Botoşanii de altădată
COMOARA ascunsă de la Ştiubeni: Femeie UCISĂ pentru tot ce avea mai scump pe lume

Mai sus de Săveni, pe apa Başeului, în comuna Ştiubeni, judeţul Botoşani este o casă aproape pătrată. Cu verandă de jur împrejur şi scară de piatră la intrare.

 Zice lumea că acolo a fost pe vremuri conacul unei femei care avea o comoară.

-    Nu ştiu cum s-a făcut, povestea o bătrână din sat, că pe pământurile Ştiubienilor a ajuns stăpână Adeluţa, fata boierului Paşcanu din Târgul Iaşilor şi văduva unuia din neamul Kogălnicenilor. Acolo, în târg, şedea ea mai tot timpul.

Era frumoasă, ascuţită la minte şi învăţată. Dar mai ales bogată. Avea moşii întinse de nu le mai ştia hotarele. Însă dragostea ei cea mai mare giuvaierurile: şiraguri de perle şi diamante, cercei, inele brăţări şi diamante. Cine era la ananghie venea la cucoana Adeluţa şi repede îşi desfăcea marfa. Cumpărase chiar nemaipomenitele podoabe ale domniţei Ralu, fiica lui Şuţu, că cine n-a auzit de dânsa? Mai tot ce scotea de pe moşii schimba în aur şi pietre scumpe. Le ţinea într-o lădiţă bine ascunsă.

 

Coniţa se purta cu rochii lungi, albastre, care se potriveau de minune cu faţa ei albă, fără alte găteli decât un şirag de mărgele roşii ce le avea în dar de la bărbatul ei. Toată ziua se plimba prin casă şi prin curte, cu o carte în mână. Deseori se oprea într-un loc şi rămânea aşa ceasuri întregi, cu ochii pierduţi pe şirul slovelor. Noaptea, însă, când toţi plecau să se culce, dânsa zăvora uşa odăii, scotea lădiţa şi se împodobea privindu-se în oglindă.

 

Într-o seară, o femeie de etnie romă ce-i era slujnică de-aproape, curioasă, s-a uitat pe gaura cheii şi-a zărit minunăţiile. Auru-i ochiul dracului! Te prinde, te munceşte şi te face din om neom. Aşa şi cu slujnica. S-a sfătuit cu bărbatul ei şi-au hotărât s-o prade. 

 

Cică bărbatul de etnie romă avea o copilă de la femeia dintâi, pe care Adeluţa o înzestrase cu rochiile ei vechi. Şi când se sfătuia cu soţia, noaptea prin întuneric, fata s-a trezit şi a tras cu urechea.

 

A doua zi, ţigăncuşa i-a ţinut calea stăpânei şi nu s-a lăsat până ce nu i-a ghicit în ghioc:

-    Mare nenorocire se pune la cale împotriva coniţei mele. Un om de ghindă cu o femeie de cruce se sfătuiesc ca la vreme de noapte s-o prade de tot ce are mai scump pe lume. Ceva ca soarele şi curcubeul se arată. Pare să fie nestemate: cercei, inele şi mărgele…, într-o lădiţă. Ai despre asta, cumva, la ştire? Dacă-i aşa, apoi pleacă  fără zăbavă la drum lung şi îngroapă comoara, să nu ştie nici pasărea. Altfel, grea cumpănă te aşteaptă.

Auzind despre una ca asta, coniţa Adela a înlemnit.

 

Privind ţigăncuşa în ochii cei negri ca smoala, i-a zis:

-    Iţi mulţumesc, copila mea!

Apoi, iute, a dat poruncă să se înhame iute caii la trăsură şi, în goana mare, a plecat la Ştiubeni singură. S-a întors a doua zi dimineaţa. Un ţăran a povestit mai pe urmă că a văzut-o intrând în sat cu trăsura. Dar cât a stat, ce-a făcut şi când a plecat, nu ştia. În noaptea următoare a fost sfârşitul.

 

Seara, când coniţa a ieşit să se plimbe, slujnica de încredere l-a strecurat pe bărbatul de etnie romă în odaia ei şi l-a ascuns sub pat.

 

Stăpâna a fost găsită moartă. Ce s-a mai petrecut , nimeni nu ştie, căci fata a fugit cu nişte corturari. Legendele Botoşanilor de Elidia Agrigoroaiei spun că în noaptea omorului, tatăl ei s-a întors acasă doar cu mărgelele pe care le purta la gât. Iar comoara a rămas îngropată pe undeva, la conacul din Ştiubeni.

download from google play download from apple store

 

loading...
Comoara din casetă, o descoperire UNICAT în istoria Botoşanilor - FOTO


 

Cătălina CHIRU
Istoria la feminin: De la Cornelia din Moldova la mucenița din Petru Vodă
Au fost mame, soții, iubite. Au fost medici, poete, artiste, creatoare de cuvânt și de frumos. Au suferit pentru Hristos. Din umbra timpului, străbat uneori până la noi prin faptele lor trecute.
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva
Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”
Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.
”Aşa a debutat Enescu în viaţa mea, cu un unu la muzică, în cea de-a doua clasă a Liceului Laurian”
Cu greu ne putem imagina astăzi că pe scândura Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani au jucat Calboreanu, Birlic, Tănase, Vraca, Bulandra. Că pe scena micului oraş moldav au urcat pentru a cânta Enescu, pentru a conferenţia Iorga.
Agaftonul Domnului Eminescu: Plâng pentru vărul meu, că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr! - GALERIE FOTO
În cimitirul de la Agafton odihnesc astăzi maicile Olimpiada, Sofia, Fevronia, surorile Ralucăi Eminovici, mama poetului, dar și Xenia, verișoara lui Mihai.
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
inpuff.ro
Loading...
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii
Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
Loading...
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.