Știrea zilei
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA

”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.

Primarii, nevoiți să-l voteze pe premier ca să prindă bani la PNI


Pasajul de mai sus aparține jurnalistului Florin Negruțiu și este desprins dintr-un editorial publicat în ”Republica” chiar în ziua congresului PNL în care se explica faptul că victoria lui Florin Cîțu este inevitabilă nu datorită calităților politice sau administrative ale acestuia, ci prin prisma funcției de prim-ministru pe care o ocupă și care îi permite să controleze direct sau indirect o mare parte a delegaților la congres.


Iar teza este valabilă și pentru PNL Botoșani. Organizația județeană a avut 89 de delegați la congres.


18 dintre aceștia, adică 20%, sunt primari în funcție, oameni dependenți în bună parte de Guvern din punct de vedere financiar. De altfel, coaliția guvernamentală s-a rupt tocmai din cauza Planului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny” prin care se vor finanța proiecte în domeniile apă, canalizare, drumuri și gaz depuse de autoritățile locale.


Decizia finală de alocare a fondurilor prin PNI către o primărie aparține Executivului, iar un vot împotriva lui Florin Cîțu le diminua serios primarilor șansele de a obține finanțare prin ”Anghel Saligny”.


Dar iată primarii participanți: Mihai Amarandei – Albești, Constantin Bălășanu – Frumușica, Lucian Borfotină – Cristești, Victor Bulboacă – Nicșeni, Florin Bulgaru – Răchiți, Florin Buțura – Ștefănești, Dumitru Chelaru – Pomârla, Constantin Cocoreanu – Tudora, Ștefan Coțofrec – Cândești, Ștefan Dulgheru – Leorda, Costel Gavril – Corlăteni, Verginel Gireadă – Mihai Eminescu, Ciprian Ivanov – Copălău, Romică Magopeț – Ibănești, Viorel Nichiteanu – Rădăuți Prut, Dan Oloieriu – Flămânzi, Costel Romanescu – Păltiniș, Vasile Sasu – Durnești.

 

Peste jumătate din delegați au fost aleșii locali interesați să obțină fonduri de la Cabinetul Cîțu


Printre delegații botoșăneni la congres s-au regăsit și nouă viceprimari, interesați la rândul lor să aducă bani în localități pentru a puncta în ochii electoratului în perspectiva alegerilor locale de peste trei ani.


Lor li s-au adăugat 20 de consilieri locali, în general cu aceleași interese electorale ca primarii și viceprimarii.


Astfel, mai mult de jumătate dintre delegați au fost primari, viceprimari și consilieri locali, cu toții cât se poate de atrași de finanțările pe care le poate acorda Guvernul pentru a puncta electoral în localitățile din care provin.

 

O pleiadă de directori interimari a căror funcție stă în pixul de la Guvern, delegați și ei la congres


O a doua mare categorie a delegaților a fost aceea a conducătorilor de instituții. Ada Macovei este inspector școlar general, Monica Adăscăliței este director la Direcția de Sănătate Publică, Cătălin Boboc este director la Registrul Auto Român, Alberto Gavrilescu este director la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Cătălina Lupașcu este director la Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, Mihai Țurcanu este directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Gabriel Tincu este director adjunct la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).


Toate aceste instituții se subordonează ministerelor de resort și mai departe Guvernului, iar schimbarea de către forurile de la București a unuia dintre șefii menționați reprezintă o simplă formalitate atât timp cât, cu excepția adjunctului de la APIA, toți ceilalți sunt interimari. Un vot pro Orban ar fi fost sinonim cu tăierea crengii de sub propriile picioare.

 

Ce să mai spunem de prefect și de oamenii din Guvern?


Mai departe, un vot anti Cîțu ar fi fost o acțiune deosebit de periculoasă pentru liberalii care activează direct în structuri guvernamentale.


Daniela Aramă lucrează la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Gheorghe Sorescu este subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, iar Radu Lebădă subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului. Subsecretarii de stat sunt numiți chiar de premier, nefiind necesară organizarea vreunui concurs.


Ce să mai spunem despre prefectul Dan Nechifor, a cărui rămânere în funcție este exclusiv apanajul Executivului? Primul reprezentant al Guvernului în județ oricum are o poziție șubrezită după pierderea alegerilor pentru președinția PNL Botoșani, prelungirea mandatului său fiind, potrivit unor liberali, o consecință a ruperii coaliției. Mai exact, nu prea există liberali care să își dorească funcția de prefect în condițiile în care Cabinetul Cîțu ar putea fi destituit cât de curând prin moțiune de cenzură.

 

Bonus: șefimea de la municipii


Lista participanților la congres a fost întregită cu liberali care ocupă posturi de directori la unități subordonate Consiliului Județean și Consiliului Local. Valerian Andrieș este directorul Spitalului Municipal Dorohoi, Liviu Andronic conduce Școala Populară de Arte, Cătălin Flutur este director la SC Locativa SA, Eugen Țurcanu este directorul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement. Într-adevăr, toate aceste unități nu se subordonează Guvernului, însă ocuparea funcțiilor de directori fără sprijin politic este aproape imposibilă astfel încât un vot împotriva a ceea ce a hotărât Colegiul Director al PNL Botoșani, adică susținerea lui Florin Cîțu, ar fi reprezentat o acțiune cât se poate de periculoasă.

 

Ce fain e când te votezi singur!


Lista delegaților la congresul din data de 25 septembrie 2021 a fost votată de Colegiul Director, organism compus în bună măsură de liderii de organizații astfel încât în cazul a o mulțime de participanți s-a ajuns în situația în care aceștia au votat ca ei înșiși să meargă la evenimentul politic al anului din PNL.
Ceea ce s-a întâmplat la Botoșani nu reprezintă însă un caz singular. Schema a fost în general aceeași în filialele pro Cîțu care din interes financiar sau pentru funcții s-au aliniat în spatele premierului, deși majoritatea își arătaseră sprijinul pentru Ludovic Orban. Doar că din postura de președinte al Camerei Deputaților, Orban nu lu mai putea împărți nici bani, nici funcții la stat.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ZIUA Z în PNL, aproape 100 de liberali botoșăneni la Romexpo! Alegeri cu huiduieli și acuze și care au ca miză... România! Florin Cîțu, noul președinte al PNL – GALERIE FOTO
Florin Cîțu, mulțumiri către liberalii botoșăneni: Din 25 septembrie construim România Liberală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Bucuria pe care o oferi copiilor este molipsitoare! Când am avut activitatea în Republica Moldova, ”Mens sana in corpore sano”, eram așa de bucuroși, nu ne puteam stăpâni bucuria văzându-i și pe ai noștri, și pe cei din ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9148 lei
USD
Dolarul SUA
4.5152 lei
CHF
Francul elveţian
4.9264 lei
GBP
Lira sterlină
5.5638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4759 lei
XAU
Gramul de aur
279.6982 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2604 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1945 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3913 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2067 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6607 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
0.9 o C
Bucecea
2.2 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
-1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.