Știrea zilei
Încă există SPERANȚĂ: Instituție de la Botoșani condusă exclusiv de tehnocrați, oameni care n-ar intra NICIODATĂ într-un partid

Consilierii de pe la cabinete parlamentare care au lipit afișe în campanii electorale, copiii de politicieni, cumetrii sau prietenii acestora sunt primii „candidați” la funcțiile de conducere din sistemul public. Cutuma este respectată cu încăpățânare de ORICE partid politic, indiferent de cât de agresiv își arată cu degetul adversarii politici.

Politicienii confiscă directorii 

 

Pentru că până la urmă, instituțiile publice sunt transformate în „câmp de luptă” între politicieni când vine vorba despre împărțirea funcțiilor remunerate extrem de generos față de mediul privat. Și astfel se ajunge în situații în care unele instituții să gestioneze anumite probleme în mod (in)corect, fiind conduse de binecunoscuții politruci, recomandați doar de partid.

 

Mai există speranță însă.

 

Și anume că totuși măcar la unele dintre unitățile de stat, ultimul cuvânt îl vor avea de spus profesioniștii.

 

Iar la Botoșani un exemplu grăitor este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), politizat în trecut și care a stârnit o oarecare patimă din partea unor membri de partid care și-au dorit unul dintre fotoliile de șefi.

 

 

Instituția este condusă de trei oameni, aproape anonimi din punctul de vedere al vizibilității în mass-media locală, dar care mare parte din viață și-au petrecut-o muncind acolo.

 

”Avm nevoie de profesioniști”

 

Pe postul de inspector șef este delegat pentru a doua oară consecutiv pentru 6 luni de zile, Dan Moldovanu, inspector în cadrul instituției din anul 2007. De altfel, acesta este singurul post vacant ce ar putea fi scos la concurs și care oricum este dedicat politic. Iar numirea sa este una, da, temporară.

 

Pe cele două posturi de adjunct au fost delegați, tot fără concurs, Mihai Onofraș (control relații de muncă) și Artemizia Mîndrilă (sănătate și securitate în muncă).

 

„Avem nevoie de profesioniști. Aceste două posturi nu au putut fi scoase la concurs pentru că a fost în vigoare acea ordonanță care spunea că la două ieșiri din sistem ai voie să angajezi o singură persoană. Iar postul de conducere vacant de la ITM este cel de inspector șef”,

Dan Moldovanu, inspector șef interimar ITM Botoșani.

 

Niciunul dintre cei noi nu va candida probabil vreodată la concurs pentru a deține funcțiile de conducere pe perioadă nedeterminată, iar explicația este simplă: ar avea nevoie de carnet de partid.

 

Artemizia Mîndrilă (foto jos) muncește în acest domeniu de 23 de ani. Și tot așa, în liniște, își dorește să o părăsească atunci când va ieși la pensie.

 

„Sunt cu delegație, eu efectiv sunt inspector de muncă. Din 1996 lucrez pe partea de control, de protecție a muncii, înainte am fost în Inspectoratul de Stat pentru Protecția Muncii. Acolo am intrat prima dată în 1996. În vreo cinci ani de zile, voi ieși la pensie”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani

 

„Nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”

 

 

 

S-ar înscrie în vreun partid, oricare ar fi el? Se regăsește în vreo doctrină?

 

„Nu prea. Au fost situații când… știți în momentul în care s-a pus problema de-a lungul timpului, chiar dacă funcția nu este politizată în totalitate, susținere trebuie să ai de la partid. Și eu nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

În mod similar gândește și celălalt adjunct de la ITM Botoșani, Mihai Onofraș (foto jos), care lucrează în instituție din 2002. Chiar dacă atribuțiile de conducere i-au adus un plus la salariu, pe termen lung, inspectorul de muncă preferă să rămână în linia a doua.

 

„Funcția de conducere presupune mai multe responsabilități, mai mult timp ocupat. E greu de cuantificat în bani efortul depus sau responsabilitățile, este un spor la salariu în plus, dar sunt și foarte multe responsabilități”,

Mihai Onofraș, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

 

Nici el nu ar intra vreodată în politică.

 

ITM-iștii au fost uitați în trecut când au fost aplicate majorări salariale în sistemul bugetar, însă situația s-a mai reglat din decembrie 2018 când au obținut 15% spor de condiții vătămătoare de muncă, dar și o altă creștere salarială, respectiv un sfert din diferența ce urmează să fie acordată din 2022, conform legii unice de salarizare cu numărul 153.

 

loading...
Inspectorii muncii în control la firmele din Botoşani: S-a lăsat cu amenzi grele pentru unii patroni
PATRU botoşăneni depistaţi muncind „la negru”
CONTROALE printre patronii de la Botoşani: Cetăţeni prinși muncind la ”negru”

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Se plateste cotizatia la partid si la PSD si la PNL, in eventualitatea ca pica PSD-ul ei ramam ca dezidenti al PNL care au rezistat in lupta cu ciuma rosie.
19 februarie 2019, 19:51
Cei trei crai de la rasarit ce apar in poza, nu conduc ei inspectoratul, adevaratul om ce conduce ITM Botosani este Dan Banzar, afaceristul care face comert in incinta institutiei !
19 februarie 2019, 15:43
Am facut la ITM o sesizare (nu de mult timp) referitor la un angajator veros certat cu legea, din Botosani si pot spune sincer, cu mina pe inima ca acesti oameni impreuna cu d-na Sivia Pasat si-au facut datoria conform strict cu legislatia in vigoare indrumindu-ma in ceea ce priveste calea ce tre s-o urmez pentru a-mi recupera drepturile salariale. Nu stiu daca acesti oameni sint sau nu sustinuti politic, daca sau nu cotizeaza pe la partide sau daca sau nu sint tehnocrati dar cu siguranta sint nisrte adevarati profesionisti respectind cu strictete legislatia in vigoare si procedurile ce le guverneaza activitatea de zi cu zi.
19 februarie 2019, 14:32
Moldovanu cel fara de coloana vertebrala este in partidul la putere ever. Daca acum este PSD, el este rosu. Daca vine PNL , este galben. Mai poate avea si alte culori. Importanta este functia. Sa nu mintim poporul...sau nu conteaza...
19 februarie 2019, 10:30
Daca nu pleca Turcanu la Bucuresti mai lua examenul Moldovanu, ce interes a avut sa-l schmibe pe Ciortea unul din cei mai buni inspectori de la compartimentul SSM.
19 februarie 2019, 10:19
Moldovanu e un comunist notoriu. Chestia cu tehnocratii e vrajeala pentru alegatorii nestiutori.
19 februarie 2019, 09:18
Tocmai pentru că nu sunt membri de partid sunt interimar. De acolo a plecat marea specialistă Dana Lozneanu, cu studii facute ca mulți dintre colegii ei :Federovici, Budăi etc și probabil intenționează să se întoarcă dacă-i cade scaunul de subprefect. Unde să se ducă,pe post de secretară?
19 februarie 2019, 08:56
Inspectorul sef Moldovan era la PNL ( tizul lui Turcanu ) si acum s-a inrosit ! E foarte cumintel, asa ca PSD il lasa in functie, pe moment !
19 februarie 2019, 08:47
Nu sunt menbri de partid dar platesc cotizatiile la partid, sunt ascultatori si fideli partidului conducator, indiferent care este la putere ! Baza o reprezinta tot Danila Lozneanu nu ei !
19 februarie 2019, 08:21
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
“Atenţie la propaganda electorală în şcoli! Solicităm inspectorilor şcolari, directorilor de şcoli şi cadrelor didactice să respingă orice formă de propagandă electorală în unităţile de învăţământ. Ne-a fost ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7759 lei
USD
Dolarul SUA
4.3145 lei
CHF
Francul elveţian
4.3522 lei
GBP
Lira sterlină
5.5810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9646 lei
XAU
Gramul de aur
203.3031 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2462 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4262 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2666 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1868 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6391 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.