Știrea zilei
Încă există SPERANȚĂ: Instituție de la Botoșani condusă exclusiv de tehnocrați, oameni care n-ar intra NICIODATĂ într-un partid

Consilierii de pe la cabinete parlamentare care au lipit afișe în campanii electorale, copiii de politicieni, cumetrii sau prietenii acestora sunt primii „candidați” la funcțiile de conducere din sistemul public. Cutuma este respectată cu încăpățânare de ORICE partid politic, indiferent de cât de agresiv își arată cu degetul adversarii politici.

Politicienii confiscă directorii 

 

Pentru că până la urmă, instituțiile publice sunt transformate în „câmp de luptă” între politicieni când vine vorba despre împărțirea funcțiilor remunerate extrem de generos față de mediul privat. Și astfel se ajunge în situații în care unele instituții să gestioneze anumite probleme în mod (in)corect, fiind conduse de binecunoscuții politruci, recomandați doar de partid.

 

Mai există speranță însă.

 

Și anume că totuși măcar la unele dintre unitățile de stat, ultimul cuvânt îl vor avea de spus profesioniștii.

 

Iar la Botoșani un exemplu grăitor este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), politizat în trecut și care a stârnit o oarecare patimă din partea unor membri de partid care și-au dorit unul dintre fotoliile de șefi.

 

 

Instituția este condusă de trei oameni, aproape anonimi din punctul de vedere al vizibilității în mass-media locală, dar care mare parte din viață și-au petrecut-o muncind acolo.

 

”Avm nevoie de profesioniști”

 

Pe postul de inspector șef este delegat pentru a doua oară consecutiv pentru 6 luni de zile, Dan Moldovanu, inspector în cadrul instituției din anul 2007. De altfel, acesta este singurul post vacant ce ar putea fi scos la concurs și care oricum este dedicat politic. Iar numirea sa este una, da, temporară.

 

Pe cele două posturi de adjunct au fost delegați, tot fără concurs, Mihai Onofraș (control relații de muncă) și Artemizia Mîndrilă (sănătate și securitate în muncă).

 

„Avem nevoie de profesioniști. Aceste două posturi nu au putut fi scoase la concurs pentru că a fost în vigoare acea ordonanță care spunea că la două ieșiri din sistem ai voie să angajezi o singură persoană. Iar postul de conducere vacant de la ITM este cel de inspector șef”,

Dan Moldovanu, inspector șef interimar ITM Botoșani.

 

Niciunul dintre cei noi nu va candida probabil vreodată la concurs pentru a deține funcțiile de conducere pe perioadă nedeterminată, iar explicația este simplă: ar avea nevoie de carnet de partid.

 

Artemizia Mîndrilă (foto jos) muncește în acest domeniu de 23 de ani. Și tot așa, în liniște, își dorește să o părăsească atunci când va ieși la pensie.

 

„Sunt cu delegație, eu efectiv sunt inspector de muncă. Din 1996 lucrez pe partea de control, de protecție a muncii, înainte am fost în Inspectoratul de Stat pentru Protecția Muncii. Acolo am intrat prima dată în 1996. În vreo cinci ani de zile, voi ieși la pensie”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani

 

„Nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”

 

 

 

S-ar înscrie în vreun partid, oricare ar fi el? Se regăsește în vreo doctrină?

 

„Nu prea. Au fost situații când… știți în momentul în care s-a pus problema de-a lungul timpului, chiar dacă funcția nu este politizată în totalitate, susținere trebuie să ai de la partid. Și eu nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

În mod similar gândește și celălalt adjunct de la ITM Botoșani, Mihai Onofraș (foto jos), care lucrează în instituție din 2002. Chiar dacă atribuțiile de conducere i-au adus un plus la salariu, pe termen lung, inspectorul de muncă preferă să rămână în linia a doua.

 

„Funcția de conducere presupune mai multe responsabilități, mai mult timp ocupat. E greu de cuantificat în bani efortul depus sau responsabilitățile, este un spor la salariu în plus, dar sunt și foarte multe responsabilități”,

Mihai Onofraș, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

 

Nici el nu ar intra vreodată în politică.

 

ITM-iștii au fost uitați în trecut când au fost aplicate majorări salariale în sistemul bugetar, însă situația s-a mai reglat din decembrie 2018 când au obținut 15% spor de condiții vătămătoare de muncă, dar și o altă creștere salarială, respectiv un sfert din diferența ce urmează să fie acordată din 2022, conform legii unice de salarizare cu numărul 153.

 

loading...
Inspectorii muncii în control la firmele din Botoşani: S-a lăsat cu amenzi grele pentru unii patroni
PATRU botoşăneni depistaţi muncind „la negru”
CONTROALE printre patronii de la Botoşani: Cetăţeni prinși muncind la ”negru”

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
inpuff.ro
Loading...
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Loading...
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Veștile bune despre autobuzele noi, puse puțin la păstrare! Eltrans nu are șoferi după scandalul din Consiliul Local și nici licență de traseu - FOTO&VIDEO
Începutul săptămânii era marcat la Botoșani de sosirea autobuzelor turcești care vor înlocui istoricele tramvaie care aproape că-și dau duhul zi de zi, pe străzile orașului. Patru din cele nouă autobuze au fost aduse din portul Constanța, într-un mult așteptat aer al schimbării.
Ada, come back! Fosta șefă a educației revine la Inspectoratul Școlar Județean
Schimbările pe care liberalii doresc să le facă în fruntea instituțiilor de învățământ nu se opresc doar la Casa Corpului Didactic (CCD), acolo unde în urmă cu o săptămână au înlocuit directorul.
De la minister la… calculator! Liberala Magda Roman s-a angajat la o instituție din Botoșani
Experiența profesională la Ministerul Transporturilor nu a durat extrem de mult pentru tânăra liberală care este și consilier județean.
Presupusul șofer din Audi NU are permis în România, a amenințat cu bătaia un polițist: Îți f... una de îți sar ochelariiVIDEO & GALERIE FOTO
Primele cercetări efectuate de oamenii legii față de tânărul despre care se bănuiește că se afla la volanul decapotabilei care a provocat accidentul de o rară violență de luni seară au scos la iveală un lucru extrem de important.
Se plateste cotizatia la partid si la PSD si la PNL, in eventualitatea ca pica PSD-ul ei ramam ca dezidenti al PNL care au rezistat in lupta cu ciuma rosie.
19 februarie 2019, 19:51
Cei trei crai de la rasarit ce apar in poza, nu conduc ei inspectoratul, adevaratul om ce conduce ITM Botosani este Dan Banzar, afaceristul care face comert in incinta institutiei !
19 februarie 2019, 15:43
Am facut la ITM o sesizare (nu de mult timp) referitor la un angajator veros certat cu legea, din Botosani si pot spune sincer, cu mina pe inima ca acesti oameni impreuna cu d-na Sivia Pasat si-au facut datoria conform strict cu legislatia in vigoare indrumindu-ma in ceea ce priveste calea ce tre s-o urmez pentru a-mi recupera drepturile salariale. Nu stiu daca acesti oameni sint sau nu sustinuti politic, daca sau nu cotizeaza pe la partide sau daca sau nu sint tehnocrati dar cu siguranta sint nisrte adevarati profesionisti respectind cu strictete legislatia in vigoare si procedurile ce le guverneaza activitatea de zi cu zi.
19 februarie 2019, 14:32
Moldovanu cel fara de coloana vertebrala este in partidul la putere ever. Daca acum este PSD, el este rosu. Daca vine PNL , este galben. Mai poate avea si alte culori. Importanta este functia. Sa nu mintim poporul...sau nu conteaza...
19 februarie 2019, 10:30
Daca nu pleca Turcanu la Bucuresti mai lua examenul Moldovanu, ce interes a avut sa-l schmibe pe Ciortea unul din cei mai buni inspectori de la compartimentul SSM.
19 februarie 2019, 10:19
Moldovanu e un comunist notoriu. Chestia cu tehnocratii e vrajeala pentru alegatorii nestiutori.
19 februarie 2019, 09:18
Tocmai pentru că nu sunt membri de partid sunt interimar. De acolo a plecat marea specialistă Dana Lozneanu, cu studii facute ca mulți dintre colegii ei :Federovici, Budăi etc și probabil intenționează să se întoarcă dacă-i cade scaunul de subprefect. Unde să se ducă,pe post de secretară?
19 februarie 2019, 08:56
Inspectorul sef Moldovan era la PNL ( tizul lui Turcanu ) si acum s-a inrosit ! E foarte cumintel, asa ca PSD il lasa in functie, pe moment !
19 februarie 2019, 08:47
Nu sunt menbri de partid dar platesc cotizatiile la partid, sunt ascultatori si fideli partidului conducator, indiferent care este la putere ! Baza o reprezinta tot Danila Lozneanu nu ei !
19 februarie 2019, 08:21
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu sunt singura care dorește. Sunt trei candidați, din astea trei propuneri noi vom decide în for statutar, la nivel județean după care propunerea noastră va pleca către București pentru că așa cum spune  statutul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8365 lei
USD
Dolarul SUA
4.2843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5467 lei
GBP
Lira sterlină
5.3551 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9818 lei
XAU
Gramul de aur
244.6054 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3703 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1614 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1811 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.