice măsuri pe care responsabilii din Educație le flutură la fiecare schimbare de regim. Cu toate acestea, de la un an la altul, sistemul de învățământ se prăbușește tot mai mult, iar soluțiile întârzie să apară.

Prin anii 1903-1904, Spiru Haret - ministrul rămas în istorie drept cel mai mare reformator al şcolii româneşti - deschisese o amplă anchetă printre absolvenţii de liceu. Era interesat de impresiile cu care au ieșit de pe băncile școlii foștii elevi.

 

Povesteşte George Bacovia (într-un interviu acordat în iunie 1943, în Vremea, lui Vasile Netea; Bacovia avea 22-23 de ani):

"În loc de răspuns la anchetă eu am publicat atunci în ziarul ”Ţara” poezia "Liceu, cimitir al tinereţii mele". Citind această poezie - mi-au spus mai târziu intimii lui Haret - ministrul ar fi declarat: "IATĂ CEL MAI SINCER DOCUMENT". Se ştie ce avânt au luat apoi reformele noastre şcolare".

 

Este greu de conturat, în contextul actualei pandemii, o imagine de ansamblu a școlii românești. Însă, chiar dacă modul în care se desfășoară actul educațional a suferit modificări majore (online, hibrid, față în față etc.), elevii sunt tot elevi, profesorii tot profesori.

 

În timp ce chiar bacovianul ”cimitir al tinereții mele” tinde să devină anacronic, iar acordurile de rămas bun (”ani de liceu/ cu emoții la română/ când la mate dai de greu”) nu mai fac decât să stârnească astăzi câteva dureroase nostalgii.

 

Cu o curiozitate gazetărească ne-am îndreptat către un profesor care, activând în mediul universitar, dispune de detașarea necesară, dar și de luciditatea aspră a cadrului didactic ”beneficiar” al produsului școlii românești, și anume studenții care ajung în centrele universitare.

 

Fost elev al Liceului ”A.T.Laurian” din Botoșani, prof.univ.dr. Corneliu Iațu este astăzi președinte al Societății de Geografie din România, dar și prorector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

 

 

Dacă ar răspunde, astăzi, unei anchete privind liceul, precum cea inițiată în urmă cu mai bine de un secol de Spiru Haret, în care paradigmă s-ar așeza?

 

”Facem referire la un ministru fantastic. Spiru Haret a făcut reforme structurale. Astăzi aud în fiecare toamnă că sunt mii de școli care au toaletă în curte, că nu au autorizații de funcționare etc. Îmi pun întrebarea: Este chiar atât de greu ca un ministru, un minister să urmeze exemplul lui Spiru Haret? Face o analiză diagnostic și rezolvă problemele. Nu suntem în stare ca într-un an de zile să construim niște toalete de secolul al XXI-lea? Facem un program național: Nici o școală fără toalete moderne!”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu

 

 

”Ce oferim elevului?”

 

Dincolo de problemele de infrastructură școlară, situația învățământului românesc este una cu mult mai gravă. Iar profesorul universitar nu are decât să analizeze din interior această generație care, chiar dacă se șubrezește parcă de la un an la altul, ajunge, totuși, în amfiteatrele universitare.

 

Or șubrezirea școlii, a sistemului, nu stă doar în cârca elevului, nici doar în cea a părinților. Tabloul este unul mult mai amplu.

 

”Problema majoră este pe partea de conținut al predării. Deși am fost martorul a numeroase așa-zise reforme, în realitate nu s-au făcut decât cârpeli, pentru că aceste reforme nu au pornit de la o analiză serioasă. S-a lovit în Geografie, s-a lovit în alte discipline care nu au avut lobby puternic în sfera guvernamentală. Din punctul meu de vedere, programele școlare sunt în cea mai mare parte total depășite, incoerente de multe ori. Reforma trebuie să înceapă de la aceste conținuturi”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu

 

Deocamdată, educația funcționează din inerție, fără ca cei responsabili să încerce măcar să identifice problemele. Despre soluții nici nu mai poate fi vorba. Prof.univ.dr. Corneliu Iațu merge mai departe și spune că, de fapt, ”este un paradox din care nu dorim să ieșim”.

 

”Ce oferim elevului? La ora actuală, când el se poate informa facil din multiple surse? Se dorește să scoatem din toți elevii savanți și aproape 50% din ei nu iau bacul la matematică. Este un paradox din care nu dorim să ieșim. Înseamnă că avem o problemă și nu facem nimic să o rezolvăm”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu

 

 

”Pentru mine, liceul a fost o lecție de viață”

 

O soluție fezabilă, spune profesorul universitar, ar fi bacul diferențiat. Plus o orientare mai bună a elevilor de către consilierii specializați. Și, nu în ultimul rând, ”să se țină cont de aptitudinile elevilor și nu de dorința părinților”.

 

Însă o altă situație este cu adevărat gravă și se accentuează pe zi ce trece.

 

”Poate cea mai mare problemă o are școala din mediul rural profund. Copiii din mediul rural sunt profund defavorizați. Nu au profesori calificați, demografia nu ajută mediul rural și se recurge la clase simultane care scad calitatea actului didactic. Aici trebuie căutate soluții. Sunt familii atât de sărace încât nu își permit să cumpere copiilor rechizite și atunci pentru ce să îi mai trimită la școală? Obligativitatea frecventării școlii este o condiție pentru a face o Românie educată. Cei care împiedică frecventarea să suporte coerciții dure. Trebuie să înțelegem că fără educație nu putem progresa. Cred că asistența socială aici trebuie să-și facă treaba. Școala trebuie să rămână un templu și respectul față de templu trebuie să vină atât de la copii, cât și de la părinți sau alte instituții”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu

 

Fost elev al Liceului ”A.T.Laurian” din Botoșani, profesorul universitar Corneliu Iațu  își amintește de ”profesorii care erau excelenți pedagogi”.

 

”Te citeau, știau să-ți atingă coarda sensibilă. Bine, au fost și alți profesori pe care nu-i interesau copiii din fața lor și asta mi se părea grav. Nu aș putea spune că liceul a însemnat ceea ce Bacovia zicea în poezia sa. În general, există tendința să uităm problemele și să ținem minte doar ceea ce este pozitiv. Pentru mine, liceul a fost o lecție de viață pentru că m-am confruntat cu tot felul de situații, uneori chiar critice. (…) Poate că liceul era dur, dar tot timpul mă raportam la înaintașii pe care îi vedeam pe hol (portretele lor). Simțeam că fac parte dintr-o mare familie și că aveam o misiune de a duce mai departe măcar o firimitură din ceea ce au făcut înaintașii”,

își amintește fostul elev din Laurian

 

 

”Uneori este mai greu pentru un profesor de a ridica un elev de la nota 4 la 7”

 

După câteva decenii de originală democrație, învățământul din România este în același stadiu: o continuă reformă. Din păcate, o ”reformă personală” a miniștrilor care se perindă la câțiva ani, uneori chiar mai puțin.

 

”Astăzi, liceul rămâne aceeași instituție. Problema este că s-au schimbat elevii și, parțial, și profesorii. Liceul de astăzi, școala în general, este victima reformelor personale ale vreunui ministru din ministerul de resort, ceea ce este profund greșit. Ca să faci o reformă trebuie să pornești de la o analiză serioasă, să consulți și partea implicată (elevii) și abia după 1-2 ani de diagnoză să se vină cu propuneri de reformă. Și mai este o problemă: cum se schimbă un ministru, cum avem o nouă reformă. Școala românească are nevoie de predictibilitate pe termen lung. Dacă am ajuns să spunem că manualele din perioada comunistă erau mai bune, cred că este suficient de relevant despre ceea ce se întâmplă acum. Mie mi se pare incredibil cum la începutul fiecărui an școlar auzim, la fel ca în cazul toaletelor, că nu au fost tipărite toate manualele. Or, aceste manuale nu sunt actualizate de multe ori și nu sunt racordate la realități. Și nu este normală toată această situație”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu

 

 

 

Prorectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași recunoaște că, în acest moment, educația nu reprezintă un domeniu prioritar în România. Or consecințele sunt și vor fi greu de remediat, în condițiile în care am devenit un sistem care se autoevaluează în funcție de elevii excepționali care pleacă la studii peste hotare. Un procent infim și care, oricât de mult ne-ar plăcea, nu contribuie la formarea unei societăți educate.

 

”Percepția pe care o avem noi, ca mediu universitar, este una de mijloc. Un sistem care are numeroase probleme nu are cum să-ți furnizeze oameni bine pregătiți. Educația nu este văzută ca un domeniu prioritar. Societatea, dar mai ales clasa politică, nu au înțeles că educația este vitală pentru o națiune. Poate că îmi veți riposta cu exemplul elevilor excepționali din România care fac studii la universități de top din străinătate. Pe mine m-ar interesa nu excepțiile, ci marea masă a elevilor. Cum reușesc să-i pregătesc astfel încât să le pot oferi un minimum cu care să se poată descurca în viață. Uneori este mai greu pentru un profesor de a ridica un elev de la nota 4 la 7. Aici se vede calitatea profesorului. Sunt buni și olimpicii, dar de ce să nu judecăm profesorul și prin prisma performanței unui elev care era de 4 și a ajuns la 7? Abia atunci vor fi valorizați profesorii. Olimpicii sunt câțiva, dar cei care pot fi ajutați să ajungă de la 4 la 7 sunt mult mai numeroși”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu

 

 

”Noi trebuie să-i învățăm să pescuiască și nu să le oferim peștele gata prins”

 

Iar imaginea învățământului preuniversitar românesc iese la suprafață în amfiteatrele universitare. Acolo unde tinerii se lovesc de neajunsurile în care au fost menținuți ani în șir, de neputințele unor minime înțelegeri, chiar și de propriile opțiuni atunci când înțeleg că domeniu ales nu îi reprezintă.

 

”Tinerii studenți sunt eterogeni ca pregătire atunci când ajung în amfiteatre. Nu știu încă să învețe după 12 ani de învățământ preuniversitar. Mare parte dintre ei. Dacă după 3-4 ani de facultate, nivelul lor a crescut și li s-au oferit instrumentele pentru a se descurca pe piața muncii, cred că noi, ca profesori, ne-am făcut datoria. Noi trebuie să-i învățăm să pescuiască și nu să le oferim peștele gata prins”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Încă o funcție pregătită pentru șefa de la ”Urgențe”, pleacă puțin pe la București
Șefă la Unitatea de Primiri Urgențe, consilier județean, candidat apoi la Senat, membră în consiliul de administrație de la Spitalul de Pneumoftiziologie și, foarte probabil, viitoare membră în Adunarea Reprezentanților de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Fiica fostei directoare DSVSA a lansat o melodie despre sfârșitul unei relații intense pe care a trăit-o – VIDEO & GALERIE FOTO
Melodia a fost prezentată în premieră chiar în cursul zilei de astăzi.
Botoșani iese doar pe hârtie din ”scenariul roșu”: HoReCa, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole rămân ÎNCHISE
După șapte zile consecutive de micșorare a ratei, municipiul Botoșani a coborât sub 3 la mie. Pentru prima dată după ce pe 27 martie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adăugat noi restricții prin hotărârea nr. 18, incidența a scăzut la 2,99.
Președintele USR Botoșani, indemnizație de deputat tăiată din cauza chiulului din Parlament
Decizia a fost luată după o serie de absențe nemotivate în Camera Deputaților, în primele luni ale acestui an.
Autobuzele parchează la PSD! Războiul pe conducerea Eltrans tranșat social-democrat la vot
În urma desfășurării procedurii secrete de vot, a fost tranșată într-un final situația de la societatea Eltrans.
Operații greu de realizat pe pandemie la Mavromati, medic: Nu veniți la Spitalul Județean
După mai bine de un an de pandemie, botoșănenii cu alte afecțiuni sunt în continuare victime colaterale. Medici fac apeluri să nu se prezinte la spital dacă nu sunt „urgențe reale”.
Într-o lume care desparte, există un om care adună: Fenomenul Hărman la Botoșani – GALERIE FOTO
Aproape 100 de lucrări, un colecționar și colorata poveste dintr-o primăvară capricioasă încă.
Drumul strategic de la Botoșani: Judecătorii au scos din schemă „firma orașului”, loturile împărțite de alți constructori – VIDEO
Câștigătoare la precedenta licitație, exclusă total după un val de contestații la unități de stat și instanță.
HoReCa, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri – ÎNCHISE încă două săptămâni la Botoșani - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a prelungit sâmbătă pentru încă două săptămâni restricțiile suplimentare adoptate pe 27 martie pentru municipiul Botoșani.
Loading...
Șefa CJ & primarul, cumpărături cu microfonul la piața de produse tradiționale: Să vedem dacă știi să dai restulGALERIE FOTO
Președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani au fost invitați speciali la inaugurarea pieței volante cu produse tradiționale a Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, eveniment care a avut loc sâmbătă dimineață.
Mânăncă românește! Piață volantă cu produse tradiționale inaugurată în centrul Botoșanilor: de la caș și brânză la ceapă și miere de albină – VIDEO & GALERIE FOTO
Sub sloganul ”Mânăncă românește”, scris inclusiv pe un banner, în cadrul unui parteneriat pe care Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis l-a perfectat cu Primăria Botoșani, sâmbătă dimineață a fost inaugurată în centrul orașului o piață volantă cu produse tradiționale.
SEARA DECISIVĂ: FC Botoșani află în 90 de minute dacă se califică în play-off pentru a doua oară
Trei meciuri de totul sau nimic au fost programate seara asta de la 20:30 între echipe care evoluează în prima ligă și care își dispută locurile 5 și 6 din play-off.
Protestatarii au spart un geam al Primăriei, ”bolovanul” provine de la Prefectură
Și la Botoșani au fost incidente în timpul protestelor care au avut loc la începutul săptămânii trecute față de noile măsuri luate de guvernare și dublate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,
Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.
Loading...
Nu aveam cum să lipsesc la o asemenea înmormântare - Marian Murariu, prima ieșire după absența surpriză de la ședința cu Eltransul
Absența consilierului local Marian Murariu de la ședința deliberativului municipal convocat de primar pentru marți la amiază în vederea propulsării în funcții a unor administratori interimari la SC Eltrans SA reprezintă surpriza politică a săptămânii.
Îi lua... apa: Șeful cel mare de la Nova înlocuit în 24 de ore de la intrarea în CA a oamenilor susținuți de Doina & Florin
La o zi după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) pentru validarea noilor membri din Consiliul de Administrație de la compania de apă, au avut loc și primele schimbări de șefi.
Încă un pas spre director din Râmnicu Vâlcea la ”Apă”: Noul CA completat de membrii PSD - ALDE
Adunarea Generală a Acționarilor companiei de apă și canalizare s-a întrunit astăzi la sediul societății și a votat completarea consiliului de administrație. În fapt, AGA a fost reprezentată de Dorin Birta, care săptămâna trecută a fost mandatat de plenul Consiliului Județean să voteze noii membri ai CA.
RĂSTURNARE de situație la ședință, propunerile primarului au picat după o dublă trădare
Planurile inițiale nu s-au concretizat și în realitate și, după cum a decurs votul de la ședința de îndată a Consiliului Local, se preconizează o victorie liberală la numirea administratorilor de la Eltrans.
Cine salvează orașul? ”Protejat” de teancuri de hârtii, de legi pompoase, de instituții, Botoșaniul vechi se prăbușește în fiecare zi: ”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” – GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă ele. Sunt bătrâne, triste la vedere și fără speranță. Altădată cochete, alinate și alintate de colorate vegetații, unele aduse chiar și de peste hotare, găzduind gălăgioase ședințe, înfocate cenacluri, simandicoase baluri, zac astăzi într-o dureroasă părăsire.
Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare
Concurs de putere pe societatea de transport a orașului din partea politicienilor din Consiliul Local Botoșani. Eltrans stă de mai bine de jumătate de an fără Consiliu de Administrație, din cauza faptului că persoanele care au promovat un concurs, nu corespund politic.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Când veți merge la slujba de Înviere stimați colegi gândiți-vă că prin votul dvs ați lăsat peste 1.000 de copii aflați în grija DGASPC Botoșani fără pască și ouă roșii pe masă, că ați lăsat peste 500 de bătrâni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9255 lei
USD
Dolarul SUA
4.0911 lei
CHF
Francul elveţian
4.4662 lei
GBP
Lira sterlină
5.6870 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7858 lei
XAU
Gramul de aur
235.1457 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3555 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1904 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.2 o C
Dorohoi
18.2 o C
Bucecea
18.2 o C
Darabani
18.2 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
16.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.