Top News
Seară magică la Botoșani: Sute de spectatori în Gara mică a lui Gabriel Dorobanțu, ”Ave Maria” în lacrimi și îndelungi aplauze pentru Gabriel Cotabiță – GALERIE FOTO & VIDEO

Concertul de Crăciun, organizat de Filarmonica Botoşani în seara zilei de Sfântul Nicolae, a adus bucurie în inimile sutelor de spectatori care au umplut, vineri seara, sala Casei de Cultură a Sindicatelor.

Melancolici, purtând în colţul ochiului o lacrimă, cu palmele firave în aer sau fremătând de bucurie, botoşănenii au demonstrat că muzica bună este nemuritoare. Mai ales pentru generaţiile care mai poartă în suflet cântecele anilor 80 – 90 pentru că sunt și astăzi încărcare de emoție, de amintiri, dar și de urmele unor povești frumoase de viață.

 

Un public sensibil, în foarte mare proporţie constituit din persoane de vârsta a treia, a aplaudat aproape continuu prestaţia artiştilor. Tânăra soprană Nicoleta Maier, de la Opera Română din Iaşi, s-a completat fericit cu cei doi artişti invitaţi în cadrul Concertului de Crăciun al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, și anume Gabriel Dorobanţu şi Gabriel Cotabiţă.

 

Au răsunat în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani pagini de largă popularitate, colinde, muzică din repertoriul naţional şi internaţional, dar mai ales cântecele celor trei invitaţi, atent orchestrate şi interpretate sub bagheta lui Tiberiu Oprea, cel aflat vineri seara la pupitrul dirijoral al orchestrei.

 

 

A fost o seară deosebită şi pentru soprana Nicoleta Maier, care şi-a sărbătorit pe scenă ziua numelui, alături de cei doi mari artişti români. După strălucite concerte în ţară, dar şi în Grecia, Germania, Austria, Italia, Republica Moldova, Nicoleta Maier a reuşit, pe scena de la Botoşani, să impresioneze prin interpretări de excepţie, precum colindul ”Sus la poarta Raiului” sau melodia ”Copacul” (din repertoriul lui Aurelian Andreescu, muzica Jolt Kerestely, versuri Ovidiu Dumitru). Nicoleta Maier a evoluat şi alături de Gabriel Cotabiţă, susţinându-i acestuia partitura pentru interpretările feminine.

 

 

Gabriel Dorobanțu: ”Cântecul ne dă putere şi ne învaţă să fim fericiţi”

 

În special partea a doua a Concertului de Crăciun a fost pe placul spectatorilor, amintind de spectacolele anilor 80-90, cu aplauze prelungi, zâmbete melancolice, suspine după iubiri pierdute sau neîmplinite, mâini uitate în colţul gurii, lacrimi de bucurie. Și glumițe care le-au făcut pe doamnele din sală să hohotească roșu în obraz.

 

Gabriel Dorobanţu, la 66 de ani, a oferit publicului melodiile nemuritoare înscrise de multă vreme în repertoriul de aur al muzicii românești. Cu o carieră de multe decenii, cu o voce inegalabilă şi un zâmbet cuceritor, Gabriel Dorobanţu pare şi astăzi acelaşi june prim care umplea săli întregi la începutul carierei sale. Puţină lume mai ştie astăzi că, în anul 1981, artistul participa la Festivalul de interpretare „Mărțișor dorohoian”, unde obţinea Trofeul concursului. În acelaşi an, 1981, cântăreţul debuta la Radio România cu cântecul “Spune-mi, draga mea”, de Viorel Gavrilă, iar doi ani mai târziu urca pe scenă la la Festivalul de muzică ușoară Mamaia, secțiunea interpretare, cu cântecul “Ochii tăi”, de Vasile Veselovski, text Mihai Maximilian.

 

Însă una dintre cele mai îndrăgite piese, care s-a auzit vineri seara şi pe scena de la Botoşani, este “Hai, vino iar în gara noastră mică”, scrisă de Dumitru Lupu în 1986, pe versurile lui Florin Pretorian.

 

 

Considerat a fi cartea de vizită a lui Gabriel Dorobanţu, cântecul "Hai, vino iar în gara noastră mică" a fost interpretat de-a lungul vremii în numeroase limbi şi, spun specialiştii, poate fi interpretat şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă.

 

Un cântec devenit şlagăr pentru multe generaţii, aplaudat şi cântat deopotrivă de publicul din Botoşani, alături de îndrăgitul artist.

 

”Un cântec care nu a fost în niciun top până acum, doar într-un top de suflet al spectatorilor. Vă invit să cântăm împreună, nu vă sfiiţi, chiar dacă suntem împreună cu Filarmonica, aşa cum nu m-am sfiit nici eu. Trebuie să avem curaj, iar cântecul ne dă putere şi ne învaţă să fim fericiţi, aşa că eu vă poftesc în Gara mică”,

Gabriel Dorobanţu

 

Au răsunat apoi multe dintre cântecele lui Gabriel Dorobanţu, de la ”Nu ştiu cine eşti” (muzica Dumitru Lupu, versuri Mala Barbulescu) la ”Serenada” (muzica Zdenka Runjića, text Radmila Popovici), dar şi alte şlagăre de neuitat.

 

 

Dirijorul Tiberiu Oprea: ”Botoşani este locul unde mă simt realmente ca acasă”

 

Instrumentiştii Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani au fost la înălţimea artiştilor invitaţi, fiind deopotrivă aplaudaţi la scenă deschisă şi apreciaţi atât de spectatori, cât şi de dirijorul Tiberiu Oprea.

 

 

”Aceşti oameni din orchestră sunt oameni deosebiţi, faţă de care dirijorii au câteodată nişte pretenţii absurde. Sunt nişte mici dictatori dirijorii... Sper că nu este cazul aici. Pentru că aici, la Botoşani, este unul dintre locurile - dacă nu singurul, şi cu inimă largă spun asta - unde mă simt realmente ca acasă. Poate stilul acesta moldovean, cald, m-a cucerit cu totul. Nu am avut nicio problemă în a relaţiona cu aceşti oameni de calitate. Se datorează lor, dar sigur şi managerul Mihai Sârbu are un plan de a ţine strâns această echipă şi de a promova valori şi de a ţine concerte minunate”,

Tiberiu Oprea, dirijor

 

Înainte de a intra pe scenă cel de-al treilea invitat special al serii, soprana Nicoleta Maier a mai oferit o surpriză, interpretând strălucit cântecul lui Aurelian Andreescu, fredonat de mii de ori şi în sute de interpretări în ultimele decenii de muzică românească - melodia ”Copacul”. Momentul a fost unul menit să accentueze profesionalismul interpretei, dar și al orchestrei.

 

 

Gabriel Cotabiță: ”Sunt legat foarte mult de acest oraş, pentru că aici sunt oameni speciali”

 

Apoi pe scenă şi-a făcut apariţia Gabriel Cotabiţă. La 64 de ani, după o cumpănă a vieţii care l-a dus în urmă cu câțiva ani până aproape de buza morţii, artistul ne arată că misiunea lui nu s-a încheiat. Cu o voce puternică, impunătoare, cu acelaşi zâmbet luminos, Gabriel Cotabiţă are nevoie de scenă, de public şi de aplauze. Iar muzica pe care o oferă merită din plin toate acestea.

 

Publicul din Botoşani a aplaudat frenetic melodiile pe care le aştepta, cântând fiecare vers alături de artist.

 

Recitalul a fost deschis cu ”Noapte albastră” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei). Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate piese ale lui Gabriel Cotabiţă, ce avea să-i ofere multe drumuri în muzică, melodia apărea pe primul album al artistului, album ce purta chiar numele ”Noapte albastră”, în 1988.

 

Artistul care în 1975 debuta în muzica rock, susţinând mulţi ani concerte alături de trupe precum Redivivus, Basorelief, Holograf, avea să facă o cotitură muzicală în 1986, când Ionel Tudor îl solicită pentru a-i interpreta o piesă la Festivalul Mamaia. Aşa începea drumul luminos al lui Gabriel Cotabiţă în muzica uşoară românească, la care adăugăm și perioada de succes VH2. Un drum care continuă şi astăzi, pentru că muzica lui Cotabiţă are publicul său fidel care devine parcă mai numeros de la o generaţie la alta.

 

Alături de orchestra Filarmonicii Botoşani, Gabriel Cotabiţă a oferit spectatorilor şi ”Prima iubire şi ultima” (muzica Horia Moculescu, versuri Mihai  Maximilian), dar și ”Trece vremea”, din repertoriul VH2.

 

 

Partea a doua a recitalului a adus-o din nou pe scenă pe soprana Nicoleta Maier, care a cântat până la final alături de Gabriel Cotabiță. Aplauze prelungi au primit cei doi artişti pentru cunoscuta melodie ”Domnişoară, nu pleca” (muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei), Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoşani încheindu-se cu melodia ”Ave Maria” (muzică Cornel Fugaru, text Dan D. Dumitriu), un moment care a creat emoție în rândul spectatorilor care nu s-au sfiit să își șteargă lacrimile și apoi să se ridice în picioare în semn de apreciere pentru artiștii de pe scenă.

 

”Eu sunt legat foarte mult de acest oraş, pentru că aici sunt oameni speciali, începând cu fostul director Ion Ilie, care a fost un om incredibil. M-am îndrăgostit atât de mult de această filarmonică, am avut împreună turnee naţionale şi internaţionale”,

Gabriel Cotabiţă

 

 

Reveniți și săptămâna viitoare!

 

O sală plină, aplauze şi multă bucurie pe chipurile spectatorilor. O seară magică pe care oamenii au trăit-o simplu, bucurându-se de muzică, bucurându-se unii de alţii. Din păcate, o atmosferă de sărbătoare rară în sala de concerte a Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani, în condiţiile în care orchestra se află pe scenă în fiecare săptămână. Nu puţini au fost cei care, vineri seara, au constatat cu amărăciune acest fapt.

 

”Foarte frumos concertul. Dar în această seară am privit în jur şi m-am întrebat: unde a fost toată această lume până acum? Eu vin în fiecare vineri, de mult timp, şi sala nu a arătat niciodată aşa, bine, în afara concertelor de Crăciun, de Paști, de Anul Nou. Dacă iubim aşa mult această Filarmonică, şi aţi văzut ce aplauze a strâns în seara asta, cred că trebuie să facem mai mult. Să venim mai des, nu doar în astfel de momente”,

Ioana Vasiliu, pensionară din Botoşani

 

O ocazie pentru melomani să revină în sala de concerte a Filarmonicii Botoşani va fi chiar săptămâna viitoare, pe 13 decembrie 2019.

 

Dirijorul Martin Studer (Elveţia) şi pianistul Paul Ionescu, alături de orhestra Filarmonicii, vor prezenta un program care cuprinde lucrări de F.Mendelssohn-Bartholdy (Uvertura „Hebridele”, op. 26), W.A. Mozart (Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20, în re minor, K. 466) şi P. I. Ceaikovski (Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Profesori, economiști, medici, ingineri, șoferi sau mecanici! LISTA numelor cu care Roxana Țurcanu vrea în Consiliul Local
Miercuri, 12 august, de ziua soțului său, Roxana Țurcanu și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Botoșani. De asemenea ALDE Botoșani a depus la Biroul Electoral de Circumscripție și lista pentru Consiliul Local.
ALEGERI LOCALE 2020! Prima femeie de la Botoșani care vrea să fie primar în municipiul reședință de județ: Astăzi mi-am dat seama că joaca e serioasă FOTO&VIDEO
Al doilea candidat, în ordinea prezentării la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) pentru depunerea candidaturii la Primăria Botoșani, a fost Roxana Țurcanu și echipa sa. Fostul deputat este de altfel prima femeie care candidează pentru funcția de primar a municipiului Botoșani.
ALEGERI LOCALE 2020: Primul om de afaceri care a ajuns la BEC cu dublă candidatură: Botoșănenii vor avea de câștigat - FOTOGALERIE&VIDEO 
Prima candidatură înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripție al municipiului Botoșani îi aparține unui om de afaceri.  
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO
Un peisaj unic în județul Botoșani, necunoscut și nepromovat, care de la un an la altul își schimbă înfățișarea, de la un anotimp la altul capătă texturi și forme noi.
ULTIMĂ ORĂ: Ciocnire lângă OMV după o manevră neașteptată a unui șofer – GALERIE FOTO
Două mașini s-au izbit în urmă cu puține minute pe strada Sucevei după o manevră bruscă efectuată de un conducător auto.
”Naivii” din nouă țări își prezintă lucrările la Botoșani, vernisaj în vreme de pandemie, lacrimi pentru Margareta Mihalache: ”Parcă timpul pentru mine s-a oprit în loc” – GALERIE FOTO & VIDEO
44 de artiști din nouă țări au expus la Botoșani, în a opta zi a lunii a opta, în cadrul celei de a opta ediții a Salonului Internațional de Artă Naivă ”Gheorghe Sturza”. Un eveniment emoționant, întrucât a fost dedicat celei care a inițiat, în 2009, această manifestare culturală: Margareta Mihalache.
Fosta groapă de gunoi s-a transformat într-o fabrică de făcut bani din crengi, mobilă aruncată, demolări și tot felul de alte deșeuri – GALERIE FOTO
Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare, despre care edilul șef a arătat că va aduce economii de peste 3 milioane de lei anual la bugetul local.
Misiune (im)posibilă: Cadre medicale anchetate pentru răspândirea COVID-ului, unele dosare au fost deja CLASATE
De la începutul pandemiei la Botoșani și în celelalte județe ale țării au fost deschise mai multe dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.  Este vorba despre Articolul 325 din Codul Penal.
A venit ordinul: Mihai Țurcanu numit director la DSVSA Botoșani
Începând de luni, 3 august 2020, postul de director al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost ocupat.
Loading...
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Loading...
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Păcat ca botosanenii vin în numar mare doar la spectacole din zona comerciala. Să umplii sala cu Cotabiță si Daminescu si sa nu umplii sala cand pe scena sunt mari artisti spune ceva despre mica mare ipocrizie a spectatorilor ce vor sa bifeze doar concerte de pasti craciun...
8 decembrie 2019, 10:41
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
După zece luni în care am derulat proiecte umanitare, perioadă în care am găsit foarte mulţi botoşăneni care trăiesc în condiţii greu de imaginat, sărăcia, foamea, frigul, problemele de sănătate fiind coordonatele vieţii ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8358 lei
USD
Dolarul SUA
4.1020 lei
CHF
Francul elveţian
4.4986 lei
GBP
Lira sterlină
5.3603 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8431 lei
XAU
Gramul de aur
256.1622 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3966 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9293 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.