Știrea zilei
Încă există SPERANȚĂ: Instituție de la Botoșani condusă exclusiv de tehnocrați, oameni care n-ar intra NICIODATĂ într-un partid

Consilierii de pe la cabinete parlamentare care au lipit afișe în campanii electorale, copiii de politicieni, cumetrii sau prietenii acestora sunt primii „candidați” la funcțiile de conducere din sistemul public. Cutuma este respectată cu încăpățânare de ORICE partid politic, indiferent de cât de agresiv își arată cu degetul adversarii politici.

Politicienii confiscă directorii 

 

Pentru că până la urmă, instituțiile publice sunt transformate în „câmp de luptă” între politicieni când vine vorba despre împărțirea funcțiilor remunerate extrem de generos față de mediul privat. Și astfel se ajunge în situații în care unele instituții să gestioneze anumite probleme în mod (in)corect, fiind conduse de binecunoscuții politruci, recomandați doar de partid.

 

Mai există speranță însă.

 

Și anume că totuși măcar la unele dintre unitățile de stat, ultimul cuvânt îl vor avea de spus profesioniștii.

 

Iar la Botoșani un exemplu grăitor este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), politizat în trecut și care a stârnit o oarecare patimă din partea unor membri de partid care și-au dorit unul dintre fotoliile de șefi.

 

 

Instituția este condusă de trei oameni, aproape anonimi din punctul de vedere al vizibilității în mass-media locală, dar care mare parte din viață și-au petrecut-o muncind acolo.

 

”Avm nevoie de profesioniști”

 

Pe postul de inspector șef este delegat pentru a doua oară consecutiv pentru 6 luni de zile, Dan Moldovanu, inspector în cadrul instituției din anul 2007. De altfel, acesta este singurul post vacant ce ar putea fi scos la concurs și care oricum este dedicat politic. Iar numirea sa este una, da, temporară.

 

Pe cele două posturi de adjunct au fost delegați, tot fără concurs, Mihai Onofraș (control relații de muncă) și Artemizia Mîndrilă (sănătate și securitate în muncă).

 

„Avem nevoie de profesioniști. Aceste două posturi nu au putut fi scoase la concurs pentru că a fost în vigoare acea ordonanță care spunea că la două ieșiri din sistem ai voie să angajezi o singură persoană. Iar postul de conducere vacant de la ITM este cel de inspector șef”,

Dan Moldovanu, inspector șef interimar ITM Botoșani.

 

Niciunul dintre cei noi nu va candida probabil vreodată la concurs pentru a deține funcțiile de conducere pe perioadă nedeterminată, iar explicația este simplă: ar avea nevoie de carnet de partid.

 

Artemizia Mîndrilă (foto jos) muncește în acest domeniu de 23 de ani. Și tot așa, în liniște, își dorește să o părăsească atunci când va ieși la pensie.

 

„Sunt cu delegație, eu efectiv sunt inspector de muncă. Din 1996 lucrez pe partea de control, de protecție a muncii, înainte am fost în Inspectoratul de Stat pentru Protecția Muncii. Acolo am intrat prima dată în 1996. În vreo cinci ani de zile, voi ieși la pensie”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani

 

„Nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”

 

 

 

S-ar înscrie în vreun partid, oricare ar fi el? Se regăsește în vreo doctrină?

 

„Nu prea. Au fost situații când… știți în momentul în care s-a pus problema de-a lungul timpului, chiar dacă funcția nu este politizată în totalitate, susținere trebuie să ai de la partid. Și eu nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

În mod similar gândește și celălalt adjunct de la ITM Botoșani, Mihai Onofraș (foto jos), care lucrează în instituție din 2002. Chiar dacă atribuțiile de conducere i-au adus un plus la salariu, pe termen lung, inspectorul de muncă preferă să rămână în linia a doua.

 

„Funcția de conducere presupune mai multe responsabilități, mai mult timp ocupat. E greu de cuantificat în bani efortul depus sau responsabilitățile, este un spor la salariu în plus, dar sunt și foarte multe responsabilități”,

Mihai Onofraș, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

 

Nici el nu ar intra vreodată în politică.

 

ITM-iștii au fost uitați în trecut când au fost aplicate majorări salariale în sistemul bugetar, însă situația s-a mai reglat din decembrie 2018 când au obținut 15% spor de condiții vătămătoare de muncă, dar și o altă creștere salarială, respectiv un sfert din diferența ce urmează să fie acordată din 2022, conform legii unice de salarizare cu numărul 153.

 

loading...
Inspectorii muncii în control la firmele din Botoşani: S-a lăsat cu amenzi grele pentru unii patroni
PATRU botoşăneni depistaţi muncind „la negru”
CONTROALE printre patronii de la Botoşani: Cetăţeni prinși muncind la ”negru”

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Zeci de bătrâni, o povară pentru propriii copii – Mulți sunt UITAȚI în spitale, alții nici nu știu de existența lor sau fug cât mai departe de ei – FOTOGALERIE
Unii copii  îi prețuiesc atât de mult, alții fug cât mai departe de responsabilități, iar unii își amintesc de ei abia când nu mai sunt. Părinții bătrâni, enigmatici și cuminți, aproape terminându-și rostul în viață, fac parte în anul 2019 din categoria persoanelor neglijate, nu de oricine, ci de propriii  lor copii.
PREMIERĂ: Au început lucrările la primul Drive din municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Celebra metodă, de comenzi la fast-food efectuate din mașină, aplicabilă mai ales la americani, a ajuns și la Botoșani. Deja se lucrează la prima linie de drive din municipiul reședință de județ. 
GAME OVER: Zero locuri de veci în Cimitirul Pacea, ultima sută și la Eternitatea, se iau în calcul soluții disperate
Situația locurilor de veci de la Botoșani este pe cale să devină dramatică. Deja în Cimitirul Pacea nu mai sunt locuri libere pentru concesionare și se mai fac înmormântări doar în acele cazuri în care familiile dețin deja un cavou.
Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp
O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.
Pacienți „omorâți” de sistemul medical: Sunt refuzați la Iași și București, Raed Arafat ignorat în majoritatea cazurilor
Sute de oameni ajung în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani din diverse cauze. Unii dintre ei vin cu arsuri provocate în urma incendiilor, exploziilor sau după diferite accidente în gospodărie.
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți
Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
PROTEST cu peste 100 de mașini la Botoșani: marș pe străzile orașului, se cer ambulanțe în plus pentru oameni în pericol să moară
Un mandat al neputinței. Dacă ar exista o descriere pentru legislatura 2016 – 2020 de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani făcută de locuitorii unei anumite zone a județului, probabil că despre asta ar fi vorba, despre neputință.
PROIECT interesant pentru fostul complex Armonia din Bulevardul Eminescu gândit de un tânăr afacerist - GALERIE FOTO
Clădirea care se degradează de mai bine de un deceniu în bulevardul Mihai Eminescu își va recăpăta frumusețea de altădată după ani de așteptare. În încăperile părăsite și-au făcut culcuș oamenii fără adăpost, însă într-un final zidurile au devenit periculoase chiar și pentru ei.
SPECTACOL de zile mari la Botoșani: Amintirile, focul și emoțiile au adus împreună mii de oameni de toate vârstele – FOTO&VIDEO
Se pare că weekendul acesta, 30-31 martie 2019 nu poate fi comparat cu altele. A fost cu și despre amintiri, foc și emoții. Toate în singurul mall din Botoșani, la Uvertura Mall, care împlinește 6 ani de la deschidere.
Jandarmi botoșăneni AMENINȚAȚI și înjurați ca la ușa cortului de un bărbat prins cu droguri, s-a sesizat Parchetul
Un bărbat și-a vărsat furia la adresa Jandarmeriei Române și mai ales a unor jandarmi botoșăneni, în mediul online.
Tragedia de la Orășeni Deal: Fratele botoșăneanului mort în accident, mărturisire dureroasă după aproape 4 ani- Am observat mașina într-o fracțiune de secundă
Ziua de 6 iunie 2015 este una neagră pentru familia Huțanu din Vorona care a pierdut doi membri într-un cumplit accident rutier. Ce este mai cumplit este faptul că în urma morții celor doi soți, Ștefan și Mirela Huțanu, doi copilași au rămas orfani de ambii părinți. În urmă au rămas instituțiile statului care au cercetat și urmează să pedepsească vinovatul, dacă acesta există. Pentru că, Mirela și Ștefan nu mai pot fi aduși înapoi. 
Microbuzele unor firme din Botoșani BLOCATE în toiul nopții de Poliția Locală – GALERIE FOTO
Astfel de acțiuni nocturne ale polițiștilor locali au loc la anumite intervale de timp și sunt adesea soldate cu amenzi consistente.
Pensia mult prea mică, medicamentele și facturile mult prea mari: Bătrânii botoșăneni, în pragul SINUCIDERII – Copiii, singurii care îi țin în viață – FOTOGALERIE
În județul Botoșani trăiesc zeci de mii de vârstnici care nu mai pot munci, iar câteva mii provin din municipiul reședință de județ. Trist este că mulți dintre ei, poate chiar majoritatea, abia trăiesc de o pe o zi pe alta, chinuindu-se să le ajungă pensia.
Hotel cu piscină, săli de conferință, terasă și restaurant în locul unei școli din centrul orașului Botoșani – GALERIE FOTO
Proiect îndrăzneț promovat la Botoșani de doi tineri afaceriști. Cei doi, soț și soție au achiziționat clădirea în care a funcționat fosta școală 4.
melimeloparis.ro%20
Puiul galben găsit și în magazinele din Botoșani decolorat după o… saramură: MESAJUL producătorului
Fiecare încearcă în aceste vremuri să cumpere produse cât mai sănătoase, dacă se poate chiar bio, chiar cu riscul cheltuirii unui buget mai ridicat la capitolul mâncare. Iar în materie de pui, o anumită marcă părea să fie în preferințele consumatorilor, mai ales datorită aspectului.
POVESTEA omului care iubește oamenii: Un medic merge zilnic 50 de km pentru a se îngriji de suferința altora – GALERIE FOTO
Într-un stat cu valori solide și un sistem bine pus la punct, fiecare persoană are acces neîngrădit la servicii de bază. În România s-ar putea spune că de la Revoluția din 1989 lucrurile au evolut însă pașii parcurși încă sunt mici. La Botoșani, spre exemplu, încă există comunități întregi care nu au acces la serviciile medicale.
Mai nou, ne place la țară: Sute de botoșăneni au lăsat blocul pentru o casă construită la sate – FOTOGALERIE
Chiar dacă este declarat ”orașul verde” al României, municipiul Botoșani nu mai reprezintă o alternativă pentru o parte dintre botoșăneni. Aceștia fug de zonele aglomerate, de un trafic tot mai aglomerat și preferă să își construiască o casă în comunele vecine capitalei județului.
Bursa zvonurilor: McDonald’s ar fi găsit la Botoșani locația perfectă pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp în municipiul reședință de județ circulă o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s. Gheața a fost oricum spartă anul trecut de cei de la KFC care se bucură de un mare succes.
Misiune (im)posibilă la Spitalul Mavromati: Bătăușii și șoferii au făcut o gaură de aproape 1 milion de lei în bugetul spitalului
Accidentele rutiere sau agresiunile soldate cu victime sunt destul de frecvente în județul nostru, iar acest lucru le dă bătăi de cap reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati". Și asta pentru că victimele sunt tratate la spital, unde ajung pentru îngrijiri imediate la Unitatea de Primiri Urgențe.
kalapod.net%20
Taximetrist BĂTUT de doi indivizi, mașina a fost furată de agresori și abandonată lângă mall – GALERIE FOTO
Întâmplări incredibile au fost loc în seara zilei de miercuri, 13 martie 2019, în jurul orei 20:30. Un taximetrist a fost bătut rău de doi bărbați care i-au furat mașina și apoi au abandonat-o.
Se plateste cotizatia la partid si la PSD si la PNL, in eventualitatea ca pica PSD-ul ei ramam ca dezidenti al PNL care au rezistat in lupta cu ciuma rosie.
19 februarie 2019, 19:51
Cei trei crai de la rasarit ce apar in poza, nu conduc ei inspectoratul, adevaratul om ce conduce ITM Botosani este Dan Banzar, afaceristul care face comert in incinta institutiei !
19 februarie 2019, 15:43
Am facut la ITM o sesizare (nu de mult timp) referitor la un angajator veros certat cu legea, din Botosani si pot spune sincer, cu mina pe inima ca acesti oameni impreuna cu d-na Sivia Pasat si-au facut datoria conform strict cu legislatia in vigoare indrumindu-ma in ceea ce priveste calea ce tre s-o urmez pentru a-mi recupera drepturile salariale. Nu stiu daca acesti oameni sint sau nu sustinuti politic, daca sau nu cotizeaza pe la partide sau daca sau nu sint tehnocrati dar cu siguranta sint nisrte adevarati profesionisti respectind cu strictete legislatia in vigoare si procedurile ce le guverneaza activitatea de zi cu zi.
19 februarie 2019, 14:32
Moldovanu cel fara de coloana vertebrala este in partidul la putere ever. Daca acum este PSD, el este rosu. Daca vine PNL , este galben. Mai poate avea si alte culori. Importanta este functia. Sa nu mintim poporul...sau nu conteaza...
19 februarie 2019, 10:30
Daca nu pleca Turcanu la Bucuresti mai lua examenul Moldovanu, ce interes a avut sa-l schmibe pe Ciortea unul din cei mai buni inspectori de la compartimentul SSM.
19 februarie 2019, 10:19
Moldovanu e un comunist notoriu. Chestia cu tehnocratii e vrajeala pentru alegatorii nestiutori.
19 februarie 2019, 09:18
Tocmai pentru că nu sunt membri de partid sunt interimar. De acolo a plecat marea specialistă Dana Lozneanu, cu studii facute ca mulți dintre colegii ei :Federovici, Budăi etc și probabil intenționează să se întoarcă dacă-i cade scaunul de subprefect. Unde să se ducă,pe post de secretară?
19 februarie 2019, 08:56
Inspectorul sef Moldovan era la PNL ( tizul lui Turcanu ) si acum s-a inrosit ! E foarte cumintel, asa ca PSD il lasa in functie, pe moment !
19 februarie 2019, 08:47
Nu sunt menbri de partid dar platesc cotizatiile la partid, sunt ascultatori si fideli partidului conducator, indiferent care este la putere ! Baza o reprezinta tot Danila Lozneanu nu ei !
19 februarie 2019, 08:21
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Sper în astea șase luni să-l văd, pentru că altfel nu poate să stea mai mult de șase luni, nu-i permite legea. Și aici, dacă mă întrebați pe mine este o greșeală. Ori îl pui pe unul care-l știi că va putea conform legii ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.2322 lei
CHF
Francul elveţian
4.1850 lei
GBP
Lira sterlină
5.5070 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7817 lei
XAU
Gramul de aur
173.5480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2355 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0296 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1654 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6378 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.