Știrea zilei
Hai și cu noua speranță a poeziei premiată în numele lui Eminescu: Sînt o doamnă, ce p... mea

De luni seară, de la izbucnirea scandalului generat de citirea unei poezii despre care inclusiv autoarea a recunoscut că nu avea ce căuta la o asemenea manifestare, organizatorii au încercat în mare parte să susțină că fost un eveniment izolat care oricum nu a fost finanțat de Consiliul Județean sau Primăria Botoșani.

Regrete...

Trecând peste faptul că tocmai organizatorii au introdus premierea efectuată de editura Cartea Românească în programul oficial al acțiunilor dedicate Zilelor Eminescu, unde, dacă s-a aprins lumina și s-a deschis căldura la Casa Tineretului, aceste lucruri s-au făcut pe banii municipalității, trebuie spus că derapajul cu Medeea Iancu și a sa poezie ce a intrigat atâta lume nu pare însă să fi fost chiar ceva singular.


”Regretul nostru, al organizatorilor, este că am inclus această decernare a premiilor în deschiderea galei și a apărut acest regretabil moment”, a declarat scriitorul Gellu Dorian, promotorul Premiilor Eminescu, a doua zi după gală.


Cel puțin înclinația spre vulgaritate și obscenitate este însă întâlnită chiar și la tineri autori premiați direct de organizatori, mai exact Consiliul Județean, Primăria Botoșani și instituții subordonate plus Fundația Hyperion.

 

”Îmi tot vine să oftez pentru toate porcăriile care s-au întâmplat și s-au zis pe acolo”


Pe 8 ianuarie, ziua în care s-au făcut publice nominalizările pentru Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu - Opus Primum, Cristina Stancu, tânăra căreia luni i s-a decernat distincția, a avut o singură postare pe Facebook, pornită de la cartea Ioanei Bradea:


”Deci musai să pun aici măcar un fragment din ,«Băgău», de Ioana Bradea, pe care o descopăr abia acum. Bonus: ,«sînt o doamnă, ce pula mea»”.


Ce pasaj din carte a ținut să transmită noua speranță a poeziei românești?


”Tot el o f... pe Gina de la patru și tu plîngi aici cu noi ca bezmetica și te bucuri că nu-ți dă papucii, nu? Că doar tu ești aia care suge p... la telefon”.


Miercuri, la două zile de la gala de decernare, absolventa Facultății de Litere din cadrul Universității București, și-a exprimat dezamăgirea față de ceea ce s-a întâmplat la Botoșani, unde, pe lângă premiul pentru debut, a primit și o recompensă financiară de la Consiliul Județean:

”Oare de ce după premiile Eminescu mă simt mai dărâmată ca oricând? Îmi tot vine să oftez pentru toate porcăriile care s-au întâmplat și s-au zis pe acolo. Dar poate nu sunt eu obișnuită cu. Păcat de poezie și de efortul oamenilor faini de la Memorialul Ipotești. Apropo, în caz că se întreba cineva: eu mi-am scris cartea”.


Iar ceea ce s-a întâmplat în 2018 vine după premierea debutantului de la gala din 2015, când imediat după ce i s-a dat distincția, Ștefan Ivas a ținut neapărat să citească o poezie cu versuri precum:  


”Laura, Laura, bolfoasă, cu țâțe mari și lăsate, de parcă ți-ai fi atârnat deja doi sugari de sfârcuri
Laura, Laura, cum te dădeai tu cu ojă ca să-ți acoperi pământul de sub unghii”.

 

”Asta nu este educație și nicidecum cultură”

 

Cert este că de la o zi la alta tot mai multe persoane publice solicită să se ia măsuri după ceea ce s-a întâmplat la ediția din acest an a Premiilor Eminescu.


”Ne-am obișnuit cu circ, de la Zilele Eminescu trăiesc cu amărăciune acest moment pentru că o acțiune poate scăpată de sub control, dar acolo au fost niște organizatori pentru care acolo au fost folosiți bani publici. În acest fel se folosesc banii publici? Și nimeni nu se delimitează de astfel de acțiuni, nimeni nu are mustrări de conștiință? Spunea cineva astăzi (ieri - n.r.) că n-are dureri pe spinare sau nu știu ce de la acțiunile respective. Este jenant. Nu e bine să faci cenzură, să bagi pumnul în gură cuiva, dar poți să ai o atitudine, să te delimitezi sau nu”,


Radu Anton, consilier județean.


Colonelul în rezervă a anunțat că va cere CJ-ului ”ca acei organizatori care au folosit banul public să răspundă pentru astfel de acțiuni. Pentru că asta nu este educație și nicidecum cultură”.

 

Laura cu țâțele mari și lăsate a înșfăcat premiul Eminescu după primul volum – VIDEO & GALERIE FOTO
Președintele CJ Botoșani și Gala Eminescu: Nu fac comentarii, însă m-a strâns în spate. Ăştia sunt poeţii

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

 

download from google playdownload from apple store
Parcări plătite cu telefonul la Botoșani, cu scanarea numerelor de înmatriculare în timp real – NUMĂRUL la care se trimite SMS
Cu pași mici și timizi, municipiul Botoșani încearcă să intre în rândurile orașelor care deja și-au însușit conceptul de „smart cities”.
Exercițiu public de senzualitate în fața a 4.000 de oameni, Anna a dat bărbații peste cap în noapte - VIDEO & GALERIE FOTO
Ziua de 15 august a fost și în acest an una a sărbătorii totale la Vlăsinești. Dacă în prima parte a zilei s-au concentrat manifestările culturale și religioase, după-amiaza, seara și noaptea au fost ale spectacolelor.
Șeful unui post de Poliție de la Botoșani și ajutorul lui surprinși la bere, în uniforma de serviciu, cu niște amici
Acuze extrem de grave la adresa unor angajați MAI din Botoșani.
Se întâmplă la Botoşani: director dat afară după ce a plătit datorii de 32 milioane de lei şi a adus unitatea pe plus
Performanţa managerială înseamnă nimic la Botoşani când vorbim de instituţiile statului care sunt conduse de oameni ce nu au culoarea politică adecvată. Iar ultima dovadă este ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Botoşani.
Turul ciclist al României NU mai trece prin Botoșani 
După o pauză de cinci ani de zile în care acest eveniment sportiv nu a fost organizat, Federația Română de Ciclism (FRC) revine cu un nou tur ciclist. 
APLICAȚIE pregătită la Botoșani pentru identificarea prin telefon a locurilor de parcare libere
Botoșănenii care întâmpină greutăți să parcheze când merg în vizită în alte cartiere sau vor să folosească unele locuri de parcare din zona în care locuiesc, mereu ocupate gratuit de altcineva, ar putea să o facă în mod facil.
Se sparge Serviciul de Permise! Angajații își vor pierde gradele și vor avea cu totul alți șefi
Modificări radicale în ceea ce privește una dintre cele mai aglomerate structuri de la Botoșani unde zilnic afluxul de persoane este unul ridicat.
LOVITURĂ în statul român: Tot mai mulți botoșăneni REFUZĂ să mai contribuie pentru pensii și sănătate
Cum este posibil ca după 35 de ani de muncă să ajungi să încerci să trăiești cu o pensie de 860 de lei? Sau cât de normal este să contribui ani de zile la rând la sistemul de asigurări de sănătate și când te îmbolnăvești să fii nevoit să ajungi tot în sistemul privat?
TOȚI directorii de deconcentrate de la Botoșani își vor pierde funcțiile!
Funcțiile tuturor directorilor instituțiilor publice deconcentrate de la Botoșani (și nu numai) vor fi în aer.
SEDIU modern pentru una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani – FOTOGALERIE
În urma mai multor demersuri întreprinse la nivel instituțional, botoșănenii vor avea acces la unele servicii publice, în condiții civilizate.
S-a vândut ”Televiziunea Botoșănenilor”! Un cunoscut om de afaceri a preluat postul TV
La 11 ani și jumătate de la prima zi de emisie, ”televiziunea botoșănenilor” și-a schimbat din nou proprietarul.
Cumpărături la Carrefour și concedii cu mașina unității, ploaie de sesizări pentru „omul de talia lui Ronaldo în fotbal” – FOTOGALERIE
Puzderie de sesizări la adresa unui director botoșănean care este acuzat că folosește în interes personal mașina unității.
PREMIERĂ la Botoșani: Primul taxi electric scos pe străzi, arată bine de tot și este silențios – FOTOGALERIE & VIDEO
Municipiul reședință de județ mai face un pas spre civilizația care se regăsește preponderent în marile orașe ale țării. Pe străzile din orașul Botoșani apare primul taximetru electric.
Mireasă părăsită cu o zi înaintea nunții, mirele s-a speriat și a fugit
O nuntă de vis s-a terminat într-un mod dureros pentru o tânără fată din Botoșani.
Cu nevasta sau cu…? Funcţionarii de la „Drumuri” prinşi vara la perfecţionare cu „însoţitoare”
Curtea de Conturi a României a descoperit că Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a decontat cheltuieli cu o deplasare pentru salariaţi din afara instituţiei.
Domn’ Costică a sacrificat un manager care a plătit datorii de peste 6 milioane pentru o doctoriţă care a luat 3 şi ceva la ultimul examen pentru director
În raportul de activitate pe care l-a depus la jumătatea mandatului, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani nu face referire strict doar la instituţia pe care o conduce, ci şi la cele subordonate.
Lecție de răzbunare sexuală la Girl Up! Scandal cu o tabără exclusiv pentru fete, Inspectoratul pune şcolile în gardă: Mare atenţie
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani a trimis marţi o adresă unităţilor de învăţământ preuniversitar cu privire la organizarea unei tabere mai… aparte în judeţul Covasna.
Şut în… FC Botoşani - datorii, ameninţări şi… stadioane: L-a executat pe Cornel Șfaițer, dar nu vreau să fiu următorul pe lista lui / Tot ameninţări că o să fiu executat
Disputele pe seama utilizării bazelor sportive de către FC Botoşani s-au amplificat după ce luni dimineaţă jucătorilor nu li s-a permis accesul la stadionul „Mecanex”, iar conducerea clubului a făcut public incidentul.
TRAGEDIE în fotbal: Un mare fost jucător de la Botoşani a plecat la ceruri, doi băieți i-au dus visul mai departe
Fotbalul botoşănean s-a despărţit de unul dintre cei mai mari jucători ai săi. Luni dimineaţă a încetat din viaţă în propria casă.
starshiners.ro%20
Unul dintre cei mai bogați politicieni botoșăneni continuă să fie… bogat
De aproximativ cinci ani de zile, un fost politician de la Botoșani pare să trăiască visul majorității românilor.
Fetita Lilianei Buliga stie mai multe decat isi inchipuie mamica...
18 ianuarie 2018, 18:31
asa va trebuie daca a ajuns unul ca dorrian sa fie amfitrionul culturii in Botosani, vai de steaua lui, un epigon marunt si lacom dupa bani publici. Nu mai sunt intelectuali in judetul asta?, aduceam pe unii din Iasi, dar sa iasa netesalatu pe scena cu toti nebunii, sa ne facem de bafta in halul asta?!, pana si traian apetrie se descurca mai onorabil...
18 ianuarie 2018, 15:25
Sa nu uitam ca si Ion Creanga a scris 'Povestea Pulei', si ca si Eminescu injura la nervi. Nu cuvintele, expresiile sunt problema, ele oricum exista in limba romana. Problema este cum sunt folosite, care e rolul in poem, ce vrea autorul sa exprime. Ca asa, daca ma apuc de insiruit genitale si expresii de stadion pe o foaie, devin mare geniu :) N-ar fi o greseala daca organizatorii festivalului ar face o sectiun e speciala pentru genul pornografic, astfel incat publicul sa stie la ce merge. N-a spus nimeni, dar marele scandal este de fapt generat de faptul ca spectatorii merg la galele astea asa, ca e de bon ton, dar de fapt habar nu au nici un nume de poet, nu au citit nimic din creatia lor. Se duc pentru ca au functii si sunt invitati, deci trebuie sa fie prezenti, sa bifeze evenimentul. Si cand te duci cu gandul ca trebuie doar sa stai frumos doua ore si apoi mergi acasa, iar pe scena vine una si zice 'pula', devii atent si revoltat.
18 ianuarie 2018, 14:07
Da, probabil ca sugestia unui botosanean este perfecta: sa ramana Botosaniul la coada cozilor in ceea ce priveste o cultura care nu tabuizeaza sexul. Probabil ca in Botosani nu-si are locul poezia manifest a unei femei care tocmai impotriva misoginismului profund romanesc protesteaza. Posibil ca multi barbati in Botosani se simt comfortabil sa detina exclusivitate asupra a tot ce este legat de sex sau invectiva.Consilierul care si-a manifestat parerea ca asta nu este cultura este probabil un incult. Ion Creanga scria "Povestea Pulei" in secolul al XIX-lea si parca se invartea si el pe langa Botosani. Textul este accesibil pe net, pentru toti ultragiatii.Ca sa nu mai spunem de Urmuz, cel ce face o literatura mai culta si mai putin de distractie.Desigur, sa pastram in Romania imaginea femeii obligata sa fie doamna cand societatea in care traieste este departe de a cere acelasi lucru barbatilor. Sa pastram o pudoare falsa si o moralitate care sa ne permita doar sa ii criticam pe ceilalti.Articolul, din nou, de toata jena. Sapoul include cu o afirmatie care ar fi trebuit testata prin citat (ce a recunoscut autoarea), altfel de absolut stil tabloid de cea mai joasa speta. Prima fraza din articolul publicat la STIREA ZILEI (!!!) se intinde pe 5 randuri, incepe cu un gerunziu si contine limbaj de lemn groaznic. Parca jurnalistii de la Botosaneanul au fost luati de pe strada si pusi sa scrie treburile astea. Nu au nici un fel de idee despre regulile de baza ale redactarii unui articol.Sfat: mergeti in platforma wordpress, sa vedeti cum pana si aplicatiile incluse acolo stiu sa aprecieze continutul in scris mai bine decat o faceti voi.
18 ianuarie 2018, 13:42
Pacat de asa educatie ce lasa de dorit...ce invata fetita mea ce este eleva in clasa a8-a...ce vorinvata nepotelele mele de 8 si 6 ani?Cum se permite asa ceva? Rusine pentru asemenea asa zise poete...Cred ca Eminescu se rasuceste in mormant.Dezgustator...
18 ianuarie 2018, 12:39
Foarte bine! Determinatii pe toti poetii care au versuri licentioase sa se tina departe de Botosani
18 ianuarie 2018, 12:31
Saracele...daca nu le baga nici un barbat in seama, se baga singure...jalnice.
18 ianuarie 2018, 08:12
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cum vedeți FC Botoșani?
Ca pe o echipă a orașului, a județului
Ca pe o afacere personală a unui om care dorește să facă profit
Nici una, nici alta
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă bucur că sunt prezent la acest eveniment și mai ales că am întâlnit-o pe vecina mea, fosta mea vecina care se ocupă de această zonă (n.r. - Sanda Grigoriciuc, medic șef Radiologie) și îi urez succes în continuare. Mă ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6434 lei
USD
Dolarul SUA
4.0320 lei
CHF
Francul elveţian
4.0809 lei
GBP
Lira sterlină
5.1688 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6561 lei
XAU
Gramul de aur
154.7773 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2431 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4366 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9655 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0947 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20 o C
Dorohoi
20 o C
Bucecea
20 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
20 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.