Știrea zilei
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA

”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.

Primarii, nevoiți să-l voteze pe premier ca să prindă bani la PNI


Pasajul de mai sus aparține jurnalistului Florin Negruțiu și este desprins dintr-un editorial publicat în ”Republica” chiar în ziua congresului PNL în care se explica faptul că victoria lui Florin Cîțu este inevitabilă nu datorită calităților politice sau administrative ale acestuia, ci prin prisma funcției de prim-ministru pe care o ocupă și care îi permite să controleze direct sau indirect o mare parte a delegaților la congres.


Iar teza este valabilă și pentru PNL Botoșani. Organizația județeană a avut 89 de delegați la congres.


18 dintre aceștia, adică 20%, sunt primari în funcție, oameni dependenți în bună parte de Guvern din punct de vedere financiar. De altfel, coaliția guvernamentală s-a rupt tocmai din cauza Planului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny” prin care se vor finanța proiecte în domeniile apă, canalizare, drumuri și gaz depuse de autoritățile locale.


Decizia finală de alocare a fondurilor prin PNI către o primărie aparține Executivului, iar un vot împotriva lui Florin Cîțu le diminua serios primarilor șansele de a obține finanțare prin ”Anghel Saligny”.


Dar iată primarii participanți: Mihai Amarandei – Albești, Constantin Bălășanu – Frumușica, Lucian Borfotină – Cristești, Victor Bulboacă – Nicșeni, Florin Bulgaru – Răchiți, Florin Buțura – Ștefănești, Dumitru Chelaru – Pomârla, Constantin Cocoreanu – Tudora, Ștefan Coțofrec – Cândești, Ștefan Dulgheru – Leorda, Costel Gavril – Corlăteni, Verginel Gireadă – Mihai Eminescu, Ciprian Ivanov – Copălău, Romică Magopeț – Ibănești, Viorel Nichiteanu – Rădăuți Prut, Dan Oloieriu – Flămânzi, Costel Romanescu – Păltiniș, Vasile Sasu – Durnești.

 

Peste jumătate din delegați au fost aleșii locali interesați să obțină fonduri de la Cabinetul Cîțu


Printre delegații botoșăneni la congres s-au regăsit și nouă viceprimari, interesați la rândul lor să aducă bani în localități pentru a puncta în ochii electoratului în perspectiva alegerilor locale de peste trei ani.


Lor li s-au adăugat 20 de consilieri locali, în general cu aceleași interese electorale ca primarii și viceprimarii.


Astfel, mai mult de jumătate dintre delegați au fost primari, viceprimari și consilieri locali, cu toții cât se poate de atrași de finanțările pe care le poate acorda Guvernul pentru a puncta electoral în localitățile din care provin.

 

O pleiadă de directori interimari a căror funcție stă în pixul de la Guvern, delegați și ei la congres


O a doua mare categorie a delegaților a fost aceea a conducătorilor de instituții. Ada Macovei este inspector școlar general, Monica Adăscăliței este director la Direcția de Sănătate Publică, Cătălin Boboc este director la Registrul Auto Român, Alberto Gavrilescu este director la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Cătălina Lupașcu este director la Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, Mihai Țurcanu este directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Gabriel Tincu este director adjunct la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).


Toate aceste instituții se subordonează ministerelor de resort și mai departe Guvernului, iar schimbarea de către forurile de la București a unuia dintre șefii menționați reprezintă o simplă formalitate atât timp cât, cu excepția adjunctului de la APIA, toți ceilalți sunt interimari. Un vot pro Orban ar fi fost sinonim cu tăierea crengii de sub propriile picioare.

 

Ce să mai spunem de prefect și de oamenii din Guvern?


Mai departe, un vot anti Cîțu ar fi fost o acțiune deosebit de periculoasă pentru liberalii care activează direct în structuri guvernamentale.


Daniela Aramă lucrează la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Gheorghe Sorescu este subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, iar Radu Lebădă subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului. Subsecretarii de stat sunt numiți chiar de premier, nefiind necesară organizarea vreunui concurs.


Ce să mai spunem despre prefectul Dan Nechifor, a cărui rămânere în funcție este exclusiv apanajul Executivului? Primul reprezentant al Guvernului în județ oricum are o poziție șubrezită după pierderea alegerilor pentru președinția PNL Botoșani, prelungirea mandatului său fiind, potrivit unor liberali, o consecință a ruperii coaliției. Mai exact, nu prea există liberali care să își dorească funcția de prefect în condițiile în care Cabinetul Cîțu ar putea fi destituit cât de curând prin moțiune de cenzură.

 

Bonus: șefimea de la municipii


Lista participanților la congres a fost întregită cu liberali care ocupă posturi de directori la unități subordonate Consiliului Județean și Consiliului Local. Valerian Andrieș este directorul Spitalului Municipal Dorohoi, Liviu Andronic conduce Școala Populară de Arte, Cătălin Flutur este director la SC Locativa SA, Eugen Țurcanu este directorul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement. Într-adevăr, toate aceste unități nu se subordonează Guvernului, însă ocuparea funcțiilor de directori fără sprijin politic este aproape imposibilă astfel încât un vot împotriva a ceea ce a hotărât Colegiul Director al PNL Botoșani, adică susținerea lui Florin Cîțu, ar fi reprezentat o acțiune cât se poate de periculoasă.

 

Ce fain e când te votezi singur!


Lista delegaților la congresul din data de 25 septembrie 2021 a fost votată de Colegiul Director, organism compus în bună măsură de liderii de organizații astfel încât în cazul a o mulțime de participanți s-a ajuns în situația în care aceștia au votat ca ei înșiși să meargă la evenimentul politic al anului din PNL.
Ceea ce s-a întâmplat la Botoșani nu reprezintă însă un caz singular. Schema a fost în general aceeași în filialele pro Cîțu care din interes financiar sau pentru funcții s-au aliniat în spatele premierului, deși majoritatea își arătaseră sprijinul pentru Ludovic Orban. Doar că din postura de președinte al Camerei Deputaților, Orban nu lu mai putea împărți nici bani, nici funcții la stat.

 

loading...
ZIUA Z în PNL, aproape 100 de liberali botoșăneni la Romexpo! Alegeri cu huiduieli și acuze și care au ca miză... România! Florin Cîțu, noul președinte al PNL – GALERIE FOTO
Florin Cîțu, mulțumiri către liberalii botoșăneni: Din 25 septembrie construim România Liberală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
POVESTEA medicilor care salvează suflete, în locul autorităților - Aș fi vrut să-mi strângă mâna un oficial, să-mi zică: bravo că ai făcut astaVIDEO
Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare
În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.
Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 
”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.0 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.