Știrea zilei
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO

Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.

Stop furturilor de apă (?)

 

Și implicit facturile lunare. Într-un final, adevărații pierzători ai acestor „afaceri” erau tot botoșănenii, care suportau așa-zisele pierderi de la Nova Apaserv. O companie care este pe buza prăpastiei falimentare.

 

Spălătorii auto, unități de abatorizare sau tot felul de hale industriale (atâtea câte mai sunt) ar fi fost părtașe la astfel de metode. Oficial însă nu s-a putut demonstra nicio ilegalitate de acest gen, iar șefii companiei au decis să șteargă cu buretele trecutul, să efectueze verificări minuțioase și să adopte măsuri de eliminare a acestor practici apropiate de furt.

 

Spre finele anului trecut, echipajele de la Nova Apaserv, unitate la care Consiliul Județean este acționar principal, au derulat un amplu control în care au implicat și alte instituții.

 

Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, a fost implicat în această acțiune.

 

 

„A fost declanșată deja, de circa două luni, s-au identificat undeva la 36 de spălătorii care au contracte cu Nova Apaserv și figurează ca societăți în documentele care sunt la Nova Apaserv. S-au verificat cam 95% dintre ele, unde a fost cazul s-au montat deja vreo 15 contori radio. Încercăm ușor, ușor tot ce înseamnă persoane juridice să avem montați contori radio pentru o mai bună gestionare a consumului de apă”.

 

Ce sunt contorii radio?

 

„Sunt contori care pot fi citiți de la distanță și la care nu se poate umbla. În primul rând, un contor radio, în secunda în care umbli la el va da un semnal care spune foarte clar că cineva a umblat la el. Avem un control mult mai bun, încercăm în perioada următoare, avem în vedere ca la toate scările de bloc, sunt undeva la 3.000 și ceva de scări de bloc, să avem peste tot contori radio montați și cam tot ce înseamnă persoane juridice în Botoșani”.

 

„Există tot felul de variante”

 

Dar contorul clasic poate fi cumva manipulat? Cel puțin în rândul spălătoriilor unde, să zicem, consumul de apă este mult mai mare...

 

„La contorul radio este imposibil să umbli, la cel clasic se poate umbla, se poate sparge, există tot felul de variante. Oricum, noi avem în vedere să avem un control foarte strict asupra consumului de apă la persoane juridice, mai ales unde există consumuri mai mari de apă, ordinea în care vor fi montați acești contori. Pentru că avem în vedere să achiziționăm, într-adevăr, o cantitate destul de mare de contori inteligenți. Ordinea în care îi vom monta va fi în funcție de consumul lunar de apă, unde sunt consumurile cele mai mari, acolo vor fi montați prima dată”.

 

În cadrul controlului la spălătorii au fost suspiciuni de furt de apă?

 

„Au existat în spațiul public tot felul de discuții. În acest moment de asta s-a și luat decizia de a se verifica toate spălătoriile, pentru a elimina orice discuție intră absolut toți la control. Nu se face un control ici-colo, efectiv toate spălătoriile au fost identificate și controlate. Va exista o medie de consum care ne va spune foarte clar unde vom mai trebui să acționăm și unde nu”

 

Apă reziduală care dispare prin farmec

 

Spuneați că ați angrenat mai multe instituții în cadrul acestui control, pentru o verificare mai minuțioasă?

 

„Da, am avut o discuție inclusiv cu cei de la Garda de Mediu, să avem o colaborare în acest sens, mai ales pe partea de evacuare a apelor uzate pentru că sunt spălătorii care au acele fose, nu sunt conectate la canalizare și vedem din rapoarte că la noi apar cu un consum de 100 mc și ei vidanjează undeva la 5 – 10 mc de apă pe an. Ceea ce, într-adevăr, ne duce la ideea că, ceva nu e foarte corect acolo”.

 

Ar trebui să se regăsească undeva și nu e nicăieri...

 

„Exact”.

 

Garda de Mediu și...?

 

„Garda de Mediu în principal și pentru cei care declară că au puțuri de apă pentru spălătorii, acolo vom conlucra cu cei de la Apele Române. O să avem discuții să reglăm aceste treburi. să fie corecte”.

 

Și ați depistat până acum cazuri cu nereguli?

 

„S-au găsit diferite probleme, dar nu la modul grosier. Până la urmă, unde au existat într-adevăr consumuri foarte mici și erau suspiciuni, la momentul controlului nu s-au găsit probleme deosebite acolo. Dar unde consumurile erau foarte mici, exact acolo s-a luat decizia de a se monta acei contori radio. Efectiv s-au și scos în afara proprietății acei contori”.

 

Deci dvs. spuneți că, dacă au existat cazuri de furturi în trecut, sunt foarte greu de probat. Iar pe viitor, prin montarea acestor contori inteligenți, doriți să le preîntâmpinați...

 

„Exact. Pe mine mă interesează foarte mult să aducem în facturi, apă. Pentru că există niște pierderi în acest moment care sunt destul de mari. Și mă interesează să reduc acele pierderi, să dăm la o parte aceste suspiciuni de furturi, să știm că avem înregistrat corect tot ce înseamnă consumuri de apă și atunci putem vedea mai departe ce facem”.

 

Nova Apaserv vrea să cumpere mii de contori inteligenți 

 

Înaintea verificării spălătoriilor a mai fost un control amplu derulat de Nova Apaserv pentru abonații branșați la magistrala spre Flămânnzi. În urma verificărilor au fost depistați contori manipulați și mai mulți salariați au intrat în comisia de disciplină. La spălătorii a fost cazul?

 

”Chiar nu știu exact, dar știu că mai sunt câteva persoane care trebuie să ajungă în comisie, dar nu am informații exacte. Dar într-adevăr unde se găsește ceva, cineva va răspunde pentru ceea ce se întâmplă acolo”.

 

Câți contori inteligenți își propune Nova Apaserv să mai achiziționeze și de unde fonduri?

 

„Partea cu fondurile e cea mai complicată, pentru că acum căutăm soluții, să vedem de unde, discutăm de sume cuprinse între 500.000 și 1 milion de euro. Cam acesta ar fi necesarul pe care l-am primit acum de la Nova Apaserv, un calcul brut, să zicem. Discutăm de vreo 4 – 5.000 de contori inteligenți, de diferite dimensiuni. În afară de persoanele juridice, există anumite zone intermediare unde trebuie montați acești contori pentru a putea identifica pierderile de apă mult mai ușor. Neavând foarte bine controlată rețeaua de apă, există avarii care se duc direct în canalizare, nu ies la suprafață, e foarte greu să-ți dai seama unde e acea avarie. Pierzi două, trei zile până o găsești, până intervii. Botoșănenii știu foarte bine, au fost câte două săptămâni, nu fără apă, dar cu presiune foarte mică. Cam acela era motivul, avarii ascunse care sunt foarte greu de depistat. Montând acești contori inteligenți, am putea depista mult mai ușor avariile și să intervenim mult mai ușor acolo. În afară de asta, pierderile de apă se vor diminua foarte mult. Nu va mai dura o săptămână până la o remediere. Prin toate lucrurile astea încercăm să construim o nouă formă de lucru în Nova Apaserv. Pentru că, da, trebuie schimbări acolo, trebuie schimbări foarte serios făcute și gândite”.

 

După spălătorii, care e următoarea categorie de persoane juridice vizată de verificări?

 

„Tot ce înseamnă mari consumatori de apă. Aici vorbim de industrie alimentară, vorbim de restaurante, hoteluri, abatoare, cam aceștia sunt cei mai mari consumatori de apă din Botoșani. Și da, ușor-ușor vor fi cu toții verificați, să fie totul în regulă în fiecare locație”.

 

După luarea primelor măsuri, care sunt deocamdată la stadiu incipient, nu au întârziat să apară și rezultatele. Facturile la persoane juridice care sunt încasate de Nova Apaserv ar fi crescut și de câte două, trei ori. 

 

loading...
Se scumpesc apa și canalizarea, liberalii s-au abținut de la vot – NOILE TARIFE
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
În acest weekend, la Botoșani se desfășoară două importante evenimente menite să readucă în atenție două dintre cele mai importante personalități născute pe aceste meleaguri, Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu.
Mihai Țurcanu ridicat de DNA în puterea întunericului, după 12 ore de percheziții învăluite în tăcere! Ar fi vizat de patru infracțiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost percheziționată de procurorii DNA Suceava, în cursul zilei de vineri, 13 mai 2022.Mihai Țurcanu, directorul instituției, a fost ridicat la finalul acțiunii când afară era deja noapte.
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Loading...
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Loading...
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este ieșirea mea oficială din zona de confort. Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu, prea mănânc când îmi e foame, gata, e nevoie de o provocare :)) Sincer, abia aștept sa ajung, abia aștept sa îl distrug ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.6322 lei
CHF
Francul elveţian
4.7915 lei
GBP
Lira sterlină
5.8254 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6326 lei
XAU
Gramul de aur
277.6524 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2438 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2933 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6225 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.6 o C
Dorohoi
15.7 o C
Bucecea
14.9 o C
Darabani
9.6 o C
Saveni
16.1 o C
Ştefăneşti
13.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.