Știrea zilei
ONG din Botoșani – sală de cultură renovată european peste Prut și inaugurată printr-un festival cu tricolorul pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO

31 ianuarie 2018 a fost ziua în care o delegație a Asociației B-Right Media din Botoșani a pășit pragul Palatului Municipal de Cultură din orașul Edineț alături de viceprimarul Rodelia Vasilcov. Încremenită în alte vremuri, construcția reprezentativă a capitalei raionului cu același nume necesita intervenții care să îi aducă măcar sala de spectacole mai aproape de timpul prezent.

13 mai 2022 a fost ziua în care s-a redeschis sala renovată. După peste patru ani de muncă, plecând de la un proiect european scris de ONG-ul botoșănean.

 

Împreună au reușit chiar mai mult decât prevedea proiectul


Cu mai multe proiecte europene implementate din 2010, anul înființării, ONG-ul botoșănean a conceput proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” care a obținut punctaj maxim în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 la categoria ”proiecte soft”.


Asociația B-Right Media a atras în parteneriat Primăria Edineț, Consiliul Raional Edineț și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului ”Țara de Sus”, reușind prin proiect să obțină o finanțare de aproape 100.000 de euro.


Aproximativ o treime din sumă a fost repartizată pentru schimbarea celor 400 de scaune din Palatul Municipal de Cultură.


Profitând de finanțarea europeană, Primăria Edineț, pe lângă acea cotă obligatorie de cofinanțare, și-a mărit partea de contribuție până la 100.000 de euro și a renovat întreaga sală de spectacole, nelimitându-se doar la înlocuirea scaunelor.


Redeschiderea a avut loc pe data de 13 mai 2022, cu ocazia Festivalului Culturii și Patrimoniului, a cărui finanțare a fost asigurată prin același proiect T.E.A.M.  


”Este un proiect în care am spus că, «Împreună suntem mai puternici». Împreună cei de la Edineț, împreună cei de la Botoșani, deja la finalizarea proiectului suntem un tot întreg. Nu știu dacă bietul de Prut, sărmanul de Prut, amarnicul de Prut, este cel care ne-a dezbinat sau ne dezbină, pentru mine este cel care ne-a unit chiar mai mult. Chiar pe alocuri mă gândeam că ar fi bine să sece Prutul ca să apropiem mai mult malurile, dar iată că a trecut pandemia și ne vedem aici, în această componență”,


Constantin Cojocari, primar Edineț.

 

”Dincolo de toate vreau să mulțumesc Botoșaniului”


Edilul șef a mulțumit consilierilor locali pentru că au aprobat creșterea contribuției de la bugetul local, dar și Consiliului Raionul, în sarcina căruia a căzut organizarea festivalului.


”Dar dincolo de toate vreau să mulțumesc Botoșaniului. De fiecare dată spuneam că intrarea în Botoșani e făcută de patru titani: Mihai Eminescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, care a dus România în Cartea Recordurilor, dar și marele George Enescu. Deci, dacă ar fi să promovez Botoșaniul, aș porni de la acești patru titani și apoi m-aș gândi la toate celelalte. Nu am decât să mulțumesc botoșănenilor pentru că am fost un tot întreg”,


Constantin Cojocari, primar Edineț.


Acesta și-a exprimat satisfacția că prin proiectul scris de echipa Asociației B-Right Media s-a reușit împletirea elementelor de infrastructură cu cele logistice și culturale, marcând în același timp o nouă apropiere între cele două regiuni.


”Vedem această sală frumoasă, curată, vedem posibilitatea de a găzdui evenimentele noastre culturale, dar în principal vreau să arăt altceva: dincolo de această sală sunt relațiile care se leagă. Dacă la început de proiect eram doar parteneri, în ziua de astăzi, la sfârșit, suntem prieteni, suntem o echipă, suntem ca o familie și sper ca mai departe să facem alte proiecte împreună. Pentru mine cultura este ceva sfânt, sunt bucuros că am participat la acest proiect și că astăzi (pe 13 mai 2022 – n.r.) deschidem renovată această sală”,


Nicolai Melnic, președinte Consiliul Raional Edineț.

 

Concert cu tricolorul pe scenă


Panglica a fost tăiată în amintita zi de vineri, însă festivalul a continuat și a doua zi. Dacă în prima au cântat Tudor Ungureanu și Ansamblul Etno-Folcloric Ștefan Vodă, sâmbătă pe scenă au urcat ”Colinda” și ”Ciocârlia” din Republica Moldova, dar și artiști de la Școala Populară de Arte ”George Enescu” din Botoșani sub bagheta directorului Liviu Andronic, inclusiv ansamblul ”Vlăstarele lui Enescu”.


Elevi, dar și oameni în toată firea de prin Botoșani, Dorohoi, Darabani, George Enescu și de prin alte părți ale județului, au ridicat spectatorii în picioare.


S-a făcut liniște când Liviu Andronic a recitat înălțător ”Doina” lui Mihai Eminescu, după care inimile celor prezenți au vibrat la unison mai ales atunci când, cu tricolorul pe umeri, o tânără cântăreață din Botoșani a interpretat melodia ”Treci, cucule, peste Prut”:

 

Basarabie frumoasă,
De-ai intra la tine acasă.
La măicuța Românie,
Ai plânge de bucurie!

 

Cucule du veste-n lume,
Toți românii să se adune.
Să fim cum eram odată,
Stăpâni pe a noastă soartă.

 

Că avem un legământ,
Lăsat de Ștefan Cel Sfânt, măi!
Să fim uniți pe vecie –
Mândră țară, Românie!

 

Ghidate apoi de interpreta Ștefania Puiu, tinerele speranțe de la Școala Populară de Arte au încheiat concertul cu deja celebra piesă ”Hai la Botoșani!” în timp ce directorul Liviu Andronic a fluturat Drapelul României pe scenă.

 

Festival în oglindă


Un festival aproape similar, la care au asistat în jur de 2.000 de oameni, a avut loc în luna septembrie a anului trecut la Botoșani, când de asemenea în fața spectatorilor au venit artiști de dincolo și de dincoace de Prut.


Tot în cadrul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More”, la același Palat Municipal de Cultură s-a inaugurat și un centru turistic pe modelul celui deschis de Primăria Botoșani în Centrul Vechi tot printr-un proiect european, accesat de municipalitate de această dată.


Înființată în urmă cu 12 ani, Asociația B-Right Media a implementat la Botoșani proiecte europene de peste 500.000 de euro în domeniul cultural, în cel social, de tineret și transfrontalier.

 

loading...
Delegație de peste 40 de persoane din Republica Moldova în vizită la Botoșani, prin Centrul Istoric și prin județ– FOTO&VIDEO
Cea mai frumoasă horă! Copii și adulți, botoșăneni și edinețeni, uniți de tradiții la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO
Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Loading...
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Loading...
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Bravo natiune!!! Foarte frumos...,minunat!! ....Doresc insa sa aflu si eu in care an din mileniul acesta se vor repara WC-urile de la Casa de Cultura din Botosani in care isi desfasoara activitatea Filarmonica si care sunt o sursa de infectie Covid3 in fiecare clipa????Traiasca Romania Dodoloata!
21 mai 2022, 13:54
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dna Ada Macovei nu trebuia schimbată de acolo. Dacă tot am schimbat-o trebuia să pui PSD și era PSD. Să schimbăm cu un liberal de-al nostru, nu trebuia să acceptăm acest lucru pentru că ea chiar și-a făcut treaba acolo la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.8088 lei
CHF
Francul elveţian
4.9770 lei
GBP
Lira sterlină
5.7845 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5413 lei
XAU
Gramul de aur
278.6640 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2170 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2642 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
36.6 o C
Dorohoi
36.7 o C
Bucecea
35.9 o C
Darabani
31.1 o C
Saveni
37.1 o C
Ştefăneşti
30.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.