Știrea zilei
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO

Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.

S-a născut în Botoșani. Vreme de 12 ani a fost elevă a Liceului Pedagogic, de unde păstrează și astăzi cutii și cutioare de amintiri. A vrut să fie jurnalist, astfel că a început să studieze la Iași, unde a fost admisă la două specializări (Jurnalism și Litere). A practicat gazetăria în timpul facultății, a colaborat și cu TVR…

 

…dar lipsea ceva. Ceva fără de care sufletul nu simțea plinătatea, împlinirea.

 

Într-o zi a plecat în Italia. Aici s-a înscris la Școala de Artă Dramatică - metoda Stanislavski, a Teatrului” Gedeone” din Milano, unde a frecventat 5 ani, studiind Teatru, Cinema și Arta clownului, și cu care a făcut și un spectacol la Teatrul ”Alle Colonne” la Milano. A muncit mult. A jucat pe scenele italiene, dar cel mai mult i-a plăcut să scrie scenarii și, încet-încet, a intrat în lumea filmului.

 

Publicul botoșănean a urmărit-o, la Cinema Unirea, în rolul principal din filmul tulburător "The Slider", regizat de cel ce avea să-i devină soț, Carlo Fusco.

 

 

Și totuși, viața bate filmul!

 

Familia ei poate deveni oricând subiectul unui film, pe care de bună seamă că Ieva Lykos l-ar scrie, iar Carlo Fusco l-ar regiza.

 

Povestea familiei Lichiardopol  începe pentru Ieva Lykos – nume de scenă, pentru cei de acasă este Gabriela Lichiardopol (lykos + poli, ne spune actrița, ar însemna o grupare de lupi) – pleacă de la bunicul grec, George, care emigrase din insula Kefalonia, stabilindu-se în Brăila, unde familia era proprietară a șantierului naval (acum încă există aici o moară, numită Moara lui Lichiardopol), iar străbunicul, Achileas, era navigator.

 

Bunicul nu avea să rămână mult la Brăila. S-a lipit de Circul Kratel, pe care apoi l-a reconstruit în întregime.

 

În timpul unui turneu cu circul, un urs a scăpat și, în alergarea-i năucă prin București, a intrat într-o cofetărie. Bunicul George a mers după urs și a găsit în cofetărie o minune de fată speriată și îngrozită. Grecul a liniștit-o, i-a șters lacrimile și… a luat-o de soție.

 

Împreună au ridicat afacerea, adunând ban cu ban, până au construit utilajele (lanțurile pentru copii folosite la iarmaroace).

 

Când deja aveau doi fii (unul născut la Botoșani, altul la Satu Mare), au decis să se stabilească pe o bucată de pământ și să construiască o casă. Au ales Botoșaniul.

 

Fiul din Botoșani s-a căsătorit la rândul lui cu o femeie cu origini ungurești. Fusese lăsată în grija unei familii care venea din Germania, cetățeni germani din Munchen. Viața alături de bunicii nemți a fost una de poveste.

(Ieva Lykos, scenă din film)

 

Altă poveste!

 

”Bunicul din partea mamei avea Mercedes de ultimul tip și șofer, mergeam cu el de mică prin restaurante la Miorita, Rapsodia și Stejarul, mergeam la pescuit la Trei Iazuri. Ei fiind cetățeni străini, nu trebuiau să dea prea multe explicații pentru valori. M-au învățat cum să mă comport, cum să vorbesc, să îndrăgesc natura, dar cel mai mult m-au învățat cum să iubesc. Cred că a fost cea mai mare demonstrație de dragoste de la un om și cel mai frumos exemplu de eleganță, cel al bunicului din partea mamei”, povestește Ieva Lykos.

 

Ieva și-a pierdut între timp tatăl. Și-a pierdut și sora, la numai 29 de ani. Dar Botoșanii mai înseamnă pentru ea mama, verișori, unchi. Și Luna Park, afacere pe care familia ei încă o deține la Botoșani.

 

A înființat la Botoșani o societate de producție de filme Lykos Film, administrată aici de Georgiana Lichiardopol, ”care este o femeie de fier în adevăratul sens al cuvântului”.

 

 

Botoșănenii din Top 100 români de pretutindeni

 

Anastasia Soare (Beverly Hills, USA), Gabriel Constantin (manager la Trump Hotels Chicago), Cristian Presură (Eindhoven, Olanda, cercetător senior la Phillips), Theodor Damian (New York, USA, preot), Alexandra Nechita (Los Angeles, USA, artist plastic), Bianca Andreescu (Toronto, Canada, jucătoare de tenis), Ieva Lykos (Roma, Italia, actriță-scenaristă-producător cinematografic), Dragoș Andrei Cantea (Oslo, Norvegia, pianist, post masterand la Academia de Muzică a Norvegiei).

 

Sunt doar câteva nume din „Top 100 Români de Pretutindeni”, ediția 2019.

 

(Top 100 români de pretutindeni, categoriile Religie și Artă)

 

Printre cei 100 de români se află şi doi botoşăneni. Preotul Theodor Damian, din New York, USA, şi actriţa Ieva Lykos, din Roma, Italia.

 

„Top 100 Români de Pretutindeni” este o iniţiativă internaţională care aparţine RePatriot și care ne aşază înainte o imagine a României de afară, a românilor care aparţin lumii întregi, a unei ţări care de ani buni mai mult se împrăştie şi prea puţin, prea rar se şi adună.Topul nominalizează persoane care au reușit să se afirme prin rezultate, proiecte și acțiuni remarcabile, care locuiesc și profesează în afara țării de cel puțin trei ani.

 

Toţi cei 100 sunt oameni care cred în viitorul României, în ideea de încurajare a românilor din străinătate să mențină legătura cu țara și să se implice în dezvoltarea ei.

 

Categoriile Topului sunt: Profesioniști, Manageri, Educatori și profesori, Medici, Oameni de știință inovatori, Artiști, Avocați, Funcționari și specialiști în administrație, Sportivi, Lideri religioși cu activitate pastorală, socială și culturală remarcabilă și Antreprenori de succes care au dezvoltat afaceri peste hotare.

 

 

Ieva Lykos, viața între Botoșani și Roma

 

Plecată de mulţi ani de acasă, cu o activitate remarcabilă în filmul internaţional, Ieva Lykos a fost surprinsă să se regăsească în Topul celor 100 de români de pretutindeni.

 

”România este plină de talente si de mari profesioniști și este incredibil să te regăsești pe o listă Top 100”, spune actriţa.

 

Nu s-a despărţit niciodată cu adevărat de Botoșani și de ţara natală. Chiar dacă în Italia are o familie frumoasă alături de soţul ei, regizorul Carlo Fusco, Ieva rămâne alături şi de familia de acasă. Sediul firmei Lykos Film este aici, la Botoşani. Însă filmele sunt realizate pe alte teritorii.

 

Apariţia alături de mari personalităţi româneşti din lumea întreagă îi dă speranţaîntr-un  viitor mai bun și într-o țară în care ne vom putea întoarce definitiv pentru a putea realiza minunatele proiecte de viitor, cu aceeași perseverență și creativitate, folosite peste hotare”.

 

Pentru asta, spune Ieva Lykos, România trebuie ”să creeze un sistem nou, fluid, corect și potrivit pentru a opri acest enorm flux de imigrare și,  totodată,  pentru a atrage românii înapoi pe tărâmul natal”.

 

Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace politica românească.

 

”Personal, am o societate de producții cinematografice în Romania, însă încă nu o pot face operativă pe teritoriul autohton întrucât ideea de cinema independent nu este bine primită de către eventualii finanțatori sau sponsori”, spune cu amărăciune Ieva Lykos.

 

 

Cum ar fi dacă ar fi?

 

Cum ar fi, oare, ca toţi cei 100 de români să revină acasă? Fiecare în domeniul său, cu priceperea şi experienţa căpătate în ani de muncă. Şi, mai ales, fiecare cu dorinţa de a crea, de a inova, de a participa la viaţa Cetăţii.

 

Dacă de aici lucrurile par frumoase şi pline de speranţă, nu acelaşi entuziasm răzbate de cealaltă parte. Întoarcerea acasă se va petrece, dar nu curând. Ieva Lykos are şi argumente.

 

”Este posibil ca aceste 100 de persoane să se întoarcă într-o zi, însă nu văd să se întâmple într-un viitor foarte apropiat. Principala barieră în calea reîntoarcerii este corupţia din România şi clasa politico-administrativă care a dominat scena de până acum. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar şi reducerea birocraţiei, am lua cu toții în considerare repatrierea. Din păcate, până când nu vor exista semne evidente de dezvoltare și îmbunătățire a întregii situații pe plan național, este cam riscantă această alegere”, spune Ieva Lykos.

 

Şi asta pentru că mai toţi cei care trăiesc departe au învăţat că o ţară nu se poate dezvolta în interiorul corupţiei, cu oameni care vor dreptate dar prea puţin sunt dispuşi să cedeze în numele ei, al dreptăţii.

 

Deocamdată, crede Ieva Lykos, România riscă să îşi neutralizeze propriile şanse. Iar întoarcerea milioanelor de români acasă ar putea fi, şi ea, un eşec dacă societatea nu admite că schimbarea se face om cu om, nu partid cu partid.

 

”Aproape toți românii de peste hotare, de la mic la mare, gândesc cam la fel: este nevoie de încredere şi de oportunităţi, de exemple de succes în care să se regăsească. În caz de repatriere, cred că ar fi imediat absorbiți de acest vârtej de bariere și, cu siguranță, sistemul le-ar tăia elanul și entuziasmul”, spune actriţa născută în Botoşani.

 

S-ar schimba cu adevărat România în cazul reîntoarcerii acasă a acestor 100 de persoane care figurează în acest Top?

 

Greu de spus...

 

”Mai degrabă, aceste 100 de persoane ar risca un proces de retrogradare. Există foarte multe exemple de cazuri eșuate atunci când ne gândim la români care s-au întors în România, au investit cu entuziasm și s-au trezit cu surprize uriașe. S-a ajuns chiar și la sinucidere”, crede Ieva.

 

Este nevoie, deocamdată, de o reconstrucţie a societăţii, de o recredibilizare a instituţiilor româneşti, de o reabilitare a sistemului educaţional, de sănătate, cultural chiar.

 

 

”Trebuie să conștientizăm că suntem pionii fundamentali la crearea unei Românii noi”

 

Soluţia este ca Diaspora să pregătească terenul, să arunce sămânţă bună în pământ românesc.

 

Este ceea ce a făcut şi Ieva Lykos. Sediul firmei prin intermediul căreia activează în lumea filmului internaţional este acasă. La Botoşani. Firmă care plăteşte impozite şi dări statului român. Aşa se face că Lykos Film, cu sediul în Botoşani, este prezentă în mari festivaluri de film, în mari competiţii internaţionale, interacţionează cu importanţi actori de la Hollywood.

 

(Ieva Lykos alături de actorul Eric Roberts)

 

”Ceea ce sfătuiesc eu este ceea ce am și reușit să realizez în ultimii ani: am deschis societatea românească atât pentru a satisface partea administrativă, cât si pentru a da prestigiu României oriunde sunt invitată: festivaluri de film, transmisii televizate, radiofonice etc. Sumar, trebuie să încercăm să ne implicăm și în România, în paralel cu ceea ce realizăm peste hotare. Suntem cetățeni români și trebuie să conștientizăm că suntem pionii fundamentali la crearea unei Românii noi, inovate și în rând cu țările occidentale”, spune Ieva Lykos.

 

Pentru că Ieva Lykos este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Altfel nu ar fi îndrăznit, nu ar fi cucerit lumea, nu ar fi strălucit.

 

”Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți,  mi-a dat și mai multă putere și m-a determinat să mă ambiționez și să-mi doresc și mai mult o realizare. Din păcate, este un oraş văzut nu prea bine, mai ales de către cei care nu l-au vizitat niciodată și nu-i cunosc istoria, semn evident de ignoranță. Din acest motiv doresc să dedic acest "premiu" României și, mai presus, orașului meu natal și profit de ocazie să invit românii în orașul nostru, leagănul personalităților naționale cu răsunet mondial”, este mesajul actriței pentru români și străini deopotrivă.

 

loading...
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Loading...
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Loading...
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Chiar așa gândesc românii din Diaspora, cum spune fiica lui Lichiardopol?? Desigur, dacă preluarea textelor este exactă. Din păcate, români ,,de succes” din lumea largă reprezintă cam 1% din cei aproape 5 milioane de migranți. Majoritatea însă execută munci necalificate, refuzate de autohtoni, iar voi vă așteptrați ca aceștia să se întoarcă și să-și facă mici afaceri în România.Am discutat și eu cu unii din această categorie și am aflat că majoritatea doresc să adune bani și să se retragă în România doar la pensie, motiv pentru care își investesc banii adunați cu multă trudă și chiar cu jigniri pentru a-și moderniza casele. Și acesta este un lucru bun,însă majoritatea nu revin din cauza corupției, ci pentru simplul motiv că nu știu să facă altceva.
28 noiembrie 2019, 10:30
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 `Sunt şapte suflete, cinci copii şi părinţii. Nu îşi doresc mare lucru, să aibă încălţări şi mâncare. Lucruri normale pentru orice copil, pentru ei sunt la acest moment dorinţe. Trăiesc cu toţii din alocaţiile ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8347 lei
USD
Dolarul SUA
4.1033 lei
CHF
Francul elveţian
4.4909 lei
GBP
Lira sterlină
5.3722 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8668 lei
XAU
Gramul de aur
262.6798 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4021 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0852 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.