Situaţia directorilor instituţiilor deconcentrate pare a fi în aer. Şi asta în condiţiile în care, din data de 27 februarie, practic toţi şefii acestora nu vor mai avea acoperire legală şi nici drept de semnătură.
Situaţia actuală a fost creată de actualii guvernanţi, care au adus cîteva modificări legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici şi organizarea instituţiilor deconcentrate. Schimbările au fost aduse prin ordonanţa 37/2009 adoptată în luna aprilie a anului precedent şi care a avut ca şi clientelă membrii PD-L şi PSD, partide care se aflau la guvernare şi care şi-au împărţit politic funcţiile de conducere din instituţiile deconcentrate. Considerată a fi o decizie de politizare a funcţiilor din sfera serviciilor publice, Curtea Constituţională a României (CCR) a invalidat acest act normativ. În aceste condiţii, guvernanţii au ajuns în situaţia în care au fost nevoiţi să aducă modificări acestei ordonanţe, însă şi-au dat din nou în petec întrucît au emis un nou act normativ, respectiv ordonanţa 105/2009, care practic a preluat integral conţinutul celei dintîi şi care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2009.
PD-L - iştii şi-au făcut-o cu ordonanţa lor
Situaţia a dus din nou la declararea acestui act normativ ca neconstituţional de către CCR întrucît modificarea ar fi fost doar una de formă, care a permis membrilor PD-L preluarea funcţiilor eliberate de cei din PSD, odată cu ieşirea acestei formaţiuni de la guvernare. În prezent, Executivul încearcă, printr-o nouă propunere legislativă, să le conserve fotoliile directorilor de deconcentrate numiţi pe criterii politice, numiri infirmate de două ori de Curtea Constituţională. Termenul impus pentru revenirea la legalitate a fost de 45 de zile şi expiră pe 27 februarie, dată de la care, cel puţin teoretic, toţi directorii de deconcentrate nu mai au acoperire legală în exercitarea funcţiilor.
Prefectul interesat de "legea directorilor"
“
Pe mine m-a interesat această situaţie cu gestiunea funcţiilor publice şi am înţeles de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care a promovat un proiect de ordonanţă de urgenţă care a trecut de Guvern şi ieri a fost în atenţia Senatului României, iar apoi va intra în Parlament. Chiar am solicitat de la nivel central să mi se trimită şi mie un proiect al acestei legi, pentru că ea intră într-un fel şi iese în alt fel”, a declarat
prefectul Cristian Roman.
Într-adevăr, luni, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat şi această propunere legislativă, care a avut parte de modificări şi care a fost adoptată în unanimitate de voturi. Practic, şefilor deconcentratelor le va fi permis să îşi păstreze funcţiile, printr-un aviz dat de ANFP.
“
Această lege a avut aviz favorabil şi a fost adoptată de Senat în şedinţa de ieri cu cîteva modificări, prin care se prevede că ANFP va da avize tuturor şefilor de instituţii pentru continuarea activităţii în funcţii, pentru ca la scurt timp să fie organizate concursuri. Astăzi această lege va trece de comisia din Camera Deputaţilor, urmînd ca săptămîna viitoare să fie prezentată în plen”, a afirmat
Radu Drăguş, fost director al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale.
Lucru de altfel confirmat şi de un director al unei instituţii bugetare locală, care a recunoscut că i s-a adus deja la cunoştinţă faptul că va trebui să treacă printr-un nou concurs la Bucureşti pentru a deveni funcţionar public şi pentru a-şi păstra scaunul.
"Garantat va fi concursul"
“
Păi este Parlamentul României care se va ocupa de această lege, dar eu sunt aproape sigur că se va da un concurs cum ni s-a şi spus şi atunci toţi vom trebui să trecem înapoi în corpul funcţionarilor publici. Deci, din ceea ce ştiu eu, toţi şefii de deconcentrate vor fi numiţi funcţionari publici, dar asta se va face în baza unui concurs. Eu acum nu ştiu în ce măsură şi cînd se va organiza concursul, dar garantat va fi concursul”, a afirmat
Sorin Şologon, director coordonator Agentţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Asta în cazul în care nu vor mai fi depuse amendamente de către deputaţi prin care să se modifice acest proiect de lege.
ANFP pune oficial noii şefi
Condiţiile de bază pe care vor trebui să le îndeplineacă şefii serviciilor deconcentrate ca să-şi păstreze posturile sunt minumum cinci ani vechime în administraţie şi studii de specialite, urmînd ca după şase luni să dea concurs pentru ocuparea definitivă a postului.
În schimb, persoanele care doresc să ocupe funcţii de conducere în cadrul serviciilor deconcentrate trebuie să primească iniţial un alt aviz de la ANFP, condiţionat tot de vechimea de minimum cinci ani în administraţie publică şi studiile de specialitate. Ulterior, va fi organizat un concurs, tot de ANFP, în baza căruia vor fi numiţi definitiv în funcţie. Iar în aceste condiţii, nu se ştie cîţi directori de la Botoşani îşi vor putea păstra funcţiile.
Gabriela ERDIC