Știrea zilei
Primul bal din 2022, de la premii în drujbe, mașini de spălat și... un pistol, la horă cu chiuituri: Să fie un an cu ploi, că de la ploi au ce paște oileVIDEO & GALERIE FOTO

După o pauză de un an, în care din cauza situației sanitare cei mai buni fermieri și-au primit distincțiile într-un cadru restrâns, fără festivism, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis a revenit la formatul consacrat.

Evadare din cotidian


Sâmbătă seară, la un hotel – restaurant de la marginea orașului, a avut loc o nouă ediție a Balului Fermierilor. Și dincolo de impunerea unei reguli clare și anume că pot participa doar cei vaccinați și a unor referiri în discursuri la pandemie, nu prea au fost lucruri care să amintească de vremurile pe care le trăim.


Preț de câteva ore, crescătorii de ovine și caprine au încercat să uite greutățile pe care le întâmpinăm cu toții de aproape doi ani.


Iar hora în care s-au prins zeci de persoane când pe scenă au intrat ”Fetele din Botoșani” a arătat că au și reușit.


Dar până atunci, timp de aproximativ o oră, a avut loc premierea propriu zisă.

 

Șefii din Agricultură, între întrebări și mărturisiri


Au luat mai întâi cuvântul deputatul Costel Șoptică, singurul parlamentar prezent la manifestare și prefectul Dan Nechifor. Cei doi au stat la aceeași masă, alături de consilierul județean Sorin Cornilă.


Tot acolo au luat loc și Mihai Țurcanu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole, fostul europarlamentar fiind singurul care a venit însoțit de partenera sa de viață.


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost reprezentată de directorul adjunct Bogdan Câmpanu, care a ținut neapărat să facă o poză cu Costel Șoptică și Sorin Cornilă, precizând că ”îmi asum asta”.


Șefii instituțiilor menționate au luat pe rând cuvântul, directorul APIA întrebându-l pe Ionică Nechifor dacă instituția a efectuat toate plățile către fermieri, răspunsul venind imediat pozitiv, iar șeful DSVSA a mărturisit că ”am tânjit să particip la acest bal”, dar că abia în 2022 a fost invitat. Râzând, președintele ”Moldoovis” i-a spus că ”până acum nu erai director”.

 

Oaspeți de la Arad până la București


Nu au fost însă invitați doar din Botoșani. Manifestarea s-a bucurat de participarea unor oameni de calibru la nivel național în sectorul ovine – caprine: Mândruța Mitru – șef serviciu la Agenția Națională de Zootehnie, Nicolae Cioranu – președinte Asociația Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana” Arad, Georgiana Udrescu – vicepreședinte Asociația Națională a Crescătorilor de Caprine din România CAPRIROM. Au primit cărți, cataloage sau plachete inscripționate cu un fragment din creația lui Octavian Goga: ”Oierii în veci nu pier / Fiindcă lor / Pământul sfânt li-e tată / Și frate Soarele din cer”.

 

”Fermierul anului” vine din Bătrânești și vrea ploaie ca să aibă ce mânca oile


S-au acordat mai întâi premii speciale, după care oierii au fost împărțiți pe trei categorii în funcție de numărul de animale deținute, iar primii 10 de la fiecare secțiune au venit pe scenă. Flex, motocoasă, drujbă, mașină de spălat sub presiune, clește, parasolar, căruț de saci și chiar un pistol de tratament pentru ovine s-au regăsit printre premiile ce le-au fost înmânate.


Cu 293 de oi și 509 puncte, Constantin Palade din Bătrânești, care deține un PFA, a fost desemnat ”Fermierul anului 2021”. Pe lângă o drujbă, a primit în dar și un uriaș chimir pe care era scris ”Fermierul Anului”.


”Un an nou fericit și să fie un an cu ploi, că de la ploi au ce paște oile”,


Constantin Palade, fermierul anului 2021.

 

Un moment trist


Manifestarea a avut și un moment emoționant, atunci când s-a acordat un premiu post-mortem fermierului Ilie Airinei, exmanagerul Agrofruct Iași, care în ciuda faptului că avea mii de hectare de pământ, livezi și o situație financiară înfloritoare, ținea neapărat să crească și oi karakul. Și nu puține, ci în jur de 1.500 de capete.


”Noi, cei de la Asociația Moldoovis, nu-l vom uita niciodată. Un pasionat, de mic copil îl știu și totdeauna mă întâlneam acasă, la părinții mei, cu acest om deosebit și nu făceau altceva decât să discute de karakul. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că a lăsat un băiat în urmă și duce mai departe rasa karakul în județul Iași”,

 

Ionică Nechifor, președinte ACOC Moldoovis


De altfel, președintele ”Moldoovis” a dat startul acțiunii amintind de tatăl său, care i-a trasat misiunea de a ține în viață rasa de oi karakul.


După aceasta pe scenă au intrat ”Fetele din Botoșani” pe acordurile ”Hai la Botoșani” și în câteva minute ringul de dans s-a umplut de oameni. Au interpretat apoi ”Cântă cucu-n Bucovina”, iar fermierii s-au prins cu chiuituri într-o horă uriașă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
Lăsat singur la bal de colegii din Parlament, deputatul a ajuns între prefecți – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO
Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
26 mai 2023
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.2 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
11.8 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
13.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.