Știrea zilei
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO

Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.

Stop furturilor de apă (?)

 

Și implicit facturile lunare. Într-un final, adevărații pierzători ai acestor „afaceri” erau tot botoșănenii, care suportau așa-zisele pierderi de la Nova Apaserv. O companie care este pe buza prăpastiei falimentare.

 

Spălătorii auto, unități de abatorizare sau tot felul de hale industriale (atâtea câte mai sunt) ar fi fost părtașe la astfel de metode. Oficial însă nu s-a putut demonstra nicio ilegalitate de acest gen, iar șefii companiei au decis să șteargă cu buretele trecutul, să efectueze verificări minuțioase și să adopte măsuri de eliminare a acestor practici apropiate de furt.

 

Spre finele anului trecut, echipajele de la Nova Apaserv, unitate la care Consiliul Județean este acționar principal, au derulat un amplu control în care au implicat și alte instituții.

 

Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, a fost implicat în această acțiune.

 

 

„A fost declanșată deja, de circa două luni, s-au identificat undeva la 36 de spălătorii care au contracte cu Nova Apaserv și figurează ca societăți în documentele care sunt la Nova Apaserv. S-au verificat cam 95% dintre ele, unde a fost cazul s-au montat deja vreo 15 contori radio. Încercăm ușor, ușor tot ce înseamnă persoane juridice să avem montați contori radio pentru o mai bună gestionare a consumului de apă”.

 

Ce sunt contorii radio?

 

„Sunt contori care pot fi citiți de la distanță și la care nu se poate umbla. În primul rând, un contor radio, în secunda în care umbli la el va da un semnal care spune foarte clar că cineva a umblat la el. Avem un control mult mai bun, încercăm în perioada următoare, avem în vedere ca la toate scările de bloc, sunt undeva la 3.000 și ceva de scări de bloc, să avem peste tot contori radio montați și cam tot ce înseamnă persoane juridice în Botoșani”.

 

„Există tot felul de variante”

 

Dar contorul clasic poate fi cumva manipulat? Cel puțin în rândul spălătoriilor unde, să zicem, consumul de apă este mult mai mare...

 

„La contorul radio este imposibil să umbli, la cel clasic se poate umbla, se poate sparge, există tot felul de variante. Oricum, noi avem în vedere să avem un control foarte strict asupra consumului de apă la persoane juridice, mai ales unde există consumuri mai mari de apă, ordinea în care vor fi montați acești contori. Pentru că avem în vedere să achiziționăm, într-adevăr, o cantitate destul de mare de contori inteligenți. Ordinea în care îi vom monta va fi în funcție de consumul lunar de apă, unde sunt consumurile cele mai mari, acolo vor fi montați prima dată”.

 

În cadrul controlului la spălătorii au fost suspiciuni de furt de apă?

 

„Au existat în spațiul public tot felul de discuții. În acest moment de asta s-a și luat decizia de a se verifica toate spălătoriile, pentru a elimina orice discuție intră absolut toți la control. Nu se face un control ici-colo, efectiv toate spălătoriile au fost identificate și controlate. Va exista o medie de consum care ne va spune foarte clar unde vom mai trebui să acționăm și unde nu”

 

Apă reziduală care dispare prin farmec

 

Spuneați că ați angrenat mai multe instituții în cadrul acestui control, pentru o verificare mai minuțioasă?

 

„Da, am avut o discuție inclusiv cu cei de la Garda de Mediu, să avem o colaborare în acest sens, mai ales pe partea de evacuare a apelor uzate pentru că sunt spălătorii care au acele fose, nu sunt conectate la canalizare și vedem din rapoarte că la noi apar cu un consum de 100 mc și ei vidanjează undeva la 5 – 10 mc de apă pe an. Ceea ce, într-adevăr, ne duce la ideea că, ceva nu e foarte corect acolo”.

 

Ar trebui să se regăsească undeva și nu e nicăieri...

 

„Exact”.

 

Garda de Mediu și...?

 

„Garda de Mediu în principal și pentru cei care declară că au puțuri de apă pentru spălătorii, acolo vom conlucra cu cei de la Apele Române. O să avem discuții să reglăm aceste treburi. să fie corecte”.

 

Și ați depistat până acum cazuri cu nereguli?

 

„S-au găsit diferite probleme, dar nu la modul grosier. Până la urmă, unde au existat într-adevăr consumuri foarte mici și erau suspiciuni, la momentul controlului nu s-au găsit probleme deosebite acolo. Dar unde consumurile erau foarte mici, exact acolo s-a luat decizia de a se monta acei contori radio. Efectiv s-au și scos în afara proprietății acei contori”.

 

Deci dvs. spuneți că, dacă au existat cazuri de furturi în trecut, sunt foarte greu de probat. Iar pe viitor, prin montarea acestor contori inteligenți, doriți să le preîntâmpinați...

 

„Exact. Pe mine mă interesează foarte mult să aducem în facturi, apă. Pentru că există niște pierderi în acest moment care sunt destul de mari. Și mă interesează să reduc acele pierderi, să dăm la o parte aceste suspiciuni de furturi, să știm că avem înregistrat corect tot ce înseamnă consumuri de apă și atunci putem vedea mai departe ce facem”.

 

Nova Apaserv vrea să cumpere mii de contori inteligenți 

 

Înaintea verificării spălătoriilor a mai fost un control amplu derulat de Nova Apaserv pentru abonații branșați la magistrala spre Flămânnzi. În urma verificărilor au fost depistați contori manipulați și mai mulți salariați au intrat în comisia de disciplină. La spălătorii a fost cazul?

 

”Chiar nu știu exact, dar știu că mai sunt câteva persoane care trebuie să ajungă în comisie, dar nu am informații exacte. Dar într-adevăr unde se găsește ceva, cineva va răspunde pentru ceea ce se întâmplă acolo”.

 

Câți contori inteligenți își propune Nova Apaserv să mai achiziționeze și de unde fonduri?

 

„Partea cu fondurile e cea mai complicată, pentru că acum căutăm soluții, să vedem de unde, discutăm de sume cuprinse între 500.000 și 1 milion de euro. Cam acesta ar fi necesarul pe care l-am primit acum de la Nova Apaserv, un calcul brut, să zicem. Discutăm de vreo 4 – 5.000 de contori inteligenți, de diferite dimensiuni. În afară de persoanele juridice, există anumite zone intermediare unde trebuie montați acești contori pentru a putea identifica pierderile de apă mult mai ușor. Neavând foarte bine controlată rețeaua de apă, există avarii care se duc direct în canalizare, nu ies la suprafață, e foarte greu să-ți dai seama unde e acea avarie. Pierzi două, trei zile până o găsești, până intervii. Botoșănenii știu foarte bine, au fost câte două săptămâni, nu fără apă, dar cu presiune foarte mică. Cam acela era motivul, avarii ascunse care sunt foarte greu de depistat. Montând acești contori inteligenți, am putea depista mult mai ușor avariile și să intervenim mult mai ușor acolo. În afară de asta, pierderile de apă se vor diminua foarte mult. Nu va mai dura o săptămână până la o remediere. Prin toate lucrurile astea încercăm să construim o nouă formă de lucru în Nova Apaserv. Pentru că, da, trebuie schimbări acolo, trebuie schimbări foarte serios făcute și gândite”.

 

După spălătorii, care e următoarea categorie de persoane juridice vizată de verificări?

 

„Tot ce înseamnă mari consumatori de apă. Aici vorbim de industrie alimentară, vorbim de restaurante, hoteluri, abatoare, cam aceștia sunt cei mai mari consumatori de apă din Botoșani. Și da, ușor-ușor vor fi cu toții verificați, să fie totul în regulă în fiecare locație”.

 

După luarea primelor măsuri, care sunt deocamdată la stadiu incipient, nu au întârziat să apară și rezultatele. Facturile la persoane juridice care sunt încasate de Nova Apaserv ar fi crescut și de câte două, trei ori. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Se scumpesc apa și canalizarea, liberalii s-au abținut de la vot – NOILE TARIFE
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un an fără Daniela Șfaițer, doamna celor năpăstuiți, prietena celor privilegiați
S-a scurs deja un an de la ziua în care comunitate botoșăneană era străbătută de o undă de șoc. Daniela Șfaițer părăsea discret această lume.
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.7 o C
Dorohoi
-2.5 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-2.3 o C
Saveni
-3.4 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.