Știrea zilei
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO

Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.

Cei care cunoscut-o vorbesc despre dârzenia maicii, dublată de o delicatețe surprinzătoare. ”Era directă, aproape dură, dar cu un fel al ei aparte de a-și exprima dragostea. Avea o delicatețe!”

 

Cel căruia îi datorăm astăzi cunoașterea maicii Mariami într-un fel cu totul diferit de cum ne-am fi așteptat este Fabian Anton. Un scotocitor și un îndelung și răbdător scriitor și sculptor de chipuri monahale, Fabian Anton mărturisea, la începutul anului 2020, cum a cunoscut-o pe monahia de la Văratec.

 

”Am cunoscut-o pe maica Mariami Leonte în urmă cu 25 de ani, pe când ajunsesem la mănăstirea Văratec pentru a definitiva documentarul „Sub tălpi țărâna Moldovei”, dedicat pelerinajelor făcute în zonă de Garabet Ibrăileanu”,

Fabian Anton, scriitor

 

Întâlnirea dintre maica, pe atunci în vârstă de 25 de ani, și la fel de tânărul scriitor avea să fie una nu doar mărturisitoare, cât mai ales ziditoare.

 

”Această lungă prietenie s-a concretizat, peste ani, în numeroase proiecte culturale și editoriale – începând cu salvarea chiliei în care a locuit Mihai Eminescu și cu volumul ce practic l-a făcut cunoscut tuturor pe sihastrul Proclu Nicău și terminând cu o serie fascinantă de pelerinaje făcute împreună la marii duhovnici ai Neamțului”,

Fabian Anton, scriitor

 

Cu o modestie rară, trăind înlăuntrul unei credințe căreia i-a împrumutat dârzenia și sinceritatea ei, maica Mariami își construise o platoșă, un scut de autoapărare. Dincolo de acest scut, maica pitise de fapt un suflet uriaș, o bunătate hristică și jertfelnicia pe care doar cei foarte apropiați au reușit să le cunoască.

 

”În toată această perioadă doar o singură dată a acceptat, cu mare greutate, să se destăinuie și să-și povestească viața într-un interviu de aproape două ore, și asta numai cu promisiunea că voi da totul cititorilor abia după ce maica Mariami va pleca la Domnul”,

Fabian Anton, scriitor

 

 

Interviul cu pricina a avut loc în vara anului 2000. Peste mai puțin de 20 ani, în anul 2019, maica Mariami pleca la Domnul. Abia împlinise 50 de ani.

 

 

”Sora mea, moartea”

 

După trecerea în veșnicie a monahiei de la Văratec, la începutul anului 2020, apărea nu doar interviul înregistrat în urmă cu 20 ani, dar și o carte tulburătoare, care poartă semnătura Maicii Mariami Leonte: “Sora mea, moartea. Convorbiri și cuvinte de folos“.

 

Prin acest volum, mai adaugă Fabian Anton, descoperim personalitatea fascinantă a acestei mari monahii a Văratecului ”care, sunt convins, abia acum își va putea arăta adevărata valoare”.

 

Cartea a apărut, așadar, în 2020, sub semnătura Maicii Mariami Leonte de la Văratec, la editura “Lumea Credinței“, sub îngrijirea lui Fabian Anton.

 

 

Volumul ne pune la inimă gândurile, necazurile și ridicările unei călugărițe actuale, mutată la ceruri nu cu multă vreme în urmă, la numai 50 de ani... Femeie hotărâtă, monahie aprigă, interlocutor incomod, maica Mariami ne cucerește definitiv la finalul cărții prin amintirile ei cu marii duhovnici ai neamului românesc, pe care i-a cunoscut nemijlocit. Și cărora le face o descriere cum numai un ochi duhovnicesc o putea realiza.

 

Cuvintele maicii Mariami Leonte, de pe coperta a IV-a a cărții, sunt tulburătoare, dar scot la iveală tristețea covârșitoare a unei slujitoare a lui Hristos menită să caute și să dăruiască ceea ce are omul mai de preț: iubirea.

 

”Tuturor și fiecăruia în parte le-am dat inima mea, i-am iubit nespus, așa cum ne cere Hristos. Tot ce am avut am pus în slujba iubirii pentru toți semenii mei, fără a avea alt scop decât acela de a face ceea ce mi s-a spus… Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au. Li s-au răcit inimile de tot. Sunt doar obiecte, pur și simplu” - Maica Mariami Leonte

 

 

Drumul de la Botoșani la Văratec

 

S-a născut în 1969, în Botoșani, într-o familie cu nouă copii. Unul dintre ei avea să devină, peste ani, protopop de Botoșani.

 

Maica Mariami credea că vocația monahală i-a fost transmisă de mama ei care, înainte de a se căsători, a fost la mănăstire.

 

”Mama mea, înainte de a se căsători, a fost la mănăstire. Ea a avut mereu vocația asta, dar cum nu avea tată, avea doar mamă, frații ei nu au putut să o oprească să stea în mănăstire, așa cum mama își dorise foarte mult. Și chiar a stat câteva luni ca soră într-o mănăstire, însă în cele din urmă frații ei, certându-se pe averea tatei, au scos-o de acolo și au căsătorit-o așa, mai mult forțat. Și atunci, din cauza asta, mama și-a dorit toată viața ca, dacă ea nu a putut să rămână într-o mănăstire, măcar unii dintre copiii ei să ajungă aici”, povestea Maica Mariami în interviul acordat lui Fabian Anton în anul 2020.

 

Emoționant povestește maica momentul nașterii, în luna martie a anului 1969, când mama ”nu știa ce nume de sfânt să-mi dea”.

 

”A avut atunci o revelație, închinându-mă în biserică, ducându-se cu mine la biserică, la opt zile și tot gândindu-se cum să-mi pună numele – fiindcă apoi m-a declarat, mi-a făcut târziu actele că nu cădea de acord cu numele. S-a rugat deci în genunchi Maicii Domnului, după ce-i citise preotul moliftele, și a zis: „Maica Domnului, dă-mi un gând, cum să-i pun numele fetei?”. Iar atunci, trează fiind, în biserică, a văzut cum s-a desprins din icoană Maica Domnului, a luat scutecul, scutecul roz cu care-l înfășa pe Mântuitorul, i l-a pus pe mână și i-a spus: „Maria să-i pui numele! Copila asta va fi a mea!”. Îți dai seama că atunci mama s-a cutremurat și a zis: „Asta cu adevărat se va duce la mănăstire!” Asta a fost tot, ăsta a fost începutul”, povestea emoționată Maica Mariami.

 

Însă plecarea la mănăstire nu avea să fie atât de simplă. Era foarte harnică de mică și își ajuta familia la muncile grele. Frații au plecat la studii, dar când i-a venit rândul fetei au ieșit în față toat greutățile familiei.

 

 

”Mi-au zis: „Tu rămâi acasă, te dă mama și tata după un băiat cumsecade, din sat, rămâi aici, în sat, îți ajuți părinții, stai o zi la mama, o zi la socri!”. Atunci m-am înfuriat, copil fiind, și le-am zis: „Dar nu vă ajunge cât v-am robit toată viața? Până la mine toți au plecat și am rămas eu să fac toate muncile câmpului? Chit că știu că mă duc la o școală de maici și tot nu o să rămân în lume să mă căsătoresc!”. Eu le-am zis asta așa, într-o furie, iar tata atunci mi-a dat două palme și mi-a zis: „Tu din casa mea nu ieși. Faci cum îți spun eu! Ești copilul meu și ești dator să faci cum îți spun eu”. I-am zis: „Mai vedem noi, tată!”. Iar sâmbăta următoare, atunci când am venit acasă, abia îmi luasem alocația și i-am zis: „Cred că am și eu dreptul la o vacanță! Măcar o lună. Ai văzut, până acum nu ți-am ieșit din cuvânt, te-am ascultat, dar acum dă-mi și mie voie să mă duc undeva”. Iar tata mi-a zis: „Ai voie să pleci dar numai cu maică-ta!”, Așa că ne-am suit în tren și am plecat”, povestea maica în interviul amintit.

 

Nu știa, mărturisea maica, nici măcar unde-i Văratecul, dar era sigură de un lucru: ”A fost lucrarea lui Dumnezeu”. Pentru că a ajuns la Văratec și a rămas acolo până în clipă din urmă.

 

Se întâmpla în anul 1986. Era o copilă de doar 17 ani.

 

”De atunci am mai dat și înapoi cu credința, Am mai mers un pas înainte, zece înapoi…”, mărturisea în sinceritatea-i cunoscută maica Mariami. A fost greu, da, dar ”nu atât de neînchipuit de complicat, nu mă așteptam să apară atâtea mreje pe care nu le poți dibui, nu le poți da de capăt”. A luptat în fiecare zi, în fiecare ceas, cu povârnișurile vieții de mănăstire. Cu ispitele despre care spune că, totuși, nu sunt atât de mari în mănăstire precum în lumea cea mare”. Interviul complet poate fi citit aici și aici.

 

 

O frântură de viață

 

În anul 2007, maica Mariami Leonte se adresează Familiei Regale a României, exprimând o doleanță emoționantă: își dorea ca în biblioteca pe care o înființase la Mănăstirea Văratec să existe o fotografie ”cu Majestatea Sa si cu familia”. Mesajul datează din 18 septembrie 2007:

 

”Alteță,

Sunt o călugăriță din Mănăstirea Văratec și vă scriu la recomandarea IPS Nicolae Corneanu al Banatului. Am ridicat aici, în chilia mea, singura bibliotecă ortodoxă particulară din zona unde am reușit să strâng până în prezent, numai din putinele mele fonduri, aproape 1000 de volume. Aici cărțile sunt citite cu nesaț, maicile aproape și le smulg din mână, așa interes au pentru carte și pentru cultura de calitate.

Am un venit de 500.000 de lei lunar care, pentru nevoile mele personale, este suficient. Însă îmi este imposibil să procur pentru bibliotecă volume noi, majoritatea fiind luate din anticariate și apărute înainte de 1989.

Aș fi foarte bucuroasă dacă, în mica mea chilie, aș putea avea măcar o fotografie cu Majestatea Sa și cu familia. Sunteți foarte iubiți aici și vă purtam tot timpul în rugăciunile noastre.

Din adâncul sufletului vă rog și vă mulțumesc. Zi de zi mă voi ruga bunului Dumnezeu pentru sănătatea dvs., a tuturor.

Adresa mea este: Maica Mariami Leonte, Mănăstirea “Văratec”, com. Agapia, jud. Neamț, cod 5683.

Dumnezeu să vă ajute

Maica Mariami Leonte”

 

 

În aceeași zi de 18 septembrie, înainte de miezul nopții, avea să vină și răspunsul:

 

”Maica Mariami,

Am primit mesajul frăției voastre și vă mulțumesc. Veți primi de la secretara executivă a Majestății Sale fotografia pe care v-o doriți.

Cu cele mai bune urări,

Principele Radu”

 

 

În loc de epilog

 

Maică Mariami, care credeți că este rolul creștinului în zilele noastre?

 

(Maica Mariami Leonte, 1969-2019)

 

”Dar oare mai are vreun rol creștinul? (…) Credința lui mai este statornică, așa cum era înainte? Nu s-a clătinat oare? Acestea sunt întrebările. Mai este credința care poate avea un rol în inima credincioșilor? Mă uitam când mă mai duceam acasă ori când mă mai trimiteau cu icoana pentru ploaie, era peste tot o necredință crasă. Erau duminica și în sărbători la arat, la tăiat porumbul, la muncile câmpului… noi veneam cu icoana pentru ploaie și ei ne luau în derâdere. Este o necredință cumplită peste tot. Puțini sunt cei care mai țin astăzi predaniile, tradițiile. Până și animalul ăla, care toată săptămâna îl muncești la câmp, trebuie să se odihnească și el o zi. Până și Dumnezeu s-a odihnit. Deci asta este întrebarea corectă: mai este credință pentru ca apoi să mai poți avea un rol în lume, ca creștin? Puțini oameni mai au credință”.

 

loading...
Povestea maicii Atanasia, alungată din Agafton: A muncit în fabrică, a îngrijit bolnavii, apoi s-a întors să moară Acasă
La mulți ani! Maica Voronei împlinește astăzi 86 de ani – FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Primul muzeu multimedia de la Botoșani, amenajat sub pământ – IMAGINI spectaculoase despre cum va arăta – VIDEO & FOTO
Este posibil grație unui proiect cu finanțare europeană implementat alături de parteneri din Ucraina. Inițiativa aparține Primăriei municipiului Botoșani, prin serviciul de programe europene din cadrul instituției, care a atras finanțarea.
Fetițe gemene în vârstă de patru ani adoptate de o familie din Botoșani
Mai multe familii din Botoșani s-au întregit și au primit o undă de speranță chiar și pe timp de pandemie. Au reușit să adopte copii aflați în grija Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
S-au supărat eroii în halate albe, guvernanții le-au promis mai mulți bani decât primesc deja și i-au „păcălit”, pacienții le mor în spitale, dar asta contează mai puțin
Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.
”Gentlemen's agreement” la Nova Apaserv! Directorul „providențial” al liberalilor a deblocat într-o săptămână conturile societății
Ținta propusă în primele zile de la preluarea conducerii societății Nova Apaserv a fost deblocarea conturilor și efectuarea plăților restante urgente. Compania risca să fie deconectată de la electricitate și astfel nu mai putea furniza servicii către populație. Aceasta în condițiile în care salariații sunt neplătiți de deja două luni.
De manual: Cum ajungi șefă de centru la un concurs închis doritorilor din afara instituției - DOCUMENT
Persoana care ocupă temporar funcția de șef al Centrului Social de Urgență (CSU) din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) se află în situația favorabilă de a se definitiva pe funcție.
Trei oameni de afaceri, o fostă primăriță și un subsecretar de stat - pentru subprefect la PNL – LISTA
Dacă pentru funcția de prefect lucrurile s-au tranșat relativ repede în PNL Botoșani după ce organizația județeană a obținut postul în cadrul coaliției, oarecum paradoxal, pentru subprefect lucrurile par mai complicate. Sau cel puțin sunt mai mulți doritori.  
Concertul de Ziua Îndrăgostiților pe scena Filarmonicii din Botoșani: Bravo!!!, au strigat domnii / Cam mult, au șoptit doamnele - GALERIE FOTO&VIDEO
Spectacol mai puțin obișnuit, sâmbătă seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.
Un medic botoșănean efectuează operații revoluționare în Belgia cu o cască de realitate augmentată dezvoltată de Microsoft și NASA – GALERIE FOTO
”Nimeni nu-i profet în țara lui” este un proverb cu aplicabilitate tot mai dureroasă în România. Și se resimte și mai pregnant în Botoșani, județ părăsit de zeci de mii de oameni plecați să-și găsească un rost în străinătate. Din nefericire, pierdem astfel tot mai multe minți luminate, oameni care dacă ar fi rămas pe aceste meleaguri poate că ar fi reușit să urnească lucrurile și în acest colț uitat de lume.   
Plecări și demisii pe capete la Modern Calor, avem director interimar
Compania de termoficare a orașului se află în plin proces de reorganizare a echipei de management după ce nu mai puțin de trei dintre cei șapte șefi au părăsit unitatea.
Loading...
AFACERILE macabre cu bunurile statului, înfloritoare la Botoșani, locurile care se vând abuziv cu mii de euro
Botoșăneanul semnala fenomenul în urmă cu patru ani de zile, iar de atunci aproape că nu s-a schimbat nimic. Site-urile de vânzări sunt pline de anunțuri prin care se scot la vânzare locuri de înhumare din cimitirele statului.
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro
Propulsarea unui director liberal la conducerea SC Nova Apaserv SA în condițiile în care acționar majoritar al societății este Consiliul Județean, instituție cu președinte, vicepreședinte și administrator public de la PSD, a fost posibilă datorită unui plan pus la cale de PNL la care s-au raliat Pro România și ALDE.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă NU au demisionat! Pur și simplu au fost anunțați să NU mai vină la serviciu – DOCUMENT
După publicarea articolului referitor la plecarea a doi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Botoșani, unul dintre cei care s-au trezit cu contractul de muncă încetat a dorit să clarifice public modul în care s-a realizat încheierea relațiilor de muncă.
Viteji și vocali doar pe Facebook! Oficial, majoritatea pacienților care au fost internați la Mavromati NU au dat șpagă sau NU au cumpărat medicamente
Peste 2.000 de pacienți sunt internați lunar la Spitalul Județean Mavromati. Puțini sunt însă cei care își exprimă oficial opinia cu privire la serviciile oferite de către cea mai mare unitate medicală din județ.
Omul lui Țurcanu de la ALDE a preluat Partidul AUR la Botoșani: Ne-am strâns mâna
O mișcare surprinzătoare pe scena politică botoșăneană a avut loc la mijlocul acestei săptămâni. Conducerea națională a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a desemnat un nou președinte al organizației județene. Și nu este vorba despre independentul care discutase pe această temă cu liderii de la București, ci de membrul altui partid.
Loading...
Costel Șoptică și-a luat înapoi prefectul și un subprefect! Vot și jocuri de culise pentru posturile din Prefectură
PNL a obținut trei posturi de conducere în Prefectură, a pierdut unul și intră în marea bătălie pentru alegerea persoanelor care le vor ocupa, în cazul a cel puțin două dintre ele. Vineri, 5 februarie 2021 membrii Biroului Politic Județean (BPJ) din cadrul PNL Botoșani vor vota pentru susținerea politică a prefectului, fie el același sau altul.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă au renunțat la posturi după scandalul care se lasă cu un proces colectiv
Acțiunea fără precedent a oamenilor străzii de la Botoșani care și-au arătat intenția de a deschide un proces colectiv împotriva Direcției de Asistență Socială (DAS) a municipalității botoșănene s-a soldat cu ieșirea din sistem a doi angajați care au fost implicați direct în furnizarea meselor pe timpul carantinei.
SURSE: Fost candidat la locale și parlamentare aproape să ocupe o funcție care a avut un singur deținător în istoria județului
Un social democrat specializat pe fonduri europene ar urma să preia funcția de administrator public al Consiliului Județean.
Când îți trage statul țeapă: Autoritatea Electorală a rambursat peste 100 de milioane partidelor pentru campanie, dar n-a înapoiat 1 leu independenților
”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 29 decembrie 2020, au fost rambursate partidelor politice parlamentare și neparlamentare care au îndeplinit condițiile legale, sumele aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2020”.
Memorabilul an 2020! AMENZI de peste 1,2 milioane de euro aplicate de polițiști botoșănenilor prinși pe stradă
2020, anul în care un virus din China a lovit întreg mapamondul, a adus cu sine o serie de restricții pentru populație care nu ar fi fost concepute sau acceptate în trecut. Libera circulație a rămas doar un concept sau un drept constituțional trecut doar pe hârtie.
Asediul de la Impozite și Taxe tratat cu sedii noi: Primăria deschide încă două centre de încasare
Și în anii anteriori aglomerația era nelipsită de la Direcția de Taxe și Impozite Locale în luna ianuarie, când botoșănenii se prezentau la ghișee pentru a-și achita obligațiile financiare. Doar că în 2021 cozile au fost transferate în exterior din cauza pandemiei și astfel au creat disconfort pentru contribuabilii care au fost nevoiți să aștepte la coadă, în frig, până să le vină rândul la casierii.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8725 lei
USD
Dolarul SUA
3.9845 lei
CHF
Francul elveţian
4.4025 lei
GBP
Lira sterlină
5.6427 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7566 lei
XAU
Gramul de aur
229.6421 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2291 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3531 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1869 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1867 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.9 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
13.1 o C
Darabani
9.7 o C
Saveni
12.3 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.