Social
REMEMBER : Revoluţionari de Botoşani, de la senator şi ofiţeri, la patron şi turnător
În această săptămînă se împlinesc 21 de ani de la înlăturarea regimului comunist din Botoşani şi România. La ceva mai mult de două decenii de la revoluţia sau lovitura de stat de atunci, inclusiv la Botoşani nu s-a făcut lumină nu neapărat în evenimentele de atunci, ci în evoluţia unor oameni după 1989 care au avut legături strînse cu Securitatea. Cu aceste prilej Botoşăneanul.ro vă propune pe parcursul acestei săptămîni mai multe investigaţii realizate de-a lungul timpului privitoare la evenimentele din decembrie 1989 şi altele care le-au precedat.

Senator, preot, patron, ofiter in rezerva, acestia  sint citiva dintre revolutionarii din  Botosani. Grupati in "Asociatia Revolutionara  22 - 25 decembrie 1989", o buna parte din oamenii  care au iesit in strada in urma cu 19 ani nu se pot  plinge ca au facut-o degeaba.
Senatorul  Gheorghe Marcu, inginer la Electrocontact inainte de revolutie, a plecat cu un grup de  muncitori spre oras, impreuna cu care a  patruns pe 22 decembrie in fostul sediu al  Comitetului Judetean al Partidului Comunist  Roman. A intrat in structurile Frontului  Salvarii Nationale si, la doar citeva luni, la numai 32 de ani, a candidat pe listele FSN.
Gheorghe Marcu, revolutionar :
 “In calitatea aceea de revolutionar am candidat in mai 1990 pe listele FSN-lui si atunci am devenit deputat in Parlamentul Romaniei. Era, de fapt, Adunarea Constituanta de atunci. Datorita pregatirii mele profesionale, dupa aceea am ramas in comisia economica. Ulterior m-am inscris in FDSN, apoi PSD si tot asa am continuat politica de atunci” . A fost apoi director la reprezentanta Botosani a  Societatii de Investitii Financiare (SIF)  Moldova, calitate in care a coordonat mai multe  privatizari importante din judet. In 2000 a dobindit  un nou mandat de deputat, in vara anului  2008 a devenit consilier judetean, pentru ca la  recentele alegeri din 30 noiembrie sa cistige un  mandat de senator.A detinut o retea de magazine in oras pe care  le-a inchis dupa ce partidul din care facea  parte a trecut in opozitie. Revolutionarul Gheorghe  Marcu locuieste la o casa din centrul orasului si conduce un VW. Sustine ca statutul de la revolutionar nu l-a  ajutat cu ceva.Botosani, 22 decembrie 1989 Gheorghe Marcu, revolutionar :“Cinstit si clar, pina acum eu nu am beneficiat de nimic”.
Asemenea lui Gheorghe Marcu, Vasile Halasanu a  plecat cu un grup de muncitori de la  Electrocontact si a patruns in Teatrul Mihai  Eminescu si Palatul Administrativ.Presedintele Asociatiei Revolutionarilor a ajuns  la citeva luni dupa evenimentele din  decembrie sa coordoneze avutia fostei  Uniunii a Tineretului Comunist - UTC. A creat  prima organizatie neguvernamentala care,  in urma mai multor fuziuni, s-a transformat in  Fundatia Judeteana pentru Tineret,  organizatie care a mostenit patrimoniul  fostului UTC. Proprietatea cea mai  importanta a acestuia o reprezinta Complexul  Tineretului. Este vorba de Casa Tineretului, Hotelul  Tineretului, baza sportiva cu restaurantul de sub  aceasta si gradina de vara. Baza este inchiriata  unei societati coordonate din umbra de deputatul  Catalin Buhaianu, iar restaurantul este  administrat de fostul liberal Paul Onisa.Vasile Halasanu, care este si presedinte al  Fundatiei Judetene pentru Tineret, sustine ca  nu este remunerat pentru aceasta functie si ca  baza nu aduce un cistig deosebit. Dimpotriva,  trebuie sa plateasca taxe si impozite la Primarie de  70.000 de lei anual.
Vasile Halasanu, presedinte  Asociatia Revolutionara 22-25 decembrie 1989 :
Vasile Halasanu “Fundatia Judeteana a mostenit patrimonial fostului UTC si ceea ce pot sa va spun este ca, fata de alte judete, patrimoniul imobil a ramas, este al fundatiei, nu s-a vinde intretinut, da am reusit sa il pastram, sa ii facem reparatii , din banii pe care i-am cistigat. Deci nu am avut nici un sprijin de la stat, de nicaieri”. Desi pare incredibil, dintre membrii asociatiei  face parte si un botosanean care a primit  intr-o prima faza adresa oficiala de la Consiliul  National pentru Studierea Arhivelor Securitatii  precum ca inainte de decembrie 1989 a facut politie  politica. Este vorba de medicul din Flaminzi  Marius Bogdan. Ca si senatorul Liviu Cimpanu,  acesta a contestat apoi decizia CNSAS si a doua  oara a obtinut un alt verdict: nu a facut politie  politica.Actorul Marius Rogojinschi, care pe 22  decembrie 1989 a ajuns pina in biroul fostei prime  secretare Elena Nae, este la rindul sau  revolutionar, dar nu cu toate actele in regula.  Spre deosebire de cei deja mentionati, acesta  nu a reusit sa isi preschimbe certificatul de  revolutionar. Totusi, dupa 1989 a dobindit un  mandat de consilier municipal din partea PNL  in legislatura 2000 - 2004, perioada in care,  dupa ce a trecut la PSD, a reusit sa devina si  director al Teatrului de Papusi Vasilache din  subordinea Primariei.
Marius Rogojinschi,  revolutionar :Marius Rogojinschi “Cu certitudine zilele de atunci ne-au schimbat cursurile vietii. Unii au avut o intuitie mai buna de a pasi pe noul drum al democratiei, altii n-au stiut sa fructifice sansa. De fapt, poate ca nu i-a interesat. Alegeti … »  
Preotul Toader Candrea de la Biserica Uspenia  din centrul vechi al Botosanilor este la rindul  sau revolutionar cu certificat preschimbat.  Ofiterii MApN in rezerva Bernard Chiriches si  Marin Tauteanu, sint de asemenea membri ai  Asociatiei Revolutionarilor, doar ca  cel din urma nu a reusit sa isi prechimbe  certificatul.Printre revolutionari ii regasim si pe oamenii de  afaceri Viorel Olaru si Adrian Ochisor. Primul  dintre acestia este unul din cei trei directori al  DOC Dova, firma care, printre altele, a construit  dupa revolutie sediile Directiei Generale a  Finantelor Publice, Directiei Judetene de  Statistica, Agentiei pentru Protectia Mediului.O parte din revolutionari sint in curs de a deveni  proprietarii unui hectar de teren fara sa plateasca  vreun leu pentru acesta.Legea 341/2004 a recunostintei fata de eroii  martiri si luptatorii care au contribuit la victoria  revolutiei romane prevede ca luptatorii  remarcati pentru fapte deosebite pot primi,  printre altele, un hectar de teren in extravilan.  Mai multi membri ai asociatiei, printre care  omul de afaceri Adrian Ochisor, Vasile  Halasanu,  Toader Candrea, senatorul  Gheorghe Marcu, au depus cerere la Consiliul  Local iar acesta, in luna mai, le-au aprobat-o.Unii revolutionari sustin insa ca terenul inca nu le- a fost dat.
Gheorghe Marcu, revolutionar :
 “Pina in clipa de fata nu stiu, nu am intrat in nici o posesie, nu am beneficiat” In timp ce pe lista revolutionarilor si-au  facut loc diversi oameni, printre acestia nu  regasim insa si citiva actori principali ai  evenimentelor de atunci. Culmea, profesorul Petre  Curca, unul dintre coordonatorii primelor  structuri democratice infiintate la Botosani in  acele zile, nu este revolutionar.
Din revolutie, in politica
O parte a revolutionarilor au facut casa buna cu  politica dupa 1989.Gheorghe Marcu a detinut de-a lungul  timpului diverse functii in actualul PSD, indiferent  de cum s-a numit el dupa infiintarea FSN.In momentul actual este presedinte executiv al  PSD Botosani, adica al doilea om din filiala dupa  Constantin Contac.Tot in PSD si-a gasit un loc si presedintele  Asociatiei Revolutionarilor. In urma  unui protocol incheiat la nivel central intre  revolutionari si PSD, Vasile Halasanu a ocupat  la un moment dat functia de vicepresedinte al  organizatiei judetene. La recentele alegeri din 30  noiembrie acesta a indeplinit functia de  mandatar financiar pentru campania electorala. Cu  alte cuvinte, toate veniturile si cheltuielile  au fost supervizate de acesta.
Medicul Marius Bogdan de la Flaminzi
este prim-vicepresedinte al PNTCD Botosani. In legislatura  2000 - 2004 a fost consilier judetean din  partea acestei formatiuni, iar la alegerile generale  din urma cu patru ani a candidat la Parlament din  partea taranistilor.Revolutionarul Marius Bogdan alaturi de ex-presedintele PNTCD Gheorghe CiuhanduActorul Marius Rogojinschi a fost multi  ani membru al PNL, fiind la un moment dat chiar  presedinte al organizatiei municipale. Si cu sprijin  politic a reusit sa devina dupa revolutie sef al  Directiei pentru Cultura si director al Teatrului  Vasilache.HOTARAREA NR 248 din data 26 Mai 2008HOTĂRÂRE privind atribuirea unor terenuri în proprietatea persoanelor beneficiare ale Legii nr. 341/2004, care au dobândit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin Fapte Deosebite”      
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BOTOŞANI,analizând propunerea domnului viceprimar Florin Ioan Ghiorghiţă, desemnat să exercite atribuţiile Primarului prin Dispoziţia nr. 20203/2008, privind atribuirea unor terenuri în proprietatea persoanelor beneficiare ale Legii nr. 341/2004, care au dobândit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin Fapte Deosebite”, precum şi propunerile formulate în cursul dezbaterii proiectului de hotărâre,văzând raportul de specialitate al Biroului cadastru, fond funciar, precum şi raportul de avizare al comisiei de specialitate a Consiliului Local,în baza prevedrilor art. 4 alin. 1 lit b) şi art. 5 alin. 1 lit. g) din Legea nr. 341/2004 – Legea recunoştinţei faţă de eroii – martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare, art. 34 alin. 1 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 341/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1412/2004, coroborate cu cele ale art. 52 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 36 alin. 9 şi art. 121 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, republicată,în temeiul art. 45 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,H O T Ă R Ă Ş T E :Art. 1. (1) Aprobarea preluării suprafeţei de 17 ha teren din rezerva Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor în proprietatea privată a municipiului Botoşani.(2) Amplasamentul terenului de la alin. (1) este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.Art. 2 (1) Aprobarea atribuirii în proprietatea persoanelor beneficiare ale Legii nr. 341/2004, care au dobândit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin Fapte Deosebite” a câte 10 000 m.p. teren, cu clauză de neînstrăinare pe timp de 10 ani, după cum urmează:1. Gavriliuc Mitică – 10 000 m.p. teren,2. Aioniţoaie Corneliu – Virgil - 10 000 m.p. teren,3. Sîrghia Ştefan - 10 000 m.p. teren,4. Ochişor Adrian - 10 000 m.p. teren,5. Dăscălescu Constantin - 10 000 m.p. teren,6. Cojocariu Theodor - 10 000 m.p. teren,7. Apaţie Ioan - 10 000 m.p. teren.8. Toma Vasile- 10 000 m.p. teren.9. Hălăşanu Vasile- 10 000 m.p. teren.10. Zaharia Gheorghe- 10 000 m.p. teren.11. Candrea Toader- 10 000 m.p. teren.12. Avăcăriţei Gheorghe- 10 000 m.p. teren.13. Marcu Gheorghe- 10 000 m.p. teren.14. Mihalache Romeo Constantin- 10 000 m.p. teren.15. Ilişescu Constantin- 10 000 m.p. teren.(2) Suprafaţa de 2 ha teren rămâne în proprietatea municipiului Botoşani, urmând a fi destinată împroprietăririi domnilor Maxim Tudor şi Olaru Viorel, beneficiari ai Legii nr.341/2004, în cazul în care vor depune cerere.(3) Termenul de 10 ani pentru clauza de neînstrăinare curge de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, care este data comunicării către persoanelor prevăzute la alin. (1).Art. 3. (1) Biroul cadastru, fond funciar va asigura ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri şi punerea în posesie a persoanelor prevăzute la art. 2 alin. 1.(2) Prezenta hotărâre şi procesul verbal de punere în posesie constituie titlu de proprietate pentru persoanele prevăzute la art. 2 alin. 1.Preşedinte de şedinţă,Consilier,Ana Manuela ZarugContrasemnează,Secretar,Ioan ApostuBotoşani, 26 mai 2008Nr. 248
Investigatie realizata in decembrie 2008

Urmărește-ne și pe Google News

ati luat dreptul celor care au luptat cu adevarat RUSINE
14 noiembrie 2012, 13:51
ati luat dreptul celor care au luptat cu adevarat RUSINE
14 noiembrie 2012, 13:48
Ar trebui sa mai stiti - dincolo de can-canuri politice, ca judetul nostru mai are si eroi-martiri!! De ce nu sunt onoroti dupa cum ar fi cazul?!?!
22 decembrie 2010, 14:08
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-4.8 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-5.4 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.