Știrea zilei
Șeful Poliției Suceava, șeful Poliției Siret, un polițist cântăreț, personal medical și polițiști audiați la Tribunalul Botoșani într-un dosar celebru

A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.

Medicul polițiștilor la al doilea termen

 

Acest dosar este cunoscut în județul vecin unde ziarele au tot scris despre fosta șefă a Centrului Medical Județean din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), medicul militar aflat în prezent la pensie, Bîrleanu Adriana Lorena.

 

Ea fost trimisă în judecată de DNA Suceava pentru un noian de infracțiuni precum: luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei reţete medicale falsificate, trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare şi deţinere.

 

Bîrleanu Adriana, în calitate de medic-şef în cadrul CMJ ar fi primit de la mai mulţi pacienţi (cadre MAI sau persoane înscrise în evidenţele CMJ Suceava) sume de bani cuprinse între 50-100 lei. Banii respectivi au fost primiţi diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, concedii şi fişe medicale, reţete medicale sau bilete de trimitere pentru analiza RMN.

 

Șeful IPJ Suceava chemat la Tribunal

 

Printre martorii citați astăzi la Tribunal s-a numărat și șeful IPJ Suceava, comisar șef Adrian Buga.

 

De altfel, a fost primul audiat în dosar.

 

Șeful Poliției sucevene și-a explicat rolul în semnarea proceselor verbale care atestă concediile medicale ale subalternilor. A subliniat că semna documentele ca atare, fără a verifica veridicitatea lor, neconsiderând că este cazul să recurgă la asemenea cercetări. Nu cunoaște diagnostice sau tratamente de care au avut parte polițiștii deoarece „în actele medicale erau trecute coduri exprimate în cifre pentru fiecare afecțiune” iar el „nu putea trece peste parafa medicilor”. Adrian Buga a mai spus instanței că nu a avut vreo îndoială în privința medicului Bîrleanu Lorena, pe care de altfel a salutat-o călduros și a strâns-o de mână încurajator. A spus că a avut o relație extrem de bună cu ea, pe perioada cât a fost în activitate.

 

A fost mai apoi audiată șefa serviciului resurse umane din cadrul IPJ Suceava care în linii mari a explicat aproximativ aceleași lucruri, respectiv rolul serviciului său în luarea la cunoștință a concediilor medicale ale cadrelor MAI.

 

Polițist – cântăreț dublă calitate în dosar, inculpat și martor

 

Marius Zgâianu care este agent șef la Poliția Municipală Suceava dar și interpret de muzică populară a răspuns întrebărilor adresate de instanță în calitate de martor. De altfel, se poate spune că practic o parte din ancheta care a vizat-o pe Bîrleanu a plecat și de la el. A recunoscut că i-a oferit 100 de lei și a explicat și de ce. În primă fază ar fi avut în intenție să îi cumpere un buchet de flori, dar pentru că se simțea extrem de rău s-a gândit să-i ofere banii pentru flori. S-a gândit să îi ofere și o sticlă de afinată însă a renunțat la idee. Cadoul financiar, a explicat el mai departe, a fost făcut în semn de respect și grație unei îndelungate relații de prietenie.

 

Soț și soție audiați unul după celălalt

 

Unul dintre martorii denunțători a fost tocmai asistenul medical de la cabinetul medicului Bârleanu care a fost audiat la Tribunalul Botoșani.

 

A povestit că la un moment dat a întocmit un proces verbal pentru Marius Zgâianu pentru care medicul Bîrleanu i-a oferit suma de 50 de lei. „când mi-a dat banii mi-a spus că așa este obiceiul, așa se face”. Asistentul medical a povestit că medicul ar fi avut în birou un teanc cu bancnote de 100 de lei pe care le ținea într-un sertar din partea dreaptă. Și că ar fi observat-o pe fosta șefă a CMJ Suceava în stări nu tocmai firești, urmare a unui presupus consum de substanțe cu efect psihoactiv.

 

„Cu privire la consum, am văzut-o în mod repetat într-o stare care sugera consumul, dar și cu fiola și seringa cu Mialgin, aceea fiind fiola pe care am văzut-o eu”, au fost afirmațiile asistentului medical. A lucrat cu medicul Bîrleanu Adriana mai bine de un deceniu, perioadă în care ar fi observat zilnic oameni care stăteau la ușa cabinetului medical și care „conform unei legende urbane ar fi achitat fiecare câte 100 de lei pentru rezolvarea problemelor”.

 

A mai povestit instanței că membrii comisiei de avizare a dosarelor privitoare la rețetele de la farmaciile partenere au fost schimbați, când au început să aibă suspiciuni privitoare la decontarea medicamentelor. Iar cea care i-ar fi înlocuit pe cei patru medici civili ar fi fost chiar Bîrleanu Adriana.

 

Avocatul doctoriței l-a întrebat pe denunțător de relațiile în care se afla cu șefa sa, medicul militar, și dacă nu cumva au fost mai multe dispute pe seama faptului că Bîrleanu l-ar fi surprins vânzând ouă la locul de muncă.

 

A fost audiată în sala de judecată și soția asistentului medical care și-a amintit că soțul ei a venit acasă și i-a povestit cum a primit 50 de lei de la doctoriță și cum atunci l-a sfătuit să facă ceea ce este corect, adică să spună „mai departe” despre suma de bani.

 

Toți au dat câte 100 de lei, fiecare a avut alt motiv

 

Alt martor ascultat, polițist sucevean, a explicat cum a oferit 100 de lei pentru un concediu medical, el fiind suferind de hernie de disc. A scos din portofel cardul de sănătate și suma de bani și le-a lăsat pe birou. Nu, medicul nu i-a cerut banii și nici nu i-a sugerat că trebuie să îi dea „atenție”.

 

„Nu era un obicei, dar la orice medic la care se mergea, se dădea câte o atenție. A fost din partea mea, ea nu mi-a sugerat să las banii”,

a fost explicația polițistului

 

Alt cuplu de soți a venit la Tribunalul Botoșani, din Suceava. El polițist, ea a mers la CMJ pentru a ridica o rețetă pentru soțul bolnav. A lăsat 50 de lei pe biroul medicului Bîrleanu Adriana și a explicat că banii au fost de fapt pentru o carte de rugăciuni pe care o primise cu ceva timp înainte. Soțul a confirmat spusele partenerei sale de viață.

 

Un alt pacient al doctoriței, tot un polițist care a primit o trimitere la analiza RMN, după o serie de simptome pe care le-a resimțit și care au fost confirmate de imagistica prin rezonanță magnetică. La final, a revenit la cabinetul medicului și i-a oferit 100 de lei drept mulțumire că i-a oferit îndrumările potrivite pentru a se însănătoși.

 

Și nu în ultimul rând, Gheorghe Lemnariu, șeful Poliției Siret. Și el a oferit suma standard, respectiv 100 de lei. Era într-o zi de 6 martie și s-a gândit să facă un gest frumos, în avans, pentru Ziua Femeii.

 

„Am luat decizia pe moment, întrucât era 6 martie, am considerat că fac un gest umanitar față de o femeie și nu am avut timp să cumpăr o floare, am lăsat pe birou o bancnotă de 100 de lei, un gest pe care îl regret acum”,

au fost cuvintele comisarului sucevean

 

Rețete ridicate de un coleg de la Fălticeni

 

Procurorii au arătat în rechizitoriu:

 

„În intervalul februarie 2015 – mai 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a prescris 244 reţete medicale cu regim special, privind medicamente cu conţinut stupefiant, pe numele a 12 pacienţi (dintre care 3 membri de familie) aflaţi în evidenţa scriptică a CMJ Suceava, fără ca prescripţiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienţilor să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente şi fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre emiterea reţetelor.Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal”

DNA Suceava

 

O parte dintre rețete erau ridicate de un coleg al medicului Bîrleanu Adriana, fost polițist de frontieră. Originar din Fălticeni, el ridica medicamente de la două farmacii de pe raza acestui oraș.

 

MAI avea încheiat protocol cu patru farmacii din Suceava, două din municipiul reședință și altele două din Fălticeni. Plafonul se termina mai repede la cele din orașul Suceava unde erau mai mulți clienți.

 

„Eu fiind din Fălticeni și făcând naveta, eram rugat să iau câte o rețetă. Mi-a dat și inculpata mai multe rețete și mi-a spus să merg la farmacie. Erau pe mai multe nume, am înțeles că ale elevilor de la Școala Militară. Nu știu care era prescripția pe acele rețete”, a arătat și acest martor.

 

Medicul Bîrleanu Adriana a asistat la fiecare mărturie fără să schițeze vreun gest anume. În mai multe rânduri s-a consultat cu avocatul său, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Cristian Popovici.

 

Următorul termen va fi în ianuarie anul viitor când este așteptat un alt calup de zece martori.

loading...
Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Este OFICIAL! Supermarket și blocuri de locuințe în locul uneia dintre cele mai vechi fabrici din Botoșani – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a tot zvonit de mai multe zile, și anume construirea unui imens centru comercial în Centrul Vechi al orașului, devine realitate.
Fermierii s-au premiat și au pus-o de-o petrecere tradițională până după miezul nopții cu înțepături la microfon – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 170 de fermieri, majoritatea însoțiți de partenerele de viață, au umplut sâmbătă seară restaurantul ”Clasic” de la Complexul Rediu, acolo unde a avut loc a treia ediție a Balului Fermierilor, organizat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
Părintele Daniel Cojocaru s-a mutat într-o ”parohie” din Împărăţia lui Dumnezeu: A fost primul şi ultimul său transfer - GALERIE FOTO & VIDEO
Lacrimă și sfâșiere sufletească a fost vineri la Bajura, unde preotul Daniel-Lucian Cojocaru, plecat la Domnul la 35 de ani, a fost condus pe ultimul drum.
Care în living, care în dormitor? Un botoșănean este proprietar pe același apartament împreună cu Primăria
Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
Pensie specială de peste 6.300 de lei pentru un fost viceprimar din municipiul Botoșani, SUSPENDATĂ de Avocatul Poporului
Reglementările din Codul Administrativ care vizau modul de acordare a indemnizațiilor speciale pentru limită de vârstă aleșilor locali au fost clarificate ulterior printr-o Hotărâre de Guvern cu norme de aplicare. Norme care s-au dovedit a fi în favoarea foștilor primari sau viceprimari.
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București
Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.
Un tânăr de 32 de ani din PSD Botoșani a ajuns coordonator regional pe 6 județe din Moldova
De aproximativ trei luni de zile, un tânăr social-democrat este coordonatorul Agenției Teritoriale Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
La mulți ani 2020! Mii de botoșăneni au intrat în noul an cu două fete cântărețe și doi aleși din 24: Să aveți un an minunat ca voi VIDEO & GALERIE FOTO
Petrecerea ultimelor ore din 2019 și a primelor minute din 2020 în stradă a fost modul în care câteva mii de botoșăneni au ales sau poate au fost nevoiți să facă revelionul. Ei au participat la concertele organizate de Primăria Botoșani în Piața Revoluției.
Fii strălucitoare în noaptea de Revelion! SFATURI de la un creator de modă pentru petrecerea anului
Pentru multe dintre doamnele și domnișoarele Botoșaniului petrecerea din noaptea de Revelion înseamnă săptămâni întregi de pregătiri, de la podoaba capilară, la pregătirea aspectului estetic și, mai ales, a ținutei.
Loading...
Zeci de botoșăneni, Revelion pe mii de euro petrecut pe plajă: DESTINAȚIILE preferate de sărbători
Tot mai mulți botoșăneni aleg să petreacă sărbătorile altfel, în țările calde.
Drifturi, curse ilegale, artificii & derapaje pe zăpadă noaptea trecută în parcare la Kaufland, Poliția a blocat ieșirea – VIDEO & FOTOGALERIE
Scene desprinse parcă din celebra serie americană ”The Fast and the Furious” au putut fi văzute seara și noaptea trecută în parcarea de la Kaufland.
Bătaie sângeroasă la club: un înjunghiat, val de audieri, bălți de sânge pe trotuar – FOTOGALERIE
Un conflict de proporții a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea clubului amenajat în Casa Tineretului. Mai mulți tineri s-au luat la bătaie, iar unul este în stare critică la spital.
Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO
Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.
Cum ar trebui să arate bradul perfect prin ochii unei creatoare de modă din Botoșani: Este decorat în albGALERIE FOTO
Emoția sărbătorilor de iarnă este completă atunci și când casele noastre sunt împodobite în spiritul Crăciunului. Și, cum este și normal, vedeta căminului este bradul! Cât mai falnic și cu podoabe bogate sau selectate cu grijă pentru o imagine perfectă.
Loading...
Botoșănenii care trimit Crăciunul în Diaspora, mii de pachete cu bunătăți au luat drumul Europei - FOTOGALERIE
Perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă a fost una agitată cu multe cumpărături și pregătiri. Cum nu toți botoșănenii plecați peste hotare au putut să vină acasă măcar de Crăciun, cei dragi, rămași în Botoșani, le-au trimis un strop de bucurie. De acasă.
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO
Soții Iustina și Teodor Cenușă se mândresc acum cu fiica lor, Parascheva, o mânuță de fetiță gingașă și zglobie care le-a apărut în viață, împlinindu-i. Iar tabloul acestei familii este chiar unul care se apropie de perfecțiune.
Eroul martir Florică Murariu „omorât” din nou, chiar de botoșănenii lui! Numele dat școlii în memoria sa a fost retras - GALERIE FOTO
Pe 24 decembrie 1989, Florică Murariu, unul dintre cei mai mari rugbiști pe care i-am avut vreodată pe acest pământ, e chemat la unitate, fiind cadru MApN. În zona parcului Moghioroș e oprit de soldații unității 01270 din Focșani. I se cere să se legitimeze. E cu geacă, poartă blugi, arată a terorist. Duce mâna să se legitimeze, moment în care soldatul Lepădatu Fănică, văzându-i tricoul naționalei statului Zimbabwe, pe care sportivul îl purta, îl împușcă pe cel care jucase pentru România de peste 70 de ori. Ucigașul este, și azi, liber!
Trei elevi au produs singuri un filmuleț prin care fac reclamă liceului: Destinația ta pentru un viitor promițător VIDEO
Unii își fac reclamă pe la televiziuni, alții contactează chiar firme specializate în marketing în încercarea de a atrage elevi. Ceea ce nu este un lucru tocmai simplu într-un județ în care populația scade de la o zi la alta și tot mai puțini tineri acceptă să rămână în mediul rural sau prin ”orășele”.
Încăierare pentru postul de director la ”Apă”, prima doamnă a liberalilor a dat peste domnul cu banii de la PSD
Operatorul licențiat de apă și canalizare derulează în aceste zile procedura de selecție a trei dintre cei patru directori. Iar una dintre funcțiile scoase la concurs a generat prima ciocnire PNL – PSD pentru șefia unei unități de stat după revenirea liberalilor la guvernare și trecerea social-democraților în opoziție.
PSD-ul acuzat că minte în comunicate de un primar de-al lor pe picior de plecare la ALDE: Vrea din ăștia care au blocuri multe, nu din ăștia cu case
Scandal în toată regula între PSD și ALDE, după ce a doua formațiune politică menționată a ieșit public cu o listă de primari, printre care trei social-democrați, care ar trece la ALDE și ar candida din partea acestui partid la alegerile de anul viitor.
Loading...
Sondaj
Credeți că anul 2020 va fi:
Mai bun decât 2019
La fel ca 2019
Mai rău ca 2019
Declaraţia zilei
„Este ofițer în rezervă, el va candida la comuna Leorda, a fost șef de post în această localitate, soția domniei sale este o doamnă respectată în comunitate. Este agentul agricol din comună și este un om care locuiește în ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7792 lei
USD
Dolarul SUA
4.2976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4485 lei
GBP
Lira sterlină
5.6074 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9023 lei
XAU
Gramul de aur
215.0476 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2454 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4251 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9663 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.