Știrea zilei
CJ-ul ZERO EURO: La peste trei ani din noul ciclu UE de finanțare Consiliul Județean nu a accesat nici măcar un euro din proiecte europene

”Aducem bani europeni” a fost sloganul sub care a candidat în 2008 Mihai Țâbuleac la președinția Consiliului Județean Botoșani și în mare parte dezideratul propus s-a și regăsit în practică, instituția reușind să acceseze programe europene de amploare.

”Nu aducem bani europeni”

Acesta ar trebui să fie sloganul celor care au condus CJ Botoșani din 2014 încoace. Și aceasta deoarece pentru ciclul de finanțare 2014 - 2020 al Uniunii Europene, CJ nu a reușit deocamdată să obțină nici un euro pentru vreun proiect. Asta reiese din răspunsul pe care instituția l-a formulat unei interpelări pe care consilierul județean Ion Diaconu a adresat-o conducerii CJ Botoșani. Liberalul a solicitat să i se prezinte strategia de dezvoltare pe fondurile europene din amintitul exercițiu financiar. Răspunsul, cu toate că se întinde pe șase pagini, scoate la iveală o veritabilă tragedie administrativă: la jumătatea ciclului financiar Consiliul Județean nu a reușit să obțină nici un euro de la UE.

O poveste frumoasă... nefinanțată

În adresa emisă de CJ Botoșani este trecut ca prim proiect ”Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”, fiind vorba mai exact despre mult discutatul drum strategic de 100 de kilometri.


”Procedura de achiziție a documentației tehnico-economice necesară în etapa de depunere a proiectului este finalizată, urmând ca, odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare”,


Costică Macaleți, președinte CJ Botoșani, în răspunsul la interpelare.


Acesta a fost făcut public la finalul ședinței ordinare de săptămâna trecută a CJ Botoșani și din el reiese foarte clar că proiectul încă nu a fost depus.

Deocamdată avem doar visuri

În amintitul răspuns mai sunt menționate proiecte precum ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, prin carese intenționează depunerea unor proiecte ce vizează măsuri de eficiență energetică având ca scop reabilitarea energetică, inclusiv izolarea termică” și ”Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, numai că pentru acestea ”ghidurile de finanțare nu au fost încă lansate în consultare publică!”
Apoi, sunt trecute în revistă mai multe proiecte prin care se încearcă obținerea de finanțări prin Programul Operațional Comun cu Republica Moldova și Ucraina, însă ”nu au fost lansate încă ghidurile de finanțare”.
În fine, este amintit și mega-proiectul de extindere a alimentării cu apă a județului, care este în derulare, însă aceasta fiindcă în precedenta perioada de finanțare nu s-a reușit să se cheltuiască decât aproximativ jumătate din cele peste 100 de milioane de euro accesate.


„Bugetul pe care ni-l propuneţi este unul care gâfâie. Era de prevăzut că vom ajunge aici (…). Avem obligaţia de a trage şi ultimul euro cent din banii europeni. Haideţi în mandatul acesta să nu votăm doar automate de cafea”,


Ion Diaconu, consilier judeţean PNL.

Birocrația închide robinetul prin care curg finanțările europene

De această situație este răspunzător atât Consiliul Județean, cât mai ales ministerele și structurile din România care gestionează fondurile europene. Acestea se mișcă incredibil de greu și la mai bine de trei ani, de când am intrat în noul exercițiu de finanțare al UE, nu au reușit încă să lanseze ghidurile de finanțare pe toate axele, adică, mai pe românește spus, chiar dacă ar avea proiecte instituțiile nu ar putea să le ceară finanțare. Iar ceea ce se întâmplă la CJ Botoșani este un exemplu grăitor pentru mai toată administrația publică din România, care duce o lipsă cronică de acum de finanțări europene. La Primăria Botoșani situația este în linii mari aceeași, lucru valabil și pentru o mulțime de ONG-uri.

loading...

 

Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Loading...
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Loading...
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului
Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Da de acum inainte ,acest Macaflet,o sa faca un rahat.Ce a facut in viata lui?NIMIC-a papat bani de la stat degeaba, a tras din tigara si a mancat cacat si a mintit lumea,Ar trebuii sa se retraga la 70 de ani cat arata.Du-te acasa mai minciunosule!
5 aprilie 2017, 21:29
mai unule, adica actualii nu au depus niciun proiect iar dupa tine vinovati sunt tot altii? aveti majoritate in parlament, aveti majoritate in cj, aveti directori si tu dai vina tot pe altii? neputiinta este numele vostru ...
5 aprilie 2017, 16:32
Constat cu scarba aceleasi "mutre" de ...27 de ani....vesnic pupatori de tablouri, lipitorii de afise si lingaii cu carnet de partid(indiferent de culoare)....care au distrus judetul BT- polul saraciei....CU ASTFEL DE PERSONAJE DESPRINSE DIN OPERELE LUI CARAGIALE ....FONDURI EUROPENE ZERO.....LOCURI DE MUNCA ZERO.....INVESTITII ZERO.....RUSINE!!!!
5 aprilie 2017, 14:58
normal ar fi sa se faca o reducere a personalului care taie frunza la caini pe salarii marite, cam 50% pe putin, de redus, si apoi le marim salariile daca au rezultate!
5 aprilie 2017, 11:10
,,odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare” - ne spune presedintele Cons. Judetean.Daca pina si cererea de finantare trebuie contractata la ,,firme de specialitate", atunci -stimate domn - pentru ce platim o intreaga directie( aproape 20 de oameni) ??
5 aprilie 2017, 09:56
Actuala conducere a cj , deocamdată, *se bucură* de ceea ce au *realizat*cei ce au condus județul in mandatul 2012- 2016,adică liberalii lui Țurcanu și Sorescu. Se *bucură* de dezastrul lăsat de către aceștia, *profesionalism* de zero bani , învelit in staniol colorat și presărat cu bancuri multe. Ce vor face de acum- incolo cei din echipa condusa de d-nul Macaleți este important.
5 aprilie 2017, 09:49
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Am reușit să strângem la un loc cei mai frumoși interpreți care ne vor delecta cu cele mai frumoase melodii. Sperăm că acest eveniment va fi unul de succes pentru a putea finaliza căsuța lui Florinel Bastic, băiatul de doar 9 ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8336 lei
USD
Dolarul SUA
4.0757 lei
CHF
Francul elveţian
4.4832 lei
GBP
Lira sterlină
5.3448 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8564 lei
XAU
Gramul de aur
267.2285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4013 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0762 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6488 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.