Știrea zilei
Șeful Poliției Suceava, șeful Poliției Siret, un polițist cântăreț, personal medical și polițiști audiați la Tribunalul Botoșani într-un dosar celebru

A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.

Medicul polițiștilor la al doilea termen

 

Acest dosar este cunoscut în județul vecin unde ziarele au tot scris despre fosta șefă a Centrului Medical Județean din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), medicul militar aflat în prezent la pensie, Bîrleanu Adriana Lorena.

 

Ea fost trimisă în judecată de DNA Suceava pentru un noian de infracțiuni precum: luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei reţete medicale falsificate, trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare şi deţinere.

 

Bîrleanu Adriana, în calitate de medic-şef în cadrul CMJ ar fi primit de la mai mulţi pacienţi (cadre MAI sau persoane înscrise în evidenţele CMJ Suceava) sume de bani cuprinse între 50-100 lei. Banii respectivi au fost primiţi diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, concedii şi fişe medicale, reţete medicale sau bilete de trimitere pentru analiza RMN.

 

Șeful IPJ Suceava chemat la Tribunal

 

Printre martorii citați astăzi la Tribunal s-a numărat și șeful IPJ Suceava, comisar șef Adrian Buga.

 

De altfel, a fost primul audiat în dosar.

 

Șeful Poliției sucevene și-a explicat rolul în semnarea proceselor verbale care atestă concediile medicale ale subalternilor. A subliniat că semna documentele ca atare, fără a verifica veridicitatea lor, neconsiderând că este cazul să recurgă la asemenea cercetări. Nu cunoaște diagnostice sau tratamente de care au avut parte polițiștii deoarece „în actele medicale erau trecute coduri exprimate în cifre pentru fiecare afecțiune” iar el „nu putea trece peste parafa medicilor”. Adrian Buga a mai spus instanței că nu a avut vreo îndoială în privința medicului Bîrleanu Lorena, pe care de altfel a salutat-o călduros și a strâns-o de mână încurajator. A spus că a avut o relație extrem de bună cu ea, pe perioada cât a fost în activitate.

 

A fost mai apoi audiată șefa serviciului resurse umane din cadrul IPJ Suceava care în linii mari a explicat aproximativ aceleași lucruri, respectiv rolul serviciului său în luarea la cunoștință a concediilor medicale ale cadrelor MAI.

 

Polițist – cântăreț dublă calitate în dosar, inculpat și martor

 

Marius Zgâianu care este agent șef la Poliția Municipală Suceava dar și interpret de muzică populară a răspuns întrebărilor adresate de instanță în calitate de martor. De altfel, se poate spune că practic o parte din ancheta care a vizat-o pe Bîrleanu a plecat și de la el. A recunoscut că i-a oferit 100 de lei și a explicat și de ce. În primă fază ar fi avut în intenție să îi cumpere un buchet de flori, dar pentru că se simțea extrem de rău s-a gândit să-i ofere banii pentru flori. S-a gândit să îi ofere și o sticlă de afinată însă a renunțat la idee. Cadoul financiar, a explicat el mai departe, a fost făcut în semn de respect și grație unei îndelungate relații de prietenie.

 

Soț și soție audiați unul după celălalt

 

Unul dintre martorii denunțători a fost tocmai asistenul medical de la cabinetul medicului Bârleanu care a fost audiat la Tribunalul Botoșani.

 

A povestit că la un moment dat a întocmit un proces verbal pentru Marius Zgâianu pentru care medicul Bîrleanu i-a oferit suma de 50 de lei. „când mi-a dat banii mi-a spus că așa este obiceiul, așa se face”. Asistentul medical a povestit că medicul ar fi avut în birou un teanc cu bancnote de 100 de lei pe care le ținea într-un sertar din partea dreaptă. Și că ar fi observat-o pe fosta șefă a CMJ Suceava în stări nu tocmai firești, urmare a unui presupus consum de substanțe cu efect psihoactiv.

 

„Cu privire la consum, am văzut-o în mod repetat într-o stare care sugera consumul, dar și cu fiola și seringa cu Mialgin, aceea fiind fiola pe care am văzut-o eu”, au fost afirmațiile asistentului medical. A lucrat cu medicul Bîrleanu Adriana mai bine de un deceniu, perioadă în care ar fi observat zilnic oameni care stăteau la ușa cabinetului medical și care „conform unei legende urbane ar fi achitat fiecare câte 100 de lei pentru rezolvarea problemelor”.

 

A mai povestit instanței că membrii comisiei de avizare a dosarelor privitoare la rețetele de la farmaciile partenere au fost schimbați, când au început să aibă suspiciuni privitoare la decontarea medicamentelor. Iar cea care i-ar fi înlocuit pe cei patru medici civili ar fi fost chiar Bîrleanu Adriana.

 

Avocatul doctoriței l-a întrebat pe denunțător de relațiile în care se afla cu șefa sa, medicul militar, și dacă nu cumva au fost mai multe dispute pe seama faptului că Bîrleanu l-ar fi surprins vânzând ouă la locul de muncă.

 

A fost audiată în sala de judecată și soția asistentului medical care și-a amintit că soțul ei a venit acasă și i-a povestit cum a primit 50 de lei de la doctoriță și cum atunci l-a sfătuit să facă ceea ce este corect, adică să spună „mai departe” despre suma de bani.

 

Toți au dat câte 100 de lei, fiecare a avut alt motiv

 

Alt martor ascultat, polițist sucevean, a explicat cum a oferit 100 de lei pentru un concediu medical, el fiind suferind de hernie de disc. A scos din portofel cardul de sănătate și suma de bani și le-a lăsat pe birou. Nu, medicul nu i-a cerut banii și nici nu i-a sugerat că trebuie să îi dea „atenție”.

 

„Nu era un obicei, dar la orice medic la care se mergea, se dădea câte o atenție. A fost din partea mea, ea nu mi-a sugerat să las banii”,

a fost explicația polițistului

 

Alt cuplu de soți a venit la Tribunalul Botoșani, din Suceava. El polițist, ea a mers la CMJ pentru a ridica o rețetă pentru soțul bolnav. A lăsat 50 de lei pe biroul medicului Bîrleanu Adriana și a explicat că banii au fost de fapt pentru o carte de rugăciuni pe care o primise cu ceva timp înainte. Soțul a confirmat spusele partenerei sale de viață.

 

Un alt pacient al doctoriței, tot un polițist care a primit o trimitere la analiza RMN, după o serie de simptome pe care le-a resimțit și care au fost confirmate de imagistica prin rezonanță magnetică. La final, a revenit la cabinetul medicului și i-a oferit 100 de lei drept mulțumire că i-a oferit îndrumările potrivite pentru a se însănătoși.

 

Și nu în ultimul rând, Gheorghe Lemnariu, șeful Poliției Siret. Și el a oferit suma standard, respectiv 100 de lei. Era într-o zi de 6 martie și s-a gândit să facă un gest frumos, în avans, pentru Ziua Femeii.

 

„Am luat decizia pe moment, întrucât era 6 martie, am considerat că fac un gest umanitar față de o femeie și nu am avut timp să cumpăr o floare, am lăsat pe birou o bancnotă de 100 de lei, un gest pe care îl regret acum”,

au fost cuvintele comisarului sucevean

 

Rețete ridicate de un coleg de la Fălticeni

 

Procurorii au arătat în rechizitoriu:

 

„În intervalul februarie 2015 – mai 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a prescris 244 reţete medicale cu regim special, privind medicamente cu conţinut stupefiant, pe numele a 12 pacienţi (dintre care 3 membri de familie) aflaţi în evidenţa scriptică a CMJ Suceava, fără ca prescripţiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienţilor să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente şi fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre emiterea reţetelor.Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal”

DNA Suceava

 

O parte dintre rețete erau ridicate de un coleg al medicului Bîrleanu Adriana, fost polițist de frontieră. Originar din Fălticeni, el ridica medicamente de la două farmacii de pe raza acestui oraș.

 

MAI avea încheiat protocol cu patru farmacii din Suceava, două din municipiul reședință și altele două din Fălticeni. Plafonul se termina mai repede la cele din orașul Suceava unde erau mai mulți clienți.

 

„Eu fiind din Fălticeni și făcând naveta, eram rugat să iau câte o rețetă. Mi-a dat și inculpata mai multe rețete și mi-a spus să merg la farmacie. Erau pe mai multe nume, am înțeles că ale elevilor de la Școala Militară. Nu știu care era prescripția pe acele rețete”, a arătat și acest martor.

 

Medicul Bîrleanu Adriana a asistat la fiecare mărturie fără să schițeze vreun gest anume. În mai multe rânduri s-a consultat cu avocatul său, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Cristian Popovici.

 

Următorul termen va fi în ianuarie anul viitor când este așteptat un alt calup de zece martori.

loading...
Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a deschis noul Kaufland: Zeci de botoșăneni au stat la coadă pentru promoțiile speciale -  FOTO & VIDEO
În urmă cu puține minute cel de-al doilea hypermarket Kaufland s-a deschis oficial. Zeci de botoșăneni au venit de la ora 7:00 pentru a-și face cumpărăturile, a vedea magazinul, dar și pentru a profita de reduceri.
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
Loading...
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Loading...
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Viața mi-a demonstrat că noi, oamenii, ne putem adapta în orice situație și cu orice caracter, atât timp cât suntem disponibili să înțelegem “de ce-ul”. Îmi place foarte mult să tratez orice experiență care mi se dă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8357 lei
USD
Dolarul SUA
4.1087 lei
CHF
Francul elveţian
4.4964 lei
GBP
Lira sterlină
5.3638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8470 lei
XAU
Gramul de aur
255.0694 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3994 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9324 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0904 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.