Știrea zilei
Hai și cu noua speranță a poeziei premiată în numele lui Eminescu: Sînt o doamnă, ce p... mea

De luni seară, de la izbucnirea scandalului generat de citirea unei poezii despre care inclusiv autoarea a recunoscut că nu avea ce căuta la o asemenea manifestare, organizatorii au încercat în mare parte să susțină că fost un eveniment izolat care oricum nu a fost finanțat de Consiliul Județean sau Primăria Botoșani.

Regrete...

Trecând peste faptul că tocmai organizatorii au introdus premierea efectuată de editura Cartea Românească în programul oficial al acțiunilor dedicate Zilelor Eminescu, unde, dacă s-a aprins lumina și s-a deschis căldura la Casa Tineretului, aceste lucruri s-au făcut pe banii municipalității, trebuie spus că derapajul cu Medeea Iancu și a sa poezie ce a intrigat atâta lume nu pare însă să fi fost chiar ceva singular.


”Regretul nostru, al organizatorilor, este că am inclus această decernare a premiilor în deschiderea galei și a apărut acest regretabil moment”, a declarat scriitorul Gellu Dorian, promotorul Premiilor Eminescu, a doua zi după gală.


Cel puțin înclinația spre vulgaritate și obscenitate este însă întâlnită chiar și la tineri autori premiați direct de organizatori, mai exact Consiliul Județean, Primăria Botoșani și instituții subordonate plus Fundația Hyperion.

 

”Îmi tot vine să oftez pentru toate porcăriile care s-au întâmplat și s-au zis pe acolo”


Pe 8 ianuarie, ziua în care s-au făcut publice nominalizările pentru Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu - Opus Primum, Cristina Stancu, tânăra căreia luni i s-a decernat distincția, a avut o singură postare pe Facebook, pornită de la cartea Ioanei Bradea:


”Deci musai să pun aici măcar un fragment din ,«Băgău», de Ioana Bradea, pe care o descopăr abia acum. Bonus: ,«sînt o doamnă, ce pula mea»”.


Ce pasaj din carte a ținut să transmită noua speranță a poeziei românești?


”Tot el o f... pe Gina de la patru și tu plîngi aici cu noi ca bezmetica și te bucuri că nu-ți dă papucii, nu? Că doar tu ești aia care suge p... la telefon”.


Miercuri, la două zile de la gala de decernare, absolventa Facultății de Litere din cadrul Universității București, și-a exprimat dezamăgirea față de ceea ce s-a întâmplat la Botoșani, unde, pe lângă premiul pentru debut, a primit și o recompensă financiară de la Consiliul Județean:

”Oare de ce după premiile Eminescu mă simt mai dărâmată ca oricând? Îmi tot vine să oftez pentru toate porcăriile care s-au întâmplat și s-au zis pe acolo. Dar poate nu sunt eu obișnuită cu. Păcat de poezie și de efortul oamenilor faini de la Memorialul Ipotești. Apropo, în caz că se întreba cineva: eu mi-am scris cartea”.


Iar ceea ce s-a întâmplat în 2018 vine după premierea debutantului de la gala din 2015, când imediat după ce i s-a dat distincția, Ștefan Ivas a ținut neapărat să citească o poezie cu versuri precum:  


”Laura, Laura, bolfoasă, cu țâțe mari și lăsate, de parcă ți-ai fi atârnat deja doi sugari de sfârcuri
Laura, Laura, cum te dădeai tu cu ojă ca să-ți acoperi pământul de sub unghii”.

 

”Asta nu este educație și nicidecum cultură”

 

Cert este că de la o zi la alta tot mai multe persoane publice solicită să se ia măsuri după ceea ce s-a întâmplat la ediția din acest an a Premiilor Eminescu.


”Ne-am obișnuit cu circ, de la Zilele Eminescu trăiesc cu amărăciune acest moment pentru că o acțiune poate scăpată de sub control, dar acolo au fost niște organizatori pentru care acolo au fost folosiți bani publici. În acest fel se folosesc banii publici? Și nimeni nu se delimitează de astfel de acțiuni, nimeni nu are mustrări de conștiință? Spunea cineva astăzi (ieri - n.r.) că n-are dureri pe spinare sau nu știu ce de la acțiunile respective. Este jenant. Nu e bine să faci cenzură, să bagi pumnul în gură cuiva, dar poți să ai o atitudine, să te delimitezi sau nu”,


Radu Anton, consilier județean.


Colonelul în rezervă a anunțat că va cere CJ-ului ”ca acei organizatori care au folosit banul public să răspundă pentru astfel de acțiuni. Pentru că asta nu este educație și nicidecum cultură”.

 

loading...
Laura cu țâțele mari și lăsate a înșfăcat premiul Eminescu după primul volum – VIDEO & GALERIE FOTO
Președintele CJ Botoșani și Gala Eminescu: Nu fac comentarii, însă m-a strâns în spate. Ăştia sunt poeţii

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

 

download from google playdownload from apple store
Un fost pușcăriaș acuzat că a bătut doi polițiști: L-a lovit pe colegul meu cu capul în zona gurii

Doi polițiști s-au dus să-și facă datoria, dar au dat peste alte probleme.

Blestemul pământului: Soțul cu furca, soția cu ranga și-au bătut vecinul și l-au lăsat lat

Într-o comună din Botoșani armonia între unii vecini nu există.

Iftime, în pragul unei pierderi de 1,4 milioane în câteva minute, în business-ul său de suflet: Sunt disperat, n-am nici un motiv să mai merg mai departe

1,4 milioane de lei sau, dacă vreți, 14 miliarde de lei vechi, se pot pierde sau câștiga în doar câteva zeci de minute, care sunt cele mai importante din ultimii cinci ani pentru FC Botoșani.

Un fost PSD-ist de frunte, venit pentru afacerile fetei, a declanșat bomba: GREVĂ FISCALĂ a patronilor din Botoșani

Una dintre cele mai năstrușnice idei lansate la întâlnirea cu oamenii de afaceri care a avut loc miercuri la Hotel Rapsodia vine din partea unui fost consilier local PSD.

Consultații medicale în hotel, botoșăneni cu metale grele în corp „vindecați” cu… oale

Seria înșelătoriilor ajunge la un nivel iar ingeniozitatea în a găsi tot felul de metode pare să nu aibă limite. Ce e mai frapant este perseverența cu care acești oameni care caută să obțină câștiguri din naivitatea mai ales a pensionarilor și revin iar și iar cu alte „povești”.

Hai cu Cornișa! S-a cerut insolvența singurului aqua park din Moldova după jumătate de vară și jumătate de iarnă

Inaugurat în vara anului trecut, singurul aqua park din Moldova se află deja în pragul insolvenței. Ironia sorții, aceasta ar putea veni de pe... litoral.

Liderii unui partid s-au întâlnit cu șefii de la București la restaurant fiindcă au sediul sechestrat din cauza datoriilor

Dificultățile financiare pe care le traversează una dintre organizațiile județene de partid care a fost părăsită de o bună parte a foștilor lideri au provocat o situație mai ciudată.

MEMORABIL: Plombări pe lapoviță în strada Primăverii: Dacă undeva sare, mă duc și îl mănânc - VIDEO & GALERIE FOTO

Scene memorabile de treabă... capitalistă au putut fi văzute joi pe a doua mare stradă a municipiului Botoșani. În jurul orei 11:00 o echipă de muncitori de la SC Conrec SA plomba gropile din strada Primăverii.

A înnebunit lumea??? Noi creșteri salariale la CJ: peste 12.000 de lei un director, mai mult de 10.000 un șef serviciu, 4.000 un șofer - DOCUMENT

Consilierii județeni se întrunesc astăzi în ședință extraordinară pentru a dezbate bugetul pe 2018 și totodată noile salarii. Iar dacă anul trecut vi s-a părut exagerat ca un director din aparatul propriu să fie remunerat cu circa 9.000 de lei, iar un șofer cu 3.000 de lei, aflați că aceste sume cam sunt de domeniul trecutului.

loading...
Jale la o unitate de elită: Tot ”colectivul” compus dintr-o directoare şi trei angajaţi cu jumătate de normă

Anii în care o mulţime de botoşăneni îşi doreau să lucreze în acest loc au trecut de mult. Mai ales de când Oficiul Registrului Comerţului a trecut sub oblăduirea Tribunalului Botoşani.

DOCUMENT EXPLOZIV: Ce fac consilierii municipali într-o zi liberă!? Pun la cale în mare grabă destituirea unui director

Unii aleșii de la municipiu sunt atât de preocupați de soarta societăților la care Consiliul Local este unic acționar încât muncesc și în zi liberă. Mai exact, pe 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor Române.

Risc de explozii în Botoșani!! Aproape jumătate de oraș în ȘANTIER din primăvară

Ceea ce s-a întâmplat la blocul din strada Primăverii unde zeci de botoșăneni au rămas sinistrați mai bine de jumătate de an din cauza unei explozii, poate fi o lecție pentru noi toți, fie că vorbim de autoritatea publică, mediu privat sau cetățeni.

Un angajat de la Nova Apaserv a dat de bucluc: lovituri, amenințări, pulover rupt - A trebuit efectiv să învăț să merg din nou

O vizită la locul de muncă al concubinei sale i-a adus numai nenorociri unui angajat al societății Nova Apaserv.

Se năruieşte visul metropolitan al Botoşanilor, prima localitate care a părăsit zona: Nu am beneficiat până la această dată de nici un proiect de dezvoltare

Ameninţările făcute în mai multe rânduri de unii primari din Zona Metropolitană Botoşani (ZMBT) că vor părăsi această structură au început să fie puse în practică.

loading...
Un șofer băut a făcut dezastru în centrul orașului cu un Ford: s-a răsturnat, trei mașini distruse în câteva clipe - FOTOGALERIE

Consumul de băuturi alcoolice combinat cu șofatul și-a dovedit din nou consecințele nefericite. A cunoscut-o pe propria piele un conducător auto chiar în zona zero a municipiului Botoșani.

Una dintre clădirile mari ale orașului va fi DEMOLATĂ – Se construiește un Lidl uriaș cu spații verzi și locuri de parcare – FOTOGALERIE

Municipiul Botoșani începe să facă din ce în ce mai mulți pași în ceea ce privește investițiile private imobiliare. Primăria înregistrează tot mai multe solicitări pentru construirea de locuințe în diferite zone ale orașului. Și centre comerciale.

EXPLOZIV: Polițiștii suspectați că și-au aranjat propriile alegeri, o femeie subcomisar cere anularea în instanță a scrutinului

Poliţiştii botoşăneni şi-au ales săptămâna trecută noul lider, însă ocupantul final al funcţiei de preşedinte judeţean al Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) va fi stabilit în instanţă. Şi aceasta pentru că, mai mult sau mai puţin plastic spus, unii oameni ai legii par să aibă unele probleme cu… legea.

ATENȚIE! Anunțul anului pentru liniștea străzilor din Botoșani în 2018: În sex, în război şi în alte nenorociri nu sunt reguli

Disputele pe seama informării prezentate la începutul săptămânii de Inspectoratul de Poliţie Judeţean în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) au generat şi momente amuzante.

Scandalul de la Urban Serv: Sporuri plătite contabilului pentru deszăpezire peste program, Iveco second-hand cumpărat ca nou, maşini de 1,8 milioane luate printr-un SRL din Bucureşti

Dacă înaintea şedinţei consiliului de administraţie a refuzat să facă declaraţii pe seama propunerii de destituire a directorului general, la finalul întrunirii de joi a CA, adjunctul de la SC Urban Serv SA şi-a explicat solicitarea.

kurtmann.ro%20
Cutremur la Urban Serv: CA-ul convocat pentru demiterea lui Drelciuc

Şedinţă explozivă de consiliu de administraţie, astăzi, la societatea de salubrizare a oraşului. Primul punct pe ordinea de zi îl reprezintă demiterea actualului director general.

Fetita Lilianei Buliga stie mai multe decat isi inchipuie mamica...
18 ianuarie 2018, 18:31
asa va trebuie daca a ajuns unul ca dorrian sa fie amfitrionul culturii in Botosani, vai de steaua lui, un epigon marunt si lacom dupa bani publici. Nu mai sunt intelectuali in judetul asta?, aduceam pe unii din Iasi, dar sa iasa netesalatu pe scena cu toti nebunii, sa ne facem de bafta in halul asta?!, pana si traian apetrie se descurca mai onorabil...
18 ianuarie 2018, 15:25
Sa nu uitam ca si Ion Creanga a scris 'Povestea Pulei', si ca si Eminescu injura la nervi. Nu cuvintele, expresiile sunt problema, ele oricum exista in limba romana. Problema este cum sunt folosite, care e rolul in poem, ce vrea autorul sa exprime. Ca asa, daca ma apuc de insiruit genitale si expresii de stadion pe o foaie, devin mare geniu :) N-ar fi o greseala daca organizatorii festivalului ar face o sectiun e speciala pentru genul pornografic, astfel incat publicul sa stie la ce merge. N-a spus nimeni, dar marele scandal este de fapt generat de faptul ca spectatorii merg la galele astea asa, ca e de bon ton, dar de fapt habar nu au nici un nume de poet, nu au citit nimic din creatia lor. Se duc pentru ca au functii si sunt invitati, deci trebuie sa fie prezenti, sa bifeze evenimentul. Si cand te duci cu gandul ca trebuie doar sa stai frumos doua ore si apoi mergi acasa, iar pe scena vine una si zice 'pula', devii atent si revoltat.
18 ianuarie 2018, 14:07
Da, probabil ca sugestia unui botosanean este perfecta: sa ramana Botosaniul la coada cozilor in ceea ce priveste o cultura care nu tabuizeaza sexul. Probabil ca in Botosani nu-si are locul poezia manifest a unei femei care tocmai impotriva misoginismului profund romanesc protesteaza. Posibil ca multi barbati in Botosani se simt comfortabil sa detina exclusivitate asupra a tot ce este legat de sex sau invectiva.Consilierul care si-a manifestat parerea ca asta nu este cultura este probabil un incult. Ion Creanga scria "Povestea Pulei" in secolul al XIX-lea si parca se invartea si el pe langa Botosani. Textul este accesibil pe net, pentru toti ultragiatii.Ca sa nu mai spunem de Urmuz, cel ce face o literatura mai culta si mai putin de distractie.Desigur, sa pastram in Romania imaginea femeii obligata sa fie doamna cand societatea in care traieste este departe de a cere acelasi lucru barbatilor. Sa pastram o pudoare falsa si o moralitate care sa ne permita doar sa ii criticam pe ceilalti.Articolul, din nou, de toata jena. Sapoul include cu o afirmatie care ar fi trebuit testata prin citat (ce a recunoscut autoarea), altfel de absolut stil tabloid de cea mai joasa speta. Prima fraza din articolul publicat la STIREA ZILEI (!!!) se intinde pe 5 randuri, incepe cu un gerunziu si contine limbaj de lemn groaznic. Parca jurnalistii de la Botosaneanul au fost luati de pe strada si pusi sa scrie treburile astea. Nu au nici un fel de idee despre regulile de baza ale redactarii unui articol.Sfat: mergeti in platforma wordpress, sa vedeti cum pana si aplicatiile incluse acolo stiu sa aprecieze continutul in scris mai bine decat o faceti voi.
18 ianuarie 2018, 13:42
Pacat de asa educatie ce lasa de dorit...ce invata fetita mea ce este eleva in clasa a8-a...ce vorinvata nepotelele mele de 8 si 6 ani?Cum se permite asa ceva? Rusine pentru asemenea asa zise poete...Cred ca Eminescu se rasuceste in mormant.Dezgustator...
18 ianuarie 2018, 12:39
Foarte bine! Determinatii pe toti poetii care au versuri licentioase sa se tina departe de Botosani
18 ianuarie 2018, 12:31
Saracele...daca nu le baga nici un barbat in seama, se baga singure...jalnice.
18 ianuarie 2018, 08:12
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Trebuie făcut sens unic pe strada Pacea?
Da
Nu
Nu sunt șofer
Declaraţia zilei
“Nu mi se pare normal ca unul să plătească și unul să nu plătească. Datoriile sunt foarte mari și trebuie să iau măsuri de recuperare a lor. Pentru ultimele trei luni din ani nu am bani de salarii”, Florin Buțura, primar Ș ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6539 lei
USD
Dolarul SUA
3.7867 lei
CHF
Francul elveţian
4.0377 lei
GBP
Lira sterlină
5.2607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5285 lei
XAU
Gramul de aur
161.1363 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2269 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4903 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9612 lei
CAD
Dolarul Canadian
2.9864 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1838 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6249 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.