Știrea zilei
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO

De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.

În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.

Nova Apaserv NU poate asigura apă tuturor abonaților

 

Pentru că sesizările nu au rezolvat problema care persistă de vreo cinci ani în comuna Răchiți, prefectul Sorin Cornilă a intermediat o ședință între toți cei implicați.

 

Primarul a venit cu viceprimarul și câțiva cetățeni din comună.

De cealaltă parte a mesei s-au regăsit prefectul Sorin Cornilă și șefii de la Nova Apaserv, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.

 

Primarul a fost cel care a fost rugat să redea nemulțumirile oamenilor.

 

 

„Lipsa apei în satul Răchiți. Am probleme și în celelalte sate, dar satul Răchiți... am aici o famile tânără cu copii care stă în partea de sus a satului și unde nu avem apă de aproximativ patru, cinci ani. Dacă vine, e pe perioadă scurtă și nu știm când. Nu ni se spune un program, dle aveți de la ora 1:00 noaptea la 3:00 dimineața”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

 

Oamenii din Răchiți cer program la apă

 

Cetățenii din comuna Răchiți mutați recent după ce și-au construit case aproape de municipiu povestesc că vara trecută prin robinete nu le-a curs apă deloc. S-au descurcat cu bazine proprii, fântâni, apă cărată cu mașinile. Electrocasnice schimbate deja în două rânduri după ce s-au defectat din cauza lispei apei: mașini de spălat, mașini de spălat vase, centrale termice sau boilere.

 

În patru zile într-unul din bazinele unei locuinșe se strânseseră abia 300 de litri, într-o familie cu doi adulți și patru copii.

 

Doar Europa ne mai salvează

 

Liviu Ștefan, directorul SC Nova Apaserv SA s-a arătat empatic față de situația oamenilor.

Doar că...

 

„Sunt aceleași rețele de 50 de ani. E aceeași rețea de zeci de ani, iar consumul a crescut. Imaginați-vă, ar trebui să decuplăm o mare parte din oraș, noi încercăm să facem un balans acolo”, a intervenit Liviu Ștefan.

 

Există și o luminiță la capătul tunelului însă s-ar aprinde peste 3 – 5 ani. Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) prin care Nova Apaserv poate accesa câteva zeci de milioane de euro necesare pentru trei aducțiuni vitale în județul Botoșani:

 

  • Cătămărăști – Flămânzi
  • Cătămărăști – Răchiți
  • Cătămătăști – Trușești

 

Aceste investiții ar rezolva mare parte dintre problemele din județ legate de furnizarea apei.

 

 

 

„Este prinsă pe un program mare care, din păcate a încercat foarte târziu, dar noi suntem optimiști că îl ducem la capăt. Dar în principiu mai devreme de trei ani nu se poate implementa”, a continuat să explice directorul de la Apă.

 

 

”Avem săptămâni la rând când nu vine măcar un gram de apă”

 

 

Prezentarea scuzelor și a modului precar în care se află rețeaua de apă nu i-a mișcat de oamenii din Răchiți: „acestea sunt probleme de organizare, nu ne privesc pe noi”, i-au replicat directorului.

Au insistat în schimb ca măcar câteva ore pe zi să primească apă la robinete:

 

„Ce trebuie să facem noi ca să putem obține de la dv. o promisiune, vine iarna și nu avem apă, măcar să ne bazăm pe ceva. Să ni se spună: la iarnă, veți avea program de apă de la...la. Ceva de genul acesta. Am văzut că la Stăuceni s-a făcut un program de apă, măcar câteva ore pe zi să avem și noi. Avem săptămâni la rând când nu vine măcar un gram de apă”.

 

„Găsiți o soluție!”

 

În anul 2022, lângă un municipiu reședință, să existe sute de familii care să fie nevoite să trăiască fără apă, este inadmisibil, susține primarul de la Răchiți. Mai ales în aceste vremuri în care există sumedenii de soluții tehnice prin care se pot rezolva astfel de probleme.

 

„Vreau să vă spun ceva, satul Răchiți are 1.200 de locuitori. Găsiți o soluție, nu putem să lăsăm peste 1.200 de locuitori la o aruncătură de băț de oraș, pentru că avem o problemă internă sau tehnică. Trebuie găsită o soluție. Suntem la masă, am venit, înțelegem problemele, dar trebuie să găsim o soluție”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Dispecera care păcălește oamenii

 

Mai mult, primarul i-a cerut directorului de la Nova Apaserv să ia măsuri cu privire la un operator feminin de la dispecerat care le-ar transmite oamenilor care sună că „primarul le închide apa”.

Peste 100 de cetățeni din comună ar fi luat cu asalt Primăria ca să-i ceară socoteală lui Florin Bulgaru pentru că îi privează de acest serviciu vital.

 

„Aveți un operator la Nova Apaserv, în momentul în care cineva face o reclamație, este o doamnă care spune în felul următor: primarul v-a închis apa. Primarul nu știu ce a făcut. Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere pentru că mi se aduc niște acuze și eu par vinovat și vine lumea și-mi spune: mi-ai închis apa. – Când ți-am închis eu apa? Stai oleacă că nu știu despre ce este vorba”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Prezent la ședință, vicepreședintele Consiliului Județean a cerut detalii pentru a putea fi identificată respectiva angajată: „Ar trebui o dată și o oră când ați sunat”, a cerut Bogdan Dăscălescu.

 

„Ca să plătiți pe cineva ca să dezinformeze populația, mi se pare urât. Chiar urât. Spune dle: avem avarie, nu știm, am notat, o să aducem la cunoștință dar nu că primarul e vinovat. Dacă plouă afară primarul e vinovat, dacă nu, nu”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Probleme și cu refacerile

 

Și nu în ultimul rând, primarul de la Răchiți a cerut să se rezolve găurile din carosabil cauzate de intervențiile echipajelor Nova Apaserv la avarii.

Și care ar fi rămas nerezolvate de 2 ani.

 

„Noi am moștenit aici un sistem de reparații cu terți la Nova Apaserv. Acum, ca o constatare a mea, ne costă foarte mult sistemul acesta de lucru. Noi o să încercăm să schimbăm un pic procedura asta de lucru. O să încercăm să preluăm și noi cu o echipă să facem reparațiile, dar vorbim de anul viitor pentru că e complicat cu terții, prețurile sunt foarte mari”,

Liviu Ștefan, director Nova Apaserv

 

*Răchiți, 26 septembrie 2022

 

Prefectul merge la Răchiți

 

Prefectul Sorin Cornilă a cerut la finalul întâlnirii să fie găsite soluții pentru cetățenii din comuna Răchiți.

 

„Haideți dle director, vedeți ce sesizări sunt la Nova Apaserv la dv., și să găsim o soluție pentru zona aia. Sunt deja patru luni de când eu tot i-am trimis la dv., acum v-am spus ce intenții aveau”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Și a declarat că se va deplasa personal la Răchiți în viitorul apropiat pentru a verifica dacă oamenii beneficiază de apă, chiar și după un anumit program stabilit.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Comune lăsate fără apă, acuzații lansate de un primar către Nova ApaServ: O doamnă de acolo minte cu nerușinare
AMENDĂ de 40.000 de lei pentru Nova Apaserv, imagini cu dezastrul găsit de comisarii de la Mediu – GALERIE FOTO&VIDEO

 

Căldura se ieftinește și nu prea: Populația plătește la fel, firmele trebuie să dea chiar mai mult - S-a schimbat... filozofia
Propunerile sunt înaintate dezbaterii consilierilor locali care se întrunesc astăzi în ședință ordinară.
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Lidera femeilor liberale a dezvăluit în direct cea mai mare decepție politică trăită: Noi chiar am iubit... VIDEO
Mirela Saucă, președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale (OFL) a avut o serie de dezvăluiri în direct, la Botoșăneanul TV.
Clădirea importantă a orașului intră în modernizare! Va avea call-center, monitoare uriașe și ghișee moderne, prefectul a împăcat directorii – VIDEO & FOTO
Banii, adică aproape 2 milioane de euro vor fi obținuți grație PNRR-ului, adică a Planului Național de Redresare și Reziliență. Adică, fonduri europene acordate sub altă formă.Una dintre componentele programului a vizat reabilitarea energetică a clădirilor în care funcționează instituții de stat.
Matei este sluga lui Turcanu care isi ocupta timpul mai mult cu politica decat cu probmele de exploatare .Dispecera se stie cine este dar asa se intampla cand confunzi dispeceratul taxi cu cel de la apa si cand concurezi de unul singur si mai iei si nota maxima.....
27 septembrie 2022, 22:32
Matei , in afara de a fi sluga lui Turcanu , numai gura e de el , marea majoritate a timpului petrecut la munca e ocupat cu politica .Dispecera se știe cine este , dar na …..asta este când faci trecerea de la dispecerat taxi la dispecerat apa , care nu e același lucru plus ca ai candidat singur la concurs și ai luat nota 10 ……
27 septembrie 2022, 19:42
in ziarul Adevarul din 23 04 2019 scrie ca Europa ne a trimis 300 mil euro etapizat pt canalizare dar daca nimeni nu vrea sa faca transparenta sa vada ce s au facut cu banii .
27 septembrie 2022, 18:49
Care director?navetistul ,antrenorul?
27 septembrie 2022, 17:58
Sa stii ca directorul chiar stie cu ce se ocupa operatorul, dar cu inginerul mare dreptate ai.
27 septembrie 2022, 17:11
In afara de incompetenta directorului pus politic fara ca sa inteleaga deloc cu ce se ocupa operatorul de furnizare servicii apa si canal mai este un inginer matei de mana a 7 a , un incompetent care cauta sute de motive sa nu faca nimic. Umbla prin sediu si vorbeste singur la telefon aratand cat de ocupat este!! In schimb daca iese vreun matrapalzac cu ceva bistari este primul la rezolvat. Domnule Prefect poate un audit la acesti trantori pusi politic nu ar strica. Uitati va cate gropi sunt in oras unde scrie ca lucreaza Nova. Dar lucreaza?
27 septembrie 2022, 15:04
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.2 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.