Botoşanii de altădată
COMOARA ascunsă de la Ştiubeni: Femeie UCISĂ pentru tot ce avea mai scump pe lume

Mai sus de Săveni, pe apa Başeului, în comuna Ştiubeni, judeţul Botoşani este o casă aproape pătrată. Cu verandă de jur împrejur şi scară de piatră la intrare.

 Zice lumea că acolo a fost pe vremuri conacul unei femei care avea o comoară.

-    Nu ştiu cum s-a făcut, povestea o bătrână din sat, că pe pământurile Ştiubienilor a ajuns stăpână Adeluţa, fata boierului Paşcanu din Târgul Iaşilor şi văduva unuia din neamul Kogălnicenilor. Acolo, în târg, şedea ea mai tot timpul.

Era frumoasă, ascuţită la minte şi învăţată. Dar mai ales bogată. Avea moşii întinse de nu le mai ştia hotarele. Însă dragostea ei cea mai mare giuvaierurile: şiraguri de perle şi diamante, cercei, inele brăţări şi diamante. Cine era la ananghie venea la cucoana Adeluţa şi repede îşi desfăcea marfa. Cumpărase chiar nemaipomenitele podoabe ale domniţei Ralu, fiica lui Şuţu, că cine n-a auzit de dânsa? Mai tot ce scotea de pe moşii schimba în aur şi pietre scumpe. Le ţinea într-o lădiţă bine ascunsă.

 

Coniţa se purta cu rochii lungi, albastre, care se potriveau de minune cu faţa ei albă, fără alte găteli decât un şirag de mărgele roşii ce le avea în dar de la bărbatul ei. Toată ziua se plimba prin casă şi prin curte, cu o carte în mână. Deseori se oprea într-un loc şi rămânea aşa ceasuri întregi, cu ochii pierduţi pe şirul slovelor. Noaptea, însă, când toţi plecau să se culce, dânsa zăvora uşa odăii, scotea lădiţa şi se împodobea privindu-se în oglindă.

 

Într-o seară, o femeie de etnie romă ce-i era slujnică de-aproape, curioasă, s-a uitat pe gaura cheii şi-a zărit minunăţiile. Auru-i ochiul dracului! Te prinde, te munceşte şi te face din om neom. Aşa şi cu slujnica. S-a sfătuit cu bărbatul ei şi-au hotărât s-o prade. 

 

Cică bărbatul de etnie romă avea o copilă de la femeia dintâi, pe care Adeluţa o înzestrase cu rochiile ei vechi. Şi când se sfătuia cu soţia, noaptea prin întuneric, fata s-a trezit şi a tras cu urechea.

 

A doua zi, ţigăncuşa i-a ţinut calea stăpânei şi nu s-a lăsat până ce nu i-a ghicit în ghioc:

-    Mare nenorocire se pune la cale împotriva coniţei mele. Un om de ghindă cu o femeie de cruce se sfătuiesc ca la vreme de noapte s-o prade de tot ce are mai scump pe lume. Ceva ca soarele şi curcubeul se arată. Pare să fie nestemate: cercei, inele şi mărgele…, într-o lădiţă. Ai despre asta, cumva, la ştire? Dacă-i aşa, apoi pleacă  fără zăbavă la drum lung şi îngroapă comoara, să nu ştie nici pasărea. Altfel, grea cumpănă te aşteaptă.

Auzind despre una ca asta, coniţa Adela a înlemnit.

 

Privind ţigăncuşa în ochii cei negri ca smoala, i-a zis:

-    Iţi mulţumesc, copila mea!

Apoi, iute, a dat poruncă să se înhame iute caii la trăsură şi, în goana mare, a plecat la Ştiubeni singură. S-a întors a doua zi dimineaţa. Un ţăran a povestit mai pe urmă că a văzut-o intrând în sat cu trăsura. Dar cât a stat, ce-a făcut şi când a plecat, nu ştia. În noaptea următoare a fost sfârşitul.

 

Seara, când coniţa a ieşit să se plimbe, slujnica de încredere l-a strecurat pe bărbatul de etnie romă în odaia ei şi l-a ascuns sub pat.

 

Stăpâna a fost găsită moartă. Ce s-a mai petrecut , nimeni nu ştie, căci fata a fugit cu nişte corturari. Legendele Botoşanilor de Elidia Agrigoroaiei spun că în noaptea omorului, tatăl ei s-a întors acasă doar cu mărgelele pe care le purta la gât. Iar comoara a rămas îngropată pe undeva, la conacul din Ştiubeni.

download from google play download from apple store

 

loading...
Comoara din casetă, o descoperire UNICAT în istoria Botoşanilor - FOTO


 

Cătălina CHIRU
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului
Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă
Botoşanii, oraşul patriarhal de altădată, a fost numit adesea, pe drept cuvânt, oraş al grădinilor. Când, în veacul trecut şi începutul celui actual, boierii şi-au construit frumoasele lor case, în special în partea de vest a oraşului, au avut grijă să-şi amenajeze minunate parcuri cu ajutorilor grădinarilor unguri, italieni şi germani.
PRIMUL hotel construit la Botoşani: Eminescu a dat o petrecere acolo şi s-a îndrăgostit de o blondă
Primele hoteluri  au apărut în peisajul botoşănean la jumătatea secolului trecut.Odată cu creşterea economică a oraşului, s-a simţit nevoia unor localuri cu camere mobilate care să fie închiriate, de obicei cu ziua, numeroşilor călători sosiţi la noi în oraş.
Primele cafenele din Botoşaniul de odinioară: Localul de pe Unirii unde tinerii aveau interzis
Cu câteva secole în urmă, cafenelele ce  se găsesc astăzi la tot pasul au pătruns prima dată în orașul moldav. Erau locurile unde se putea bea cafea, se jucau table, cărți și zaruri, se putea servi şi ceva dulce dar se și fuma tutun turcesc, iar oamenii stăteau ceasuri bune la discuții.
Începuturile presei la Botoşani: PRIMA publicație botoșăneană pusă sub semnul întrebării
Presa, despre care se spune că este a patra putere într-un stat democrat, are la Botoșani o vechime apreciabilă și o valoare deosebită prin numărul mare de reviste și ziare apărute în perioada anilor 1866-1944, mai precis de-a lungul a 82 ani de existență. 
LEGENDA Morii de la Ionăşeni: Au botoşănencele astea un fel al lor care te prinde în lanţ. Şi-apoi fac din tine ce vor...
Pe sub labirintul de nuci bătrâni, coborâm la Stăuceni. Urmând şoseaua peste dealuri se deschide drumul care duce la Ionăşeni. Legenda spune, că sub umbra pădurilor bătrâne, a fost o moară…
Legenda Dorohoiului: Bărbatul care a alergat toată viaţa după o…himeră
Legenda Dorohoiului, ca având un sâmbure de adevăr, este susţinută de afirmaţia anonimului autor al cronicii Huru, care numea Dorohoiul – Doroca.
Legenda Târgului Nou: UNDE a fost cel „dintâi port pe uscat” la Botoşani
Oamenii locului spun că ar fi fost chiar „capitala“ secretă a Moldovei acum 200 de ani.
Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 
Cea mai elocventă ilustrare a importanţei şi vechimii Botoşanilor, ca aşezare, o constituie complexul fortificat de cetăţi traco-getice de la marginea oraşului, datând din perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat şi independent de sub conducerea lui Burebista.
Doi fraţi orfani din Botoşani, care au impresionat un neam întreg, ARŞI DE VII în flăcări 
La marginea unui sat din Botoşani, pe un deal de unde se lua pământ pentru lipitul caselor, sătenii au dat peste  nişte rămăşiţe.
Târgul morţii : EPIDEMIA care a secerat sate întregi din Botoşani
Una dintre cele mai violente epidemii a creat panică în mai multe sate botoşănene.
Femeia care a dat GRATIS terenuri pentru case mai multor botoşăneni: CINE au fost norocoşii
Drama unei femei, spune legenda, a schimbat multe vieţi la Botoşani.
Descoperire ULUITOARE : Botoşăneanul care a dat peste o adevărată COMOARĂ în timp ce era la vânătoare
Într-o comună din Botoşani, un bărbat plecat la vânătoare a făcut o descoperire incredibilă.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7669 lei
USD
Dolarul SUA
4.3343 lei
CHF
Francul elveţian
4.3832 lei
GBP
Lira sterlină
5.5740 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9887 lei
XAU
Gramul de aur
204.6051 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4287 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2672 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6380 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.