Știrea zilei
Avem o minune de gară! Pasaj subteran, afişaj electronic, parcare, reflectoare spre oraş şi… trandafiri – GALERIE FOTO
Cei peste zece ani trecuţi de la demararea lucrărilor de renovare la Gara Botoşani par să fi meritat măcar prin prisma rezultatului final. Lucrările la Staţia CFR din municipiul Botoşani se apropie de finalizare, constructorul a coborât gardurile, astfel încât se poate vedea în amănunt în ce s-a investit mai bine de un deceniu. Priveliştea este surprinzătoare pentru toţi cei obişnuiţi cu imaginea dezolantă a zonei.

gara botosani modernizata

Parcare cu trandafiri

Spre oraş s-a amenajat un întreg complex delimitat de un trotuar, pe linia drumului care vine de la Autogară şi trece pe lângă oficiul poştal şi depozitele de fostul Bonintex. S-a asfaltat în totalitate, s-au creat zeci de locuri de parcare şi o mulţime de spaţii verzi în care s-au plantat sute de trandafiri, întreaga zonă având parte de reflectoare pentru iluminat stradal nocturn.

Pasaj subteran cu o intrare şi două ieşiri

Gara propriu-zisă şi-a păstrat aerul de epocă. Toate ferestrele şi uşile termopan montate se înscriu în acest peisaj, interioarele având mai multe bolţi, gresie şi faianţă de trafic greu. Marea noutate o reprezintă însă construcţia unui pasaj subteran, finalizat sută la sută. Acesta are o intrare în partea vecină oficiului poştal şi două ieşiri după prima linie, unde s-a amenajat pe zeci de metri încă un peron ultramodern cu ceasuri şi panouri de afişaj electronice. De altfel, în întreg complexul s-au montat o mulţime de asemenea panouri.
În cifre, renovarea Staţiei CFR a însemnat, printre altele, realizarea a 720 metri pătraţi de copertine, 1.530 mp de peroane şi, mai ales, a unui pasaj subteran de 150 mp.   

Investiţie de 3 milioane euro

Modernizarea Gării Botoşani face parte dintr-un program european în care sunt cuprinse alte trei staţii CFR din Molsova: Vaslui, Piatra Neamţ şi Brăila. Contractul pentru reabilitarea de la Gara Botoşani a fost semnat pe 15 februarie 2012 şi prevedea finalizarea lucrărilor în luna mai a acestui an, termen depăşit. Totuşi, dacă la jumătatea lunii februarie a acestui an lucrările erau efectuate doar în procent de 38%, acum acestea sunt aproape gata, ieri în jur de 50 de muncitori mai efectuând doar intervenţii de finisaj. Deocamdată călătorii încă trebuie să folosească acea veritabilă gară ambulantă amenajată în câteva module care ţin loc de casă de bilete şi sală de aşteptare. Reabilitarea a fost câştigată la licitaţie de o asociere formată din Compania de Construcţii Feroviare – SC Conplast SA – SC West Star SRL – SC Construcţii Erbaşu SA. Valoarea totală a lucrărilor este de exact 13.671.093 lei, fără TVA, adică, peste 136 miliarde de lei vechi, undeva la 3 milioane de euro. Întrebarea este ce trenuri vor mai sosi la Botoşani în condiţiile scăderii drastice a numărului de călători şi diminuării curselor spre Botoşani? (S.B.)
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
Bătaie de joc de milioane euro la Gara Botoşani – GALERIE FOTO
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Încep lucrările la gara Botoşani: locuri de parcare şi pasaj subteran
O femeie expert contabil, cea mai premiată din Botoșani: a plecat acasă cu o mulțime de trofee în zi de mare sărbătoare - TOPUL & GALERIE FOTO
”Sanitarii economiei”, așa cum i-a numit chiar președintele lor, și-au premiat vineri, la Hotel Rapsodia, colegii care au performat anul precedent. Au făcut-o la ceas de sărbătoare, în Ziua Națională a Contabilului Român.
Un botoșănean vrea scuze publice după ce a primit un plic de la ANAF, pentru 2 LEI – DOCUMENT
Un plic găsit în poștă cu sigla Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) poate cauza adevărate palpitații persoanelor cu nervii mai slabi. Sau din partea oricărei instituții care emite scrisori la domiciliu a căror efect sunt drumurile făcute la sediul respectivei unități publice și scoaterea la iveală, în multe dintre cazuri, a unor datorii de care nu se avea la cunoștință.
Dragoste ca-n filme: De 200 de ori ”TE IUBESC” de la Alexandra pentru băiatul vieții ei doar ca să îi recâștige inima – FOTOGALERIE
O dragoste începută acum aproape doi ani și intrată în impas anul acesta s-ar putea reînnoda după ceea ce s-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri.
Cadou la ziua de naștere: ALDE bate PSD și câștigă întâiul primar botoșănean, votat inclusiv de contracandidatul său
Funcția de viceprimar i-a fost probabil hărăzită botoșăneanului Ilie Oniciuc, omul care din acest punct de vedere pare să fie un monument de ghinion. A condus pe ultimul drum doi primari și din poziția de favorit a ajuns în ambele dăți pe locul II.
(ÎNCĂ) Un polițist local LOVIT în Centrul Vechi, ancheta ajunge la un procuror
Numeroasele semnale de alarmă care s-au tot tras în privința CentruluI Istoric al municipiului Botoșani au rămas doar vorbe-n vânt. Pe principiul că „la noi încă este bine”, zilele se rostogolesc unele după altele după scenariile prea bine cunoscute și ușor, ușor vor scăpa de sub control și la Botoșani, unde dreptatea se va face în cele din urmă, da, cu sabia.
După numai un an de zile în sistemul bugetar, soția unui lider PSD Botoșani a ajuns șefă la o instituție publică - FOTOGALERIE
Anul trecut, la finele lunii martie participa la un concurs, la compartimentul financiar – contabil din Instituția Prefectului, pe care l-a și promovat. A rămas acolo în jur de două luni, după care a cerut transferul la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani.
Ziua în care oameni de la Milano și până la Galați & Trușești au protestat pentru drumurile din Botoșani: Moldova, trezește-te! Botoșani, trezește-te! GALERIE FOTO
Așteptați în oraș la 9:30, așa cum au anunțat, protestatarii pentru infrastructură au ajuns vineri la locul de întâlnire cu o oră întârziere. Și nu a fost poligonul ACR, așa cum se făcuse public inițial.
Concurs pentru șefia unei instituții la care postul s-a eliberat prin... deces
Una dintre instituțiile importante din Botoșani este coordonată de un șef interimar la acest moment.
Orgoliu de medic PLĂTIT scump! Executor judecătoresc în stand-by pentru un spital închis de-o doctoriță
După trei ani, două instanțe de judecată au dat câștig de cauză reprezentanților unui spital care s-au trezit timp de o lună și jumătate cu pacienții… în stradă.
PREMIERĂ la Botoșani: Se pregătește cel mai lung sens unic din Botoșani, orașul tăiat în două – GALERIE FOTO
În municipiul Botoșani autoritățile au pregătit o serie de măsuri pentru eficientizarea traficului rutier. Iar una dintre intențiile factorilor de decizie, adică reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Primăriei prin Poliția Locală, Prefecturii sau Consiliului Județean este crearea celui mai lung sens unic din Botoșani, care va tăia practic orașul în două.
Cel mai SĂRMAN Consiliu Local din istoria orașului?! Aleșii noștri au sărăcit de când VOTEAZĂ pentru oraș
Aproape toți consilierii locali aleși în 2016 și-au publicat declarațiile de avere. Cu mici excepții, cei care votează hotărâri pentru interesul botoșănenilor și dezvoltarea municipiului par să trăiască la limita de subzistență.
Motociclist luat pe sus în bulevard de un Volkswagen, zeci de oameni la accident – GALERIE FOTO
Un nou accident cu un motociclist în prim plan a avut loc în seara de vineri la Botoșani. Evenimentul s-a petrecut după ora 23:00 pe bulevardul Mihai Eminescu.
Un fost președinte de partid și-a scris pe monumentul din cimitir funcțiile de demnitate publică: ”deputat în...”, ”prefect al...” FOTOGALERIE
Dacă unii botoșăneni aflați încă în viață își scriu doar numele și atât pe crucile din cimitir, iar alții își pun meseriile (profesor, inginer, economist), există cel puțin unul care preferă să le reamintească botoșănenilor funcțiile politice pe care le-a deținut de-a lungul vremii.
Tramvaiele pericol public sar de pe linie unul după altul, primarul Flutur: Este o problemă politică & se fac presiuni
Situația actuală a tramvaielor din municipiul Botoșani, extrem de învechite și care cedează la intervale tot mai scurte de timp, a fost comentată într-un final și de primarul Cătălin Flutur.
Tot mai mulți botoșăneni mor pe șosele iar oficial NU din cauza drumurilor - Ce putem face pentru acele mame?
Județul nostru se confruntă cu o realitate dureroasă: lunar o persoană își pierde viața pe drumurile publice care sunt din ce în ce mai dezastruoase.
Două fete filmate în timp ce se băteau în Parcul Mihai Eminescu, nimeni nu este lăsat să intervină – VIDEO șocant
Un nou incident violent s-a petrecut în municipiul reședință de județ, iar protagoniste sunt două adolescente.
Un șef de instituție din Botoșani a luat bani din trei locuri – DOCUMENT
Trăim vremuri în care salariile bugetarilor au crescut considerabil și mai toți salariații din sistemul privat doresc să lucreze la stat din acest motiv. Ei bine, un șef de instituție de la Botoșani a acumulat venituri în anul 2018 din trei locuri.
„SĂRACII” noștri parlamentari! Senatori și deputați de Botoșani, fără case sau mașini și cu datorii la bănci
Nouă parlamentari au trimis botoșănenii din județul Botoșani în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din 2016. Șapte sunt de la principala formațiune ce guvernează țara, iar doi din rândul opoziției liberale.
Șefii județului și-au băgat în plus la leafă vreo 10.000 de euro în numai un an - DOCUMENT
Conducătorii Consiliului Județean Botoșani par să fi făcut afacerea vieții lor atunci când au candidat și au reușit să obțină actualele posturi. Cel puțin din punctul de vedere al veniturilor. Aceasta cu toate că vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a ținut să informeze protestatarii pentru drumul strategic că, ”eu nu am venit la scaunul ăsta rupt în fund”. Nu știm cum erau pantalonii săi, dar cu siguranță veniturile erau considerabil mai mici.
Afacerea care a EXPLODAT la Botoșani: Se deschid tot mai multe puncte de lucru - Pe fiecare stradă a apărut câte una-două
Există afaceri la Botoșani care înfloresc de la o zi la alta. Tot mai multe puncte de lucru sunt deschise la Botoșani, dar și în celelalte județe. Și ne referim la Casele de Pariuri.
Asta da GARA!! :* in alte orase ,precum Deva.. sa vedeti cum e gara de aici ... VAI SI AMAR DE EA... nici gara nici trenuri calumea nu-s ... In locul vostru m-as mandri cu o asemenea gara .. cu un asemenea oras :*ORASUL MEU NATAL Botosani !! I LOVE YOU !! :* <3Nu va mai cacati pe voi ... e cea mai super gara din Romania :3
1 iulie 2014, 14:41
Ca mare e gradina ta Doamne...!
19 decembrie 2013, 02:14
Frumoasa investitie ! Frumoasa lucrare ,sa nadajduim !? dar din gara vine , pleaca un tren cu un vagon...
16 decembrie 2013, 15:35
Avand in vedere ca un km de cale ferata nou construit ar costa 4.690.000 euro si un km de cale ferata veche reabilitata costa 460.000 euro .La fel un vagon de tren nou de clasa 2 ar costa 740.000 euro si un tren Sageata Albastra ar fii undeva la 2.500.000 euro .O gara veche cu peroane dezafectate transformata intr-o gara frumosa cu peroane noi si pasaj subteran .Nu stiu unde ati vrea sa ajungeti , cai ferate duble si electrificate , trenuri Eurostar , gara de lux precum cea de la Lyon ( Franta ).
26 noiembrie 2013, 23:15
Sunt un botosanean dupa cum indica si numele. Am sa fac offtopic. Rog ca 80% din ocupantii Botosaiului sa-si rezilieze de buna voi si nesiliti de nimeni contractele la RDS / UPC / CLICK-NET / CITY-NET, la apa, gaz si lumina, sa vanda apartamentele si sa plece in comunele din care au venit ca transpir cand vad cati sunteti.
16 noiembrie 2013, 21:49
Acum din gara Botosani pleaca trenuri zilnice spre Bucuresti, Constanta, Iasi, Suceava, Bacau, Pascani, Dorohoi, Timisoara, Cluj Napoca. Oricum in perioada urmatoare se vor mai introduce trenuri.
16 noiembrie 2013, 16:07
Sunteti toti dusi cu pluta.... In primul rand sunt bani europeni. 2. Portariuc nu are nici o treaba cu asta si nici un alt oficial din Botosani. 3 - Sunt mai mult de doua trenuri dar prostii din Botosani nu stiu decat de autobuze care ara santurile tarii. Sunt vagoane cu clima si prize de 220 V. Mai circulati cu trenul si veti afla mai multe. Oricum Botosanenii stiu doar sa comenteze. Daca se face ceva nu e bine, iar daca nu se face nimic tot nu e bine. Ar face bine sa se acceseze fonduri europene si pentru altele. Mancati in continuare ce aveti de mancat....PA
15 noiembrie 2013, 21:00
Ba, da voi nu ganditi deloc cand postati ceva? ... vin 2-3 trenuri, auzi la ei! Pai poate or sa vina mai multe pe viitor, se mai schimba lucrurile, o gara mai moderna poate fi primul pas. Asa se comenta de toate, de mall, de supermarketuri, de fantani... dar pana la urma va plac toate!Acuma haideti sa stam linistit sa-l aspteptam pe Vicotor Viorle Ponta sa vina cu surle si trambite sa se laude ca el ne scoate din cacat!
15 noiembrie 2013, 20:17
Bortariuc o sa-o faca eficienta prin trenurile de matr viteza Bt.-Sv.pe care le-a promis.Are curajul cineva sa descoase de cind si de ce nu mai sint trenuri directe Bt.-Timisoara?Poate DNA.Cit de eficienta este aceasta gara,uitati-va cit costa CFR pt.un drum la Veresti cu un vagon si un Nas.
15 noiembrie 2013, 19:55
Adevarul e ca sunt prea multi prosti!.
15 noiembrie 2013, 19:23
Calatori sa fie!!! Dar cu asemenea preturi si conditii cred ca mai convenabil o sa fie cu APETRANS-ul, PRISCOM, ETC.
15 noiembrie 2013, 13:42
Foarte buna investitia,dar in tunelul subteran se vor aduna multi boschetari si cersatori!Degeaba avem gara de 5 stele cand trenurile sunt vai mama lor si vin de 2-3 pe zi!
15 noiembrie 2013, 11:16
Mai Vlad esti destept si ne crezi prosti? De cand primarul Portariuc are treba cu gara? (poate are de gand sa se care). In vestitia nu tine de primarie si treaba cu "pupacitul undeva nu tine.
15 noiembrie 2013, 11:15
maidanezul tinKu la padoc urgent !
15 noiembrie 2013, 10:46
Mai tembelilor, IN PRIMUL RAND e monument istoric si arhitectonic. in al doilea rand, sunt bani europeni, MOCA, destinati special acestui tip de proiecte, vedeti ce scrie pe panoul lucrarii. Unii va meritati soarta de a trai in mocirla...
15 noiembrie 2013, 10:46
Nu mai plangeti ca v-o mută la saveni, ca nici aia nu au gara..Felicitari primarului Portariuc pentru aceasta investitie!
15 noiembrie 2013, 09:56
Adevarul ca era nevoie sa cheltuim atitia bani ptr o gara de unde pleaca 2 trenuri pe zi.BRAVO!!!!!!!!!!!
15 noiembrie 2013, 09:30
Domne, vad ca avem gara, pasaj, afisaj, trandafiri, de toate.Da tren avem?
15 noiembrie 2013, 09:19
Gara de 5 stele si cu 3 trenuri care vin si care pleaca... Banii cheltuiti asa a prost, trebuia renovata da nu cu asa mare investitii.Ce ne trebuie noua gara de 5 stele??? Cand avem trenuri vai de mama lor.BANI ASTEA TREBUIAU INVESTITI IN CALEA FERATA NU IN GARA!!!
15 noiembrie 2013, 09:10
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde vă doriți cel mai mult să lucrați?
În sistemul bugetar
În sistemul privat
În străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
„Am văzut că se fac anchete peste anchete și după aceea se mușamalizează tot. Eu m-am săturat de aceste mușamalizări, iar oamenii să moară cu zile”, Liliana Mincă, președinte ALDE Botoșani ...
astratex.ro
sibello.net%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7231 lei
USD
Dolarul SUA
4.2103 lei
CHF
Francul elveţian
4.2861 lei
GBP
Lira sterlină
5.2496 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9027 lei
XAU
Gramul de aur
192.9580 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4531 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9641 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2263 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1849 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6326 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.