Știrea zilei
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO

Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.

Din sudul fierbinte al Italiei, în nord – estul României


Aproape o viață de om, pe plaja orașului din sudul fierbinte al Italiei, Milo Oronzo a avut un restaurant, ”La Puccia”, denumit astfel după un fel de sandwich pregătit cu pâine coaptă pe vatră.


”La mine a lucrat acolo o persoană din Botoșani care prin 2002 – 2003 m-a rugat să vin să îi cunosc familia”, își amintește Milo Oronzo.


A venit de câteva ori până nu a mai plecat la Lecce decât în vacanță.


Împreună cu un italian care avea în oraș o fabrică de confecții și care provenea chiar din Lecce, a dorit să cumpere Hotel Rapsodia. Tranzacția a căzut, însă Milo Oronzo nu a pus capăt planurilor de a investi la Botoșani în industria ospitalității.


S-a reorientat destul de repede și a preluat spațiul de la intersecția dintre bulevardul Mihai Eminescu și strada Octav Onicescu. Acolo a deschis în 2005 ”La Dolce Vita”, restaurantul pizzerie care face trimitere la capodopera cinematografică regizată de către Federico Fellini nu doar prin nume, ci și printr-un poster din film cu Marcello Mastroianni și Anita Ekberg, așezat la loc de cinste în restaurant.

 

restaurant dolce vita

 


”Aluatul trebuie să îl simți la mâini, el îți spune inclusiv ce vreme va fi afară”


Unii italieni au venit prin oraș și au plecat după câteva luni, alții după câțiva ani, însă Milo Oronzo a rămas și a transformat ”La dolce vita” în singurul local din oraș în care pizza este preparată chiar de un italian. Și aceasta pentru că, deși are mai mulți de angajați și a ajuns la 71 de ani, preferă în continuare să pregătească personal pizza. Mai ales că are secretele sale.


”Pizza nu este ceea ce se pune deasupra, este aluatul de dedesubt, care trebuie pregătit cu cel puțin 24 de ore înainte. Timp de 24 – 48 de ore aluatul trebuie să stea la creștere. Niciodată nu am cumpărat aluat, îl fac doar la mână. Aluatul trebuie să îl simți la mâini, el îți spune inclusiv ce vreme va fi afară”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.

 

restaurant dolce vita 2

 


De la pizza la nunți, botezuri și parastase

 


Timp de peste 15 ani a încercat să se adapteze vremurilor. A prins criza economică din 2008, pe care a întors-o în favoarea sa creând ”Pizza anticriză”, cea mai mare pizza care se vindea la acea dată prin oraș.


În 2020 a avut parte, ca întreg mapamondul, de o altă criză, sanitară de această dată, așa că a creat o pizza și mai mare, ”Titanic”, de 2,4 kg, cu ingrediente la alegere, pentru livrarea căreia sunt necesare două cutii.  


S-a adaptat și specificului local și asta nu înseamnă doar că a creat ”Pizza Botoșani” cu sos de roșii, piept de pui, ceapă, ardei gras, ciuperci, mozzarella, măsline, cașcaval și porumb.


Pregătește ”Meniul zilei”, găzduiește nunți, botezuri, parastase, petreceri aniversare, face și comenzi în sistem catering pentru tot felul de evenimente și bineînțeles că efectuează și livrări la domiciliu fiindcă au fost atâtea interdicții din primăvara anului trecut și până la cea din 2021 încât a trebuit să găsească soluții pentru a nu pune lacăt afacerii. Iar deseori se deplasează personal la sediul clientului pentru a-i aduce pizza, meniul zilei sau alte produse comandate.


Construiește și cuptoare pe vatră pentru că ”adevărata pizza se pregătește în cuptor pe vatră”


Și le dă inclusiv și sos de roșii sau de usturoi când i se cere la pizza, chiar dacă atunci când și-a deschis restaurantul din Botoșani a făcut-o cu sloganul ”o pizza bună se mănâncă fără ketchup”.


”În Italia, dacă ceri sos la pizza te dă afară pentru că strică gustul. Pe pizza se pun niște ingrediente care se topesc la 300 de grade, se amestecă între ele și creează un gust unic. Când pui deasupra ketchup, maioneză, usturoi, vii cu un corp străin care nu are legătură cu procesul de coacere”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.


Este convins că ”adevărata pizza se pregătește în cuptor pe vatră”, așa că s-a specializat în construcția unor astfel de cuptoare. Cel de la ”Dolce Vita” l-a ridicat cu mâinile sale, dar a făcut cuptoare și pentru alte restaurante din oraș.


”Construiesc cuptoare pe lemn. Depinde câte ore stau în fiecare zi, dacă muncesc câte opt ore îl termin și în trei zile. Și dau garanție 2000 de ani, ca Roma”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.

 

restaurant dolce vita 3

 

La cursuri după patru decenii de muncă


Mai nou, a început să vândă și rochii de mireasă și un tip special de cactus. Însă marea sa dragoste rămâne bucătăria, în care încearcă să îl inițieze și pe fiul său de 14 ani, Milo Alexandru.


”Am 40 de ani de meserie și acum vreau să merg cu băiatul meu să facem niște cursuri de pizzar pentru că în viață niciodată nu termini de învățat. Lumea se schimbă și are pretenția să îi dai mereu ce cere”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.


Mai ales că vine din țara în care, după cum chiar el o spune, ”pizza este o cultură, nu o mâncare”.

 

loading...
GEST de omenie de la un italian adevărat pentru „italianul” care a murit de frig – Va fi depus la o capelă
O profesoară originară din Botoșani, în elita profesorilor din Italia: Mereu suntem considerați inferiori doar pentru faptul că suntem români

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
ACȚIUNE fără precedent la Botoșani pentru imunizare fără programare! Maraton la Cornișa pentru vaccin la patinoar sau din mașină – FOTO & VIDEO
Pregătirile au început încă dinaintea sărbătorilor pascale, într-o amplă acțiune care se înscrie în seria celor organizate la nivel național. Prefectul Dan Nechifor și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, s-au întâlnit cu primarul Cosmin Andrei pentru identificarea celui mai generos spațiu care să permită vaccinarea în masă, fără programare.
HRISTOS A ÎNVIAT! Sute de botoșăneni la prima slujbă de Înviere ca protopop a preotului Petru Fercal: Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit – GALERIE FOTO&VIDEO
Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Loading...
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Loading...
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
Pizza este excelenta. Doar ca e o problema mare cu livrarea. Am comandat odata si a trebuit sa cobor sa o iau de jos. Daca s-ar inscrie pe o aplicatie de livrari ar fi super
3 mai 2021, 14:52
Frumos articol!
3 mai 2021, 07:46
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
11.2 o C
Bucecea
11.6 o C
Darabani
10.0 o C
Saveni
11.9 o C
Ştefăneşti
9.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.