Știrea zilei
Primul bal din 2022, de la premii în drujbe, mașini de spălat și... un pistol, la horă cu chiuituri: Să fie un an cu ploi, că de la ploi au ce paște oileVIDEO & GALERIE FOTO

După o pauză de un an, în care din cauza situației sanitare cei mai buni fermieri și-au primit distincțiile într-un cadru restrâns, fără festivism, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis a revenit la formatul consacrat.

Evadare din cotidian


Sâmbătă seară, la un hotel – restaurant de la marginea orașului, a avut loc o nouă ediție a Balului Fermierilor. Și dincolo de impunerea unei reguli clare și anume că pot participa doar cei vaccinați și a unor referiri în discursuri la pandemie, nu prea au fost lucruri care să amintească de vremurile pe care le trăim.


Preț de câteva ore, crescătorii de ovine și caprine au încercat să uite greutățile pe care le întâmpinăm cu toții de aproape doi ani.


Iar hora în care s-au prins zeci de persoane când pe scenă au intrat ”Fetele din Botoșani” a arătat că au și reușit.


Dar până atunci, timp de aproximativ o oră, a avut loc premierea propriu zisă.

 

Șefii din Agricultură, între întrebări și mărturisiri


Au luat mai întâi cuvântul deputatul Costel Șoptică, singurul parlamentar prezent la manifestare și prefectul Dan Nechifor. Cei doi au stat la aceeași masă, alături de consilierul județean Sorin Cornilă.


Tot acolo au luat loc și Mihai Țurcanu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole, fostul europarlamentar fiind singurul care a venit însoțit de partenera sa de viață.


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost reprezentată de directorul adjunct Bogdan Câmpanu, care a ținut neapărat să facă o poză cu Costel Șoptică și Sorin Cornilă, precizând că ”îmi asum asta”.


Șefii instituțiilor menționate au luat pe rând cuvântul, directorul APIA întrebându-l pe Ionică Nechifor dacă instituția a efectuat toate plățile către fermieri, răspunsul venind imediat pozitiv, iar șeful DSVSA a mărturisit că ”am tânjit să particip la acest bal”, dar că abia în 2022 a fost invitat. Râzând, președintele ”Moldoovis” i-a spus că ”până acum nu erai director”.

 

Oaspeți de la Arad până la București


Nu au fost însă invitați doar din Botoșani. Manifestarea s-a bucurat de participarea unor oameni de calibru la nivel național în sectorul ovine – caprine: Mândruța Mitru – șef serviciu la Agenția Națională de Zootehnie, Nicolae Cioranu – președinte Asociația Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana” Arad, Georgiana Udrescu – vicepreședinte Asociația Națională a Crescătorilor de Caprine din România CAPRIROM. Au primit cărți, cataloage sau plachete inscripționate cu un fragment din creația lui Octavian Goga: ”Oierii în veci nu pier / Fiindcă lor / Pământul sfânt li-e tată / Și frate Soarele din cer”.

 

”Fermierul anului” vine din Bătrânești și vrea ploaie ca să aibă ce mânca oile


S-au acordat mai întâi premii speciale, după care oierii au fost împărțiți pe trei categorii în funcție de numărul de animale deținute, iar primii 10 de la fiecare secțiune au venit pe scenă. Flex, motocoasă, drujbă, mașină de spălat sub presiune, clește, parasolar, căruț de saci și chiar un pistol de tratament pentru ovine s-au regăsit printre premiile ce le-au fost înmânate.


Cu 293 de oi și 509 puncte, Constantin Palade din Bătrânești, care deține un PFA, a fost desemnat ”Fermierul anului 2021”. Pe lângă o drujbă, a primit în dar și un uriaș chimir pe care era scris ”Fermierul Anului”.


”Un an nou fericit și să fie un an cu ploi, că de la ploi au ce paște oile”,


Constantin Palade, fermierul anului 2021.

 

Un moment trist


Manifestarea a avut și un moment emoționant, atunci când s-a acordat un premiu post-mortem fermierului Ilie Airinei, exmanagerul Agrofruct Iași, care în ciuda faptului că avea mii de hectare de pământ, livezi și o situație financiară înfloritoare, ținea neapărat să crească și oi karakul. Și nu puține, ci în jur de 1.500 de capete.


”Noi, cei de la Asociația Moldoovis, nu-l vom uita niciodată. Un pasionat, de mic copil îl știu și totdeauna mă întâlneam acasă, la părinții mei, cu acest om deosebit și nu făceau altceva decât să discute de karakul. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că a lăsat un băiat în urmă și duce mai departe rasa karakul în județul Iași”,

 

Ionică Nechifor, președinte ACOC Moldoovis


De altfel, președintele ”Moldoovis” a dat startul acțiunii amintind de tatăl său, care i-a trasat misiunea de a ține în viață rasa de oi karakul.


După aceasta pe scenă au intrat ”Fetele din Botoșani” pe acordurile ”Hai la Botoșani” și în câteva minute ringul de dans s-a umplut de oameni. Au interpretat apoi ”Cântă cucu-n Bucovina”, iar fermierii s-au prins cu chiuituri într-o horă uriașă.

 

loading...
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
Lăsat singur la bal de colegii din Parlament, deputatul a ajuns între prefecți – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
În acest weekend, la Botoșani se desfășoară două importante evenimente menite să readucă în atenție două dintre cele mai importante personalități născute pe aceste meleaguri, Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu.
Mihai Țurcanu ridicat de DNA în puterea întunericului, după 12 ore de percheziții învăluite în tăcere! Ar fi vizat de patru infracțiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost percheziționată de procurorii DNA Suceava, în cursul zilei de vineri, 13 mai 2022.Mihai Țurcanu, directorul instituției, a fost ridicat la finalul acțiunii când afară era deja noapte.
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Loading...
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Loading...
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este ieșirea mea oficială din zona de confort. Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu, prea mănânc când îmi e foame, gata, e nevoie de o provocare :)) Sincer, abia aștept sa ajung, abia aștept sa îl distrug ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.6322 lei
CHF
Francul elveţian
4.7915 lei
GBP
Lira sterlină
5.8254 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6326 lei
XAU
Gramul de aur
277.6524 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2438 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2933 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6225 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.6 o C
Dorohoi
15.7 o C
Bucecea
14.9 o C
Darabani
9.6 o C
Saveni
16.1 o C
Ştefăneşti
13.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.