Botoşanii de altădată
COMOARA ascunsă de la Ştiubeni: Femeie UCISĂ pentru tot ce avea mai scump pe lume

Mai sus de Săveni, pe apa Başeului, în comuna Ştiubeni, judeţul Botoşani este o casă aproape pătrată. Cu verandă de jur împrejur şi scară de piatră la intrare.

 Zice lumea că acolo a fost pe vremuri conacul unei femei care avea o comoară.

-    Nu ştiu cum s-a făcut, povestea o bătrână din sat, că pe pământurile Ştiubienilor a ajuns stăpână Adeluţa, fata boierului Paşcanu din Târgul Iaşilor şi văduva unuia din neamul Kogălnicenilor. Acolo, în târg, şedea ea mai tot timpul.

Era frumoasă, ascuţită la minte şi învăţată. Dar mai ales bogată. Avea moşii întinse de nu le mai ştia hotarele. Însă dragostea ei cea mai mare giuvaierurile: şiraguri de perle şi diamante, cercei, inele brăţări şi diamante. Cine era la ananghie venea la cucoana Adeluţa şi repede îşi desfăcea marfa. Cumpărase chiar nemaipomenitele podoabe ale domniţei Ralu, fiica lui Şuţu, că cine n-a auzit de dânsa? Mai tot ce scotea de pe moşii schimba în aur şi pietre scumpe. Le ţinea într-o lădiţă bine ascunsă.

 

Coniţa se purta cu rochii lungi, albastre, care se potriveau de minune cu faţa ei albă, fără alte găteli decât un şirag de mărgele roşii ce le avea în dar de la bărbatul ei. Toată ziua se plimba prin casă şi prin curte, cu o carte în mână. Deseori se oprea într-un loc şi rămânea aşa ceasuri întregi, cu ochii pierduţi pe şirul slovelor. Noaptea, însă, când toţi plecau să se culce, dânsa zăvora uşa odăii, scotea lădiţa şi se împodobea privindu-se în oglindă.

 

Într-o seară, o femeie de etnie romă ce-i era slujnică de-aproape, curioasă, s-a uitat pe gaura cheii şi-a zărit minunăţiile. Auru-i ochiul dracului! Te prinde, te munceşte şi te face din om neom. Aşa şi cu slujnica. S-a sfătuit cu bărbatul ei şi-au hotărât s-o prade. 

 

Cică bărbatul de etnie romă avea o copilă de la femeia dintâi, pe care Adeluţa o înzestrase cu rochiile ei vechi. Şi când se sfătuia cu soţia, noaptea prin întuneric, fata s-a trezit şi a tras cu urechea.

 

A doua zi, ţigăncuşa i-a ţinut calea stăpânei şi nu s-a lăsat până ce nu i-a ghicit în ghioc:

-    Mare nenorocire se pune la cale împotriva coniţei mele. Un om de ghindă cu o femeie de cruce se sfătuiesc ca la vreme de noapte s-o prade de tot ce are mai scump pe lume. Ceva ca soarele şi curcubeul se arată. Pare să fie nestemate: cercei, inele şi mărgele…, într-o lădiţă. Ai despre asta, cumva, la ştire? Dacă-i aşa, apoi pleacă  fără zăbavă la drum lung şi îngroapă comoara, să nu ştie nici pasărea. Altfel, grea cumpănă te aşteaptă.

Auzind despre una ca asta, coniţa Adela a înlemnit.

 

Privind ţigăncuşa în ochii cei negri ca smoala, i-a zis:

-    Iţi mulţumesc, copila mea!

Apoi, iute, a dat poruncă să se înhame iute caii la trăsură şi, în goana mare, a plecat la Ştiubeni singură. S-a întors a doua zi dimineaţa. Un ţăran a povestit mai pe urmă că a văzut-o intrând în sat cu trăsura. Dar cât a stat, ce-a făcut şi când a plecat, nu ştia. În noaptea următoare a fost sfârşitul.

 

Seara, când coniţa a ieşit să se plimbe, slujnica de încredere l-a strecurat pe bărbatul de etnie romă în odaia ei şi l-a ascuns sub pat.

 

Stăpâna a fost găsită moartă. Ce s-a mai petrecut , nimeni nu ştie, căci fata a fugit cu nişte corturari. Legendele Botoşanilor de Elidia Agrigoroaiei spun că în noaptea omorului, tatăl ei s-a întors acasă doar cu mărgelele pe care le purta la gât. Iar comoara a rămas îngropată pe undeva, la conacul din Ştiubeni.

download from google play download from apple store

 

loading...
Comoara din casetă, o descoperire UNICAT în istoria Botoşanilor - FOTO


 

Începuturile presei la Botoşani: PRIMA publicație botoșăneană pusă sub semnul întrebării
Presa, despre care se spune că este a patra putere într-un stat democrat, are la Botoșani o vechime apreciabilă și o valoare deosebită prin numărul mare de reviste și ziare apărute în perioada anilor 1866-1944, mai precis de-a lungul a 82 ani de existență. 
LEGENDA Morii de la Ionăşeni: Au botoşănencele astea un fel al lor care te prinde în lanţ. Şi-apoi fac din tine ce vor...
Pe sub labirintul de nuci bătrâni, coborâm la Stăuceni. Urmând şoseaua peste dealuri se deschide drumul care duce la Ionăşeni. Legenda spune, că sub umbra pădurilor bătrâne, a fost o moară…
Legenda Dorohoiului: Bărbatul care a alergat toată viaţa după o…himeră
Legenda Dorohoiului, ca având un sâmbure de adevăr, este susţinută de afirmaţia anonimului autor al cronicii Huru, care numea Dorohoiul – Doroca.
Legenda Târgului Nou: UNDE a fost cel „dintâi port pe uscat” la Botoşani
Oamenii locului spun că ar fi fost chiar „capitala“ secretă a Moldovei acum 200 de ani.
Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 
Cea mai elocventă ilustrare a importanţei şi vechimii Botoşanilor, ca aşezare, o constituie complexul fortificat de cetăţi traco-getice de la marginea oraşului, datând din perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat şi independent de sub conducerea lui Burebista.
Doi fraţi orfani din Botoşani, care au impresionat un neam întreg, ARŞI DE VII în flăcări 
La marginea unui sat din Botoşani, pe un deal de unde se lua pământ pentru lipitul caselor, sătenii au dat peste  nişte rămăşiţe.
Târgul morţii : EPIDEMIA care a secerat sate întregi din Botoşani
Una dintre cele mai violente epidemii a creat panică în mai multe sate botoşănene.
Femeia care a dat GRATIS terenuri pentru case mai multor botoşăneni: CINE au fost norocoşii
Drama unei femei, spune legenda, a schimbat multe vieţi la Botoşani.
Descoperire ULUITOARE : Botoşăneanul care a dat peste o adevărată COMOARĂ în timp ce era la vânătoare
Într-o comună din Botoşani, un bărbat plecat la vânătoare a făcut o descoperire incredibilă.
Pungă cu bani găsită într-o scorbură de copac din Agafton: CE a făcut bărbatul cu toată averea
Multe şi minunate privelişti are de văzut călătorul la Agafton, acel colţ de lume ce adăposteşte un cămin de bătrâni.
Casă celebră din Botoşani şi nevastă PIERDUTE la un joc de cărţi: De amar, proprietarul şi-a luat zilele
Miză uriaşă la un simplu joc de cărţi.
Mărturisiri EMOŢIONANTE în noaptea de Înviere: O fată de o frumuseţe IZBITOARE a dat numele unei localităţi din Botoşani
Între dealuri, păduri şi apa Siretului îşi duce existenţa multiseculară o aşezare atestată documentar în anul 1400, cu vestigii din epoca migraţiilor şi din secolul XV-lea.
Cel mai cunoscut iaz din Botoşani învăluit în MISTER: Tânăr înecat înainte de nuntă, după ce l-au ajuns „blestemele” unei fete
Atestat documentar în vremea lui Gheorghe Ştefan, renumit în zilele noastre prin crapii săi, cunoscutul iaz botoşănean este cel mai mare din Podişul Moldovei.
Bogătanii Botoşaniului prădaţi de o ceată de haiduci pe drumul spre Iaşi : Un botoşănean le-a venit de hac într-un mod INCREDIBIL
Într-o vreme, piatra cea mare de pe Runc era loc de strajă unor haiduci care ţineau calea bogătanilor ce mişunau pe drumul dinspre Târgul Iaşilor. 
Pădurea BLESTEMATĂ de la Botoşani: Locul unde încă se aud zgomote sinistre şi gemete în toiul nopţii
La marginea Botoşanilor, pe drumul care duce la Stânca Doamnei se urcă în pantă lină. În dreapta se întind umbre de stejari seculari. 
Masa Tâlharilor de la Botoşani: Locul blestemat unde un bărbat a fost DECAPITAT
Pe culmea unui păduri din Botoşani, veghează Legendara Masă a tâlharilor, o piatră misterioasă prin dimensiunile ei: şase metri în lungime, trei în lăţime şi înălţime.
Din legendele Botoşanilor: Eminescu şi-a construit fântână la Botoşani cu ajutorul unui bărbat acuzat de omor
Prin deceniul cinci al secolului nostru, după Movila din Grădina publică de odinioară, Parcul Mihai Eminescu de astăzi, se mai vedea o fântână părăsită căreia localnicii mai vechi îi spuneau Fântâna lui Mihai Eminescu.
PRIMUL geniu botoșănean e femeie: Un tribun de care n-am izbutit noi, românii, să fim vreodată vrednici
Iată ce scria Ion Ioviţă în Aurora Română, despre primul geniu botoșănean:
Mormântul fără mort la care se roagă mii de credincioși: Gândul și rugăciunile mi se îndeplinesc GALERIE FOTO
Au trecut aproape patru ani de la ”Deshumarea istorică de la Eternitatea”. S-a crezut atunci că s-a terminat cu misterul acelui mormânt ce se presupunea că aduce ”rezolvarea unor probleme personale”.
kalapod.net%20
Biserica dăruită de grecul Constantin și pictată cu ajutor din SUA se repară din împrumuturi și din banii preotului – GALERIE FOTO
”Această sfântă biserică din oraș s-a făcut de Constantin Gheorghiu cu puterea lui Dumnezeu și ajutorul creștinilor la anul 1789 mai 8 zile”, stă scris în pisania de deasupra ușii bisericii. În ciuda numelui, ctitorul era un negustor grec. N-a putut oferi credincioșilor și o clopotniță, care a fost zidită abia 44 de ani mai târziu prin osârdia epitropului Hariton Gheorghiu.
missgrey.ro
StarShinerS.ro
Sondaj
Ce fel de transport public vă doriți în municipiul Botoșani?
Cu tramvaie noi
Cu autobuze electrice
Cu microbuze
O combinație între primele trei variante
Declaraţia zilei
”O trimitere nepoliticoasă a unuia căruia nu-i permit să vorbească așa cu mine. Să aibă grijă cu cine vorbește că eu nu sunt sluga lui Becali! Vorbește prostii fără margini! M-am săturat de astfel de comentarii răutăcioase ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
15 februarie 2019
EUR
Euro
4.7383 lei
USD
Dolarul SUA
4.2016 lei
CHF
Francul elveţian
4.1734 lei
GBP
Lira sterlină
5.3832 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8045 lei
XAU
Gramul de aur
177.9108 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2454 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4898 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9833 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1625 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1843 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6350 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5 o C
Dorohoi
5 o C
Bucecea
5 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
7 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.