Top News
Seară magică la Botoșani: Sute de spectatori în Gara mică a lui Gabriel Dorobanțu, ”Ave Maria” în lacrimi și îndelungi aplauze pentru Gabriel Cotabiță – GALERIE FOTO & VIDEO

Concertul de Crăciun, organizat de Filarmonica Botoşani în seara zilei de Sfântul Nicolae, a adus bucurie în inimile sutelor de spectatori care au umplut, vineri seara, sala Casei de Cultură a Sindicatelor.

Melancolici, purtând în colţul ochiului o lacrimă, cu palmele firave în aer sau fremătând de bucurie, botoşănenii au demonstrat că muzica bună este nemuritoare. Mai ales pentru generaţiile care mai poartă în suflet cântecele anilor 80 – 90 pentru că sunt și astăzi încărcare de emoție, de amintiri, dar și de urmele unor povești frumoase de viață.

 

Un public sensibil, în foarte mare proporţie constituit din persoane de vârsta a treia, a aplaudat aproape continuu prestaţia artiştilor. Tânăra soprană Nicoleta Maier, de la Opera Română din Iaşi, s-a completat fericit cu cei doi artişti invitaţi în cadrul Concertului de Crăciun al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, și anume Gabriel Dorobanţu şi Gabriel Cotabiţă.

 

Au răsunat în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani pagini de largă popularitate, colinde, muzică din repertoriul naţional şi internaţional, dar mai ales cântecele celor trei invitaţi, atent orchestrate şi interpretate sub bagheta lui Tiberiu Oprea, cel aflat vineri seara la pupitrul dirijoral al orchestrei.

 

 

A fost o seară deosebită şi pentru soprana Nicoleta Maier, care şi-a sărbătorit pe scenă ziua numelui, alături de cei doi mari artişti români. După strălucite concerte în ţară, dar şi în Grecia, Germania, Austria, Italia, Republica Moldova, Nicoleta Maier a reuşit, pe scena de la Botoşani, să impresioneze prin interpretări de excepţie, precum colindul ”Sus la poarta Raiului” sau melodia ”Copacul” (din repertoriul lui Aurelian Andreescu, muzica Jolt Kerestely, versuri Ovidiu Dumitru). Nicoleta Maier a evoluat şi alături de Gabriel Cotabiţă, susţinându-i acestuia partitura pentru interpretările feminine.

 

 

Gabriel Dorobanțu: ”Cântecul ne dă putere şi ne învaţă să fim fericiţi”

 

În special partea a doua a Concertului de Crăciun a fost pe placul spectatorilor, amintind de spectacolele anilor 80-90, cu aplauze prelungi, zâmbete melancolice, suspine după iubiri pierdute sau neîmplinite, mâini uitate în colţul gurii, lacrimi de bucurie. Și glumițe care le-au făcut pe doamnele din sală să hohotească roșu în obraz.

 

Gabriel Dorobanţu, la 66 de ani, a oferit publicului melodiile nemuritoare înscrise de multă vreme în repertoriul de aur al muzicii românești. Cu o carieră de multe decenii, cu o voce inegalabilă şi un zâmbet cuceritor, Gabriel Dorobanţu pare şi astăzi acelaşi june prim care umplea săli întregi la începutul carierei sale. Puţină lume mai ştie astăzi că, în anul 1981, artistul participa la Festivalul de interpretare „Mărțișor dorohoian”, unde obţinea Trofeul concursului. În acelaşi an, 1981, cântăreţul debuta la Radio România cu cântecul “Spune-mi, draga mea”, de Viorel Gavrilă, iar doi ani mai târziu urca pe scenă la la Festivalul de muzică ușoară Mamaia, secțiunea interpretare, cu cântecul “Ochii tăi”, de Vasile Veselovski, text Mihai Maximilian.

 

Însă una dintre cele mai îndrăgite piese, care s-a auzit vineri seara şi pe scena de la Botoşani, este “Hai, vino iar în gara noastră mică”, scrisă de Dumitru Lupu în 1986, pe versurile lui Florin Pretorian.

 

 

Considerat a fi cartea de vizită a lui Gabriel Dorobanţu, cântecul "Hai, vino iar în gara noastră mică" a fost interpretat de-a lungul vremii în numeroase limbi şi, spun specialiştii, poate fi interpretat şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă.

 

Un cântec devenit şlagăr pentru multe generaţii, aplaudat şi cântat deopotrivă de publicul din Botoşani, alături de îndrăgitul artist.

 

”Un cântec care nu a fost în niciun top până acum, doar într-un top de suflet al spectatorilor. Vă invit să cântăm împreună, nu vă sfiiţi, chiar dacă suntem împreună cu Filarmonica, aşa cum nu m-am sfiit nici eu. Trebuie să avem curaj, iar cântecul ne dă putere şi ne învaţă să fim fericiţi, aşa că eu vă poftesc în Gara mică”,

Gabriel Dorobanţu

 

Au răsunat apoi multe dintre cântecele lui Gabriel Dorobanţu, de la ”Nu ştiu cine eşti” (muzica Dumitru Lupu, versuri Mala Barbulescu) la ”Serenada” (muzica Zdenka Runjića, text Radmila Popovici), dar şi alte şlagăre de neuitat.

 

 

Dirijorul Tiberiu Oprea: ”Botoşani este locul unde mă simt realmente ca acasă”

 

Instrumentiştii Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani au fost la înălţimea artiştilor invitaţi, fiind deopotrivă aplaudaţi la scenă deschisă şi apreciaţi atât de spectatori, cât şi de dirijorul Tiberiu Oprea.

 

 

”Aceşti oameni din orchestră sunt oameni deosebiţi, faţă de care dirijorii au câteodată nişte pretenţii absurde. Sunt nişte mici dictatori dirijorii... Sper că nu este cazul aici. Pentru că aici, la Botoşani, este unul dintre locurile - dacă nu singurul, şi cu inimă largă spun asta - unde mă simt realmente ca acasă. Poate stilul acesta moldovean, cald, m-a cucerit cu totul. Nu am avut nicio problemă în a relaţiona cu aceşti oameni de calitate. Se datorează lor, dar sigur şi managerul Mihai Sârbu are un plan de a ţine strâns această echipă şi de a promova valori şi de a ţine concerte minunate”,

Tiberiu Oprea, dirijor

 

Înainte de a intra pe scenă cel de-al treilea invitat special al serii, soprana Nicoleta Maier a mai oferit o surpriză, interpretând strălucit cântecul lui Aurelian Andreescu, fredonat de mii de ori şi în sute de interpretări în ultimele decenii de muzică românească - melodia ”Copacul”. Momentul a fost unul menit să accentueze profesionalismul interpretei, dar și al orchestrei.

 

 

Gabriel Cotabiță: ”Sunt legat foarte mult de acest oraş, pentru că aici sunt oameni speciali”

 

Apoi pe scenă şi-a făcut apariţia Gabriel Cotabiţă. La 64 de ani, după o cumpănă a vieţii care l-a dus în urmă cu câțiva ani până aproape de buza morţii, artistul ne arată că misiunea lui nu s-a încheiat. Cu o voce puternică, impunătoare, cu acelaşi zâmbet luminos, Gabriel Cotabiţă are nevoie de scenă, de public şi de aplauze. Iar muzica pe care o oferă merită din plin toate acestea.

 

Publicul din Botoşani a aplaudat frenetic melodiile pe care le aştepta, cântând fiecare vers alături de artist.

 

Recitalul a fost deschis cu ”Noapte albastră” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei). Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate piese ale lui Gabriel Cotabiţă, ce avea să-i ofere multe drumuri în muzică, melodia apărea pe primul album al artistului, album ce purta chiar numele ”Noapte albastră”, în 1988.

 

Artistul care în 1975 debuta în muzica rock, susţinând mulţi ani concerte alături de trupe precum Redivivus, Basorelief, Holograf, avea să facă o cotitură muzicală în 1986, când Ionel Tudor îl solicită pentru a-i interpreta o piesă la Festivalul Mamaia. Aşa începea drumul luminos al lui Gabriel Cotabiţă în muzica uşoară românească, la care adăugăm și perioada de succes VH2. Un drum care continuă şi astăzi, pentru că muzica lui Cotabiţă are publicul său fidel care devine parcă mai numeros de la o generaţie la alta.

 

Alături de orchestra Filarmonicii Botoşani, Gabriel Cotabiţă a oferit spectatorilor şi ”Prima iubire şi ultima” (muzica Horia Moculescu, versuri Mihai  Maximilian), dar și ”Trece vremea”, din repertoriul VH2.

 

 

Partea a doua a recitalului a adus-o din nou pe scenă pe soprana Nicoleta Maier, care a cântat până la final alături de Gabriel Cotabiță. Aplauze prelungi au primit cei doi artişti pentru cunoscuta melodie ”Domnişoară, nu pleca” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei), Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoşani încheindu-se cu melodia ”Ave Maria” (muzică Cornel Fugaru, text Dan D. Dumitriu), un moment care a creat emoție în rândul spectatorilor care nu s-au sfiit să își șteargă lacrimile și apoi să se ridice în picioare în semn de apreciere pentru artiștii de pe scenă.

 

”Eu sunt legat foarte mult de acest oraş, pentru că aici sunt oameni speciali, începând cu fostul director Ion Ilie, care a fost un om incredibil. M-am îndrăgostit atât de mult de această filarmonică, am avut împreună turnee naţionale şi internaţionale”,

Gabriel Cotabiţă

 

 

Reveniți și săptămâna viitoare!

 

O sală plină, aplauze şi multă bucurie pe chipurile spectatorilor. O seară magică pe care oamenii au trăit-o simplu, bucurându-se de muzică, bucurându-se unii de alţii. Din păcate, o atmosferă de sărbătoare rară în sala de concerte a Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani, în condiţiile în care orchestra se află pe scenă în fiecare săptămână. Nu puţini au fost cei care, vineri seara, au constatat cu amărăciune acest fapt.

 

”Foarte frumos concertul. Dar în această seară am privit în jur şi m-am întrebat: unde a fost toată această lume până acum? Eu vin în fiecare vineri, de mult timp, şi sala nu a arătat niciodată aşa, bine, în afara concertelor de Crăciun, de Paști, de Anul Nou. Dacă iubim aşa mult această Filarmonică, şi aţi văzut ce aplauze a strâns în seara asta, cred că trebuie să facem mai mult. Să venim mai des, nu doar în astfel de momente”,

Ioana Vasiliu, pensionară din Botoşani

 

O ocazie pentru melomani să revină în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani va fi chiar săptămâna viitoare, pe 13 decembrie 2019.

 

Dirijorul Martin Studer (Elveţia) şi pianistul Paul Ionescu, alături de orhestra Filarmonicii, vor prezenta un program care cuprinde lucrări de F.Mendelssohn-Bartholdy (Uvertura „Hebridele”, op. 26), W.A. Mozart (Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20, în re minor, K. 466) şi P. I. Ceaikovski (Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
SCANDAL de la blocarea microbuzelor la persoane fizice și juridice! Zeci de roți blocate și ridicări la Pacea – GALERIE FOTO
Acțiunile au avut loc urmare a sesizărilor repetate ale cetățenilor cu privire la parcarea neregulamentară a autovehiculelor.
Fată de 14 ani din Botoșani însărcinată cu un bărbat cu 13 ani mai mare decât ea
O poveste de iubire între doi tineri este obiectul unui dosar penal aflat pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani.
Accidentul MORTAL de lângă Permise: PRIMELE cuvinte ale băiatului care a omorât un om cu mașina
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul în stația de maxi-taxi.
O nouă LOVITURĂ pentru PSD! Afacerista vicepreședinte la Județ a trecut la ALDE
Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani mai înregistrează o pierdere din rândul membrilor cu funcție de conducere. 
Bate vântul schimbării: Rezultat bombă la concursul pentru director la ”Apă”
Cursa pentru cele trei posturi de directori la SC Nova Apaserv SA s-a încheiat cu un rezultat care în guvernarea social-democrată ar fi fost de neimaginat: candidatul membru al PSD a pierdut în fața celui al PNL.
10 pentru primării! ALDE a prezentat o parte din candidații la alegerile locale, de la primarul „fără chip” la fostul șef de post – LISTA & FOTOGALERIE
Sala de conferințe a Filialei ALDE Botoșani din clădirea cu sticlă situată în Centrul Istoric al orașului a devenit din nou neîncăpătoare joi, 16 ianuarie 2020 când Florin Țurcanu l-a avut ca invitat principal pe senatorul Varujan Vosganian dar și pe o parte dintre candidații la primăriile din județ din partea acestui partid.
Anchetă la Parchet! Fostul director al Penitenciarului ar fi fost plătit pentru zeci de zile în care n-a fost la serviciu
În timp ce gardienii Penitenciarului Oradea au adunat peste 103.000 de ore suplimentare muncite, dar neplătite, fostul director al Penitenciarului Oradea, comisarul şef Marius Hliban, şi-a „rezolvat”, într-un singur an, 255 ore suplimentare fictive, fiind pontat chiar şi în concediu.
Luptă politică în „patria” secretarului general PNL, viceprimarul îl contracandidează la Primărie
„Stimați cetățeni ai Comunei Dângeni, pentru a clarifica si limpezi situația, vă aduc la cunostință că îmi voi depune candidatura pentru funcția de primar. Din respect pentru dv, colegi și colaboratori consider că trebuie să aveți o informare corectă și necesară.Vă mulțumesc pentru colaborare și încredere”.
Magazin DEVASTAT de botoșăneni! Oamenii s-au călcat în picioare pentru tot felul de lucruri la prețuri ridicole – GALERIE FOTO & VIDEO
Lichidările de stoc sunt foarte pe placul românilor, deși astfel de imagini pot fi observate pe alocuri și în țări mai cu pretenții.
Loading...
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim… dar să fie în engleză: O statistică îngrijorătoare la Botoșani
Pe 15 ianuarie sărbătorim și la Botoșani, cu mai mult sau mai puțin fast, Cultura Națională. Se vor recita poezii, se va vorbi frumos despre ceea ce ne definește, despre identitate națională, cultură, limbă.
Pariul lui Florin! Fratele Mihai, europarlamentar până la alegerile locale: Pe experiența mea mă bazez când spun asta
Fratele coordonatorului ALDE Botoșani pare că s-a născut sub semnul norocului, politic și financiar. Pentru a doua oară în două legislaturi consecutive, Mihai Țurcanu ar putea obține un mandat de europarlamentar prin redistribuire.
Milionarul din Botoșani care construiește iar în centrul orașului: blocuri cu spații comerciale și birouri, locuri de parcare, chiar și-un after school
O nouă investiție mobiliară importantă va fi făcută într-o zonă centrală a municipiului Botoșani și îi aparține și de această dată omului de afaceri Tonino Boldea.
Năucitor: Autostrada Moldovei NU poate fi făcută cu fonduri UE, trebuie schimbată legea
La două luni după instaurarea Guvernului Orban, proiectul Autostrăzii Unirii bate pasul pe loc, la fel ca în guvernarea PSD. Finanţarea construirii cu fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 „nu este posibilă în condiţiile legislaţiei actuale, iar finanţarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislaţiei, de rezultatele studiului de fezabilitate şi de alocarea financiară disponibilă“.
Un taximetrist a transformat Centrul Vechi în stradă, polițiștii de la ”Locală” îi pregătesc niște... puncte – FOTOGALERIE
Anul 2019 s-a încheiat cu un chef de proporții în Centrul Vechi la care nu a intervenit vreo autoritate publică finanțată din banii cetățenilor, iar 2020 începe cu un taximetrist care traversează zona istorică a urbei deși circulația autovehiculelor este interzisă acolo.
Loading...
Șoferiță moartă de beată prinsă în trafic după ce a vrut să-și salveze mama
O șoferiță a fost surprinsă de oamenii legii beată la volan astfel că a ajuns în fața instanței pentru a depune mărturie cu privire la cele întâmplate.
Scandal în aeroport: Deputatul PSD Răzvan Rotaru acuzat că ar fi amenințat un polițist - VIDEO
Deputatul a fost amendat și a rămas fără permis, însă plângerea penală i-ar putea aduce mult mai multe probleme.
DEZASTRU la accident: 11 răniți, o persoană inconștientă, mașinile distruse  - GALERIE FOTO
În urma accidentului produs în localitatea Gorbănești, pe DN 29 D, 11 persoane au fost transportate la spital.
ULTIMĂ ORĂ: Mașină în flăcări după o ciocnire violentă cu un microbuz plin cu persoane – FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier urmat de această dată de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp la Botoșani.
Cheful s-a revărsat pe holuri! O moldoveancă a dat foc revelionului de la cel mai mare hotel al Botoșanilor – VIDEO & GALERIE FOTO
Restaurantele și sălile de conferință ale Hotelului Rapsodia au fost pline până la refuz în noaptea dintre ani. Solicitările pentru participarea sau organizarea de evenimente au fost atât de mari încât la parter și mezanin nu a mai rămas nici măcar un loc liber.
Paula Seling cântă pentru 2020, o mie de oameni la revelionul Primăriei - VIDEO & GALERIE FOTO
În jur de 1.000 de botoșăneni se află la această oră în zona zero a orașului, acolo unde revelionul organizat de Primărie este deja în plină desfășurare.
Păcat ca botosanenii vin în numar mare doar la spectacole din zona comerciala. Să umplii sala cu Cotabiță si Daminescu si sa nu umplii sala cand pe scena sunt mari artisti spune ceva despre mica mare ipocrizie a spectatorilor ce vor sa bifeze doar concerte de pasti craciun...
8 decembrie 2019, 10:41
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
 „Mulțumim donatorilor care prin gestul lor au oferit un strop de viață și speranță bolnavilor și îi așteptăm și în 2020”,Paraschiva Temneanu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani   ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.3095 lei
CHF
Francul elveţian
4.4378 lei
GBP
Lira sterlină
5.6295 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9187 lei
XAU
Gramul de aur
215.9731 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4244 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9497 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2982 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.