Știrea zilei
CJ-ul ZERO EURO: La peste trei ani din noul ciclu UE de finanțare Consiliul Județean nu a accesat nici măcar un euro din proiecte europene

”Aducem bani europeni” a fost sloganul sub care a candidat în 2008 Mihai Țâbuleac la președinția Consiliului Județean Botoșani și în mare parte dezideratul propus s-a și regăsit în practică, instituția reușind să acceseze programe europene de amploare.

”Nu aducem bani europeni”

Acesta ar trebui să fie sloganul celor care au condus CJ Botoșani din 2014 încoace. Și aceasta deoarece pentru ciclul de finanțare 2014 - 2020 al Uniunii Europene, CJ nu a reușit deocamdată să obțină nici un euro pentru vreun proiect. Asta reiese din răspunsul pe care instituția l-a formulat unei interpelări pe care consilierul județean Ion Diaconu a adresat-o conducerii CJ Botoșani. Liberalul a solicitat să i se prezinte strategia de dezvoltare pe fondurile europene din amintitul exercițiu financiar. Răspunsul, cu toate că se întinde pe șase pagini, scoate la iveală o veritabilă tragedie administrativă: la jumătatea ciclului financiar Consiliul Județean nu a reușit să obțină nici un euro de la UE.

O poveste frumoasă... nefinanțată

În adresa emisă de CJ Botoșani este trecut ca prim proiect ”Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”, fiind vorba mai exact despre mult discutatul drum strategic de 100 de kilometri.


”Procedura de achiziție a documentației tehnico-economice necesară în etapa de depunere a proiectului este finalizată, urmând ca, odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare”,


Costică Macaleți, președinte CJ Botoșani, în răspunsul la interpelare.


Acesta a fost făcut public la finalul ședinței ordinare de săptămâna trecută a CJ Botoșani și din el reiese foarte clar că proiectul încă nu a fost depus.

Deocamdată avem doar visuri

În amintitul răspuns mai sunt menționate proiecte precum ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, prin carese intenționează depunerea unor proiecte ce vizează măsuri de eficiență energetică având ca scop reabilitarea energetică, inclusiv izolarea termică” și ”Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, numai că pentru acestea ”ghidurile de finanțare nu au fost încă lansate în consultare publică!”
Apoi, sunt trecute în revistă mai multe proiecte prin care se încearcă obținerea de finanțări prin Programul Operațional Comun cu Republica Moldova și Ucraina, însă ”nu au fost lansate încă ghidurile de finanțare”.
În fine, este amintit și mega-proiectul de extindere a alimentării cu apă a județului, care este în derulare, însă aceasta fiindcă în precedenta perioada de finanțare nu s-a reușit să se cheltuiască decât aproximativ jumătate din cele peste 100 de milioane de euro accesate.


„Bugetul pe care ni-l propuneţi este unul care gâfâie. Era de prevăzut că vom ajunge aici (…). Avem obligaţia de a trage şi ultimul euro cent din banii europeni. Haideţi în mandatul acesta să nu votăm doar automate de cafea”,


Ion Diaconu, consilier judeţean PNL.

Birocrația închide robinetul prin care curg finanțările europene

De această situație este răspunzător atât Consiliul Județean, cât mai ales ministerele și structurile din România care gestionează fondurile europene. Acestea se mișcă incredibil de greu și la mai bine de trei ani, de când am intrat în noul exercițiu de finanțare al UE, nu au reușit încă să lanseze ghidurile de finanțare pe toate axele, adică, mai pe românește spus, chiar dacă ar avea proiecte instituțiile nu ar putea să le ceară finanțare. Iar ceea ce se întâmplă la CJ Botoșani este un exemplu grăitor pentru mai toată administrația publică din România, care duce o lipsă cronică de acum de finanțări europene. La Primăria Botoșani situația este în linii mari aceeași, lucru valabil și pentru o mulțime de ONG-uri.

loading...
Tragedie de 8 milioane de euro
Fostul șofer al lui Dragnea și un monden care a pozat în chiloți alături de iubită, aduși de PSD-iști să învețe botoșănenii să acceseze programe de finanțare - GALERIE FOTO

 

Un om de afaceri la un pas să execute o primărie, vrea să-i vândă birourile și calculatoarele salariaților, inclusiv terenurile
Conflictul care se duce prin instanțele de judecată datează de mai bine de un deceniu și a plecat de la o serie de prevederi dintr-un contract de prestări servicii și neplata unor facturi care în ani au ajuns la o valoare uriașă.
Somație de la avocat! PNL bun de plată după răfuiala din instanță între fostul primar și edilul PSD în funcție
Seria de procese deschise de fostul primar, personal sau în numele partidului de pe lista căruia a candidat, toate pierdute deocamdată, au și efecte de ordin financiar.
Mihaela Huncă pleacă din fruntea Pro România, stabilirea președintelui interimar s-a lăsat cu scandal la restaurant
Pro România Botoșani a avut sâmbătă prima ședință de anvergură din acest an, care însă s-a terminat indecis în ceea ce privește conducerea organizației județene.
PSD-istul care a demisionat din Parlament după două săptămâni cheltuise 130.000 de lei în campanie
Retragerea lui Costel Pătrăuceanu din Camera Deputaților la numai două săptămâni de la validare reprezintă un mister și din punct de vedere financiar. Aceasta prin prisma banilor pe care i-a cheltuit ca să dobândească mandatul.
Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
Loading...
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Loading...
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Da de acum inainte ,acest Macaflet,o sa faca un rahat.Ce a facut in viata lui?NIMIC-a papat bani de la stat degeaba, a tras din tigara si a mancat cacat si a mintit lumea,Ar trebuii sa se retraga la 70 de ani cat arata.Du-te acasa mai minciunosule!
5 aprilie 2017, 21:29
mai unule, adica actualii nu au depus niciun proiect iar dupa tine vinovati sunt tot altii? aveti majoritate in parlament, aveti majoritate in cj, aveti directori si tu dai vina tot pe altii? neputiinta este numele vostru ...
5 aprilie 2017, 16:32
Constat cu scarba aceleasi "mutre" de ...27 de ani....vesnic pupatori de tablouri, lipitorii de afise si lingaii cu carnet de partid(indiferent de culoare)....care au distrus judetul BT- polul saraciei....CU ASTFEL DE PERSONAJE DESPRINSE DIN OPERELE LUI CARAGIALE ....FONDURI EUROPENE ZERO.....LOCURI DE MUNCA ZERO.....INVESTITII ZERO.....RUSINE!!!!
5 aprilie 2017, 14:58
normal ar fi sa se faca o reducere a personalului care taie frunza la caini pe salarii marite, cam 50% pe putin, de redus, si apoi le marim salariile daca au rezultate!
5 aprilie 2017, 11:10
,,odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare” - ne spune presedintele Cons. Judetean.Daca pina si cererea de finantare trebuie contractata la ,,firme de specialitate", atunci -stimate domn - pentru ce platim o intreaga directie( aproape 20 de oameni) ??
5 aprilie 2017, 09:56
Actuala conducere a cj , deocamdată, *se bucură* de ceea ce au *realizat*cei ce au condus județul in mandatul 2012- 2016,adică liberalii lui Țurcanu și Sorescu. Se *bucură* de dezastrul lăsat de către aceștia, *profesionalism* de zero bani , învelit in staniol colorat și presărat cu bancuri multe. Ce vor face de acum- incolo cei din echipa condusa de d-nul Macaleți este important.
5 aprilie 2017, 09:49
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am spus și în campania electorală și înainte că îmi doresc o administrație care să fie mai puțin birocratică și să oferim condiții mai bune, să migrăm spre digitalizare și spre o administrație inteligentă”,...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0189 lei
CHF
Francul elveţian
4.5279 lei
GBP
Lira sterlină
5.5210 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8734 lei
XAU
Gramul de aur
238.4625 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3547 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1060 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1592 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1876 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.5 o C
Dorohoi
-0.3 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
-0.5 o C
Ştefăneşti
2.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.