Știrea zilei
”Școala vedetelor” de la Botoșani face sute de mii de lei din visele celor care vor o viață în lumina reflectoarelor

Tot mai mulți botoșăneni visează la o carieră pe scenă și apelează la Școala Populară de Arte Botoșani pentru a obține o diplomă care să le certifice calitățile.

Explozie de cursanți

Instituția subordonată Consiliului Județean și-a dublat în ultimii șase ani încasările și aceasta cu precădere datorită celor care urmează cursuri de canto muzică ușoară și populară. Sunt o mulțime de botoșăneni care își doresc să devină vedete în industria muzicală, dar și alții care intenționează să devină cunoscuți în branșă pentru a-și asigura o sursă de venit din cântări la nunți, botezuri și alte petreceri private. O analiză efectuată pentru perioada 2010 – 2016 arată că de la 280 de cursanți s-a ajuns la nici mai mult, nici mai puțin de 584.


”Foarte mulți vin din pasiune, e un hobby al lor. Este și o alternativă la o școală și îți rezolvă problema dacă ai o calificare ce nu îți folosește”,


Liviu Andronic, director Școala Populară de Arte Botoșani.

Încasări pe măsură

Potrivit acestuia, scopul principal al instituției este de a școlariza și a acorda o diplomă, nu de a face spectacole, dar fiindcă sunt oameni care își doresc foarte mult să apară pe scenă, sunt părinți care vor să își vadă copiii în lumina reflectoarelor, atunci se asigură și participarea la tot mai multe spectacole.
În consecință și veniturile anuale înregistrate de unitate în perioada menționată au crescut pe măsură, de la circa 100.000 de lei la 200.000 de lei.
Și aceasta în principal datorită taxei de școlarizare pe care trebuie să o achite cursanții.
500 de lei taxă de școlarizare trebuie achitată pentru canto clasic, canto muzică ușoară, canto muzică populară, pian, vioară, chitară, acordeon, orgă, instrumente de suflat.
450 de lei taxă de școlarizare se plătește pentru dans de societate, pictură grafică și pictură decorativă.
Cu excepția pianului și vioarei, la care studiul durează cinci ani, la celelalte secții cursurile se întind pe durata a trei ani.

Gratuități... tradiționale

În paralel cu aceste cursuri plătite, Școala Populară de Arte organizează însă și școlarizări gratuite, la secțiile din județ. Și numărul acestora s-a dublat, de la patru câte erau în 2010 - Bucecea, Vorona, Dângeni, Avrămeni - la opt în 2016, înființându-se altele noi la Albești, Darabani, Mileanca și Hudești.
Pentru secțiile externe din județ, care au ca scop păstrarea și continuitatea tradițiilor din zonă, nu se plătesc taxe de școlarizare. Aici se învață activități de țesut-cusut, cioplit lemn, pictură populară, inițiere folclor, inițiere dans popular, muzică populară.


”Erau cadre didactice prin județ care făceau voluntariat și pe care acum le remunerăm la plata cu ora. Reușim așa să mai scoatem tinerii din baruri și să îi atragem în activități folositoare”,


Liviu Andronic, director Școala Populară de Arte Botoșani.


La final, absolvenții trebuie să achite și o taxă de diplomă în cuantum de 50 de lei pentru cei care depun actele pentru eliberarea documentului în primul an de la absolvire și de 100 de lei pentru cei care depun după un an.

Loading...
Şcoala la care unii dansează, frontieriştii fac orgă, preoţii canto, iar un patron… cam de toate – FOTOGALERIE
CÂT mai costă să devii artist în Botoșani: Prețul pe care-l plătesc tinerii pentru primul pas spre faimă

 

De poveste: Oameni fără apă zile la rând, muncitorii veniţi să rezolve avaria s-ar fi bătut între ei – VIDEO & FOTOGALERIE

A fost chin cu apa în cartierul Bucovina, atât în week-end, cât şi la începutul acestei săptămâni. O conductă de oţel cu diametrul de 200 mm a cedat succesiv în mai multe rânduri, exasperând locatarii din zonă.

Răscoală la romi, etnicii și-au dat jos lidera și amenință Bucureștiul că se rup de partid: Oamenii vor să schimbe de la A la Z Partida Romilor - GALERIE FOTO

Mai mulți membri reprezentativi ai etniei s-au strâns marți după-amiază la Partida Romilor într-o nouă tentativă de a schimba conducerea filialei Botoșani. Ei au reclamat lipsa de implicare a președintelui Loredana Lascarache, astfel că și-au desemnat alți lideri.

Cel mai scump divorţ plătit din banii botoşănenilor, 175.000 de lei ca să scape de executarea silită a fostei soţii - DOCUMENT

„Se aprobă angajarea sumei de 175,00 mii lei din fondul de rezervă constituit la nivelul bugetului propriu judeţean pe anul 2017, conform anexelor 1 – 3 , care fac parte integrantă din această hotărâre”.

Primărița din „comuna bogată” a anunțat că părăsește Zona Metropolitană Botoșani, Flutur: Și eu sunt supărat!

După cinci ani de zile de când nu s-a întâmplat mare lucru, în sensul obiectivelor noi de investiții care să ajute la dezvoltarea comunităților care se află incluse în Zona Metropolitană Botoșani, apar primele discuții de abandon.

Restaurant de 1 milion de euro la Botoşani

Un restaurant de la Botoşani a reuşit să treacă graniţa unui milion de euro cifră de afaceri într-un an de zile. Asta reiese din Topul Judeţean al Firmelor întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) pentru 2016 şi făcut public în toamna ce tocmai s-a încheiat.

Jigniri fără precedent la adresa ”Fetelor din Botoșani” și a întregului județ: Să furi vreun c... din ăla; cazurile de viol sunt mai dese ca sfinții din calendarul creștin ortodox

“Hai la Botoşani”, melodia care se bucur de un succes fulminant, a devenit ţinta ironiilor unui site care susţine că se ocupă în principal de “reportaje originale și documentare despre tot ce se petrece-n jurul lumii”.

Două colege de clasă de la Colegiul AT Laurian au născut: Hai să facem o creşă pe lângă liceu

Una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Botoşani se confruntă cu o situaţie mai rar întâlnită. O elevă din clasa a XI – a de la Colegiul Naţional AT Laurian a devenit mamă.

A murit o profesoară iubită de la Botoșani! Două orfane rămase fără mamă vor să-și continue studiile– GALERIE FOTO

Sfântul Nicolae în acest an a ocolit familia unui cadru didactic ce s-a stins în week-end și a plecat pe ultimul său drum, printre fulgi de nea, în ziua de luni, 5 decembrie a anului 2017. Irina Arcire a fost profesor de biologie și a murit la doar 44 de ani, după o lungă luptă cu o boală ce iartă arareori.

SCANDAL la o școală din Botoșani, directoarea pasează orele la bibliotecară, uneori ar mai bate și copiii: Îi jignește, îi umilește…

O nouă situație tensionată este înregistrată într-o unitate de învățământ. Și, dacă cele sesizate de mai mulți părinți se adeveresc, există cumva o explicație pentru numărul însemnat de elevi nepregătiți la examenele naționale. Pentru că pare-se că vina nu le aparține doar lor.

Fermierii au chefuit românește: un sac gol și un... bețiv pentru șefime, ”Fetele” și ciobănașii pentru agricultori - VIDEO & GALERIE FOTO

Oamenii pământului au avut parte sâmbătă seară de propria petrecere. Peste 200 de zootehniști și legumicultori s-au strâns la restaurantul unui hotel de la marginea orașului unde, după un an de muncă, s-au mai și distrat.

Puțini, dar buni! Botoșănenii bogați nu s-au îngrămădit la concertul caritabil, apel de suflet de la artiști: Niște familii au nevoie mai mult ca oricând să le fim aproapeFOTO&VIDEO

Concert cu dublă semnificație organizat la ceasul serii de 1 Decembrie la Casa Sindicatelor Nicolae Iorga de către Filarmonica de Stat Botoșani, cu implicarea municipalității.

La mulţi ani, Botoşani! Ziua Naţională a României marcată cu steaguri, cocarde, straie populare şi o mare surpriză – GALERIE FOTO & VIDEO

Botoşani a îmbrăcat straie de sărbătoare de Ziua naţională a tuturor românilor.

Scandal monstru în club la 1 noaptea: mascații au dat peste senatorul Șoptică și alți șefi ai PNL, plângeri la ministrul Internelor

Un scandal uriaș a izbucnit în lumea politică și nu numai după o acțiune a Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor într-un club de Oradea plin de parlamentari liberali. Printre aceștia se afla și senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, care a avut ghinionul de a-și fi uitat actele în cameră.

De unde i-aţi scos frate? „Fantoma” cântă la trompetă, omul de zăpadă-i păzit de un chimist, Moş Crăciun a îngălbenit săracu’ – GALERIE FOTO parcul de sărbători

Orăşelul Copiilor pare să se fi transformat într-un sat al figurilor triste. Pe lângă faptul că Parcul Mihai Eminescu este tot mai golaş de la un sezon rece la altul, puţinele elemente care îl mai ornează par mai degrabă cuprinse dintr-un horror.

Oare îi oprește cineva?! Picturile din Biserica unicat în Europa distruse cu ciocanul la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO

De cât timp are nevoie o persoană pentru a distruge ceva?

Atac cu un cuțit la o biserică, un alt tânăr ar fi fost strâns de gât

Eveniment reprobabile au avut loc sâmbătă seară la un lăcaș de cult. Un cetățean ar fi folosit un cuțit, iar altul ar fi fost strâns de gât.

Carla's Dreams a înnebunit lumea la miezul nopții: unele pe mese, altul... prea verde la față - Noi suntem treji azi, așa că azi e diferit - VIDEO & GALERIE FOTO

La 13 luni de la primul concert la Botoșani, cei cinci băieți din Basarabia care de doi ani sparg toate topurile muzicale din România au revenit în nordul Moldovei. Au făcut-o în același loc și cu același succes.

Umilință sau idee extraordinară? Ce a făcut un celebru realizator Pro TV cu tricoul ”Fetelor de la Botoșani”: Primul este, bănuiesc, destul de cunoscut, cred că și pe bancnota aia de 500 de lei - VIDEO

Fetele de la Botoșani își continuă periplul pe la televiziunile centrale. Dacă săptămâna trecută au fost invitate ”La Măruță”, joi au mers din nou la Pro TV. De această dată însă la emisiunea Vorbește lumea.

O frumusețe de botoșăneancă a pus autoritățile din Spania pe jar, a plecat după un telefon și a dispărut - FOTOGALERIE

O tânără de 29 de ani originară din municipiul Dorohoi și plecată la muncă în Spania și-a pus pe jar rudele, prietenii și colegii. Ieșită duminică din casă, ea nu a mai dat nici un semn de viață de cinci zile.

Actorul care a jucat cu Nicole Kidman, Bruce Willis, Brad Pitt, Tom Cruise, dat pe spate de oraşul nostru: Nu poţi să nu vii într-un oraş ca Botoşaniul, n-ai cumVIDEO

Într-un judeţ în care Primăria tipăreşte calendare cu fotografii din alte oraşe numai din Botoşani nu, iar Consiliul Judeţean promovează aceste meleaguri printr-un chioşc mai mereu închis şi cu spatele la pietonal, reclamă adevărată au ajuns să ne facă artiştii. Şi nici nu este obligatoriu să fie din această zonă a ţării.

La Albesti ?Acum aflu ...Noroc de ,,Botosanenul"
4 ianuarie 2017, 21:35
Toate aceste chestii,cum zice Smith mai sus,se intampla din cauza inculturii.Parintii,needucati,avari,neputinciosi,vad ca se castiga bine din cantat si asa isi trimit copiii acolo,in speranta ca o sa invete cateva melodii sa faca un ban. Ca o sa cante bine,ca nu,nu mai conteaza daca face bani. Pe scurt,boccii. Asa cred ei ca o sa le asigure un trai copiilor.O carte nu i-a pune sa citeasca. Totul a devenit un comert,o pacaleala,nicidecum arta,artisti si tot ce tine de cultura.
4 ianuarie 2017, 15:56
Da ... o grămadă de boccii care pot veni si de la Liceul Agricol si cred ca pot învăța muzică sau altele . :))) Romania... tara tuturor posibilităților.
4 ianuarie 2017, 12:31
Sa inteleg ca doamna Cobala de la Avrameni, pe langa salariu mai ia si bani de la Scoala Populara de arta.
4 ianuarie 2017, 09:35
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În legătură cu transportul cu maxi-taxi consumatorii cred că ar trebui introduce microbuze ceva mai mari sau chiar autobuze pentru că am văzut că fluxul de călători crește. Nu toate au bare de susține adecvate, de multe ori te ...
Curs valutar
15 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6346 lei
USD
Dolarul SUA
3.9285 lei
CHF
Francul elveţian
3.9729 lei
GBP
Lira sterlină
5.2711 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5016 lei
XAU
Gramul de aur
158.8245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2275 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4767 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0149 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.