Știrea zilei
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO

În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.

25 de tone de mere putrezesc pe câmp

 

Gestul unui producător din Suceava care și-a aruncat merele pentru că nu avea cui și cum să le vândă a inflamat spiritele pe rețelele de socializare. Unii comentau empatic, alții acuzator la adresa producătorilor autohtoni.

 

Nu doar la Suceava se întâmplă astfel de lucruri. Și la Botoșani.

 

Din livada de la Cucorăni care-i aparține lui Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere, în prezent pensionar, recent au fost aruncate 25 de tone de mere, din producția de anul trecut. Dumitru Zmău deține 14 hectare de livadă cu diverse sortimente de pomi fructiferi, printre care și merele cu care a rămas în depozit și a fost nevoit să le arunce pe câmp: „Unde să le duc? Nu am avut ce face cu ele și le-am aruncat. Și nu e primul an când le arunc”.

 

Alt an, aceeași poveste

 

În hipermarketuri, magazine sau piețe sunt preferate fructele aduse din alte țări, cele românești fiind lăsate la o voie dureroasă a întâmplării. Statul, prin instituțiile de profil, nu are gândite măsuri care să corespundă cu oferta din domeniu. Și anul trecut Botoșăneanul a tras un semnal de alarmă cu privire la tonele de fructe din Botoșani care se strică fără a exista o piață de desfacere, însă nu s-a schimbat ceva:

 

Merele din Cucorăni REFUZATE în magazinele botoșănene, se strică în depozite! Se vând doar câteva kilograme pe marginea drumului – VIDEO & FOTOGALERIE

 

Dumitru Zmău spune că a primit doar un telefon de la reprezentanți ai Direcției Agricole Botoșani și sprijinul s-a oprit acolo.  

 

”Ați fi putut foarte bine să uniți acești producători de mere în cooperative, dar nu ați făcut niciodată nimic absolut. Nimeni, în viața mea nu m-a convocat: uite, dle, eu ca Direcție Agricolă care coordonez activitatea...”,

Dumitru Zmău, mesaj pentru Direcția Agricolă

 

Așa se face că a rămas cu mare parte din producția de mere de anul trecut în depozit. Și oricât s-a străduit nu a reușit să vândă.

 

Nici gratis nu a vrut nimeni să ia merele de Cucorăni.

 

„A venit primăvara, am încercat să le dau la țuică, au venit câțiva care au cumpărat câteva tone la 15 bani, la 30 de bani, la 25 de bani... când am scris că le dau degeaba, atunci chiar nu a mai venit nimeni, credeau că e scris la oha, așa. Trebuia să le scot din depozit și nu aveam cu cine, gândiți-vă: produ-le, strânge-le, bagă-le în depozit și scoate-le din depozit. Cel mai greu mi-a fost să le scot și să le arunc, că nu mai erau oameni. Toți ăștia de prin sate erau plecați la treabă și m-am chinuit cu roaba”,

Dumitru Zmău, deținător de livadă

 

„Noi nu tratăm merele astea ca să ucidem oamenii”

 

Cele 25 de tone de mere vor putrezi pe câmp imediat, fiind biodegradabile, mai ales că nu conțin chimicale: „Noi nu tratăm merele astea ca să ucidem oamenii și merele astea sunt vai mama lor, sunt ca ouăle de bibilici. Nu a fost apă, nu am avut irigații, apa în iaz a scăzut...”.

 

Dumitru Zmău susține că s-a gândit inclusiv să scoată livada definitiv, însă și asta implică anumite costuri, astfel că se vede blocat într-o „afacere” în care merge mai mult în pierdere. Pentru că întreținerea unei livezi presupune o serie de cheltuieli, mai ales cu stropitul pomilor ca să nu contacteze boli specifice. O astfel de procedură ajunge la aproximativ 2.000 de lei, fiind efectuate 12 stropiri într-un an. Deși standardele presupun un număr total de 37 de tratamente pe an.

 

Livada de la Cucorăni nu este singura care merge în pierdere.

 

Probleme mari și la livezile din Curtești

 

În aceeași situație se regăsește și inginerul Ioan Huțanu, care deține 14 hectare cu pomi fructiferi, în comuna Curtești.

 

„Problemele pe care le are Dumitru Zmău le avem toți producătorii de fructe. Se aduc în continuare mere din Polonia, de oriunde din altă parte în afară de mere românești. Până acum doi, trei ani vindeam 250 - 300 de tone de măr de aici, de la platforma de la Curtești. Anul trecut abia, abia am vândut vreo 40 de tone. Măr de consum vorbim, că noi facem cantități mari de marfă”,

ing. Ioan Huțanu, deținător de livadă

 

În piețele din municipiul Botoșani samsarii vând fructe de proveniență locală în mod aparent, dar care în realitate sunt aduse din alte țări.

 

Fără să existe vreun control asupra acestor produse sau vreo unitate a statului care să corecteze aceste derapaje comerciale:

 

„Dacă mergeți prin piață vedeți «prune de Curtești», «mere de Curtești» care sunt de fapt din Polonia. «Cireșe de Curtești», tot de prin Grecia. Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? Noi avem deputați, avem parlamentari? Noi avem o gașcă de bandiți și de hoți care nu fac nimic pentru țara asta și pentru patria asta și pentru producătorul român. Ei dau bine la televizor și se laudă cu realizările lor”,

ing. Ioan Huțanu, deținător de livadă

 

Ioan Huțanu a scos cireșii din livadă și a plantat în loc prun, o specie care nu este extrem de sensibilă. Și-a folosit fondurile proprii și nu surse europene, fără a avea certitudinea că își va putea recupera banii investiți, mai ales având în vedere seceta excesivă de anul acesta care afectează întreg sectorul agricol.

 

loading...
loading...
Daea: Seceta pedologică s-a cuibărit în România / Astăzi e bine, dacă nu plouă, mâine s-ar putea să fie rău
Fructe cu exces de pesticide vândute de un cunoscut supermarket: Rugăm consumatorii să le RETURNEZE

 

Animalul care se află în toate comunele din județul Botoșani și este pe cale de DISPARIȚIE: Va fi numai piesă de muzeu
Mediul rural botoșănean (și nu numai) nu va mai prezenta aceeași imagine care exista mai ales în vremea copilăriei celor care își petreceau vacanțele la bunici, în anii dinaintea revoluției din 1989.
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO
De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
EXPLOZIE a numărului de pașapoarte eliberate anul acesta, de frica războiului: A crescut de trei ori numărul solicitărilor
În ultimul deceniu este pentru prima oară când adresabilitatea la acest serviciu public a crescut atât de mult.Iar avalanșa de oameni a fost cauzată de războiul de la granițele României.
SCANDAL de la cel mai scump loc de parcare din Botoșani! Adjudecat de o femeie care nu l-a plătit niciodată
Prețul de licitație pentru concesionarea respectivului loc de parcare a dărâmat toate recordurile, iar femeia care a licitat a devenit „vedetă” inclusiv la posturile naționale de televiziune.
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Ca sa poti face un supermarket numai cu produse romanesti ati trebuie bani multi ,pentru spagi ,pentru avize etc, se iau comisioane grase pentru produsele de afara , asa ca produsele noastre de pe camp putrezesc tot pe camp . Am distruns tot ce era benefic ,legate de fructe si legume aveam o fabrica de conserve dar trebuiea lichidata ce conservele din afara nus bune . Asta e politica actuala de-a ne transforma intro colonie unde sa se consume ce fac marile tari ce conduc U.E.
26 iulie 2022, 11:47
Fraier=zgârcit.Mai bine reducea un pic din preț(sub cel al tarabagiilor din Piața Mare), le vindea și tot avea un mic câțtig.
26 iulie 2022, 10:21
Un supermarket unde sa fie comercializate exclusiv produse ale fermierilor/taranilor locali ar fi o solutie. Investitia intr-o unitate de procesare a fructelor si legumelor, inclusiv a fructelor de padure si ciupercilor ar fi o alta.Mult mai importante si de impact in economia judetului/orasului decat blocurile dezvoltatorilor imobiliari.
26 iulie 2022, 08:35
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.9 o C
Dorohoi
15.0 o C
Bucecea
13.9 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
20.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.