Știrea zilei
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
  • Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.
  • Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.

Caniculă afară, apă deloc. Din nou!

 

Unii primari în ale căror comunități oameni suferă din cauza apei insuficiente sunt deciși să organizeze noi proteste. O acțiune de acest gen a avut loc și în vara anului trecut, când oamenii din Flămânzi au ajuns în fața Consiliului Județean Botoșani.

 

Și, din nefericire, istoria se repetă și anul acesta.

 

Conducta din Cătămărăști spre Flămânzi iar nu face față volumului de apă necesar pentru abonații (noi sau vechi) de pe traseu.

 

La Frumușica, spre exemplu, apa nu mai ajunge de la finele lunii trecute, iar în unele zone, din robinete nu a mai curs tocmai din 9 mai.

 

„Ăștia de la Nova Apaserv sunt neserioși total”

 

Primarul își amintește foarte clar data pentru că atunci „au început să-i sară în cap oamenii”: „Sunt supărat, deosebit de supărat. Lumea îmi sare-n cap, ăștia de la Nova Apaserv sunt neserioși total, cu litere mari scrieți acolo”.

 

A povestit că s-a deplasat la sediul operatorului pentru noi contracte de branșare a unor cetățeni din comună și a rămas efectiv stupefiat de cât talent a observat la pasarea răspunderii de la un birou la altul, dar și de la un sediu la celălalt.

 

„Nu este apă deloc. Dar aici, în Frumușica, este o aducțiune făcută de Nova Apaserv cu ani în urmă. Făcută proba, astă toamnă au dat drumul la apă, a funcționat iarna când nu consumă nimeni. Acum, eu am strâns cereri de pe la oameni din sat, le-am dus lor. Dar nu vă spun ce am pățit la ei. Mă duc la dl Maftei la Tratoria, spune: dle, nu e treaba noastră, mergeți la Baia Centrală. Nu mi-a sunat chiar bine. Merg la Baia Centrală. Acolo îmi zice mergeți la etajul 2. Merg la etajul 2, nu-i nimeni. -Așteptați că domnu-i dus nu știu unde și vine îndată. Cobor la parter, era o măsuță mică cu un scaun. Stau oleacă pe scaun, mai stau oleacă, vine un domn. Intră el în încăpere și spune: dar nu e treaba mea. Dvs. ce ați fi făcut în locul meu? Bineînțeles că am izbit toate alea pe masă: Dle, dar chiar vă bateți joc de mine!?”,

Constantin Bălășanu, primarul comunei Flămânzi

 

Primarul de la Flămânzi, aceeași situație

 

Oamenii îl caută și i se plâng de faptul că nu au acces la un serviciu vital. Nici seceta excesivă de anul acesta nu a fost de ajutor. Apă nu mai există sau este insuficientă inclusiv în fântâni.

 

Dan Oloeriu, în primă fază a încercat să rezolve problema într-un mod amiabil și a mers în audiențe la Prefectură și Consiliul Județean.

 

Dacă problema persistă, varianta protestului ar fi din nou o opțiune.

 

Anul trecut s-a găsit o soluție temporară cu programul restricționat pentru furnizarea apei în celelalte comune, a trecut perioada critică și serviciul s-a îmbunătățit.

 

 

„Acum, față de anul trecut, e mult mai devreme. Dacă anul trecut se întâmpla pe la sfârșitul lui iunie, iulie, acum problema este de vreo 10 zile la Flămânzi, cu apa. Oamenii nu au apă deloc. De vreo trei săptămâni suntem într-un program, dimineața și seara câte trei ore. Vreo două săptămâni a funcționat programul respectiv, dar în ultima săptămână practic nu a mai funcționat aproape deloc. Doar sâmbăta au dat puțin de apă și a ajuns până la etajul 1 la ansamblul de locuințe”,

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi

 

Edilul-șef susține că tocmai a emis o serie de sesizări către Direcția de Sănătate Publică (DSP), Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) și Avocatul Poporului.

 

„Operatorul, în momentul în care s-a licențiat, a demonstrat că poate furniza apă 12 ore din 24. Dacă noi nu suntem sensibili pe suferința acestor oameni, măcar ceilalți au posibilitate, nu știu dacă cu amendă, dar poate prin presiunea lor ar atrage atenția asupra zonei Flămânzi. Pentru că au niște salariați, nu știu în ce mod îi gestionează operatorul, care ar putea pur și simplu să stea acolo, lângă acea vană sau lângă acel cămin 12 ore, până se rezolvă problema. Haideți să împărțim suferința asta, programul acesta să-l împărțim la toți, un pic și la Coșula, un pic și la Copălău și la toate localitățile”,

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi

 

Conducta care trece printr-un... iaz

 

Probleme întâmpină și comunele Trușești, Ungureni, Albești, Durnești pe partea de furnizare a apei din conducta care pleacă de la Ștefănești. 

 

La Consiliul Județean Botoșani, în cursul zilei de luni, a avut loc o ședință de aproape patru ore la care au participat directorii de la Nova Apaserv pentru găsirea unor soluții.

 

Pentru că, pe lângă problema deja cunoscută de la magistrala spre Flămânzi, o altă conductă a crăpat în județ.

 

„Este o conductă undeva la Guranda care este avariată. Conducta de fapt trece printr-un iaz, s-a scos la licitație achiziția de 150 de metri de conductă și trebuie deviat traseul. Din cauza asta nu este apă și de fapt s-a instituit un program, se alimentează anumite localități, este un program pe zile”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

S-a gândit o variantă prin care fiecare comună care este alimentată pe acest traseu să primească apă în câte o zi a săptămânii. Iar asta până se face achiziția conductei pentru deviere, procedură care pare să fie una cu o durată mai îndelungată decât ar fi firesc: „Stau o grămadă de oameni fără apă că trebuie să respectăm termene de achiziții, nu se găsesc soluții”.

 

Cât despre apa care ar trebui să curgă spre Flămânzi, șefii operatorului județean de apă și canalizare sunt deciși să solicite inclusiv ajutorul Poliției.

 

„Dau drumul la vane, umblă la vane pe la Coșula și Cristești. E o conductă care merge spre Flămânzi și din ea pleacă branșamentele către comune. Când scade presiunea la apă se duc și deschid vanele mai tare și în loc să ajungă apa la Flămânzi pleacă la Cristești... la Coșula. Primarii, oamenii, nu știu cine umblă, dar ideea e că se umblă. Acum o să se dea în consemn la Poliție vanele respective, să fie păzite. Și să instituie program și pe Flămânzi”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Șeful din Consiliul Județean și-a amintit chiar un episod în care s-a încercat devierea apei către o anumită localitate, în detrimentul alteia. Pentru că aici s-a ajuns: „A fost circ la Cristești, a venit, a dat drumul la vană și a pus nu știu ce pietroi deasupra la vană ca să nu mai poată să intre ăștia de la Nova ca să închidă. Chiar nu știm ce să ne mai facem cu ăștia”.

 

Vană stricată la Stânca Costești 

 

Directorul de la SC Nova Apaserv SA susține că a explicat în ședință motivele pentru care s-a ajuns la această situație.

 

„Aducțiunea aceasta de pe Prut care se termină la Trușești – Ungureni, în momentul de față avem probleme cu Apele Române. Au o problemă ei de furnizare la capacitate a debitului, au o vană picată, se lucrează acolo la Barajul de la Stânca Costești. Noi luăm apa brută de pe Prut, o luăm de pe baraj, de pe stația de pompare Stânca. Acum stația noastră merge la jumătate din capacitate, pentru că primește apă insuficientă, fiind defectă acea vană de la Baraj”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

„Treaba este foarte complicată pentru că seceta a început anul acesta mult prea repede față de anul trecut”, a continuat directorul companiei de apă și peste toți acești factori au tot fost eliberate noi avize de branșare, iar conducta a rămas aceeași de peste cinci decenii.

 

Ieri după-amiază Nova Apaserv a demarat un program de restricții pentru zona Flămânzi: „Închidem pe rând, astfel încât să menținem un minim de alimentare la Flămânzi – blocuri. Din câte știu eu, apa ajunge la rezervorul din Flămânzi în momentul de față. Pe conducta asta a Flămânziului mare lucru nu avem ce face, decât prin restricționare, să facem față perioadei”.

 

Se implică și prefectul 

 

Prefectul Sorin Cornilă este și el asaltat de reclamații din partea oamenilor sau a primarilor.

 

„Primesc tot mai multe sesizari de la primari în ceea ce privește alimentarea cu apă a cetățenilor din mai multe zone. S-a ajuns la situația de astăzi din cauza faptului că nu s-au făcut previziuni pe nevoile actualizate în funcție de consum, nu s-au făcut investiții în ultimii ani în rețea, respectiv în conductele principale care sunt subdimensionate și vechi și nu mai rezistă la presiunea necesară ca să deservească aceste zone”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai arătat că și stațiile de pompare sunt de asemenea subdimensionate și din punct de vedere tehnic nu reușesc să pompeze apa cu presiune pe coloanele respective la care între timp s-au conectat branșamente noi.

 

 

”Cele mai mari probleme sunt la coloana care alimentează Lebăda – Cristești – Bălușeni - Coșula – Copălău – Flămânzi - Frumușica, de unde avem și cele mai multe sesizări. Este o situatie care se agravează în sezonul estival din cauza consumului mare de apă și necesită soluții imediate din partea CJ”,

Sorin Cornilă, prefectul județului.

 

În urma unor discuții purtate de prefect cu vicepreședintele Bogdan Dăscălescu i s-a transmis că sunt căutate soluții imediate pentru înlocuirea unor coloane cu probleme și prin obținerea unor fonduri în cadrul unui proiect noi pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) care să poată fi accesat în cel mai scurt timp, cu termen de implementare anul 2023.

 

loading...
Două orașe și peste 15 comune FĂRĂ apă din cauza unei probleme „tehnice”
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO

 

 

 

Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Are dreptate Radu. Si stiti de ce? Cititi ultima fraza din articol.
21 iunie 2022, 17:14
Atât timp cât Florin Turcanu a pus mana și are control din nou pe societate, lucrurile vor merge la fel de prost ca și atunci când pe unii salariații cu experienta ii dădea afara și angaja la birou politruci. Pe ce pune mana Florin Turcanu merge la fel de bine precum CJ-ul când era Împărat.
21 iunie 2022, 16:40
Conducerea haina a CJ este respposabilaa pentru numirea la conducerea Nova Apa a unor persoane care nu legatura cu domeniul. distributiei apei potabile. Ce au facut juristii, economistii, inginerii electro . Au demonstrat incompetenta tendinta spre capatuiala, nepasare fata de oameni. Trimiteti inapoi marele specialist adus de la Govora. Aduceti specialisti de la RJ Apa constanta, de la Iasi de unde sunt societati de stat care au reusit dezvoltare nu pagube, scuze nesfarsite, hotii. Dreptul la pa este un drept fundamental.
21 iunie 2022, 15:04
Aţi prezentat numai efectele, nu şi cauzele. Se ştie că unii "presari" încasează prin diferite canale bani frumuşei de la Nova Apaserv, societate a Consiliului Judeţean Botoşani. Cauzele sunt chiar acolo de unde primiţi banii. Dacă vă duceţi doar puţin, cu doar câteva decenii mai în spate vedeţi că regimul mult blamat, ceauşist, a început o investiţie cu a doua acumulare pentru extinderea reţelei de apă la Dorohoi, dar democraţia a abandonat investiţia. Apoi a venit un preşedinte de CJ cu un proiect de approvizionare cu apă din Prut, a fost abandonat şi acest proiect. Între timp alte proiecte inutile au fost finanţate cu bani mulţi. Şi tot de vreo 30 de ani se extinde reţeaua de distribuţie, nu şi cea de aprovizionare, rămasă la aceleaşi dimensiuni. Ştiu ziariştii că nici în Botoşani, în unele zone, este o presiune la apă foarte scăzută pâna la deloc? Probabil că nici nu-i interesează, cititorii cu nevoile lor nu aduc bani presei "libere". Este la mintea domanei pesediste din fruntea judeţului ce se pozează des cu drumarii, deşi nici acolo nu are vreun merit, că ce bagi aia scoţi, poate mai puţin, că se mai fură pe drum, iar acel puţin când îl împarţi la tot mai mulţi, ce rezultă, un nimic pe care ne batem noi fraierii votanţi a aceleiaşi clici politice care săptămânal contribuie cu bani "negri" la presa liberă şi foarte democrată. O anchetă în acest sent nu vrea nimeni dintre cei responsabili, apare numai ce plătesc ei. Se vede cu ochiul liber şi din avioanele de deasupra.
21 iunie 2022, 12:37
Sa isi dea demisia toti incompetentii din conducerea societatii, incepand cu directorul general si pana la ultimul sef de departament. Huoooo
21 iunie 2022, 08:58
Altădată mai vine prefectul sau președintele CJ în comuna sa constate și dispunea masuri urgente la fata locului. Pe actualul prefect si președinte nu iam vazut decât facandu-si poze pe la diverse sindrofii pe Facebook. Ii așteptăm în comuna sa vadă ca nu avem apa deloc. Pana la alegeri trebuie sa ajungă.
21 iunie 2022, 08:49
Nici nu ai cu cine vorbi la ApaGrup. Mi s-a spus ca un șef este în concediu plecat iar altul vine o zi, doua pe săptămână la serviciu și atunci este mofturos și se plânge ca nu știe de ce a acceptat el funcția pe care o ocupa, amenințând ca o sa-si dea demisia.
21 iunie 2022, 08:38
"Noi vrem pamant!" dar "vrem si apa!"
21 iunie 2022, 07:56
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Trebuie să ne revenim repede, pentru că duminică jucăm la campioana CFR. Au un lot din care pot alcătui două echipe, sunt mulți jucători de calitate. Sper să fim în formă, totul depinde de noi”,Mihai Teja, antrenor FC ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9132 lei
USD
Dolarul SUA
4.8027 lei
CHF
Francul elveţian
5.0576 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5598 lei
XAU
Gramul de aur
277.1595 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2490 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2315 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3499 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2012 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6603 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.0 o C
Dorohoi
20.1 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
19.6 o C
Saveni
20.4 o C
Ştefăneşti
18.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.