Știrea zilei
Avem o minune de gară! Pasaj subteran, afişaj electronic, parcare, reflectoare spre oraş şi… trandafiri – GALERIE FOTO
Cei peste zece ani trecuţi de la demararea lucrărilor de renovare la Gara Botoşani par să fi meritat măcar prin prisma rezultatului final. Lucrările la Staţia CFR din municipiul Botoşani se apropie de finalizare, constructorul a coborât gardurile, astfel încât se poate vedea în amănunt în ce s-a investit mai bine de un deceniu. Priveliştea este surprinzătoare pentru toţi cei obişnuiţi cu imaginea dezolantă a zonei.

gara botosani modernizata

Parcare cu trandafiri

Spre oraş s-a amenajat un întreg complex delimitat de un trotuar, pe linia drumului care vine de la Autogară şi trece pe lângă oficiul poştal şi depozitele de fostul Bonintex. S-a asfaltat în totalitate, s-au creat zeci de locuri de parcare şi o mulţime de spaţii verzi în care s-au plantat sute de trandafiri, întreaga zonă având parte de reflectoare pentru iluminat stradal nocturn.

Pasaj subteran cu o intrare şi două ieşiri

Gara propriu-zisă şi-a păstrat aerul de epocă. Toate ferestrele şi uşile termopan montate se înscriu în acest peisaj, interioarele având mai multe bolţi, gresie şi faianţă de trafic greu. Marea noutate o reprezintă însă construcţia unui pasaj subteran, finalizat sută la sută. Acesta are o intrare în partea vecină oficiului poştal şi două ieşiri după prima linie, unde s-a amenajat pe zeci de metri încă un peron ultramodern cu ceasuri şi panouri de afişaj electronice. De altfel, în întreg complexul s-au montat o mulţime de asemenea panouri.
În cifre, renovarea Staţiei CFR a însemnat, printre altele, realizarea a 720 metri pătraţi de copertine, 1.530 mp de peroane şi, mai ales, a unui pasaj subteran de 150 mp.   

Investiţie de 3 milioane euro

Modernizarea Gării Botoşani face parte dintr-un program european în care sunt cuprinse alte trei staţii CFR din Molsova: Vaslui, Piatra Neamţ şi Brăila. Contractul pentru reabilitarea de la Gara Botoşani a fost semnat pe 15 februarie 2012 şi prevedea finalizarea lucrărilor în luna mai a acestui an, termen depăşit. Totuşi, dacă la jumătatea lunii februarie a acestui an lucrările erau efectuate doar în procent de 38%, acum acestea sunt aproape gata, ieri în jur de 50 de muncitori mai efectuând doar intervenţii de finisaj. Deocamdată călătorii încă trebuie să folosească acea veritabilă gară ambulantă amenajată în câteva module care ţin loc de casă de bilete şi sală de aşteptare. Reabilitarea a fost câştigată la licitaţie de o asociere formată din Compania de Construcţii Feroviare – SC Conplast SA – SC West Star SRL – SC Construcţii Erbaşu SA. Valoarea totală a lucrărilor este de exact 13.671.093 lei, fără TVA, adică, peste 136 miliarde de lei vechi, undeva la 3 milioane de euro. Întrebarea este ce trenuri vor mai sosi la Botoşani în condiţiile scăderii drastice a numărului de călători şi diminuării curselor spre Botoşani? (S.B.)
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
Bătaie de joc de milioane euro la Gara Botoşani – GALERIE FOTO
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Încep lucrările la gara Botoşani: locuri de parcare şi pasaj subteran
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Adolescent de 17 ani lovit din senin cu toporul în cap! Agresorul vrea să se împace - SUMA oferită pentru a fi iertat
Un caz șocant zguduia comunitatea din apropierea municipiului Botoșani în luna iulie a acestui an. Atunci, un adolescent de 17 ani era lovit cu o toporișcă în cap de un bărbat care îi putea fi tată, sau chiar bunic.
Spălătorie auto pe terenul unei Biserici, afacerea pornită de fiul unui fost parlamentar în centrul orașului Botoșani – FOTOGALERIE
O situație neobișnuită l-a determinat pe unul dintre viceprimarii municipiului reședință de județ să le ceară colegilor din Consiliul Local să reflecteze asupra oportunității unei investiții care urmează a fi concretizată într-una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului.
Asta da GARA!! :* in alte orase ,precum Deva.. sa vedeti cum e gara de aici ... VAI SI AMAR DE EA... nici gara nici trenuri calumea nu-s ... In locul vostru m-as mandri cu o asemenea gara .. cu un asemenea oras :*ORASUL MEU NATAL Botosani !! I LOVE YOU !! :* <3Nu va mai cacati pe voi ... e cea mai super gara din Romania :3
1 iulie 2014, 14:41
Ca mare e gradina ta Doamne...!
19 decembrie 2013, 02:14
Frumoasa investitie ! Frumoasa lucrare ,sa nadajduim !? dar din gara vine , pleaca un tren cu un vagon...
16 decembrie 2013, 15:35
Avand in vedere ca un km de cale ferata nou construit ar costa 4.690.000 euro si un km de cale ferata veche reabilitata costa 460.000 euro .La fel un vagon de tren nou de clasa 2 ar costa 740.000 euro si un tren Sageata Albastra ar fii undeva la 2.500.000 euro .O gara veche cu peroane dezafectate transformata intr-o gara frumosa cu peroane noi si pasaj subteran .Nu stiu unde ati vrea sa ajungeti , cai ferate duble si electrificate , trenuri Eurostar , gara de lux precum cea de la Lyon ( Franta ).
26 noiembrie 2013, 23:15
Sunt un botosanean dupa cum indica si numele. Am sa fac offtopic. Rog ca 80% din ocupantii Botosaiului sa-si rezilieze de buna voi si nesiliti de nimeni contractele la RDS / UPC / CLICK-NET / CITY-NET, la apa, gaz si lumina, sa vanda apartamentele si sa plece in comunele din care au venit ca transpir cand vad cati sunteti.
16 noiembrie 2013, 21:49
Acum din gara Botosani pleaca trenuri zilnice spre Bucuresti, Constanta, Iasi, Suceava, Bacau, Pascani, Dorohoi, Timisoara, Cluj Napoca. Oricum in perioada urmatoare se vor mai introduce trenuri.
16 noiembrie 2013, 16:07
Sunteti toti dusi cu pluta.... In primul rand sunt bani europeni. 2. Portariuc nu are nici o treaba cu asta si nici un alt oficial din Botosani. 3 - Sunt mai mult de doua trenuri dar prostii din Botosani nu stiu decat de autobuze care ara santurile tarii. Sunt vagoane cu clima si prize de 220 V. Mai circulati cu trenul si veti afla mai multe. Oricum Botosanenii stiu doar sa comenteze. Daca se face ceva nu e bine, iar daca nu se face nimic tot nu e bine. Ar face bine sa se acceseze fonduri europene si pentru altele. Mancati in continuare ce aveti de mancat....PA
15 noiembrie 2013, 21:00
Ba, da voi nu ganditi deloc cand postati ceva? ... vin 2-3 trenuri, auzi la ei! Pai poate or sa vina mai multe pe viitor, se mai schimba lucrurile, o gara mai moderna poate fi primul pas. Asa se comenta de toate, de mall, de supermarketuri, de fantani... dar pana la urma va plac toate!Acuma haideti sa stam linistit sa-l aspteptam pe Vicotor Viorle Ponta sa vina cu surle si trambite sa se laude ca el ne scoate din cacat!
15 noiembrie 2013, 20:17
Bortariuc o sa-o faca eficienta prin trenurile de matr viteza Bt.-Sv.pe care le-a promis.Are curajul cineva sa descoase de cind si de ce nu mai sint trenuri directe Bt.-Timisoara?Poate DNA.Cit de eficienta este aceasta gara,uitati-va cit costa CFR pt.un drum la Veresti cu un vagon si un Nas.
15 noiembrie 2013, 19:55
Adevarul e ca sunt prea multi prosti!.
15 noiembrie 2013, 19:23
Calatori sa fie!!! Dar cu asemenea preturi si conditii cred ca mai convenabil o sa fie cu APETRANS-ul, PRISCOM, ETC.
15 noiembrie 2013, 13:42
Foarte buna investitia,dar in tunelul subteran se vor aduna multi boschetari si cersatori!Degeaba avem gara de 5 stele cand trenurile sunt vai mama lor si vin de 2-3 pe zi!
15 noiembrie 2013, 11:16
Mai Vlad esti destept si ne crezi prosti? De cand primarul Portariuc are treba cu gara? (poate are de gand sa se care). In vestitia nu tine de primarie si treaba cu "pupacitul undeva nu tine.
15 noiembrie 2013, 11:15
maidanezul tinKu la padoc urgent !
15 noiembrie 2013, 10:46
Mai tembelilor, IN PRIMUL RAND e monument istoric si arhitectonic. in al doilea rand, sunt bani europeni, MOCA, destinati special acestui tip de proiecte, vedeti ce scrie pe panoul lucrarii. Unii va meritati soarta de a trai in mocirla...
15 noiembrie 2013, 10:46
Nu mai plangeti ca v-o mută la saveni, ca nici aia nu au gara..Felicitari primarului Portariuc pentru aceasta investitie!
15 noiembrie 2013, 09:56
Adevarul ca era nevoie sa cheltuim atitia bani ptr o gara de unde pleaca 2 trenuri pe zi.BRAVO!!!!!!!!!!!
15 noiembrie 2013, 09:30
Domne, vad ca avem gara, pasaj, afisaj, trandafiri, de toate.Da tren avem?
15 noiembrie 2013, 09:19
Gara de 5 stele si cu 3 trenuri care vin si care pleaca... Banii cheltuiti asa a prost, trebuia renovata da nu cu asa mare investitii.Ce ne trebuie noua gara de 5 stele??? Cand avem trenuri vai de mama lor.BANI ASTEA TREBUIAU INVESTITI IN CALEA FERATA NU IN GARA!!!
15 noiembrie 2013, 09:10
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
15 noiembrie 2019
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.